Liga prvakov

Kako do preobrata? 'Milan bo moral spremeniti vse'

Milan, 16. 05. 2023 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič, Tadej Vidrih
Komentarji
2

Kako do preobrata in finala Lige prvakov, je vprašanje, ki si ga v zadnjih dneh množično zastavljajo v rdeče-črnem delu Milana. V ožjem ustroju kluba so se vraževerno odločili za spremembo rutine pred tekmo. Legendarni novinar in avtor številnih knjig o Milanu Carlo Pellegatti pa je odgovor na naše vprašanje precej poenostavil: "Milan mora v primerjavi s prvo tekmo spremeniti vse."

"Obrnite se nanj, on je prava Milanova enciklopedija," nam je v ponedeljek popoldan v Milanellu svetoval novinarski kolega. Govoril je o Carlu Pellegattiju, 73-letnem gospodu, ki so ga ostali novinarji pred in po odprtem treningu zasuvali z vprašanji, povezanimi s torkovim povratnim obračunom Interja in Milana. 

Kot dolgoletni sodelavec Mediasetovih televizijskih programov in predvsem velik navijač Milana je svojemu klubu posvetil dobršen del življenja, o njem napisal kar šest knjig, v zadnjem času pa se na dnevni bazi javlja na svojem YouTube kanalu, kjer mu sledi več kot 140 tisoč uporabnikov. 

"Milan mora v primerjavi s prvo tekmo spremeniti vse. Dvigniti mora raven svoje igre, predvsem pa biti bolj pogumen. V primerjavi z zadnjimi tekmami bo moral biti vsaj 70, 80 odstotkov boljši," nam je pred nocojšnjim obračunom (prenos na Kanalu A in VOYO) povedal Pellegatti.

Med spremljanjem zadnjega treninga nogometašev Milana smo s Pellegattijem nekaj besed namenili tudi slovenskemu nogometu. 

 

Za Samirja Handanovića pravi, da je legenda ne samo Interja, temveč celotne Serie A. V zelo dobrih spominih mu je ostal Valter Birsa, edini Slovenec, ki je doslej oblekel čislan rdeče-črni dres. Zelo začudeno pa nas je pogledal, ko smo mu povedali, da se je Josip Iličić po vseh težavah vrnil domov in igra za NK Maribor. "Pred prekinitvijo je bil eden najboljših na svetu. Škoda. Upam, da se vrne na raven iz Atalante."     

Carlo Pellegatti kljub zaostanku dveh zadetkov verjame, da lahko "njegov" Milan s kančkom sreče pride do finala Lige prvakov.
Carlo Pellegatti kljub zaostanku dveh zadetkov verjame, da lahko "njegov" Milan s kančkom sreče pride do finala Lige prvakov. FOTO: 24ur.com

'Trenutno ne vemo, kaj lahko Milan sploh ponudi'

Priznava, da v tem trenutku nihče ne ve, kaj pričakovati od moštva, ki je dobilo le dve od zadnjih osmih tekem: "Inter v zadnjem času zmaguje, Milan pa niha. Proti Laziu je igral zelo dobro, proti Spezii zelo slabo. To je težava. Trenutno ne vemo, kaj lahko Milan sploh ponudi." 

Tako kot vsi navijač Milana se tudi Pellegatti nadeja, da bo odločilno razliko predstavljal rekonvalescent Rafael Leao, ki se ga pričakuje od prve minute. Glede pomena Portugalca je izpostavil, da bi njegov povratek utegnil psihološko vplivati predvsem na nogometaše Interja, ki se bodo morali v tem primeru spoprijeti z nevarnostjo, ki jim na prvi tekmi ni pretila. 

Kaj pa pričakovati od Interja? "Igrali bodo, čakajoč na protinapade. Ne verjamem, da bodo takoj napadli. Ampak tega niso počeli niti na prvi tekmi, ko so potem iz prve priložnosti dosegli zadetek in se je tekma spremenila. Takšna srečanja odločajo malenkosti, tudi sreča. A kot pravim, srečo moraš izzvati. Milan bo moral odigrati dobro in imeti tudi nekaj sreče," je optimističen na Apeninskem polotoku zelo cenjeni Pellegatti. 

Stefano Pioli je svoje običajno mesto na novinarski konferenci v ponedeljek prepustil Sandru Tonalliju.
Stefano Pioli je svoje običajno mesto na novinarski konferenci v ponedeljek prepustil Sandru Tonalliju. FOTO: 24ur.com

Pioli vraževerno zamenjal stol in termin treninga

Z vprašanjem, kaj spremeniti pred povratno tekmo, so si vodilni možje Rossonerrov nedvomno belili glavo vse od poraza na prvi tekmi z 0:2. Odločili so se za nekaj zanimivih in milo rečeno nevsakdanjih sprememb. 

Italijanski mediji danes pišejo, da je Stefano Pioli na ponedeljkovi novinarski konferenci sedel na stolu, ki je običajno rezerviran za nogometaše. Kot razlog za to spremembo izpostavljajo Piolijevo vraževernost. 

Druga sprememba je, da so se nogometaši dan pred tekmo namesto v hotelu Melia, kot so to storili pred prvo tekmo, zbrali na trening centru v Milanellu. Spreminjali so tudi termin zadnjega treninga pred tekmo: ta je včeraj potekal v popoldanskih urah, medtem ko je bil minuli teden na sporedu že dopoldan. 

Antonio Cassano ne verjame, da se lahko Milan vrne po zaostanku dveh zadetkov.
Antonio Cassano ne verjame, da se lahko Milan vrne po zaostanku dveh zadetkov. FOTO: Reuters

Cassano: Da bi Milan napredoval, bi morali za Inter igrati mladinci

Brez vsakega dvoma pa bi največjo spremembo v primerjavi s prvo tekmo, ki jo je Inter dobil z 2:0, predstavljal povratek že omenjenega Leaa. A tudi to ne bo dovolj, če vprašate nekdanjega nogometaša obeh klubov Antonia Cassana

"Da bi izpadel, bi moral Inter igrati z mladinci. In tudi v tem primeru vprašanje, če bi Milanu uspelo obrniti potek. Z Leaom ali brez – to ne spremeni veliko. Milan je v vsakem primeru slabši od Interja. Leao ni na nivoju Kakaja ali Ronaldinha," je Cassano še enkrat več nase preusmeril soj žarometov. "Za Inter bi se morala zgoditi katastrofa, da bi izpadel. Sploh po zmagi in odlični predstavi na prvi tekmi. Mislim, da Rossoneri nimajo možnosti." 

Cassanovemu mnenju pritrjujejo v današnji izdaji La Gazzette dello Sport. "Lahko Milanu uspe povratek zaradi povratka Leaa? Nikakor ne, če ne bodo igrali kot ekipa. Nihče ne more sam nadoknaditi zaostanka dveh golov, razen če ne sliši na ime Lionel Messi," med drugim piše na rožnato obarvanih straneh vodilnega italijanskega športnega dnevnika. 

Povratni polfinalni obračuni Lige prvakov.
Povratni polfinalni obračuni Lige prvakov. FOTO:

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pero2206
16. 05. 2023 13.22
+3
Ali res ni mogoče zagotoviti plačila nekomu, ki ima vsaj osnovno znanje italijanskega jezika? Cassano ni izjavil, da bi moral Inter igrati s sedemletniki, ampak da bi moral igrati s sedmimi mladinci... Preden napišete karkoli v članek, je priporočljivo preveriti informacije na več virih.
pero2206
16. 05. 2023 13.51
+2