Liga prvakov

Kako je Zidane poleti prepričal Ronalda, da sprejme novo vlogo in (p)ostane stroj za gole

Torino, Madrid, 04. 04. 2018 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poleti, ko je imel Cristiano Ronaldo vsaj eno nogo že izven Madrida, je trener Reala Zinedine Zidane opravil enega ključnih pogovorov s portugalskim zvezdnikom. Ta je po slabšem začetku sezone ob vstopu v novo leto zablestel v vsem sijaju, pika na i je bila torkova predstava v Torinu.

Nezadovoljstvo Cristiana Ronalda je bila glavna zgodba poletja. Portugalski mediji so nenadoma udarili z novico, da si želi njihov rojak, tudi zaradi odmevnega sodnega procesa, zapustiti Španijo. Govorice so se trmasto ponavljale, še posebej glasno takrat, ko portugalski as nekaj časa ni ujel prave forme. Po tem, ko je moral več tekem izpustiti zaradi odrivanja sodnika na prvem "Clasicu" sezone, je skladno z neprepričljivimi predstavami celotnega moštva trpela tudi njegova realizacija. A ko se je izboljšala "dostava", je steklo tudi Ronaldu, ki vse od začetka novega leta zabija kot za stavo.

Goli "z enim dotikom" postajajo zaščitni znak Cristiana Ronalda.
Goli "z enim dotikom" postajajo zaščitni znak Cristiana Ronalda. FOTO: AP

A vrnimo se v minulo poletje, ko je bilo veliko govora o tem, da želi predsednik Florentino Perez v Madrid pripeljati Kyliana Mbappeja. Ni skrivnost, da Ronaldo in Perez nista največja prijatelja, prvi mož kraljevega kluba napadalca nikoli ni sprejel tako toplo kot denimo Karima Benzemaja ali Kakaja, ki ju je v paketu z Ronaldom pripeljal ob svojem povratku v klub leta 2009. Portugalec je namreč "usodni da" dahnil že Perezovemu predhodniku, Ramonu Calderonu, ki ga je gradbeni mogotec nato tudi z nekaterimi umazanimi prijemi premagal na predsedniških volitvah.

Drug položaj, daljša kariera
Perez že več let išče novega Ronalda, medtem ko Portugalec s tem, ko gre iz rekorda v rekord, nikakor ne dovoli, da bi se ga veliki šef tako zlahka znebil. Mbappe je bil po (zaenkrat) neuspešnem lovu na Neymarja naslednji Perezov izbranec, Real pa je bil poleti Monacu bojda pripravljen plačati 160 milijonov evrov. Nezadovoljstvo Ronalda je bilo še toliko večje, ko je Perez le nekaj minut po tem, ko so mu v Parizu na Eifflovem stolpu podelili rekordno peto zlato žogo, izjavil, da bo Neymar to trofejo lažje osvojil v Realu.

Francoskemu strategu so večkrat očitali, da določenim nogometašem preveč zaupa. Med tistimi je tudi njegov rojak Karim Benzema (oba na fotografiji).
Francoskemu strategu so večkrat očitali, da določenim nogometašem preveč zaupa. Med tistimi je tudi njegov rojak Karim Benzema (oba na fotografiji). FOTO: AP
Ronaldo, najboljši osrednji napadalec vseh časov. Njegove telesne sposobnosti so že nekaj let omejevale njegov vpliv na drugih delih igrišča. Zato se je spremenil v stroj za gole, ki jih lahko dosega z enim dotikom. Guillem Balague, španski novinar in avtor Ronaldove biografije Cristiano Ronaldo: The Biography

Zidane, poroča dnevnik Mundo Deportivo, naj bi se v trenutkih, ko so Mbappeja najresneje povezovali z belim baletom, pogovoril z Ronaldom in mu predstavil svojo vizijo: da ga spremeni v klasično "devetico", "špico" oziroma srednjega napadalca. To je položaj, ki se ga je Ronaldo v najslavnejših letih pri Manchester Unitedu in tudi Realu trmasto otepal. Toda Francoz mu je znal predstaviti dejstva: zaradi manjšega števila šprintov (prej je Ronaldo prodiral z boka v sredino in trošil veliko energije), bi si lahko pri trenutnih 33 letih podaljšal kariero.

Najboljši srednji napadalec vseh časov?
Sloviti Antonio Pintus, ki pod taktirko Zidana skrbi za telesno pripravo nogometašev, je za portugalskega asa sestavil poseben načrt vaj, ki so se osredotočale na eksplozivnost in sprinte na kratke razdalje. Delal je tudi na strelih znotraj vratarskega prostora, hitrejših reakcijah na majhnem prostoru in skoku. Vse to je po mnenju uglednega španskega novinarja Guillema Balagueja Ronalda spremenilo v morda celo najboljšega srednjega napadalca na svetu.

