Liga prvakov

Filipe Luis: Atletico je izredno močan, Chelsea potrebuje še dve okrepitvi

London, 23. 02. 2021 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred prvim spopadom madridskega Atletica in londonskega Chelseaja (prenos na Kanalu A in VOYO od 20.30) je za The Guardian spregovoril Filipe Luis. 35-letni bočni branilec, ki je v svoji bogati karieri nastopal za oba kluba, je uspehe Diega Simeoneja označil za neverjetne, razkril pa je tudi, kateri nogometaš je pri Chelseaju spominjal na Lionela Messija in kljub temu ni dobil priložnosti.

Filipe Luis in Christian Pulišić, ki danes igra za Chelsea, na tekmi Atletico Madrid – Borussia Dortmund.
Filipe Luis in Christian Pulišić, ki danes igra za Chelsea, na tekmi Atletico Madrid – Borussia Dortmund. FOTO: AP

"Atletico je letos izredno močan. Diegu Simeoneju je spet uspelo zgraditi odlično novo ekipo. Od tiste iz leta 2014 sta ostala zgolj še Koke in Jose Maria Gimenez. Ko je prišel, se je ekipa borila za obstanek v španskem prvenstvu v le nekaj letih je vse obrnil na glavo. Osvojil je Evropsko ligo, dvakrat smo igrali tudi v finalu Lige prvakov. 120 nogometašev je v njegovi eri zaigralo za klub, ne glede na to, kdo je odšel, pa je vselej našel enakovredno zamenjavo. Samo Simeone je sposoben česa takega," je o svojem nekdanjem trenerju pri madridskem Atleticu začel Filipe Luis

35-letnik je glede argentinskega stratega povedal še: "Zanj je izredno težko igrati. Nikoli ne pokaže čustev. Nikoli. Vedno se odloča le na podlagi tega, kaj je najboljše za ekipo. Poglejte samo, kako je bilo letos. Imel je Luisa Suareza in Diega Costo, napadalca, ki je zanj zabil več kot 100 zadetkov, pa je vseeno sedel na klopi. Simeoneja preteklost ne zanima, samo prihodnost, zato je Costa tudi odšel." 

Filipe Luis je na drugi strani Chelsea označil za spektakularno in predvsem zelo kompletno ekipo. Po njegovem mnenju je poletni prihod Thiaga Silve iz PSG-ja stvari postavil na svoje mesto: "Je nogometaš, ki popravi napake že s svojo prisotnostjo na igrišču," je dejal Silvov rojak, ki meni, da Londončani potrebujejo še dve okrepitvi, da postanejo prvi kandidati za naslov v Premier League prihodnjo sezono.

Levi bočni branilec je na Stamford Bridge prav iz Madrida prišel leta 2014, a se pod vodstvom Joseja Mourinha nikakor ni znašel. Po le eni sezoni se je vrnil v rdeče-beli del španske prestolnice, kjer je igral do leta 2019. Za londonske modre je skupno zbral 26 nastopov. "Mourinhu ne zamerim ničesar. Ko sem bil pri Chelseaju, je na mojem položaju blestel Cesar Azpilicueta. Razumel sem, zakaj ne igram tako pogosto, a kljub temu sem si želel čim prej oditi. Januarja, med sezono sem prejel Simeonejev klic. Zbodel me je, da je on edini trener, pod katerim igram dobro, in ob tem dodal, naj se vrnem 'domov'. Takoj sem vedel, da je to prava odločitev." 

V sezoni 2014/2015 je Chelsea s prednostjo osmih točk postal angleški prvak, to pa je bil tudi eden od razlogov, zakaj Luis kluba ni zapustil že januarja, ko ga je poklical Simeone. Tedaj je v modrem dresu blestel predvsem Eden Hazard, ki je samo v Premier League prispeval 14 zadetkov in devet asistenc. "Eden je najboljši nogometaš, s katerim sem kadar koli zaigral. Sam lahko zmaguje tekme. Spominjam se, da ni dosti tekel, še posebej v obrambi, pa tudi treniral ni pretirano zavzeto. Še pet minut pred tekmo je na telesofnu igral videoigrice, nato pa je prišel na igrišče in preigraval po mili volji. Na treningih si velikokrat sploh ni zavezal kopačk, a je z nami počel, kar je želel," se je spominjal Luis, ki je za konec nekaj besed namenil tudi Mohamedu Salahu.

Egipčan tedaj ni bil v prvem planu Joseja Mourinha. Igral je bore malo, pa čeprav je po mnenju Brazilca že takrat sodil med najboljše. "Trpel sem, ko sem ga moral pokrivati na treningih. Ko je odšel v Fiorentino, sem ga vprašal, kaj za vraga počne. Odvrnil mi je, da si želi samo dobiti priložnost. Chelseaja ni zapustil zaradi denarja ali lovorik, le dokazati se je želel. Na treningih je bil kot Lionel Messi. Resnično, kot Messi. Vprašajte kogar koli, potrdil vam bo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DirtySanchez
23. 02. 2021 16.46
+1
Zdaj bo pa Filip Lojze pameten ali kaj?
junij66
23. 02. 2021 16.08
+3
Mourinho je pri Chelseaju tistega leta odpisal Lukakuja,De Brujnea,Salaha,Mato. Ko se on zapiči v igralca temu ni rešitve.
Sortegilio
23. 02. 2021 14.24
+3
Mourinho je kriv da Salah ni zablestel in igral pri Chelseaju. Drži Chelsea bi rabil 2, 3 okrepitve da bi se lahko boril za vrh. Predvsem v napadu! Rabijo enega golgeterja.