Liga prvakov

Chelsea drugič na vrhu Evrope, Manchester City ostaja brez lovorike Lige prvakov

Porto, 29. 05. 2021 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Gašparin, Jan Krstovski
Komentarji
109

Nogometaši Chelseaja so veliki zmagovalci Lige prvakov. Londončani so se drugič v zgodovini zavihteli na evropski klubski nogometni tron, potem ko so v Portu na stadionu Dragao premagali zasedbo Manchester Cityja (1:0). Ta še naprej ostaja brez prestižnega naslova Lige prvakov. Edini zadetek je že v prvem polčasu dosegel 21-letni nemški nogometaš Kai Havertz. Za slednjega je to bil sploh prvi gol v Ligi prvakov nasploh.

Več videovsebin
  • Vrhunci finala Lige prvakov med Manchester Cityjem in Chelseajem (0:1)
    06:04
    Vrhunci finala Lige prvakov med Manchester Cityjem in Chelseajem (0:1)
  • Pogovor s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom po finalu Lige prvakov
    01:13
    Pogovor s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom po finalu Lige prvakov
  • Pogovor novinarja Andraža Hočevarja s Florentom Maloudajem
    02:20
    Pogovor novinarja Andraža Hočevarja s Florentom Maloudajem
  • Prihod nogometašev Chelseaja na stadion Dragao
    03:24
    Prihod nogometašev Chelseaja na stadion Dragao
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Statistična ocena Kaia Havertza, strelca edinega zadetka v finalu LP
Statistična ocena Kaia Havertza, strelca edinega zadetka v finalu LP FOTO: Sofascore.com

Trener Manchester Cityja Pep Guardiola je vsaj malce presenetil z začetno enajsterico, v katero je uvrstil Raheema Sterlinga. Ta je v zaključku sezone sicer dobival precej priložnost za igro, toda v tej sezoni Lige prvakov se ni pretirano naigral. Pep Guardiola je za veliki finale vendarle pripravil zelo ofenzivno postavo, saj je v napad uvrstil takšna imena, kot so Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Riyad Mahrez, Raheem Sterling in Phil Foden. Odločil se je za sistem 4-3-3, v vezno linijo je umestil sicer običajno precej bolj ofenzivnega Phila Fodena, ki bo 'stal' ob Ilkayu Gündoganu in Bernardu Silvi. 

Na drugi strani je trener Chelseaja Thomas Tuchel – ta je igral že v lanskem finalu v Lizboni, toda tedaj v vlogi trenerja poražene zasedbe PSG-ja – stavil na preverjeno enajsterico, obenem se je odločil, da se bo četi Cityja zoperstavil z le tremi branilci v zadnji liniji (Cesar Azpilicueta, Thiago Silva in Antonio Rüdiger). Tako je bilo sicer tudi na zadnji medsebojni tekmi v 35. krogu angleške Premier League, ki so jo z 2:1 dobili nogometaši Chelseaja.

Po začetnem otipavanju, ki pa je trajalo vsega nekaj minut, je do prve nevarnejše akcije prišel Manchester City. Ta je zapretil prek Sterlinga, ki je malce presenetljivo začel v uvodni enajsterici sinjemodrih, toda angleški napadalec se je zapletel pred vratarjem Chelseaja Edouardom Mendyjem. Poskusil je s peto, toda senegalski reprezentant je bil pripravljen in žogo odbil v kot. Nato pa so na zelenici v naslednjih minutah zavladali nogometaši Chelseaja, v glavni vlogi pa je bil Timo Werner. Še posebej lepo priložnost je imel v 14. minuti, a se je s predolgim korakom zapletel v kazenskem prostoru sinjemodrih, tako da je preslabotno sprožil, vratar Ederson Moraes pa je slaboten strel Nemca, ki že pregovorno zapravlja priložnosti, zlahka ukrotil. A čeprav je Werner v tej sezoni že zapravljal zlate priložnosti, je med navijači modrih v Portu izjemno priljubljen. Kot nam je s stadiona Dragao sporočil naš poročevalec Jakob Batič, so na uvodu tekme navijači Chelseaja svojemu napadalcu Wernerju namenili precej napevov. V 28. minuti je krasno priložnost imel Foden, ki je vtekal po sredini kazenskega prostora, toda s krasnim posredovanjem se je izkazal izjemni nemški branilec Antonio Rüdiger. V 37. minuti pa je imel Chelsea po 'daljšem' času imel lepšo priložnost, toda Kai Havertz je želel preveč, ob preigravanju se je zapletel, obramba Cityja se je tako obranila. V 39. minuti je zaradi poškodbe zelenico moral zapustiti odlični osrednji branilec Chelseaja Thiago Silva, namesto katerega je vstopil precej manj izkušeni Andreas Christensen. V 43. minuti pa je sledil šok za sinjemodre, 21-letni nemški vezist Havertz, ki ga je Tuchel preselil na mesto napadalca, je hitro vtekal in 'ubežal' obrambi Manchester Cityja, nato pa matiral Edersona. Ta se je žoge ob 'predložku' Nemca še dotaknil, nato pa Havertzu ni bilo težko poslati žoge v nebranjeno mrežo sinjemodrih. Cityjev vratar je namreč šel iz vrat, ko je proti njemu sam stekel nemški nogometaš. Ob tem velja izpostaviti tudi izjemno dobro podajo Masona Mounta, ki je odlično opazil, da je obramba Cityja pozabila na njegovega soigralca, za katerega je to bil sploh prvi zadetek v tekmovanju Ligi prvakov. Polčas se je tako zaključil z vodstvom sinjemodrih.

