Liga prvakov

Skomina krstil VAR, Real na krilih Benzemaja in Asensija do pomembne zmage

Amsterdam, 13. 02. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Amsterdamu sta se na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov pomerila Ajax in branilec naslova Real Madrid. Tekmo je sodil slovenski sodnik Damir Skomina, ki je sprejel tudi, za mnoge, sporno odločitev v prvem polčasu. Galaktiki so sicer tekmo po zaslugi Benzemaja in Asensia dobili z 2 : 1.

Več videovsebin
  • Gol Karima Benzemaja za vodstvo Reala proti Ajaxu z 1:0
    01:02
    Gol Karima Benzemaja za vodstvo Reala proti Ajaxu z 1:0
  • Gol Hakima Ziyecha za izenačenje Ajaxa na 1:1
    00:55
    Gol Hakima Ziyecha za izenačenje Ajaxa na 1:1
  • Gol Marca Asensia za zmago Reala nad Ajaxom z 2:1
    01:00
    Gol Marca Asensia za zmago Reala nad Ajaxom z 2:1

V tekmi osmine finala v sloviti areni Johana Cruijffa sta se udarila mlado moštvo nizozemskega Ajaxa in aktualni prvak elitne evropske druščine Real Madrid. Tako nizozemski podprvak kot tudi kraljevi klub na prvenstvenih lestvicah zasedata drugo mesto, a imajo, vsaj glede na zadnje rezultate, v Madridu več razlogov za veselje. Real je namreč na zadnjem El Classicu iztržil remi, tri točke pa na Wandi Metropolitano vknjižil proti Atleticu.

Nizozemci so se tako morali pošteno pripraviti na nasprotnika, ki je nanizal kar tri zaporedne naslove Lige prvakov. Santiago Solari zaradi vročine ni mogel računati na Raphaela Varana, Garethu Baleu pa se je v začetni enajsterici pridružil Vinicius jr.

V prvem polčasu so na zelenici prednjačili nogometaši Ajaxa.
V prvem polčasu so na zelenici prednjačili nogometaši Ajaxa. FOTO: AP

V prvem polčasu so ritem igre na zelenici narekovali domači nogometaši. Nizozemci so že v uvodnih minutah skušali najti pot do vrat skozi razredčeno madridsko obrambo, a galaktiki so se ubranili in krenili v protinapad. Luka Modrić je podal do Balea, Valižan pa je streljal naravnost v domačega vratarja Andrea Onano. Nizozemci se niso vdali. Po napaki Sergia Ramosa je do strela prišel Noussairo Mazraoui, njegov strel pa je še pravočasno odbil eden izmed gostujočih branilcev. V 26. minuti se je po lepi podaji na rob kazenskega prostora med dvema branilcema Reala znašel Dušan Tadić. Ramos ga je skušal zaustaviti, a je srbski napadalec v zadnjem trenutku sprožil strel, ki pa je na razočaranje domačih navijačev zatresel zgolj vratnico.

Deset minut zatem se je Ajaxu ponudila nova priložnost za vodstvo, Nizozemci so povsem izigrali obrambo Reala, Donny Van de Beek je podal do Hakima Ziyecha, ta se je znašel povsem sam pred vrati Thibauta Courtoisa, a Belgijec je z obrambo požrtvovalno rešil galaktike. V 37. minuti pa je prišlo do odločitve slovenskega delivca pravice Damirja Skomine, ki bo še dolgo burila duhove. Lasse Schone je podal iz kota, pred vrati je eden izmed nogometašev Ajaxa usmeril žogo z glavo proti Courtoisu, Belgijec je poskus odbil, Nicolas Tagliafico pa je prišel do odbite žoge in zatresel mrežo gostov. Skomina se je zanesel na pomoč VAR in po pregledu posnetka zadetek razveljavil.

