Liga prvakov

Zapata v drugem polčasu poskrbel za vrnitev in točko Atalante proti Ajaxu

Bergamo, 27. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., M.J.
Komentarji
14

Pričakovali smo odprto tekmo z veliko zadetki in dobili smo jo. Ajax je v Bergamu ob polčasu vodil že z 2:0, a je izjemni Duvan Zapata že kmalu po začetku drugega poskrbel za izenačenje na 2:2. V zadnje pol ure ekipi nista želeli pretirano tvegati, tako da se Ajax na Nizozemsko vrača s prvo točko v tej sezoni, zadovoljna Atalanta pa je sedaj pri štirih. Josip Iličić je začel v prvi postavi in je igral do 78. minute.

Več videovsebin
  • Vrhunci 2. kroga torkovih tekem Lige prvakov (drugi del)
    13:54
    Vrhunci 2. kroga torkovih tekem Lige prvakov (drugi del)
  • Vrhunci 2. kroga torkovih tekem Lige prvakov (prvi del)
    12:42
    Vrhunci 2. kroga torkovih tekem Lige prvakov (prvi del)
  • Duvan Zapata izenačil na 2:2
    00:59
    Duvan Zapata izenačil na 2:2
  • Duvan Zapata znižal na 1:2
    01:02
    Duvan Zapata znižal na 1:2
  • Traore zadel za 2:0 za Ajax
    01:11
    Traore zadel za 2:0 za Ajax
  • Tadić povedel Ajax v vodstvo z 1:0
    01:23
    Tadić povedel Ajax v vodstvo z 1:0

Po dolgem času v LP zopet skupaj udarni napadalni trio
Nogometaši Atalante so srečanje začeli v enajsterici: Sportiello; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, Pašalić, Freuler, Gosens; Gomez; Iličić, Zapata. Po dolgem času je v Ligi prvakov zopet začela udarna napadalna trojica Josip Iličić, Alejandro Gomez, Duvan Zapata. Na drugi strani je imel veliko adutov v napadu tudi Ajax, še posebej je veljalo izpostaviti Dušana Tadića in Davida Neresa. Nizozemci so sicer začeli v postavi: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Tadić, Gravenberch; Antony, Traore, Neres.

Po pričakovanjih se je srečanje na Gewiss stadionu začelo atomsko. Najprej so dvakrat zapretili nogometaši Ajaxa, ki pa Marca Sportiella niso uspeli ogroziti. Na drugi strani je bila Atalanta sprva še zadržana, kar se je spremenilo okoli 15. minute. V razmaku le nekaj sekund so imeli domači namreč kar tri priložnosti. Prvič je zapretil Alejandro Gomez, drugič Josip Iličić, tretjič za Duvan Zapata. A je ob vseh treh poizkusih bil na mesto Andre Onana, ki ni imel pretiranega dela. Še najlepšo situacijo je imel prav Iličić, ki mu je odlično asistiral Berat Djimsiti, a je slovenski as iz bližine meril preko Ajaxovih vrat. 

Statistika srečanja med Atalanto in Ajaxom.
Statistika srečanja med Atalanto in Ajaxom. FOTO: AP

Nato so gostje znova nekoliko prevzeli niti igre. V 29. minuti je bil pred vrata domačih poslan visok predložek, Robin Gosens pa je nespretno izbijal žogo in ob tem (očitno) zadel Lassino Traoreja. Damir Skomina ni okleval in je takoj pokazal na belo točko, a se je zdelo, da bo posredoval VAR, kar pa se na koncu ni zgodilo. Ostalo je pri najstrožji kazni v korist Ajaxa. Odgovornost je nase prevzel Dušan Tadić, ki je Sportiella rutinirano premagal s "panenko".  Po prvem zadetku se je tempo za malenkost umiril, v 38. minuti pa je Ajax še povišal prednost. Po lepi ekipni akciji na levi strani napada je sledil nizek predložek v kazenski prostor, kjer je nespretno odreagiral Sportiello. Vse skupaj je uspel izkoristiti Traore, ki je zabil še šesti zadetek v zadnjih štirih dneh, potem ko je proti Venlu v nizozemskem prvenstvu dosegel neverjetnih pet golov. 

Pritisk se je izplačal, Ajax plačal davek neizkušenosti
Kmalu po začetku drugega polčasa je bilo jasno, kam pes taco moli. Atalanta je pričakovano vse moči usmerila v napad. Kot prvi je s prostega strela zapretil Iličić. "Jojo" se je odločil za moč, namesto natančnost, tako da je s kakšnih 20 metrov meril skoraj naravnost v Onano, kamerunski vratar pa je strel uspel odbiti. A le nekaj minut kasneje so nogometaši Boginje prišli do tako želenega znižanja. Gomez je na levi strani poslal visok predložek v kazenski prostor, ta niti slučajno ni bil idealen, a je kolumbijski napadalec Zapata še enkrat več pokazal, kako izjemno fizično sposoben je. Brez težav je dobil skok in žogo z glavo s pravim projektilom poslal za hrbet tokrat nemočnega Onane. 

