Liga prvakov

Kaj bi bilo, če bi bilo: kako je Inter leta 1997 'ukradel' Ronalda iz Barce

Milano, 06. 11. 2018 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zgolj eno leto v vrstah Barcelone je bilo dovolj, da se je legendarni brazilski napadalec Ronaldo dokončno uveljavil v evropskem nogometu. Po tem, ko je na Camp Nou prišel iz vrst nizozemskega PSV, se je zdelo, da Južnoameričana s Katalonci čaka dolgo in plodno sodelovanje. A vmes je posegel Barcin torkov tekmec, milanski Inter, ostalo pa je, kot pravijo, zgodovina ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lahko Inter ustavi pohod Barcelone v skupini B?
    02:23
    Iz 24UR: Lahko Inter ustavi pohod Barcelone v skupini B?
  • Trening Interja pred tekmo Lige prvakov z Barcelono
    02:23
    Trening Interja pred tekmo Lige prvakov z Barcelono
  • Barcelona tudi z Messijem preizkusila zelenico milanskega San Sira pred tekmo z Interjem
    02:45
    Barcelona tudi z Messijem preizkusila zelenico milanskega San Sira pred tekmo z Interjem

Nekdanji predsednik Barcelone Joan Gaspart se je pred torkovim spopadom Interja in Barce v Milanu spominjal "vročega" leta 1997, ko je katalonski ponos izgubil enega svojih najboljših nogometašev vseh časov. Ronaldo je pod taktirko zdaj že pokojnega karizmatičnega angleškega trenerja Bobbyja Robsona odigral izvrstno prvo sezono na Camp Nouu, skupno je na 49 tekmah za Barco prispeval kar 47 golov in ji pomagal do naslovov v pokalu pokalnih zmagovalcev, španskem pokalu in španskem superpokalu.

PRIMERJAVA

Toda Katalonci so ga po rekordnem prestopu za takratnih 19,5 milijona dolarjev (15 milijonov evrov) uspeli zadržati vsega eno leto, Inter, ki se je zanj zanimal že pred slovesom od Nizozemske, pa je v drugem poskusu le uspel. Gaspart, ki je bil takrat podpredsednik Barcelone, je bil priča klicu Interjevega predsednika Massima Morattija, ki je sredi slavnostnega kosila uspel prepričati Ronaldove agente in ustaviti podpis nove pogodbe s Katalonci dobesedno v zadnjem hipu.

Ronaldo (na fotografiji) je legenda evropskega in svetovnega nogometa.
Ronaldo (na fotografiji) je legenda evropskega in svetovnega nogometa. FOTO: AP

Že so nazdravili, nato pa ...
"Ronaldo je želel ostati v Barceloni, bil je zadovoljen in želel si je podaljšati pogodbo," je za Goal.com dejal Gaspart. "V prisotnosti igralca in njegovih dveh agentov smo celo sestavili dokument. Ura je bila tri popoldne in odločili smo se, da gremo na kosilo proslavit podaljšanje pogodbe z Ronaldom, kasneje pa da se bomo vrnili in podpisali dogovor, ki smo ga dosegli. Celo nazdravili smo s cavo (penečim vinom, op. a.). To je bila napaka, kajti če ne bi šli jest, bi v tistem trenutku vse skupaj podpisali, v skladu s tem dogovorom pa bi Ronaldo ostal v Barceloni," je nadaljeval Gaspart.

PRIMERJAVA2

"Eden od agentov je med kosilom odšel za pol ure in govoril po telefonu. Bil je Moratti. V tistem trenutku agentovi odsotnosti nisem pripisoval prevelike pomembnosti, a bilo je pomembno. Ko se je vrnil, se je opraviči, spil kavo in nazdravili smo pred povratkom v pisarno na podpis pogodbe. Od prvega trenutka, ko smo se vrnili v pisarno predsednika (Josepa Lluisa, op. a.) Nuneza, so agenti začeli postavljati ovire, rekli so Ronaldu, da naj gre domov in da ga bodo poklicali za podpis. Vprašal sem jih, če to počnejo zato, ker ne želijo podpisati. Vztrajali so, da si tega želijo, toda predlagali so, da pogodbo sestavimo skorajda popolnoma na novo, z boljšimi finančnimi pogoji. A imeli so jasen cilj: želeli so uničiti pogajanja." 

'Njegovo srce bolj kot za Real bije za Barco'
Gaspart dodaja, da so pri novih pogajanjih izpolnili vse zahteve agentov, nato pa so se po petih točkah spomnili "še šeste in sedme". Vsem naj bi ugodili, Ronaldo pa se je katalonskim delodajalcem v telefonskem klicu "v solzah opravičeval", ker ga njegovi agenti silijo v prestop zaradi "veliko višje ponudbe", s pomočjo katere bi seveda v Milanu zaslužil(i) veliko več.

Ronaldovi goli v dresu Barcelone, ko je bil po mnenju mnogih na vrhuncu svojih moči:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob Ronaldovem odhodu k Interju je Barcelona s pritožbo na Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) izsilila plačilo dodatnih 400 milijonov pezet (okoli 2,4 milijona evrov) odškodnine, cena prestopa je sicer znašala približno 28 milijonov evrov. Brazilec je bil velik hit v italijanskem nogometu, a so njegovo epizodo na Apeninskem polotoku pokvarile vedno pogostejše (in hujše) poškodbe kolena. Da so katalonske rane še bolj pekle, je poskrbel Ronaldov prestop k madridskemu Realu leta 2002.

"Rekel mi je, da bo, če bomo izenačili ponudbo Reala, izbral Barcelono, toda šlo je za visok znesek in takšne naložbe za nogometaša, ki je odšel na način, na kakršnega je, nismo bili sposobni. Njegovo srce bolj kot za Real bije za Barco, saj ima lepše spomine na svoj čas pri Barceloni," je prepričan Gaspart.

Ronaldo v dresu Interja, v katerem je igral med letoma 1997 in 2002:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

le?o
06. 11. 2018 19.10
+6
A ta gaspar je tud kej sedu zaradi necednih poslov? Ronaldova resnica je malo drugacna. Pogodba je bila podaljsana mesec pred koncem sezone a se je predsednik spomnu da je nova pogodba absurdna in da kdor ponudi 29 mio lahko ronalda odpelje. Pocutil se je prevaranega.Sam R9 je to lani izjavil in dodal da pri barci imajo toliko cudnih klavzul v pogodbah. Veckrat je tudi poudaril da je madridista. Tako da....gaspar se je ucil posla v katerem klubu?
Johnny_J
06. 11. 2018 21.07
-7
Madridista...ti si kar meči pesek v oči...vsi največji so igrali oziroma igrajo za Barcelono...da niso tam ostali so krivi nesposobni predsedniki kluba, katerim je preveč všeč vonj denarja. Tudi Messi bi že bil nekdanji, če ne bi sam imel toliko predanosti do kluba, ki ga marsikdo od odgovornih ne sprejema kot več kot klub.
jaztvojanočnamora
06. 11. 2018 16.28
+8
Kaj mislite kolikokrat si je "slab ponaredek" pogledal ta video?