Liga prvakov

Iz Slovenije zaradi afere 'Črni idiot', zdaj v Moskvi opozarja nase

Moskva, 04. 11. 2020 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
10

Nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić, ki je odletel zaradi rasističnega izpada na tekmi z Zavrčem (afera 'Idiote crni', prevod: črni idiot), je v letošnji sezoni s svojo Lokomotivo Moskvo pravcati trn v peti za evropske velikane. Najprej so Moskovčani doma pošteno namučili aktualne prvake, nogometaše Bayerna (1:2), v torek pa so veliko točko vzeli Atletico Madridu (1:1).

Marko Nikolić na klopi Lokomotive vse bolj opozarja nase.
Marko Nikolić na klopi Lokomotive vse bolj opozarja nase. FOTO: AP

Pripravo ekipe Lokomotive Moskve na tekmo je pohvalil tudi eden najboljših trenerjev na svetu, ko je govora o obrambnih taktičnih postavitvah, Diego Simeone. Ta v ekipi srbskega trenerja Marka Nikolića ni želel izpostavljati nobenega posameznika, pač pa je pohvalil celotno delo ekipe v obrambnih nalogah. "Ne bom izpostavljal posameznika, temveč je celotna ekipa naredila izjemno defenzivno delo. Skušali so nam zapreti vse poti do gola. To je bila izjemna predstava in velik trud vseh igralcev," je taktiko Lokomotive hvalil Simeone, ki še kako dobro ve, kako proti favoriziranim ekipam pripraviti neprebojni bunker.

Na drugi strani je Nikolić po veliki točki proti ekipi slovenskega vratarja Jana Oblaka ostal skromen in jasno izpostavil edini cilj moskovske ekipe – igrati v Evropi tudi spomladi. "Splošno gledano smo odigrali dobro tekmo, toda morali bi biti še veliko boljši. Naš cilj v Ligi prvakov? Želimo si igrati v Evropi naslednjo pomlad," je po tekmi razlagal nekdanji trener ljubljanske Olimpije - vodil jo je v sezoni 2015/2016, a moral klub zapustiti po vsega treh mesecih. Nikolić je izpostavil, kako krut zna biti včasih nogomet. "Zanimivo je, da smo igrali odlično proti Bayernu, toda ostali brez točk, danes pa nismo bili tako zelo dobro, a smo si priigrali točko. In vem, da je to prva točka proti Atletom po štirih porazih v prejšnjih dveh sezonah," je bil zadovoljen Nikolić. 

Se še spomnite afere 'Idiote crni'?
Ob odhodu iz Slovenije zaradi rasistične afere (neprimerne in neposrečene besede Nikolića, ki so hitro prerasle v afero, so ujeli prav mikrofoni naše televizije), ko se je na svojega varovanca Blessinga Elekeja (danes član belgijskega Beerschota) razjezil z besedami 'vidi idiota crnog' (poglej črnega idiota, op. p.), je bil razočaran tudi predsednik Olimpije Milan Mandarić. Ta je kasneje ob pogledu nazaj na kazen Nikoliću, ki mu jo je izrekel disciplinski sodnik NZS-ja Roman Rogelj (sedem tekem prepovedi vodenja kluba), poudaril, da mu je posebej žal, da je moral Nikolić oditi, saj da je šlo za zares dobrega trenerja s širokim nogometnim znanjem. In očitno je imel ameriški poslovnež srbskega rodu tedaj še kako prav, kar zdaj dokazuje Nikolić (tudi) pri Lokomotivi Moskvi, svoje znanje pa je potrjeval tudi na klopi madžarskega Videotona, s katerim se je prebil v zaključni krog kvalifikacij Lige prvakov, ob porazu z AEK-om pa 'padel' v skupinski del Lige Evropa.

V boju za izločilne boje Lige prvakov
Zdaj z Lokomotivo Moskvo piše pravcato pravljico in po polovici skupinskega dela ostaja v boju za napredovanje v izločilne boje Lige prvakov. Točka z Atleticom je prišla kot obliž na rano po bolečem porazu z Bayernom, kjer so se Moskovčani več kot odlično upirali favoritom z Bavarske: do 79. minute so namreč držali neodločen izid (1:1), nato pa je z mojstrovino tekmo odločil Joshua Kimmich.

V skupini A aktualne sezone Lokomotiva zaseda tretje mesto z dvema točkama (remi z Atleticom in Salzburgom), za drugouvrščenim Atleticom pa imajo Moskovčani le dve točki zaostanka. V domačem prvenstvu pa Lokomotiva ob nastopu Lige prvakov že čuti posledice napornega ritma, saj je zadnji dve tekmi ruskega državnega prvenstva izgubila in po dobrem začetku sezone padla na sedmo mesto.

Na račun srbskega trenerja, ki je Lokomotivo prevzel letos poleti, so bili po veliki točki proti Atleticu polni hvale tudi moskovski mediji. "Nikolić je zagotovil kakovost, Simeone je to lahko občutil," je zapisal Sport Express

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
25. 11. 2020 17.47
RRekel je : “Pogled idi.ota črnega”. ......Mnenja sem, da ni nič narobe. Črnci so povsem normalni ljudje, seveda pa imaš tudi med črnci idi.ote. .......Idi.oti so tudi med belci, rumenci in zelenci. Vsaka rasa ali narod ima v svoji sredini tudi idi.ota... Edina rasa, ki je super rasa pa je slovenska rasa. Med Slovenci ni niti enega idio.ta.
Pa kaj
04. 11. 2020 11.51
ok..ni mu rabil tega reči..samo proslavljanje gola, ki ga je dosegel pa je bilo tudi butasto.. v zaključku tekme, ko loviš zmago, gre on na kolena na nasprotni strani igrišča in se zahvaljuje "vsemogočnemu"??
Senca6
04. 11. 2020 11.44
+4
saj pa ni rekel besede N !---KAJ ZDAJ ŠE ČRNI OZ ČRNEC NE SMEŠ VEČ REČT?! JAOOOO
Uporabnik1888402
04. 11. 2020 12.35
-3
Uporabnik1812060
04. 11. 2020 11.42
+2
Ko je tekma, so pač čustva trenerjev zrahljana na navišji točki. Meni se zdi, da bi bil rasist v primeru, da, ko so mu ponudili mesto trenerja, bi postavil pogoj, da bo, samo če v ekipi ne bo črnca. Tole obsojanje, da si takoj rasist, je tudi že malo prestopilo meje.
RUBEŽ
04. 11. 2020 10.51
-6
Ko nimaš vseh papirjev zloženih v glavi, je to tako. Obnašanje povsem balkansko. Čisto podobno skoraj vsem trenerjem in " svetovalcem " v Lolimpiji. In če imaš še takega predsednika......
nekajpavem
04. 11. 2020 10.33
+1
Tukaj se vidi vso nogometno znaje bivsih in sedanjih svetovalcev g. Mandarica
TEDO84bv0MEDO
04. 11. 2020 10.30
+7
Že če rečeš črncu. "Ti črnec", je velik zločin za črnce, čeprav je to enako kot če rečeš belcu: "Ti belec".
on39
04. 11. 2020 10.27
+3
Saj ni rekel nic slabega
ulanac
04. 11. 2020 10.20
+12
Kaka afera ti je to, če bi rekel samo id... ne bi noben sral, ker pa je rekel črni pa vse narobe. Ja pa sej ni bel dejansko je črn