Statistika Josipa Iličića proti Ajaxu.
Statistika Josipa Iličića proti Ajaxu. FOTO: Sofascore.com

Gasperini za goloba ni želel tvegati vrabca
Zapata je bil znova na delu šest minut po prvem doseženem zadetku. Težave si je sama zakuhala obramba Ajaxa, ki je žogo poceni zapravila. Sledil je protinapad domačih, Zapata je dobil žogo nekoliko na desni strani in jo nato v polni hitrosti popeljal v kazenski prostor, tam pa je bil znova boljši od Onane, potem ko je poslal pravo bombo na njegovo "drugo vratnico". Atalanta je tako v le 15 minutah prišla do preobrata oziroma je vsaj ujela Ajax, s čimer se je četa Giana Piera Gasperinija vidno sprijaznila. V nadaljevanju namreč ni več tako pritiskala in vajeti igre so znova prevzeli gosti. A do konca je domača obramba zdržala vse napade, nekajkrat je posredoval Sportiello, čeprav Ajax ni bil tako nevaren kot v prvem delu. 

Gasperini je v 78. minuti skušal še nekoliko poživiti igro. Z igrišča je potegnil Gomeza in Iličića, vstopila pa sta Luis Muriel in Ruslan Malinovksij. Prav Ukrajinec je imel v zaključku najlepšo priložnost za 3:2. Zapata je prodrl po levi strani, poslal nevarno podajo v kazenski prostor, branilci Ajaxa so žogo uspeli nekoliko odbiti, a jo je Malinovskij pričakal dobro postavljen na robu kazenskega prostora. Njegov strel pa je bil za kak meter previsok, tako da za Onano ni bilo več nevarnosti. To je bila obenem zadnja priložnost na srečanju. Atalanta – Ajax. 2:2. 

Duvan Zapata proti Ajaxu.
Duvan Zapata proti Ajaxu. FOTO: AP

Liga prvakov, 27. oktober, izid: 

Atalanta – Ajax 2:2 (0:2)
Zapata 54., 60.; Tadić (11-m) 30., Traore 39. 
Josip Iličić (Atalanta) je igral do 78. minute

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.14

S tem zaključujemo današnji tekstovni prenos.

Hvala, da ste bili z nami, jutri pa ne pozabite na obračun Juveta in Barce. Na VOYO in Kanalu A začenjamo ob 20.40. Vabljeni.

23.12

Duvan Zapata!

Statistiko zagotavlja Sofascore.

23.07

In igralec tekme po oceni Sofascore je ...

22.58

Statistika srečanja

Zagotavlja jo Sofascore

22.57

VIDEO: Gol Zapate za 2:2

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kraški
28. 10. 2020 15.10
Slabo sojanje Skomine Ajaxu podaril penal na drugi strani spregledal roko.
Stajerc22
28. 10. 2020 09.35
+2
Jojo je svojo ekipo zapustil takrat ko so ga najbolj potrebovali.
MajklOp
27. 10. 2020 21.59
+0
Ko je Iličić v prvi postavi vedno izgubijo,mislim da je začel 3 od zadnjih 6 tekem in v teh treh tekmah poraz
thc_4u
28. 10. 2020 09.54
+2
Ni še glava na mestu, še vedno ni prebolel, ko je prišel prej z treninga in našel svojo Tino z drugim v postelji.
Kollerik
27. 10. 2020 21.50
Ajax hiter, kombinatoren. Zasluženo vodstvo dutchmanov..
jugatneme
27. 10. 2020 21.56
res je...do sedaj Ajax boljši in zasluženo vodi
sunmix 1
27. 10. 2020 21.27
-5
A v Bergamu je fusbal, sm mislna de je sam covid 19.
Ban Jela?i?
27. 10. 2020 20.33
+6
Srečno Iličić, moj najljubši Slovenec
glavni Baja
28. 10. 2020 09.03
+1
Sortegilio
27. 10. 2020 11.41
+14
Srečno Iličić.
hanss
27. 10. 2020 11.25
-7
Utrujeni le od kaj bi bili lahko utrujeni.
Eastman
27. 10. 2020 20.16
+7
Od ležanja na kavču in pisanja komentarjev kot je tvoj.
hanss
28. 10. 2020 10.31
eastman si pa brcnil v meglo,nisem zapečkar.Ti pa najbrž si ko gledaš nogomet si na kavču a ne.Te vprašam še enkrat od koga ali česa so pa utrujeni.Boljši nogometaši pretečejo cca 5 km na tekmo,če so utrujeni od teh kilometrov naj pa šah igrajo!
slo_veter
27. 10. 2020 08.54
-4
Atalanta je res dobro voden klub in je na meji ,da se prebije v zaključne boje. Se pa pojavi problem, ko pride boj na dveh, treh frontah (še kakšen pokal) .. igralci postanejo, utrujeni in izčrpani.. , posledično pride še do kakšneh poškodb. Nekaj ji celo odprodajo.. nato sledi rezultatska kriza in kakšni mim klubi odpustijo trenerja in ekipo.. tolikokrat videno. Pomembno je, da se odrečeš prevelikim željam predno te zasvoji in imaš realne cilje +30% . ne pa x 3 ali x 4 .