Liga prvakov

Tudi izjemni Belec je moral priznati premoč: Ajax z 2:0 med elito

Amsterdam, 28. 08. 2019 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenskima nogometašema Romanu Bezjaku in Vidu Belcu, ki je spet branil izvrstno, ni uspelo pripraviti velikega presenečenja na povratni tekmi play-offa Lige prvakov v Amsterdamu (2:0). Ajax, ki so mu sodniki v drugem polčasu tudi sporno razveljavili zadetek, je tik pred prvim premorom povedel prek Edsona Alvareza, po seriji odličnih obramb pa je Belca v zaključku tekme matiral Dušan Tadić ter pokopal vse upe Apoela.

Več videovsebin
  • Vrhunci sredinih povratnih tekem play-offa Lige prvakov
    18:27
    Vrhunci sredinih povratnih tekem play-offa Lige prvakov
  • Gol Dušana Tadića na tekmi Ajax - Apoel Nikozija
    01:49
    Gol Dušana Tadića na tekmi Ajax - Apoel Nikozija
  • Razveljavljeni gol Klaasa-Jana Huntelaarja na tekmi Ajax - Apoel Nikozija
    03:44
    Razveljavljeni gol Klaasa-Jana Huntelaarja na tekmi Ajax - Apoel Nikozija
  • Gol Edsona Alvareza na tekmi Ajax - Apoel Nikozija
    01:46
    Gol Edsona Alvareza na tekmi Ajax - Apoel Nikozija

Pred odločilno tekmo play-offa za uvrstitev v skupinski del Lige prvakov je imel še posebej trener polfinalistov minule sezone Erik ten Hag, strateg Ajaxa, kar nekaj težav s sestavo začetne enajsterice. Že v Nikoziji je bilo na prvi tekmi z Apoelom (0:0) jasno, da zaradi izključitve soigralcem v Amsterdamu ne bo mogel pomagati maroški bočni branilec Noussair Mazraoui, nato pa se je poškodoval še ključni vezist Donny van de Beek. Ten Hag je v lovu na napredovanje aktiviral izkušenega Klaasa-Jana Huntelaarja, priložnost pa sta dobila še novinec v amsterdamskih vrstah Edson Alvarez in Sergino Dest. V postavi Apoela sta pričakovano začela oba Slovenca, vratar Vid Belec in bočni napadalec Roman Bezjak, medtem ko je suspendiranega Savvasa Gentsoglouja nadomeščal hrvaški vezist Antonio Jakoliš.

TEKMA

Pod zaprto streho stadiona, ki nosi ime po legendarnem in žal že pokojnem Johanu Cruyffu, so se Ciprčani nemudoma postavili v obrambni gard, čeprav so zapretili kot prvi: Jakoliš, ki je Amsterdamčanom že na prvi tekmi povzročal kar nekaj preglavic, se je neoviran sprehodil po robu kazenskega prostora, a v tretji minuti streljal previsoko. Razen predložka Dušana Tadića proti Davidu Neresu, pred katerim je v zadnjem hipu v osmi minuti izbila ciprska obramba, je bil za Belcem zelo umirjen uvod v tekmo.

Nogometaši Ajaxa so po neprepričljivem začetku povsem zagospodarili na zelenici domačega stadiona in se zanesljivo ter zasluženo uvrstili v skupinski del Lige prvakov.
Nogometaši Ajaxa so po neprepričljivem začetku povsem zagospodarili na zelenici domačega stadiona in se zanesljivo ter zasluženo uvrstili v skupinski del Lige prvakov. FOTO: AP
Zadnja potnika v skupinski del sta v sredo zvečer postala belgijski Club Brugge in češka Slavia iz Prage. Obe moštvi sta s prvih tekem v Linzu oziroma Cluju prinesli prednost z 1:0. Brugge je doma povedel v 70. minuti, ko je zadel Hans Vanaken, po enajstmetrovki Joaa Klaussa v 74. minuti pa je postalo precej bolj vroče. A po tem, ko je LASK ostal brez izključenega Gernota Traunerja, je Emmanuel Dennis v 89. minuti dokončno zagotovil napredovanje Belgijcev. Mirnejše je bilo v Pragi, branilec Jan Boril je v 66. minuti dosegel edini zadetek na tekmi, Slavia pa je proti CFR Cluju v skupinski del Lige prvakov napredovala s skupnim izidom 2:0.

Po izjemni priložnosti Tadića le uspelo zadeti Alvarezu
Prvo resnejše Belčevo posredovanje beležimo v 12. minuti, ko je spet kapetan Tadić podajal, tokrat do Huntelaarja, ki ga je s hitrim "izletom" iz vrat še pred strelom ustavil izkušeni štajerski čuvaj mreže. Vsi naslednji streli Ajaxa so končali v bloku oziroma v rokah Belca, ki je brez težav v 23. minuti ulovil tudi poskus z mesta s precejšnje razdalje Hakima Ziyecha. Tadić je po podaji iz kota v 30. minuti tudi sam poskusil premagati Belca, a z roba kazenskega prostora streljal zelo slabo, veliko bolj nevarno je bilo po prostem strelu Ziyecha z desne strani 16-metrskega prostora, ki ga je Belec izbil.

