Liga prvakov

Boleča 'ločitev' Reala in Ronalda: 'Evropo lahko osvajata le skupaj'

Torino, Madrid, 09. 08. 2020 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko sta se Juventus s Cristianom Ronaldom in Portugalčev nekdanji klub Real Madrid v razmaku nekaj minut praktično hkrati poslovila od nadaljnjega tekmovanja v Ligi prvakov, so se pri madridskem športnem časniku AS "pozabavali" s pogledom v preteklost in ugotovili, da selitev Ronalda v Torino (vsaj za zdaj) ni ravno zadetek v polno.

Ronaldo je dosegel oba zadetka za Juventus v paru z Lyonom, toda ...
Ronaldo je dosegel oba zadetka za Juventus v paru z Lyonom, toda ... FOTO: AP
AS je na svoji spletni strani v nedeljo tudi poročal, da je trener Reala Zinedine Zidane vnesel kar nekaj dvoma med vodilne v klubu s svojimi potezami na tekmi v Manchestru, kjer je zaupal Edenu Hazardu, ki je daleč od prave forme, namesto Viniciusa Jr. pa je v igro poslal Luka Jovića. AS je zapisal, da je Realu v tej sezoni povsem očitno manjkal produktiven strelec, ki bi vsaj malce razbremenil Benzemaja, spet pa se je potrdilo, da odsotnost kapetana Sergia Ramosa praviloma prinese izpad iz Evrope. Začudili so se tudi nezaupanju urugvajskemu vezistu Federicu Valverdeju, spremembi taktike z grajenjem napadov iz obrambe (kar je privedlo do vodilnega gola Man. Cityja) ter zgolj trem prekrškom, ki so jih Madridčani storili proti moštvu Josepa Guardiole. To se je zgodilo le še dvakrat v zadnjih 15 letih, šlo pa je za tekme, ki še zdaleč niso bile tako odločilne oziroma rezultatsko tesne kot petkova ...

Poletje 2018 se je v nogometno zgodovino vpisalo kot eno najbolj znamenitih, ko gre za prestope nogometašev, saj je eden najboljših napadalcev vseh časov Cristiano Ronaldo le nekaj tednov po osvojitvi tretjega zaporednega in skupno svojega petega naslova v Ligi prvakov končal sodelovanje z Real Madridom ter se odločil okrepiti Juventus. Tam je nadaljeval s serijskim doseganjem zadetkov, a je tako kot njegov nekdanji klub iz Madrida močno razočaral v Ligi prvakov, kjer je moral z belo-črnimi letos v osmini finala priznati premoč Lyonu, sedmi ekipi predčasno končanega francoskega prvenstva. Na slovo Ronalda od stadiona Santiago Bernabeu so po poročanju madridskega časnika AS  močno vplivala njegova nesoglasja s predsednikom kluba Florentinom Perezom.

"Zaradi resnih razhajanj med portugalskim zvezdnikom in predsednikom kluba (kazen davčne službe, zahteva po izboljšanju pogodbe, osebna oddaljitev4 itn.) je bila prijateljska rešitev, ki bi prinesla nadaljevanje skupne poti, neizvedljiva. Če bi v tistem trenutku obe strani imeli kristalno kroglo in bi lahko videli, kako jima bo šlo v Ligi prvakov, bi gotovo poskušali popraviti zadeve in priti do prijateljskega dogovora, ki bi bil še naprej donosen za klub kot za samega portugalskega igralca," je zapisal AS.

Mourinho dobil nalogo prekiniti 'urok' osmine finala
Od sezone 2010/11 do zadnje v Madridu, 2017/18, sta Real in Ronaldo skupaj osvojila štiri naslove v Ligi prvakov (2014, 2016, 2017 in 2018), štirikrat pa je "kraljevi klub" igral še v polfinalih (2011, 2012, 2013 in 2015). A v prvih letih po "ločitvi" so sledili boleči udarci za vse vpletene strani: Real je, takrat še pod vodstvom Santiaga Solarija, povsem nemočen izpadel v osmini finala Lige prvakov proti Ajaxu (na Bernabeuu je bilo 1:4), tudi povratek Zinedina Zidana pa letos ni preprečil novega hitrega slovesa proti Manchester Cityju (dvakrat poraz z 1:2).

