Liga prvakov

Alves s prstom kaže na vodstvo: 'Samo Messi je v nogometu nedotakljiv'

Pariz, 12. 05. 2019 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji branilec Barcelone Daniel Alves je v analizi izpada Kataloncev proti Liverpoolu v polfinalu Lige prvakov opozoril na politiko vodstva, ki da se je s kupovanjem dragih nogometašev oddaljilo od korenin kluba. Alves je tudi stopil v bran dolgoletnemu soigralcu Lionelu Messiju, ki je bil spet tarča glasnih kritik. Te je moral hrvaški vezist Ivan Rakitić nedavno poslušati kar pred domačim pragom.

Alves (na fotografiji) je po Barceloni evropski naslov tudi sam neuspešno naskakoval v vrstah Juventusa in zdaj PSG.
Alves (na fotografiji) je po Barceloni evropski naslov tudi sam neuspešno naskakoval v vrstah Juventusa in zdaj PSG. FOTO: AP
Med tistimi, ki je bil po porazu v Liverpoolu deležen najostrejših kritik, je bil tudi hrvaški vezist Ivan Rakitić. Ne toliko zaradi predstave na zelenici, temveč zaradi dejstva, da se je (sicer z dovoljenjem kluba) udeležil tradicionalnega praznovanja v Sevilli, kjer je s hčerama in ženo obiskal tudi njeno družino. Ob povratku v Barcelono so po poročanju dnevnika AS na njegova vrata "potrkali" člani radikalne in na Camp Nouu prepovedane navijaške skupine Boixos Nois. Rakitić naj bi se z njimi v miru pogovoril in jim razložil, da ni želel še dodatno razgreti ozračja zaradi poloma na Anfieldu, od hrvaškega reprezentanta pa naj bi glasni privrženci Barce zahtevali več truda pred sklepnim delom prvenstva in pokalnim finalom, ki ga bo gostila ravno Sevilla.

Brazilski bočni branilec Daniel Alves je bil eden ključnih členov osvajalskih pohodov Barcelone med letoma 2009 in 2015. Leto po zadnjem osvojenem evropskem naslovu, ki ga je z Alvesom v postavi Barca osvojila v berlinskem finalu proti Juventusu (3 : 1), se je Brazilec od Camp Noua poslovil z državnim in pokalnim naslovom ter prvim od zdaj že štirih zaporednih neuspehov v izločilnih bojih Lige prvakov.

Alves je v pogovoru za ESPN FC analiziral letošnje slovo nekdanjih delodajalcev v polfinalu proti Liverpoolu, ki je povratno tekmo na Anfieldu dobil z visokih 4:0 in tako povsem spreobrnil izid s prve tekme na Camp Nouu (0:3). Brazilec se strinja, da so se Katalonci za razliko od časov pod Josepom Guardiolo oddaljili od svojega izročila, ki predpisuje vzgajanje lastnih nogometašev in ne velikega zapravljanja.

'Če bi osvojili trojno krono, ne bi nihče rekel česarkoli'
"Če je Barcelona izgubila svoj slog? Deloma se strinjam. Ko vidim zgodbe, kako Barca zdaj kupuje igralce za marketing, potem čutiš, da se njihova filozofija malce spreminja. Barca je vedno razvijala igralce," je za ESPN FC dejal branilec Paris Saint-Germaina.

"Niso spremenili svojega sloga, kupili so igralce za specifične položaje. Zdaj imam občutek, kot da preveč poslujejo na tržišču. A tudi mislim, da je kritiziranje oportunistično. Lahko je dajati lekcije po izpadu. Veste, da bo Barca ščitila žogo in dobro podajala. Ni važno, kdo pride ali gre, to je njihova identiteta," pravi Alves.