In po tem, ko je Tadić v 41. minuti zapravil priložnost tekme in je osamljen na oddaljenejši vratnici le nekaj metrov od gola zgrešil cilj, je Ajaxu le uspelo povesti. Ziyech je spet fantastično izvedel prosti strel, v sredini pa so pred Belcem osamljeni ostali kar trije domači nogometaši, s prvencem pa je zablestela poletna okrepitev iz Mehike ‒ branilec Alvarez. Drugi polčas se je za Ajax začel kot iz sanj, saj je po prostem strelu Ziyecha z oddaljenejše vratnice žogo v sredino vrnil Nicolas Tagliafico, Huntelaar pa jo je od prečke zabil za hrbet Belca. Žoga se je odbila prek črte, a sodniki na začudenje vseh gola niso priznali. Po ogledu posnetka je glavni sodnik očitno videl prepovedan položaj Joëla Veltmana, ki pa na igro ni vplival.

Dve fantastični obrambi Belca
Dih je domačim navijačem nato zaostal že po prvem naslednjem ciprskem napadu, saj je mrežo nepremičnega in povsem nezaposlenega Andreja Onanaja zatresel Andrija Pavlović, a so sodniki razveljavili tudi ta zadetek, tokrat zaradi veliko bolj očitnega prepovedanega položaja. Lucas Souza je imel v 56. minuti kar nekaj sreče, da po tem, ko je pohodil Tagliafica, ni dobil celo rdečega kartona. Dve minuti kasneje je Belec vnovič izvrstno posredoval, potem ko so Nizozemci hitro izvedli prosti strel in je preigraval Ziyech, nato pa je omenjeni nogometaš zaključil pred Belcem, ki ga je prisebno ustavil z levo nogo. V 65. minuti je Belcu uspela še lepša obramba, ko je po zvitem "spodkopanem" strelu Huntelaarja žogo mimo svoji vrat odbil s konicami prstov, potem ko je že padel proti tlom.

A nič ni mogel Belec storiti v 80. minuti, ko je mojstrsko zadel Tadić. Akcija se je začela iz avta in nadaljevala s kratkimi podajami po desnem boku, nato pa je Huntelaar na drugo stran kazenskega prostora prenesel žogo do Tadića, ki jo je neubranljivo zabil ob oddaljenejšo vratnico Belca. Ta se ob novem poskusu razigranega, a povsem neučinkovitega Huntelaarja, v 85. minuti ni dal premagati še enkrat, njegovi soigralci pa niso zmogli niti enkrat resneje ogroziti vrat Ajaxa. V dolgem sodnikovem podaljšku je imel priložnost še Daley Blind, a osamljen znotraj kazenskega prostora streljal prek vrat ciprskih prvakov. Ti bodo v tej sezoni branili barve svojega otoka v Ligi Evropa, medtem ko je pred Ajaxom težka naloga v skupinskem delu oziroma izločilnih bojih Lige prvakov ponoviti uspeh iz minule sezone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, play-off, povratna tekma:

Ajax* ‒ Apoel Nikozija 2:0 (1:0) /0:0/
Alvarez 43., Tadić 80.
Vid Belec in Roman Bezjak (oba Apoel) sta igrala vso tekmo.
// - izid prve tekme

POSTAVI

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.56

Hvala za vašo pozornost in lahko noč do naslednjič. Lepe sanje vam želim Jan Krstovski.

90'+7

Konec tekme!

Ajax se je s prepričljivo predstavo in zmago z 2:0 uvrstil v skupinski del Lige prvakov. Apoel z Vidom Belcem in Romanom Bezjakom se seli v skupinski del Lige Evropa.

90'+7

Tekma se po daljši prekinitvi nadaljuje. Smo že v sedmi minuti podaljška.

90'+5

Blind prek vrat!

Velika priložnost še za tretji gol Ajaxa, Blind je ostal sam pred vrati, malce na desni strani, a žogo poslal visoko prek gola Belca. Na tleh pa po neprijetnem trčenju leži eden od gostujočih vezistov.

90'+4

Še ena rutinska obramba Belca na drugi strani igrišča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
29. 08. 2019 09.04
+7
Tadić je trenutno alfa in omega Ajaxa in v tako dobri formi kot je je Ajax težko premagljiv za veliko močnejše ekipe od Apoela , igra Tadića je res prava poslastica in paša za oči ...
graf
29. 08. 2019 09.07
+9
drugač pa Bezjak pri Apoelu popolnoma neviden , čestitke pa Belcu brez katerih odličnih obramb bi Apoel pokasiral petardo , čudežev pa brez dobre obrambe tut Belec ne more delat ...
michael87
28. 08. 2019 21.20
+9
Rasističen naslov
gullit
28. 08. 2019 12.37
+9
Težka tekma, nula nula s prve tekme ni dober rezultat za Ajax ker niso dosegli gola v gosteh. Apoel da enega pa je panika. Apoel ima dobre pa hitre igralce pa dobrega golmana tako da bo tekma zanimiva.
09ZarMan10
28. 08. 2019 11.23
+0
Apoel navkljub srčnemu, borbenemu in pogumnemu nastopu po mojem mnenju nima velikih izgledov za napredovanje. Ajax jih bo danes "sfiletiral".
nonac
28. 08. 2019 10.22
+9
Kaj to je voyo? Kaj to oglašujejo?
Bigbadjohn
28. 08. 2019 21.57
+3