Liga prvakov

Družina umrlega navijača Liverpoola zahteva preiskavo tekme z Atleticom

Liverpool, 02. 06. 2020 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po smrti 70-letnega navijača Liverpoola Richarda Mawsona je njegova družina pozvala k podrobnejši preiskavi tekme Lige prvakov med domačim Liverpoolom in španskim Atletico Madridom, ki ga je v Anglijo 11. marca prišlo podpirat tudi več sto navijačev.

Dan po tekmi (na fotografiji proslavljanje gola Georginia Wijnalduma) je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covid-19.
Dan po tekmi (na fotografiji proslavljanje gola Georginia Wijnalduma) je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covid-19. FOTO: AP

Richard Mawson je po trditvah njegovih svojcev na tekmo med Liverpoolom in Atletico Madridom odšel "v dobri kondiciji in zdrav". Umrl je 17. aprila, je BBC citiral vdovo Mary Mawson. Britanska vlada je šele dva dni kasneje, dan po tekmi je Svetovna zdravstvena organizacija sicer razglasila pandemijo, ustavila državna tekmovanja.

"To je bilo prepozno," je prepričana Mawsonova, medtem ko vlada še vedno trdi, da lahko na število okužb v določenem mestu vplivajo različni dejavniki. Na tekmo v Liverpool je sicer iz Madrida pripotovalo kar 3000 navijačev madridskega kluba, čeprav je bila španska prestolnica že deloma v karanteni. Mawsona so dva tedna po obračunu, ki ga je klub slovenskega reprezentanta Jana Oblaka dobil po podaljšku s 3:2, sprejeli v bolnišnico Aintree, saj je bil "povsem brez sape" in je kazal simptome okužbe. Zaželela si je, da bi podrobno preiskali, zakaj tekme niso odpovedali ali vsaj pripravili brez gledalcev, dodala pa je, da njen pokojni mož "ne bi tvegal po nepotrebnem". 

'Upoštevaš tisto, kar ti reče vlada'
"Jasno je, da je v tistem času krožil koronavirus, a ko tvoja vlada stopi v ospredje in reče 'oh, v redu je, kar nadaljujte', ti pa si vse življenje navijač in gojiš takšno strast do njih (Liverpoola, op. a.), potem upoštevaš tisto, kar ti reče vlada. Na sporedu je bil tudi Cheltenham (konjeniški festival, op. a), zato je bilo, po mnenju vlade, vse v redu, nato pa so se naslednji teden odločili, da gremo v karanteno. A vlada se je odzvala prepozno. Vedeli so, da to prihaja, a niso storili ničesar glede tega," je še dejala Mawsonova. 

"Bil je ljubeč, skrben in šaljiv," je dodal sin Jamie. "Liverpool je spremljal kakšnih 62, 63 let po nespremenjeni poti od doma v Kirkdalu pa do stadiona. Redkokdaj je hodil ven, morda le zato, da bi pobral mojo hčerko po službi. Glede na čas, v katerem so se razvijali simptomi in je hudo zbolel, dva tedna kasneje pa je umrl, sem 99-odstotno prepričan, da se je okužil na tekmi. Moral je mimo gostujočih navijačev, Atleticovih navijačev, 99-odstotno sem prepričan, da se je okužil na tisti tekmi. A za nas kot družino je to težko sprejeti ... Imel je 70 let, bil je v dobri kondiciji in zdrav, ni imel pridruženih zdravstvenih težav, tako da zelo težko sprejmemo, da se mu je stanje tako poslabšalo."

Liverpoolova navijaška skupina The Spirit of Shankly je sporočila, da je na varnostnem sestanku z mestnimi oblastmi izrazila zaskrbljenost.

"Povedali so nam, da bo tekma odigrana v skladu z vladnimi nasveti," je sporočil predstavnik za stike z javnostjo pri The Spirit of Shankly.

Zaznali 'vroče točke'
Že 24. aprila so otoški mediji poročali, da bo mestni svet izpeljal uradno preiskavo tekme in njenega vpliva na število okužb v mestu. Župan Steve Rotheram je pozval k neodvisni preiskavi. Znanstveniki, ki so na čelu največjega britanskega projekta sledenja okužbam,  so sicer že govorili o "vročih točkah", kjer so zaznali "nekajkrat višjo" stopnjo okužb.

"Veliko dejavnikov bi lahko vplivalo na število primerov na določenem območju, vključno z gostoto poseljenosti, starostjo, splošnim zdravjem in položajem območja na krivulji pandemij," je sporočil vladni predstavnik za stike z javnostjo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOSEPH HAYDN
02. 06. 2020 21.24
+4
Ljudje imamo nekaj, čemur se reče zdrav razum, ki ga je pametno kdaj tudi uporabljati, on ga očitno ni in ne vem zakaj vse slabo zdaj na državo zvalit, kot da gre za dojenčka in ne odraslega moškega
shaker
02. 06. 2020 19.38
+3
nekomu pa denar diši
VAREN
02. 06. 2020 16.41
+0
Doma bi bil pa nebi imel težav.
bema1201
02. 06. 2020 16.23
-8
Angleška vlada in UEFA ne bi smela dovoliti da se tekma odigra, sploh pa ne pred polnimi tribunami. Upam da bodo tako eni kot drugi nosili posledice da se še v bodoče ne prepeti kaj podobnega.
janezpodre
02. 06. 2020 16.02
+11
Imel je 140 kg, tekmoval v pitju piva na eks in nasploh bil v dobri kondiciji, za smrt je kriv Čeferin in Oblak, ki jim ni pustil zmagat - torej, Slovenija naj plača 15 miljonov odškodnine, glih tist, ki je Počivalnik zaslužu na Acronijevih maskah.
depos
02. 06. 2020 15.43
+6
Redkokdaj je hodil ven in bil v dobri kondiciji. Hm
lordG
02. 06. 2020 14.19
-10
opa čeferin boš mogu tošl odpret
Škrinca
02. 06. 2020 14.55
+16
zakaj pa čeferin....saj ni predsednik anglije........