Pep Guardiola je po desetih letih znova zaigral v finalu Lige prvakov, a ostal praznih rok. Izjemni katalonski strateg ostaja pri dveh lovorikah, ki ju je osvojil z Barcelono. 

V 56. minuti je prišlo do trka med Rüdigerjem in Kevinom De Bruynejem, dolgo časa sta se oba nogometaša – branilec Londončanov je dobil rumeni karton zaradi prekrška – pobirala, slabše pa jo je odnesel De Bruyne, ki mu je morala resneje pomagati Cityjeva zdravniška služba. Belgijski nogometaš tekme ni mogel nadaljevati, zamenjal ga je brazilski napadalec Gabriel Jesus. V 60. minuti so ob igranju Reeca Jamesa z roko sinjemodri zahtevali enajstmetrovko, toda glavni sodnik tekme Antonio Mateu Lahoz – nedavno je sodil tudi tekmo med slovensko in hrvaško reprezentanco v Stožicah – je pokazal, naj se igra nadaljuje, tudi v VAR sobi so mu nato pritrdili pri odločitvi. V 73. minuti je sledil protinapad modrih, ki bi ga moral bolje zaključiti rezervist Christian Pulišić (zamenjal je Wernerja), potem ko ga je s krasno podajo našel danes izjemno razpoloženi Havertz. V 80. minuti je v igro vstopil hrvaški vezist Mateo Kovačić, ki je z madridskim Realom osvojil kar tri zaporedne naslove Lige prvakov, zamenjal je Masona Mounta. To je bil sploh prvi nastop za Hrvata v velikem finalu Lige prvakov. Še pred tem je Guardiola na drugi strani v igro poslal nogometaša, ki se po finalu Lige prvakov poslavlja od kluba – Sergia Kuna Agüera. V 90. minuti je City po dolgem času zares nevarneje zapretil pred vrati Londočanov, toda ob strelu Fodna je bila znova dobro postavljena londonska obramba, ki je blokirala poskus nogometaša Manchester Cityja. V sedmi minuti sodnikovega dodatka pa je gol za las grešil danes sicer nevidni Mahrez, ki je sprožil z roba kazenskega prostora, toda žoga je zletela za las preko prečke Chelseajevega gola. To je bila tudi zadnja priložnost na tekmi, ostalo je pri minimalni zmagi Chelseaja z 1:0, kar je pomenilo, da se londonska zasedba veseli svojega drugega naslova v Ligi prvakov. Manchester City, ki si je lovorike tako zelo želel že vrsto zadnjih let, pa ostaja brez tako zelo želene lovorike.  

Liga prvakov, veliki finale v Portu, stadion Dragao:
Manchester City – Chelsea 0:1 (0:1)
Havertz 42.

Statistika tekme Manchester City - Chelsea
Statistika tekme Manchester City - Chelsea FOTO: Sofascore.com

Postavi:
Manchester City: Ederson, Walker, Stones, Dias, Zinčenko, Gündogan, De Bruyne (Jesus/60.), Bernardo (Fernandinho/64.), Mahrez, Sterling (Agüero/77.), Foden.
Chelsea: Mendy, Azpilicueta, Silva (Christensen/39.), Rüdiger, James, Jorginho, Kante, Chilwell, Mount (Kovačić/80.), Havertz, Werner (Pulišić/66.).