Zadetek Tagliafica, ki ga je Skomina po ogledu VAR razveljavil.
Zadetek Tagliafica, ki ga je Skomina po ogledu VAR razveljavil. FOTO: AP

Začetek polčasa je pripadel Realu, ki je zapretil vratom Onane z močnim strelom, Kamerunski čuvaj mreže pa je mrežo ohranil nedotaknjeno. Ajax je odgovoril s protinapadom. Malo čez sredino igrišča je žogo sprejel David Neres, hitro stekel do vrat, a streljal naravnost v Courtoisa. V 60. minuti pa je Realu, ki je bil večji del tekme v podrejenem položaju, uspelo zatresti mrežo domačih. Ključno vlogo je odigral Vinicius, ki je preigral domačo obrambo, pred vrati podal Karimu Benzemaju, ta pa je sprožil natančen strel za hrbet domačega čuvaja mreže. V 75. minuti je za ekstazo v amsterdamski areni poskrbel Ziyech.

Neres je v kazenskem prostoru podal do maroškega reprezentanta, ki je našel dovolj prostora in sprožil močan udarec, ki je končal v mreži Courtoisa. V zadnjih minutah tekme pa so galaktiki svojo prednost uspeli povišati. Daniel Carvajal je lepo podal pred vrata, domači branilci so bili za žogo prepočasni, pred vrati pa se je znašel Marco Asensio, ki jo je potisnil za hrbet Onane. Real si je tako zagotovil lepo popotnico pred povratno tekmo v Madridu. 

Liga prvakov, osmina finala, prva tekma, Amsterdam:

Ajax – Real Madrid 1 : 2 (0 : 0)
Ziyech 75.; Benzema 60., Asensio 87.

POSTAVI

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.50

Konec tekme v Amsterdamu

Real si je zagotovil lepo popotnico pred povratno tekmo na Santiagu Bernabeu.

87'

Goool!

Daniel Carvajal je lep o podal pred vrata, domači branilci so bili za žogo prepočasni, pred vrati pa se je znašel Marco Asensio, ki jo je potisnil za hrbet Onane.

79'

Real v priložnosti

Do voleja pred vrati Onane je prišel Asensio, a je žoga zletela mimo leve vratnice.

75'

Gooooooool!

Neres je v kazenskem prostoru podal do Ziyecha, slednji je našel dovolj prostora in sprožil močan udarec, ki je končal v mreži Courtoisa.

60'

Goool!

Vodstvo Reala po zadetku Benzemaja. Ključno vlogo je odigral Vinicius, ki je preigral domačo obrambo, pred vrati podal Francozu, slednji pa je sprožil natančen strel za hrbet Onane.