"Madrid dvakrat zapored v osmini finala ni izpadel od leta 2010. Ko je Florentino podpisal z (Josejem) Mourinhom, mu je rekel, da mora končati s tem nizom izpadov v osmini finala Lige prvakov. Trenerju iz Setubala je uspelo situacijo popraviti le delno. Dvignil je ekipo do polfinala, a v treh zaporednih sezonah mu Madrida ni uspelo spraviti v finale," piše AS.

Statistika Cristiana Ronalda proti Lyonu.
Statistika Cristiana Ronalda proti Lyonu. FOTO: Sofascore.com

'Tako Real kot Ronaldo sta oslabela'
Ronaldu po podpisu "ločitvenih papirjev", kot so se izrazili, v zadnjih dveh sezonah v Torinu na evropskih tekmah ni šlo občutno bolje. V Madridu je sicer osvojil štiri naslove v Ligi prvakov in bil šestkrat najboljši strelec tekmovanja, podpisal pa se je tudi pod rekordnih 17 zadetkov v eni sezoni (2013/14). V belem dresu je Ronaldo osvojil tudi štiri od svojih skupno petih zlatih žog. 

"To je zdaj zelo oddaljen cilj za Cristiana, ki je v dveh letih z Juventusom doživel izpad iz Lige prvakov v četrtfinalu (v minuli sezoni proti Ajaxu) in v osmini finala (v tej sezoni, ko je bil minuli petek boljši Olympique kljub 'dvojčku' Portugalca, ki ni bil dovolj za preobrat zaostanka s prve tekme z 0:1 v Lyonu). Zaključek je lahek: tako Real Madrid kot Cristiano sta oslabela od trenutka, ko sta se odločila kreniti vsak svojo pot. Evropa je tista, ki daje prestiž, tako klubu kot igralcu. Oba sta dobivala visoke ocene v osmih prekrasnih letih (2010–18), zdaj pa sta vknjižila dve zaporedni razočaranji. Preklet bodi čas." 

Statistika Cristiana Ronalda v zadnjem desetletju v Ligi prvakov (vir: As.com):

EkipaSezonaTekmeIzpad v izloč. bojih/Prvak Goli
Real Madrid09/106Osmina finala proti Lyonu 7
 10/1112Polfinale  proti Barceloni 6
 11/1210Polfinale proti Bayernu 10
 12/1312Polfinale proti B. Dortmund 12
 13/1411Prvak proti Atleticu 17 
 14/1512Polfinale proti Juventusu 10
 15/1612Prvak proti Atleticu 16
 16/1713Prvak proti Juventusu 12
 17/1813Prvak proti Liverpoolu 15
Juventus18/199Četrtfinale proti Ajaxu 6
 19/208Osmina finala proti Lyonu 4

 

Največja želja Juventusa ostaja nepotešena
AS dodaja, da se Ronaldo v Ligi prvakov "ne najde", potem ko je v prvi sezoni pri Juventusu dosegel le en gol v skupinskem delu, nato pa se podpisal pod zgodovinski hat-trick v osmini finala proti Atleticu in Janu Oblaku, ki je belo-črnim prinesel napredovanje. A nato jih je ustavil Ajax z Matthijsom de Ligtom, ki je zdaj Portugalčev soigralec, a tudi Nizozemec ni prinesel pretiranih izboljšav, ko gre za evropske predstave Torinčanov. V tej sezoni je Ronaldo zabil vse zadetke Juventusa v izločilnih bojih, a je bilo to premalo za napredovanje proti Lyonu.