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.32

Z zaključnimi mislimi selektorja Matjaža Keka in direktorja reprezentanc pri Nogometni zvezi Slovenije Mirana Pavlina se naš prenos zaključuje. Hvala za vašo pozornost in lahko noč vam, še zadnjič v tej vlogi v svoji karieri, voščim Jan Krstovski. Hvala za vašo pozornost v vseh teh letih in čestitke nocojšnjim zmagovalcem iz Londona, pa tudi poražencem iz Manchestra, spremljali smo zelo lep finale, po katerem se zdi, da je povratek v "normalne" tirnice vsaj malce bližje. Lahko noč vam želim Jan Krstovski.

23.30

In še obljubljeni posnetek podelitve ...

23.22

Čeferin: Chelsea je po moji oceni zmagal zasluženo

"Predvsem je bilo zelo emotivno vse skupaj, ker je bilo veliko gledalcev, zelo so bili glasni, bila je ena odlična tekma. Po moji oceni je Chelsea tudi zasluženo zmagal. Kako vesel je bil Tuchel in kako razočaran Guardiola? Jah, lahko si predstavljate ... Tuchel je bil srečen in zasluženo je osvojil Ligo prvakov letos, Guardioli pa sem rekel: 'Drugo leto!'" je v ekskluzivnem pogovoru za našo televizijo povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