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šumar
14. 02. 2019 15.24
+0
to je to to je klub lige prvakov sodnik real madrid iz leta v leto
265004
14. 02. 2019 15.04
+1
Vsevedni trend01 res me zanima tvoja ugotovitev zakaj sta bila De jong in De ligt najslabša pri Ajaxu? Men je jasn zakaj si to rekel ker bosta naslednje leto pri Barci.... Resnica je pa ta da je De hong v prvem polcasu pospravil Modriča ki ga je potem v drugem držal kot flajšter in bil vseskozi ob njem....Sprememba taktike.De ligt je pa pospravil Viniciousa ki ni dobil niti enega duela. Še pri golu je Vinicious ušel drugemu igralcu tako da mal bolj nenavijaško prosim tako kot vedno poudarjaš....
Dany75
14. 02. 2019 14.47
+5
zanimivo da je odlocitev pri razveljavitvi gola sporna le za navijace barcelone,ali tistih ki ne marajo Reala .... jaz npr tudi ne maram koga ali katerega kluba,pa ga zarad tega javno ne pljuvam ... ceprav je veckrat kaksna odlocitev v njihovo korist ... enim pa se tukaj kar mesa zarad tega ... Ajax je bil boljsi v prvem polcasu,to je dejstvo..in si je Real zasluzil da pokasira najmanj dva gola ..ampak ce je Ajax bil tako superioren,bi moral ta dva gola tudi regularno zabiti,pa jih pac ni,ker jim ne gre realizacija ... Real je dal dva gola brez spornih akcij,oba gola sta cista.... jim ne more noben nic ocitat,ker so oba gola dali iz lepih dveh akcij ..tu je torej razlika med ekipama ... ce pa se kdo vedno misli da je Ajax oskodovan,potem pa res nima pojma o pravilih in si zatiska oci ... ker ni blo nic spornega ... ce bi Real celo tekmo igral tako slabo kot prvi polcas,bi si def.zasluzil poraz ... vendar so v drugem delu stvari postavili na svoje mesto in zasluzeno zmagali ..in Skomina res nima nic pri tem,vi hejteri in navijaci BG,pa lahko jocete se naprej !
Sisli288
14. 02. 2019 14.59
-3
Situacija pred drugim golom je bila zelo sporna
RMadridd
14. 02. 2019 14.15
+1
kak to,da se noben ni podal razlago zakaj je gol regularen.
-3
žoga je že bila v golu ko je golman prišel do Tadiča ...Skomina je lopov
kebbab
14. 02. 2019 15.08
-2
Daj ti razlago zakaj ni? Courtois se je zaletel v Tadića ki je bil praktično celoten dogodek s hrptom obrnjen proti Courtoisu ubistvu sploh ni biu močan kontakt. Poglej počasen posnetek in opazuj Courtoisa. Jasno se zaveda da je žoga predaleč da bi kakorkoli uplival nanjo (popolnoma blag zamah roke in ko pade gol sploh ne protestira).
Sisli288
14. 02. 2019 15.12
+0
Offside je ce igralec v prepovedanem polozaju vpliva na igra, si s tem pridobi prednost ali ovira nadsprotnega igralca.. glede na to da pa kebab navijas za arsenal jebpa logicno da ne poznas pravil in pojdi raje komentirati teme ki jih razumes
kebbab
14. 02. 2019 15.24
+1
Tadič ni oviral Courtoisa zaton ni uplival na igro posledično ni pomembno če je bil v ofsajdu...temu se reče pasivni ofsajd sam ti to neveš rad pa bi mene učil
Sisli288
14. 02. 2019 15.26
Kako ni vplival ali ni prislo do stika med njima?
kebbab
14. 02. 2019 15.32
Pa stik še ne pomeni prekrška. A je tebi jasno da da če bi Courtois mel namen zbijati žogo bi šel odločno na žogo na pa da se nasloni na Tadića potem ga pa kao ovira
kebbab
14. 02. 2019 15.34
Če bi šel na tadiča bi ta verjetno padel naprej oziroma bi bil razviden gib telesa pri močnejšem kontaktu
Sisli288
14. 02. 2019 15.35
Sej nobeden ne govori o nobenem prekrsku tu, gre za offside ker je prislo do stika med vratarjem inigralcem v offsidu kar pomeni oviranje nadsprotnika in je poslesicno razveljavljen gol
kebbab
14. 02. 2019 15.39
Hočem ti razložit da fizični kontakt ni bil tak da bi šlo za oviranje vratarja in posledično ofsajda
kebbab
14. 02. 2019 15.40
To je podobno kot tisti penal ki ga je dobil Real proti Juventusu v zadnji minut
kebbab