"Potem ko je očaral italijansko ekipo v polfinalu (tiste ovacije po tako odmevnem golu s škarjicami so se ga dotaknile), pa zdaj ni sposoben doseči finala oziroma niti stopiti na prag tega. Poleg tega upada tudi njegova strelska forma. Najboljši strelec tekmovanja v času, ko je igral za Madrid, ko je vedno dosegel več kot pet golov in dosegel tudi absolutni rekord 17 golov v sezoni 13/14, ko je z belimi osvojil la Decimo. Kar sedemkrat je dosegel dvomestno število golov, v petih pa več kot deset: 17, ki smo jih že omenili, 16 v 15/16, 12 v 16/17 in 15 v 17/18. V dveh sezonah pri Juvetu, čeprav je šlo za nekaj pomembnih golov, jih je dosegel le deset, in kar je najpomembneje, ni osvojil nobene celinske lovorike. To je že dolgo časa želja Juventusa, ki pa je Cristianu še ni uspelo zadovoljiti," nadaljuje AS.

Madridski dnevnik meni, da Real brez Portugalca "trpi" v Evropi, kjer so Ronaldovi goli mnogokrat prevesili tehtnico v korist aktualnih španskih prvakov: "Izkupiček je enak: nič celinskih naslovov Real Madrida brez številke 7 v ekipi. Čeprav napetost ni tako velika kot v Torinu, pa so pri belih zahteve v njihovem tekmovanju vedno najvišje. Ob koncu dinastije v Evropi sta tako Real Madrid kot Cristiano našla zatočišče v prvenstvu. Ko sta bila skupaj, sta se veselila le dvakrat, večinoma je zmagovala Barca, enkrat pa so državni naslov osvojili Atleti, oba pa sta Realu preprečila večje število domačih naslovov. Po koncu te celinske prevlade ima Cristiano zdaj že toliko scudettov kot naslovov v LaLigi."

'Evropo lahko osvajata le skupaj'
Zapisali so še, da sta lahko tako Real kot Ronaldo v zadnjih letih spoznala, da potrebujeta drug drugega v lovu za najbolj cenjeno lovoriko v klubskem nogometu. Po slovesu Portugalca je Real sicer postal bolj povezana celota s Karimom Benzemajem v konici napada, kjer je Francoz po dolgih letih v senci Portugalca pokazal vse svoje kvalitete, ocenjuje AS.

"Odhodu Cristiana je sledilo težko leto za bele, ki brez njega niso našli prave poti. Niti z (Julenom) Lopeteguijem, niti s Solarijem in niti z Zidanom, ki je sprejel pacienta na urgenci in pazil nanj do zaključka sezone. Zdaj je Francoz zakrpal ekipo, ki se je prilagodila modelu. Prej je bilo tudi v zaodrju vse odvisno od Cristiana. Zdaj mora vse delovati kot eno, skupaj z napadom, katerega ključi so v glavnem v rokah Karima Benzemaja, ki se je izbrusil v vlogi strelca, potem ko je leta preživel kot pribočnik Portugalca. In tako so osvojili to tako čudno in spremenjeno prvenstvo. A prek udarcev sta (Real in Ronaldo, op. a.) spoznala, da lahko Evropo osvajata le skupaj," je sklenil AS.