"Njihova filozofija na igrišču se ne bo spremenila. A malce se je spremenila, ko gre za tržišče. To se v nogometu zgodi. Če bi osvojili trojno krono, ne bi nihče rekel česarkoli. V zadnjih desetih ali enajstih letih je Barca osvojila veliko prvenstev, česar Real Madridu ni uspelo, a jih ljudje branijo zaradi njihovih uspehov v Ligi prvakov. Ko Madrid izpade, bi lahko rekli: 'Hej, prvenstva niso osvojili že toliko in toliko let!' A nihče o tem ne govori. Zato zveni malce oportunistično, ko takoj po izpadu analiziraš tekmo proti zares, zares dobremu nasprotniku, kakršen je Liverpool."

Guardiola (desno) in Alves sta z Messijem in ostalimi sestavljala eno najmočnejših ekip vseh časov.
Guardiola (desno) in Alves sta z Messijem in ostalimi sestavljala eno najmočnejših ekip vseh časov. FOTO: AP

Messi je edini, ki je nad kritiko
Alves se je dotaknil tudi dolgoletnega soigralca Lionela Messija, ki je z Brazilcem na desnem boku osvojil tri od svojih štirih evropskih pokalov, v povratni obračun z Liverpoolom pa je kot najboljši strelec sezone prišel po slavospevih in dveh golih v mreži rdečih s prve tekme na Camp Nouu.

"Po prvi tekmi ni bil s tega sveta, vesoljec ... Kar želite. A še vedno mislim, da je edina nedotakljiva oseba v nogometu Leo, to pa zaradi tega, kar prinese tej igri. Četudi se mu reči ne razpletejo dobro, je Leo vedno v redu," meni Alves.

"A to je ekipni šport in vsi imajo svojo odgovornost. Cristiano (Ronaldo), Leo in Neymar so na naslovnicah, ko gre njihovim ekipam dobro, a morajo biti tudi na naslovnici, ko reči ne gredo dobro. Ne bodo napisali naslova 'Izpadli so' z Danijem na naslovnici. Ne, tudi del tega so. V dobrem ali slabem so tisti, ki bodo na naslovnici. Ko pa beseda nanese na nogomet, mislim, da o Messiju ne moreš govoriti slabo."

'Coutinho mora skozi proces'
Glede težav rojaka Philippa Coutinha je Alves še dodal, da ima "veliko kakovost", a da moraš kot član Barcelone tudi razumeti klub in to, kar predstavlja. 