14. 02. 2019 15.43
A se ti ne zdi čudno da imate vi štirje navijači Reala prav 80% folka po raznih forumih, twiterjih pa ne ker so kao hejterji Reala
kebbab
14. 02. 2019 15.46
In daj razloži zakaj so pred tekmo zamenjali sodnika?
Sisli288
14. 02. 2019 15.47
moč fizičnega kontaktna tu ni važna ampak je oviranje če je že najmajnši stik... tist penal je pa čisto drug svet in ga nebi rešil noben var ker tudi po polleta pregledov posnetkov si ¨strokovnjaki¨ nisi edinstveni
Sisli288
14. 02. 2019 15.48
kebbab
14. 02. 2019 16.02
Kako ni važno? potem bi po tvoje bilo vseno če bi Courtois počakal da pade gol in potem razložil Skomini da ni mogel branit ker ga ja Tadič oviral?? Če nič ne narediš nemoreš bit oviran torej mora biti nek kontakt ki je oviral posredovanje vratarja vendar v tem primeru vratar sploh ni posredoval kaj šele da bi bil kakorkoli oviran.
KavčStrokovnjak
14. 02. 2019 13.15
+0
Ne razumem kaj ste tako napadli Skomino. On je gol priznal. Poljak ga je opozoril naj pogleda VAR in šele potem je spremenil odločitev. Pravila so jasna in pri razveljavljenem golu ni bilo nič spornega.
FAUSTOS1
14. 02. 2019 12.18
-4
sodnik-zakaj so pred tekmo memjali predviden in ižreban je bil drug sodnik potem pa menjali za znanega fana reala skomino-ko imaš svojega sodnika pač ne moreš izgubiti
-3
cripstoned
14. 02. 2019 10.16
+0
jok hejtejrev...neprecenljiv...zato je na koncu sezone vse toliko slajse ko real osvoji lovoriko...
Trend01
14. 02. 2019 10.08
-3
Aja, mimo tega. Kje so vsi tisti, ki so trdili, da bo obramba "pojedla" Viníciusa? Iz De Ligta se je malkome norca delal. Smolo je imel le to (in Ajax srečo), da je šlo veliko žog preko Bale-a. Če bil bil notri od začetka Lucas, bi bila zadeva za obrambo Ajaxa mnogo hujša. Že v prvem polčasu. Lucas je pač garač, ki igra tako v obrambi, zvezni vrsti kot napadu. To je bila - po mojem mnenju - napaka Solarija pri začetni postavitvi.
265004
14. 02. 2019 14.52
+0
Hahahaha trend ti ga pa pokaš.....ja kje pa je bil Vinicious celo tekmo. Edino kar mu priznam je podaja za gol.....Ali je ušel De ligtu? Koliko dvobojev je dobil? Ne govor na pamet....
Mihatadesni
14. 02. 2019 09.33
-2
Courtoisu je nesposoben, on tudi če Tadiča tam ne bi bilo ne bi ubranil tega strela z glavo, z nečim je pač potrebno upravičiti razveljavljen regularni gol, vse se pa, da je skomina javno priznal za koga navija, za to obstajajo dokazi, če ste že slišali. Zgodilo se je vse, kar sem napovedal, razen Tadiča ni izključil, kot sem predvideval, da pa bo ta smrad na strani Reala, sem pa vedel takoj, ko sem izvedel, da bo sodil on . Pa še to, ko neki bolniki opravičujejo odločitev skomine iz razlag neki hrvaških strokovnjakov, ki nikoli nisem slišal za njih in ne pomenijo nič v svetovnem nogometu, razen, da njihov kodrič igra v Realu, ja ti so pa res nepristranski. Ajax je dal Realu lekcijo, kakšen boljši klub jih bo pa zradiral, čeprav je po mojem mnenju več včeraj pokazal Ajax, vendar naj bo klub še tako dober proti Realu in skomini ne moreš nič.
RMadridd
14. 02. 2019 14.08
+2
hehehe ze prvi stavek pove nivo rvojefa znanja.izpisi se!
RMadridd
14. 02. 2019 14.08
+0
cripstoned
14. 02. 2019 09.16
-5
vsi tisti ki govorijo kako je sodnik neposteno razveljavil gol bi priznali gol kateri po pravilih uefe ne velja...torej ajaxu bi priznali neregularen gol in oskodovan bi bil real...to pa bi obveljalo v vasih bolanih glava..ane? hahahahaha...kaksno razmisljanje da te kap.....hejteri boli vas da se je real madrid pobral in premagal ajax...pricakovali ste poraz ni ga bilo...enako kot na elklasiku....hahahahaa..upraviceno se bojite real madrida....
Neprijatelj
14. 02. 2019 09.19
+6
tudi pred drugim golom reala je bil prekršek 5m pred Skomino.
Campeones34