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CURVANORD Zanetti
10. 08. 2020 20.46
+1
Za Ronalda je bolje da je zapustil Real bil je Perezov talec, res da dobro placan.
RUBEŽ
10. 08. 2020 16.37
-9
Rekord 17 zadetkov bo, upam že letos, popravil najboljši igralec in napadalec v Evropi že celo leto / sezono - ROBERT LEWANDOVSKI.
beauceron
10. 08. 2020 13.38
+6
Dejte mal resnosti od zadnjih treh zmag v LP je bila ena mogoče čista. V dveh pa ce bi bila pravica splih nebi igrali v finalu. Dejstvo da četrte nebi osvojili tudi če bi ostal v Realu
Petarda10
10. 08. 2020 09.34
+7
Evropo je osvojil real im ronci ker ni bilo vara :)
Kollerik
10. 08. 2020 20.29
+2
resnicaosvobaja
10. 08. 2020 08.05
+14
Največji napaki Ronalda in Messija...Ronaldov odhod iz priviligiranega Reala in Messijeva zavrnitev španske reprezentance
Konan
10. 08. 2020 11.36
+2
Messi je preveč pošten, kaj si nor da bi za Španijo igral, ima le preveč veliko srce nas Leo, bi bilo preveč kruto
Maxx365
09. 08. 2020 21.44
+12
Pred časom je en beli zafrustriranec tu gor tulil, da bi moral Messi, če je že najboljši, sam pripeljati Argentino do naslova svetovnega prvaka. Kako pa da zdaj Ronaldo, če ga že poveličujejo v najboljšega, ni Juventusa sam pripeljal do naslova Lige prvakov?
Lima33
09. 08. 2020 21.43
+11
Od kar je CR odkorakal iz Reala ne spi mirno, ker ve da se je zaj...!! Največja napaka v njegovi karieri... Od junaka do bedaka bi lahko rekli...
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 21.46
+2
Od Reala, Juventusa, Ronalda se smeji le Modriču
drimtim
09. 08. 2020 21.27
+4
Za tak denar bi moral dati toliko golov da napredujejo.Brez penalov ne gre ,tako kot pri Realu.bay,bay
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 21.35
+0
Plača ni dovolj...potrebno je podkupiti tudi sodnike kot jih je Real...ampak Juventus je bolj previden, odkar so jih 2006 poslali v serijo B
dark horse
09. 08. 2020 21.09
+0
Hmmm... Kako če cr zaljubljenci tu govorijo ravno nasprotno 😂 kristinci je bil vedno v prvem planu lastni dosežek
Misty2
09. 08. 2020 20.55
+2
Bolečina je tudi na 24 ur haha spet članki o njem čeprav je izpadel in ekipe ni pripeljal do naslova v ligi prvakov.Zato zanj mesečno plačujejo milijone
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 20.36
+13
Ali ni Juventus kupil Ronalda samo zaradi lige prvakov ?
Konan
10. 08. 2020 20.25
Eh on je šel tja da bojo prvaki Italije ker že dolgo niso bili
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 20.35
+6
Ronaldo star sedaj 35 let in bla,bla .....Luca Toni je bil prvi strelec Serie A menda z 38 leti
ddolores
09. 08. 2020 20.20
+9
Če si za Barco ali bilo keri drugi klub, si hejter, če si za štalo Madrid, pa nisi hejter! Če bi bila včeraj tekma Real-Lyon in bi za Real igral tudi Cmeraldo, bi Real z podarjenim penalom v 97. minuti zmagal 3;1! A to pomeni pol, da pri Juvetu ne kradejo!
samomojemnenje
09. 08. 2020 20.07
+13
Cripstoned, a pri vas doma lajate? Normalni ljudje govorimo. Mora biti kar pestro pri vas doma. Pa se potem kaj uspete dogovoriti?
265004
09. 08. 2020 19.52
+19
Največji dosežek Ronalda v nogometu je to da ga primerjajo z Messijem....
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 19.22
+12
Verjetno bo to zadnji članek Kristine do pričetka nove sezone v tej rubriki...za ostale njegove fane in hejterje pa na Zadovoljna.si
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 19.12
+14
Real je bil evropski prvak brez Ronalda in tudi Ronaldo brez Reala . Edina sprememba je VAR. To ni košarka, kjer niti 5 napačnih sodniških odločitev v celotni tekmi ne spremeni kaj dosti...nogomet pa je druga stvar
Iniesta
09. 08. 2020 19.01
+15
CR je posebna dimenzija, v Juventusu nima s kom igrati ... Real je brez njega popolnoma nenevaren ...
TEDO(uajtu)MEDO
09. 08. 2020 18.50
+12
Spet članek o Kristini.... Kdaj bo spet članek o Severini in Ku.bashiankah?
HALAcR7
09. 08. 2020 18.54
-18
Normalno,za dobrim konjem Se dviguje veliko prahu
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 19.12
+12
Konan
09. 08. 2020 19.49
+2
Maxx365
09. 08. 2020 20.41
+4
Ja, in še tako dober konj je navsezadnje še vedno le konj.
fisho
09. 08. 2020 18.44
+14
Se ne najde? Saj je dal dva gola. Mislim, da je on svoje naredil, če ostali niso, ni on kriv...
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 20.30
+6
Potem tudi Messi ni kriv za izpad proti Liverpoolu ?
Štanjkol
09. 08. 2020 20.53
-4
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 20.58
+2