"Coutinho gre skozi proces, a ljudje želijo takojšnje rezultate. Za nekatere je to zelo hiter proces, za druge pa ne preveč. A moraš skozi to," je rojaku, ki verjetno igra zadnje tekme v dresu Barce, na dušo položil izkušeni branilec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MBFCB1234
13. 05. 2019 20.24
Vsega je itak krivo vodstvo ker se ne okrepijo s kakšnim dobrim napadalcem kot je Neymar, Mbappe, Pogba,...itd., ampak s igralci slabše kvalitete kot so Boateng, Morillo, Semedo ...itd. Kriv je tudi trener ker ne zna menjav narediti in niti pojma nima o nogometu. Problem pa je tudi to da se samo na Messija znanašajo ker če bo Messi bil pred golomin okoli njega 5 nogometašev nasprotne ekipe bodo njemu podali kot pa igralcu ki je sam pred golom.
ehjaehja
12. 05. 2019 17.22
-12
karmaaaa zaradi katalonskih navijačev:)))
alien8potnik
12. 05. 2019 14.00
+18
po svoje je ta grenka pilula koristna. upam, da se spet fokusirajo na slavno la masio. tam se kalijo super talenti. in ne jih zavreči, ko so stari devetnajst, dvajset. tudi messi je prišel od tam. isto velja za rm. vse prehitro se odproda mlade talente iz šole reala. pa je včasih to hudo narobe.
cripstoned
12. 05. 2019 13.00
+15
no vidite...se alves vam je povedal tisto o cem vam govorim sam....uprava je problem...rossel jo vodi iz zapora bartomeu je pa njegova desna roka....
265004
12. 05. 2019 12.27
+11
kakor koli obrneš in to sem napisal že pred tekmo z Liverpoolom je za Barco izvrstna sezona.Sezona ki bi ob morebitni osvojitvi trojčka marsikaj skrila.In če Barca osvoji še pokal,bo to vseeno super sezona.Kljub osebkom tu gor ki samo po eni tekmi kritizirajo vse in vsakogar...Je pa res da je zelo žalostno,da je Barca izpadla na način kot je izpadla....Zadnjih 20 let je popolnoma Barcinih,tako po nogometni filozofiji,kot po premoči v Španiji.Tolk ponižanj kot jih je Real doživel od leta 2000,bo po Messijevi eri težko ponoviti.Tekma proti Liverpoolu je pokazala da je sredino potrebno popolnoma osvežiti,Rakitič in Busquets nista več dorasla nivoju igranja na treh frontah in to se je poznalo.Barca je izgubila tekmo na sredini.Če bo po koncu sezone odšel tudi Valverde ki je sicer izvrsten taktik bo še boljše,samo skrbi me kdo lahko pride...Trije najboljši trenerji so zasedeni(Klopp,Guardiola,Pochettino),tako da se težko najde kaj vrhunskega.Barca mora spet začeti igrati sistem 4-3-3 po katerem je znana....Valverde pa igra iz leta v leto bolj obrambno in prehaja počasi v 4-4-2...
cripstoned
12. 05. 2019 13.08
-39
ob pricakovanem slabem realu in ob nepricakovanem slabem atletiku bi bilo cudno ce barca ne bi osvojila lalige....12tock je pridobila na racun vara od tega 6 tock zaradi suarezovih holivudskih vlozkov.....pred 20leti je real bil bitke z valencio in era barcelone je trajala zelo kratko od 2006-2013....ovreebo, ayetkin in busacca so razlog zakaj je barcelona dobila evropske naslove...najbolj zalostno pri vsem tem je pa dejstvo da sta si tako xavi kot iniesta zasluzila po eno zlato zogo katero jima je vzel messi...messi...medijsko ustvarjena oseba napumpana z hormoni...padel bi na dopingu v sekundi...ampak ker so mediji potrebovali konkurenta dalec najbolj uspesnemu igralcu moderne ere (ronaldo) se vse to zanemarja...kar se pa reala tice pa ti lahko samo povem da je z osvojitvijo evrope 3x zapored popolnoma unicil vse barcine uspehe...in to te boli...zato omenjas real ker si samo hejter in nic drugega....prihodnost bo pa tudi realova pa ce ti je prav ali ne...dejstvo je da je real madrid nogomet...stevilke govorijo svoje...v jok...se na mnoga leta...hahahaahah
MesOjediPinGvin
12. 05. 2019 13.58
+26
Spet tvoj VAR. Da ne začnem z generaloma ....
265004
12. 05. 2019 14.00
+20
Crisp, zanimivo da se je naredila resna analiza in ne tvoja Vara in rezultati bi bili, da bi Barca imela isto pik, Real pa točko manj kot jih ima tko da.....
cripstoned
12. 05. 2019 15.09
-22
pomoc barci na 4 tekmah...se je svez spomin....kako je lagati samemu sebi? ....udarila vas je karma in to je dokaz da imam prav....barca z messijem ali brez ne bo evropski prvak se xy let...tudi naslednjo sezono ko bo real madrid prvak boste govorili o varu in vsemu samo priznali si ne boste da je real madrid espana, europa in svet ko je govor o nogometu...mi smo svoje dokazali kot ronaldo...ne potrebujemo se vec dokazovati nikomur...bomo pa se naprej osvajali lovorike o katerih lahko barca samo sanja...hahahahaah
samomojemnenje
12. 05. 2019 11.34
+45
Velika napaka Barce, da se je tako zlahka odrekla Alvesa...Roberto in Semedu skupaj nista tako dobra in borbena, kot je Dani...