"Ronaldo, najboljši srednji napadalec vseh časov. Njegove telesne sposobnosti so že nekaj let omejevale njegov vpliv na drugih delih igrišča. Zato se je spremenil v stroj za gole, ki jih lahko dosega z enim dotikom," je na Twitterju zapisal Balague. Poznavalci opozarjajo tudi na vpliv Benzemaja, ki je bil v Torinu za mnoge neviden, toda francoski napadalec opravi veliko nevidnega dela: denimo to, da s tem, ko mu sledi eden od branilcev, izprazni kazenski prostor za svojega zvezdniškega soigralca.  

Zidane in Ronaldo pred finalno tekmo minule sezone Lige prvakov v Cardiffu.
Zidane in Ronaldo pred finalno tekmo minule sezone Lige prvakov v Cardiffu. FOTO: AP

Svež, ko je to najbolj potrebno
"Zidane veliko govori s Cristianom in v enem od teh pogovorov mu je pojasnil, da so goli tisti, s katerimi se bo prebil na stopničke v izboru za zlato žogo. Gole nagrajujejo. Gol je tisti, po zaslugi katerega te imajo za najboljšega. Kot srednji napadalec lahko še naprej zabija veliko golov. Poleg tega pa lahko računa na nove soigralce v igri: Isca, Lucasa Vazqueza, Marca Asensia ..." pišejo kolegi iz Munda Deportiva.

Zidanu gredo velike pohvale za trenutno formo Ronalda. Ne le, da ga je prepričal v igranje na novem položaju, prepričal ga je tudi, da ga mora od časa do časa preprosto pustiti na klopi. To je še lažje v tej sezoni, ko je Real ekspresno predal boj za državni in pokalni naslov. Po zaslugi tega Ronaldo v zaključek sezone spet vstopa bolj svež kot nekateri tekmeci, Real pa namerava njegovo neusahljivo lakoto po zabijanju zadetkov izkoristiti v boju za zgodovinski tretji zaporedni naslov v Ligi prvakov.