23.16
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.15

Prenos se na POP TV in VOYO seveda nadaljuje, sledi tudi prva izjava predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki bo spregovoril ekskluzivno za našo televizijo. Kmalu si boste lahko ogledali tudi posnetek slavnostnega dviga pokala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
30. 05. 2021 13.30
+2
Zgleda da Cityu ni usojeno pod Guardiolo zmagati lige prvakov.Z enim strelom v okvir v 90ih minutah si zmage enostavno niso zaslužili.Čestitke Chelseaju sem jim res privoščil:)
samomojemnenje
30. 05. 2021 10.53
+3
Čestitke Chelsea- Zaslužena zmaga, priborjena s srcem.
dark horse
30. 05. 2021 09.58
-5
Ko ti barca in vse kar je povezano z njo uniči življenje kajne krele 😂😂😂
Resni
30. 05. 2021 09.53
+9
˝Polčas se je tako zaključil z vodstvom sinjemodrih.˝ Hmmm??
dark horse
30. 05. 2021 09.59
-1
Itak pojma nimajo in kao komentarji v živo 🙈
krneki_123
30. 05. 2021 10.08
-2
Oboji so modri, je pač malo pomešal.😉
junij66
30. 05. 2021 09.49
+5
Roman Abramovič in Chelsea je sploh najboljše,kar se je lahko zgodilo v angleškem nogometu. Z vlaganjem v klub je s tem vzpodbudil tudi ostale klube in zsto je premier liga najboljša liga na svetu.
junij66
30. 05. 2021 09.51
+1
gogi_
30. 05. 2021 08.51
+0
Halar dobro jutro. Dihej dihej si ze cist zaripel. Tolk enga sovrastva in gneva v nedeljo zjutraj ,bogi. Ti nisi navijac reala,ti si soveaznik Barce in vse kar je povezano z njo. Sam najprej moras imet enga rad da ga lahko sovrazis. Prej ko si priznas prej bos nehal travmirat. Slab je tisti trener ki pobegne s potapljajocega colnicka,in ve se kdo letos ni osvojil nic in se enkrat pustil ekipo hinavsko na cedilu. No vsaj celne ni dal nikomur najvecji prevarant alzirski.
HALAcR7
30. 05. 2021 08.56
+1
Tako je to sem pozabil,,ko je pepček videl da xavi in iniesta počasi padata,pada forma,,,je hitro zbežal,ker je hinavćek vedel da nikoli nebodo več dobri in ko niso bili je kao on krivec,da barca ni bila dobra več,sam zbežal v milijonski klub bayern,ki standardno osvaja vse,, z njim naredil nič posebnega,,,potem zbežal v klub,ki ima denarja nolimit,,,in z njim naredil nič posebnega,,,porabil pa 1milijardo,,,500 še namerava,,,,preveri koliko je zidan porabil za 3x UCL
Sky85
30. 05. 2021 09.02
-1
Bravo gogi.halar ni normalen.to je sovraznik vsega k je povezano z barcelono.ima še travme ko je bil pep trener barcelone,ko je bilo 5:0,6:2 ampak se mi dozdeva da je bil takrat še v plenicah,ker glede take k on piše ne moreš biti star več k 12 let
MesOjediPinGvin
30. 05. 2021 09.18
-6
Dooo
30. 05. 2021 09.32
+0
Kaj bi dala barca za hat trick 2016-2018 pa clovek nemores enacit lovorika za lovoriko!!😁😁
RUBEŽ
30. 05. 2021 08.45
+11
Povsem zasluženo. Pep goni to svojo teorije posesti žoge, ki mu je uspevala le v Barci. Že z BAYERNOM ne. Je vprašanje, če bo kdaj v CL še zmagovalec, razen da ima TOP ekipo, ki je lahko rečemo MCity, ampak mu vseeno ni uspelo, kljub prevladi v ANG ligi. Chelsea je vložil več srca in tudi zasluženo zmagal.
HALAcR7
30. 05. 2021 08.42
-2
Evo dokaz da je pepček most overrated trener vseh časov,,,milijarda mu ne pomaga,,city ima na klopi igralce,ki lahko osvojijo vse,,če imaš slabega trenerja,ti to ne pomaga,,ima pa letos že odobrenih 300 milijonov, ,,upam da ga naženejo ven že enkrat,prevarant,,,,
SamoPovemMojeMnenje
30. 05. 2021 08.43
+2
JJdiktator
30. 05. 2021 08.50
-2
HALAcR7
30. 05. 2021 08.57
+2
Zz čeprav je slab je za njega profesor znastvene fantastike
Paštašutar
30. 05. 2021 08.35
+9
Bravo Chelsea,Pep pa naj kar nadaljuje z odkrivanjem tople vode. Dejstvo je da so jih v dobrem mesecu dni premagali 3 krat!!Slučaj??
Fuzbaler
30. 05. 2021 08.33
+7
Cestitke, popolnoma zasluženo.
športnik66
30. 05. 2021 08.30
+15
Tole je naslov za trenerja Tuchela...odpuščen iz PSG, čez nekaj mesecev pa z povsem drugo ekipo občutno nižjega budgeta na vrhu Evrope. Bravo Tuchel! Tej čudoviti ekipi Chelsea je omogočil uresničiti nogometne sanje.
265004
30. 05. 2021 09.10
+0
Nižjega budgeta? Hahaha...Za Totenhamom najbolj zadolžen klub 1.5 miliarde...
Sisli288
30. 05. 2021 09.40
-1
Pa ka nabijas ti 265004, chlaea je majn zadolzen kot barcelona real united juve liverpool arsenal atletico inter
samomojemnenje
30. 05. 2021 10.57
+1
Sisli28, malo pogooglaj. Chelsea je zadolžen nekaj več kot 1,5 milijarde.
Lektor Jure T.
30. 05. 2021 08.24
+1
Sam da niso katarci..bravo chelsea👍🏻
dule100
30. 05. 2021 08.18
+8
Chelsea drugič prvak! Dajte povejte to športnim novinarjem RTV, ker tam tega ne vedo!
FCL
30. 05. 2021 08.18
+10
Popolnoma zasluženo, bravo 👏👏
Generacija56
30. 05. 2021 08.10
+5
Čestitke Chelsa iz enega razloga. Kaj mora Abramovič prenašati... Dobro, da ga še niso ugrabili!
Sortegilio
30. 05. 2021 08.08
+12
Bravo Chelsea. Guardiola je slabo postavil formacijo in nekateri igralci so precenjen da glava peče.
mackon08
30. 05. 2021 08.03
-2
Tekma ni bila vredna finala kjer pa šteje samo rezultat.
FCL
30. 05. 2021 08.19
+3
mackon08
30. 05. 2021 08.37
+1
Trije streli v okvir vrat to ti je vrhunski, večinoma je bilo vse na sredini igrišča. Pravzaprav edina prava šansa je bila tista s katere je bil dosežen gol.
Desno
30. 05. 2021 08.44
+1
Lektor Jure T.
30. 05. 2021 08.01
+13
Ce bi Werner streljal na 2pac-a, bi bil 2pac se ziv
motorist_mb
30. 05. 2021 08.00
+4
Bravo Čelzi 👍...pep Aguero karma,upam da te naženejo😁
saknukdhwkfnnkj
30. 05. 2021 08.00
+5
Kaj pa vem, "zasluženo" hmm bleda predstava obeh...kot da nebi bil finale! Nisem nek strokovnjak a meni osebno bi bilo to nič kaj posebnega! Vseeno privoščim Chelseu, naj bo v poduk da se z denarjem ne da vsega kupiti!