Liga prvakov

Slovo legende Atletica: S 'Cholom' si dolgujeva še objem po finalu

Madrid, 03. 06. 2020 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V čustvenem videoposnetku, ki so ga objavili na klubski spletni strani in družbenih omrežjih, je slovo od članskega moštva Atletico Madrida potrdil dolgoletni sodelavec trenerja Diega Simeoneja, sicer tudi nekdanji vratar kluba German Burgos. Njegovo slovo ni presenetljivo, saj se je napovedovalo že slabo leto, Burgos pa se želi zdaj preizkusiti kot glavni trener.

Burgos (na fotografiji) je že več kot desetletje Simeonejeva "senca", ekipo Atletica pa je kot rojakov namestnik večkrat vodil takrat, ko je bil Simeone izključen.
Burgos (na fotografiji) je že več kot desetletje Simeonejeva "senca", ekipo Atletica pa je kot rojakov namestnik večkrat vodil takrat, ko je bil Simeone izključen. FOTO: AP
Evropska nogometna zveza se je po poročanju madridskega športnega dnevnika MARCA pri Atleticu pozanimala glede možnosti, da bi njihov domači stadion Wanda Metropolitano še drugo sezono zapored gostil finale Lige prvakov. Lani je naslov proti angleškemu rivalu Tottenhamu osvojil Liverpool (2:0), med možnimi kandidati, ki bi lahko konec avgusta nadomestili prvotno načrtovanega gostitelja, turški Istanbul, pa naj bi bila po poročanju različnih medijev tudi München in Lizbona.

German "Mono" Burgos ima med navijači Atletico Madrida skorajda tako mitski status kot glavni trener Diego Simeone. Argentinca sta moči prvič združila kot nogometaša Atletica, nato pa se trenersko začela kaliti v domači Argentini in kasneje skupaj prevzela tudi prvo službo pri katerem od prvoligašev (argentinski Racing in italijanska Catania). Poglavje zase je seveda Atletico Madrid, kjer sta se v zadnjih devetih letih z zlatimi črkami vpisala v klubsko zgodovino in osvojila prvenstvo, dva naslova v Ligi Evropa, dva evropska superpokala in en španski superpokal. Rdeče-beli so dvakrat klonili še v finalu Lige prvakov, kar ostaja neuresničena želja karizmatičnih Južnoameričanov. A skupne poti seveda še ni konec, kaj lahko pa bi se Burgos poslovil tudi s tako težko pričakovanim evropskim naslovom, saj se je Atletico prek branilca naslova Liverpoola tik pred ustavitvijo vseh tekmovanj zaradi pandemije novega koronavirusa prebil v četrtfinale.

"Navijači Atletica, German Burgos vam želi nekaj povedati," so ob videoposnetku pripisali v klubu slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V spominu mi bodo ostale rdeče-bele reke navijačev, ki so se zgrinjale k Neptunu," se je najsijajnejših trenutkov trenerske etape pri Atleticu spominjal Burgos, ki je pri vodnjaku Neptuna z ekipo in navijači seveda proslavljal največje naslove. "Potem pa dve točno določeni stvari ‒ objem s 'Cholom' (Simeonejem, op. a.), ko smo osvojili prvenstvo. Tisti prvi objem in ta zadnji v Liverpoolu v slačilnici Anfielda. In ... Poslušajte, kaj želim reči ‒ dolgujeva si še tretjega, ko bomo osvojili Ligo prvakov. Ker moramo še vedno izpolniti cilje. Denimo uvrstitev v naslednjo sezono Lige prvakov, tu pa je tudi želja vseh, hrepenenje vseh, sanje vseh, da smo prvaki Lige prvakov, jaz pa sem nekdo, ki lovi sanje," je preroško dodal Burgos.

"Kakšna bo moja ekipa? Imela bo lastnosti ljudi, ki so me oblikovali kot igralca in kot osebo, ljudi, ki jih nosim v duši. To so Luis Aragones, Carlos Griguol, Marcelo Bielsa in Tolo Gallego. Oni so tisti, ki so vplivali name. Simeone? Je prijatelj, že dolgo se poznava. Razumeva se z znaki, brez znakov, s pogledi, brez pogledov, s premikanjem glave. Z razdalje 50 metrov vem, kaj mi hoče povedati. Saj sem večkrat kosil in večerjal s 'Cholom' kot z mojo družino ‒ osem let z argentinsko reprezentanco, poleg tega pa še leta pri Atleticu v vlogi igralcev, nato še dodatnih osem let spet pri Atleticu ... To je ogromno časa. Razumeti se tako pa je prekrasno," je dodal.

Burgosova ekipa s pečati Aragonesa, Griguola, Bielse in Gallega
V javnosti ni govoril veliko, ko pa so ga kamere ujele, je praviloma navduševal z zelo širokim pogledom na šport in življenje. Kot nekdo, ki je v življenju že premagal raka, je med javljanjem v živo na eni izmed odločilnih tekem Lige prvakov pozdravil vse, ki se s to zahrbtno boleznijo borijo po svetu. 

"Menim, da sem z več kot desetletnimi izkušnjami v prvoligaškem tekmovanju popolnoma sposoben prevzeti vodenje ekipe. To je 'se vidimo kmalu', ne pa 'na svidenje'. Prihodnost bo pokazala, če se bomo spet videli. Nikoli se ne predajte, borite se še naprej. Sledite sanjam. Vemo, da ne samo Atletico Madrid, temveč celotna družba preživlja težke čase. Izgubili smo družinske člane in prijatelje. Ne smemo se objemati ali proslavljati golov ... A nikoli se ne predajte. Borite se še naprej. Dajte vse od sebe. Borite se. Z vso mojo naklonjenostjo in ljubeznijo vam sporočam: 'Videli se bomo tam, kamor nas popelje nogomet!'" je v klubskem posnetku za konec še povedal Burgos.

Ni še znano, kje se bo prvič preizkusil v vlogi glavnega trenerja, a povezujejo ga z domačo Argentino, kjer naj bi bil tik pred slovesom od velikana River Plata trofejni Marcelo Gallardo. V zadnjem času so se pojavile tudi kombinacije, ki Burgosa umeščajo v Union iz Santa Feja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtleticoSLO
03. 06. 2020 15.48
+6
MONO hvala ti za vse