S takšnim Ronaldom tudi Portugalci na prihajajočem svetovnem prvenstvu niso brez možnosti. Prav mundial naj bi predstavljal največjo željo Realove sedmice: po evropskem naslovu, ki ga je osvojil leta 2016, bi z novo reprezentančno lovoriko še povišal pritisk na Lionela Messija v boju za naziv najboljšega vseh časov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MacekMuri75A
08. 04. 2018 09.17
Messi najboljši igralec (morda v tem trenutku) ... za zgodovino mu manjka še precej ... od obeh je precej boljši bil Zinedine Zidan (ima evropski in svetovni naslov) ... Ronaldo ima evropski naslov ... Messi ena velika ničla (igral v 3 finalih ... vsakič pokleknil) ... tako, da preden govorite najboljša igralca na svetu (še kar nekaj jih je bilo precej boljših od njiju) ... kaj pa Ruud Gullit in Milanovi 4x zapored naslovi itd itn ... pa Maradona in Pele ter brazilski Ronaldo ... Šele, ko letos Ronaldo osvoji še 3x CL ter naslov svetovnega prvaka ... šele potem postane konkurenca Maradoni in Peleju ... pa sem navijač Real Madrida od leta 1985 dalje ...
kameltrajbar
05. 04. 2018 18.13
-1
kake lovske...še pred 2-3 tedna ni polizani neč zadel..)))))....zdj pa pametujejo...:)
krneki_123
05. 04. 2018 11.16
+4
Vsem tistim, ki tako kritizirate Benzemaja.., brez njega bi dal Ronaldo pol manj golov. Tip se je popolnoma podredil vlogi sidekicka in dela zanj. Zidane že ve, zakaj ga ima v postavi skupaj z Ronaldom, ker sta kompatibilna iz razloga, ki sem ga prej navedel. Kakšen drug tip igralca pač k Ronaldu zraven ne paše.
alien8potnik
05. 04. 2018 08.30
+6
ronaldo je preprosto - genij. postaviš ga na nov položaj in on ti postane najboljši. verjetno res najboljši osrednji napadalec vseh časov. neverjetno. resnično daje gole z enim dotikom. da teh zadnjih škarjic sploh ne komentiram. on in messi - dva vesoljca.
Iniesta
04. 04. 2018 19.20
+11
Drzi kot pribito ... CR je najboljsi golgeter vseh casov ...
Antena92
04. 04. 2018 19.22
-9
Zakaj pa ima potem Messi boljši gol ratio, če je Ronaldo najboljši golgeter?
alien8potnik
05. 04. 2018 08.31
+5
nima ga. poglej povprečje doseženih golov na tekmo. samo situacijo v tem letu poglej. ronaldo da trenutno v povprečju skoraj 2 gola na tekmo.
Antena92
05. 04. 2018 12.15
-4
Letos mogoče, toda napisal je vseh časov, kar pa ne drži. Messi ima na 751 tekmah 604 gole, Ronaldo na 902 tekmah 649 golov. V LP ima Messi na 124 nastopih 100 golov, Ronaldo na 155 nastopih 120 golov. Zdaj pa kalkulator v roke in pejte računat.
domen4325
04. 04. 2018 17.57
+3
je najboljši napadalec vseh časov messi je pa najboljši igralec vseh časov resnica
alien8potnik
05. 04. 2018 08.32
+7
no, no. meni sta oba najboljša. vsak na svojem položaju. ampak toliko boljša, da je to zares zgodovinsko.
inside1
04. 04. 2018 17.53
+19
Ma zdaj so spet vsi pametni in vsi vse vedo...... Če je napadalec se od njega pričakuje da zabija, saj je to njegovo delo.....
cripstoned
04. 04. 2018 17.29
+6
8 komentarjev? nemogoce....hejteri spet na aparatih.....rooooooonaldoooooooo reaaaaaaaaal maaaaaaaadrid
doloke
04. 04. 2018 18.06
+1
ZelenGrm
04. 04. 2018 15.42
+24
šmajser1
04. 04. 2018 15.39
+39
Kaki je Ronaldo kot clovek, me niti ne zanima, saj ga osebno ne poznam! Je pa eden najboljsih ce ne najboljsi...
grevid
04. 04. 2018 15.36
+9
Cristiano Ronaldo, res svaka mu čast za včerajšnji gol oz. 2 gola. Je res, da je obramba Juveta zaspala ampak kaj čmo, je-so pač dobr-dobri. Je vrhunski nogometaš nimamo kar oporekati in tudi po eni strani ko vedno primerjamo Messija in Ronalda je neumno ker nista na istem položaju in nista isti tip igralca. Primerjavo so začeli novinarji in mi se sedaj prepiramo skupaj z njimi. Tako bom rekel spoštujem Ronalda kot nogometaša ampak me pa res moti ker se mora vedno samega sebe hvalit in dajati na prvo mesto. Pa njegovo simuliranje itd me tudi zelo moti, saj ni edini ampak za takega igralca kot je on je to bolj sramotno. Dosegel je ogromno in najbrš tudi še bo. Ampak vsi vemo, da je to kar je danes dosegel z VELIKIM TRUDOM, Messi(se oproščam ker ga moram primerjati čeprav sem prej napisal obratno) je nekako bolj naravno talentiran(božji dar recimo bi lahko rekli). Tudi več naredi za ekipo in več pusti na samem igrišču, ne zabija samo golov pač stalno preigrava razigrava ekipo itd. Skratka zaradi takega gola ne more biti takoj najnajnaj ker če bi dal tak gol hazard, suarez, higuain itd se ne bi tako pisalo in tudi mi/vi ne vi peli takih hvalospevov. Če pa zabije Ronaldo ali Messi je pa tako.
krnekilojz
04. 04. 2018 15.08
+9
in hvalospevi se bodo nadaljevali do naslednje tekme. To kar je včeraj naredil je pohvalno, vsekakor, ampak po drugi strani je/so pa dobro PLAČANI, da delajo to kar morajo delati, dajati lepe gole in zabavati nas gledalce. Ni pa naredil nič takega, kar ne bi videli že vsaj pri Ibri.
ehjaehja
04. 04. 2018 15.13
+0
krnekilojz
04. 04. 2018 15.18
-1
da bi pa kaj pametnega za repliko napisal pa nimaš možganske kapacitete al kako?
krnekilojz
04. 04. 2018 15.20
-5
robčke boš ti rabil samo da na Barco naletite in ti bo ta tvoj ogabni smeh zamrl. Zdej pa le aktiviraj možgansko celico, ki ti je ostala, in napiši kaj pametnega.
ehjaehja
04. 04. 2018 15.23
-3
Podkrinko
04. 04. 2018 17.57
+3
Tocno tako za bajne milijone ki mu jih placajo se podrazumeva da zabije gole to je njegova dolznost