Liga prvakov

Guardiola sproščen, a odločen: Za zmago v finalu moraš trpeti

Porto, 28. 05. 2021 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Pep Guardiola se vse od prihoda v Manchester leta 2016 spogleduje z osvojitvijo pokala Lige prvakov, ki ga meščani še nimajo v svojih vitrinah. Doslej mu je vedno spodletelo, mnogi pa so mu pri tem očitali, da je na ključnih tekmah pogosto preveč kompliciral. Morda je tudi zato na novinarski konferenci pred zadnjim dejanjem sezone poudarjal sproščenost svojih varovancev, kar je bilo moč začutiti tudi na odprtem treningu. A španski strokovnjak v isti sapi dodaja, da bo za naslov prvaka treba trpeti.

 

"Točno vem, kaj jim bom (nogometašem, op. a.) povedal pred tekmo. Ne želim jih preveč moriti. Tistim, ki bodo živčni, bom preprosto dejal, da je to nekaj običajnega," je bil na novinarski konferenci sproščen Pep Guardiola. "Prepričan sem, da moraš za zmago v finalu trpeti. V finalih moraš večino časa trpeti. Prilagoditi se bo treba težkim trenutkom, ki nas zagotovo čakajo. Proti Borussii Dortmund smo trpeli, prav tako v prvem polčasu proti PSG-ju. V takšnih trenutkih bomo morali držati skupaj in ostati mirni."

"To sezono, še posebej v izločilnih bojih, smo pokazali, česa smo sposobni. V Dortmundu in Parizu smo prvi prejeli zadetek, a nam je uspelo preobrniti izid. To je bil ključ, da smo prišli do finala," pa je dodal eden ključnih mož Cityja na sredini igrišča Fernandinho. Tako kot Guardiola je poudaril, da bo pomembna sproščenost: "To je finale, ki ga bo gledal ves svet, a morali bomo biti sproščeni in osredotočeni. V svoji igri ne smemo spreminjati ničesar. Le nadaljevati moramo s preprostim nogometom."  

Nekdanji trener Barcelone, s katero je dvakrat slavil naslov v Ligi prvakov, je dodal, da bo prvo postavo zbral z le eno mislijo – kako osvojiti to prestižno lovoriko. 

"Vse, kar še lahko rečem, je, da sem najsrečnejši človek na svetu. Biti v tem položaju je privilegij in velika čast," je nadaljeval Guardiola. Zagotovo pa ta čast ne bo doletela vseh nogometašev Cityja. Le 11 jih bo začelo tekmo, še pet jih bo priložnost lahko dobilo po vstopu s klopi. "To je grozno, vedno je težko povedati nogometašu, da bo takšno tekmo začel na klopi. Za vse, ki ne bodo igrali, mi je neverjetno žal. A dal jim bom nasvet: naj počakajo in nadaljujejo s trdim delom, saj ti življenje vedno ponudi drugo možnost," je 50-letnik odgovoril na vprašanje, kako bo sobotnim rezervistom sporočil odločitev o udarni enajsterici. 

Podobno meni tudi izkušeni Fernandinho, ki je prav tako stopil pred medije oziroma pred kamero, saj je novinarska konferenca v luči koronavirusnih ukrepov potekala po spletu. "Pepu bo zagotovo težko razkriti začetnih 11, a to je del igre. Vsi bodo pomembni, saj se nikoli ne ve, kaj se bo zgodilo. Vsak lahko kadar koli vstopi, zato bomo morali biti vsi pripravljeni. Moja naloga je, da mlajšim dopovem, kako pomembni so. Moje sporočilo je vselej enako: bodi pripravljen, nikoli ne veš, kdaj te bo trener potreboval," je pojasnil Brazilec. 

Za Manchester Cityjem je na zelenico stadiona Dragao prišlo tudi moštvo Chelseaja.
Za Manchester Cityjem je na zelenico stadiona Dragao prišlo tudi moštvo Chelseaja. FOTO: AP

De Bruyne in Agüero v napadu, Gündogan v bolečinah končal trening
Nogometaši Cityja so okoli 16. ure po lokalnem času kot prvi preizkusili zelenico stadiona Dragao. Po nekajminutnem ogrevanju brez žoge se je ekipa razdelila v dve skupini, ki sta žogo skušali čim več časa zadržati v tako imenovanem "pepčku". Nato pa je sledila igra na polovici igrišča. Postavi sta bili pomešani – Guardiola očitno še ni želel razkriti vseh kart. Je pa več kot pomenljivo dejstvo, da je v eni od ekip kot napadalec zaigral Kevin De Bruyne, ki mu je v zadnjem času vloga lažne devetke pripadla na skoraj vseh pomembnih tekmah, in pričakuje se, da bo tudi v soboto tako. V napadu druge ekipe je bil Sergio Agüero, ki bo s finalom sklenil desetletno obdobje pri Cityju, medtem ko drugega napadalca Gabriela Jesusa na treningu nismo zasledili. 

Ob koncu vadbe pred finalnim spektaklom so si nekateri vzeli čas tudi za izvajanje strelov z roba kazenskega prostora. Blestel je že omenjeni De Bruyne, ki je žogo kar nekajkrat zapored usmeril naravnost v stičišče prečke in vratnice. Presenetljivo uspešen pri strelu je bil tudi branilec Nathan Ake, ki pa ga ne pričakujemo v prvi postavi. Ob odhodu v garderobo po treningu je imel nekaj težav pri hoji Ilkay Gündogan, strelec 17 zadetkov za City v letošnji sezoni, kar je zagotovo lahko razlog za skrb v taboru kluba z Etihada.

Bo 29. maj zanj znova srečen?
Veliko pozornosti angleških medijev je požel eden od članov Guardiolovega osebja, Brian Kidd. Nekdanji nogometaš Manchester Uniteda, Cityja in Arsenala je namreč eden redkih v taboru meščanov, ki se že lahko pohvalijo z naslovom v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Davnega leta 1968 je tedanji evropski pokal, predhodnika Lige prvakov, osvojil z rdečimi vragi. Kidd je bil v finalu proti Benfici celo med strelci. Zanimivo pa je dejstvo, da je tekma potekala 29. maja, tako kot bo letošnji finale. Da bo zanj vse skupaj še bolj posebno, pa bo poskrbelo dejstvo, da bo prav v soboto praznoval svoj 72. rojstni dan. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
29. 05. 2021 13.53
+1
po vloženih 3 milijarde normalno da bodo prvaki,b ekipa je močna da lahko osvoji vse
Iniesta
28. 05. 2021 20.56
+1
Siti bo novi šampijon ...
brodarko
28. 05. 2021 20.20
+1
Ti,ti lump. Pri teh letih se spogleduje.