14. 02. 2019 09.25
+1
Ne bluzi, nobenga prekrška ni bilo, deyong se je zapletel v vasqueza ko je ta že oddl žogo. deyong je v vasqueza pritekel in ne obratno.
Mihatadesni
14. 02. 2019 09.37
-1
Točno tako, samo bolniki tega ne vidijo, skomina pa ne bo piskal proti svojemu klubu. Real mora biti med prvimi štirimi, to je logično, saj je denar sveta vladar, ne pa srčnost,znanje in borbenost. Uničili so nogomet.
Trend01
14. 02. 2019 09.52
+3
Prekršek nad De Jongom? Resno? Fant ima kilo ali dve premalo in ni zdržal. A je bil potem je tudi prekršek nad Lucasom pri zadetku Ajaxa? Ne ali da? Štima? Zelo, zelo podobna situacija. Razlika je le v tem, da De Jong tudi pod razno ne bi akcije ujel, medtem, ko je bila žoga Lucasu vzeta (pod prekrškom?) mnogo višje in je peljala do zadetka. Eh, to klinčevo navijaštvo. Vsi studii po Evropi trdijo, da je bila odločitev Skomine pravilna. A, ne. Neki forumaši vedo več kot piše v enciklopedijah. In to iz glave! A je nogometna igra res tako zaklompicirana.
cripstoned
14. 02. 2019 10.16
+0
pustite jih ...skomina je tudi kriv da je igralec ajaxa v samem finisu tekme zgresil celotno zogo...ahahahaah
dark horse
14. 02. 2019 13.58
+1
De yong se je zapletel v vazqueza nad vazqezom je bil pa prekršek pravi cripsl🤣🤣😂 dvojna merila kot ponavadi. Tako kot se je courtua zaletel v Tadića pa se noben od realovcev ni pritoževal
Dany75
14. 02. 2019 14.50
+0
ja..isto kot se je piskal prekrsek nad viniciusom na tekmi z Atleticom ko je Real fasal gol ..a ne?
Machetekills007
14. 02. 2019 09.11
+1
pravila so pravila. poredni katalončki, hejterji reala pa v jok. hahaha. hala madrid!!!
aist
14. 02. 2019 09.03
+12
Ironično, večina komentatorjev tu je komaj čakala VAR ki bi naj preprečil sojenje v korist Reala,rezultat pa je bil ravno nasproten,bravo!
cripstoned
14. 02. 2019 09.03
+0
hejteri bodo hejtali....zdaj je jasno...ni se slo za pasivni ofsajd ampak je vplival na igro golmana...tadic je stopil v njega in mu tako onemogocil nadaljne posredovanje.....sicer pa ne vem v cem je problem....ajax je imel svoje sanse v 1.polcasu ki pa jih niso znali realizirati...sploh tist obramba curtoisa 1na1 ko je branil nemogoce....2.polcas pa v znamenju real madrida....bolj sporen je 2.gol ajaxa do katerega so prisli prek prekrska nad vasquezom iz hrbta....seveda o temu noben ne bo govoril ampak vseeno....zasluzen rezultat glede na videno bi bilo 1:1 ali 2: 2....ampak real je obrnil temo sebi vprid in se na koncu veselil zmage....zdaj nas caka se 2.polcas v madridu in tudi takrat bodo odlocale IZKUSNJE...ki so v veliki vecini na strani real madrida....rad bi pa pohvalil ekipo ajaxa...nisem se motil ko sem se pred zrebom povedal da si ne zelim ajaxa in uniteda ki sta zelo neugodni ekipi....vceraj bi proti ajaxu klonila vsaka top ekipa samo real madrid je pokazal karakter in zmagal....odlika velikih ekip......najbolj pa seveda skomino omenjajo tisti cigar ekipo je lani proti chelseaju pripeljal do cetrfinala......reala pac ni...ker ce bi bilo vse posteno bi vceraj moral zmagati real madrid z 0:2....tisto je bil prekrsek s hrbta nad vasquezom....na enak nacin je barca prisla do gola v pokalu...prekrsek nad viniciusom nato 2 podaji in gol za barco...ampak nic ne de...mi smo tukaj...v igri za vse....se vedno ...lepo nam kaze.....vamooooos reeeeaaal hastaaaa el finaaaaal...
igyyp
14. 02. 2019 08.59
+10
Skomina je gol priznal, vendar so ga iz VAR-a opomnili, naj gre pogledat. Če bi hotel, gol priznat bi ga še vedno lahko, nato si je premislil. Se pravi ni samo Skomina podkupjen kot nekateri pravite v tem primeru tudi Marcinjak. Sicer zadnje čase sojenje katastrofa na vseh frontah.
Trend01
14. 02. 2019 08.56
-3
Če koga še "matra" razvaljevljeni gol, naj gre na uradno speltno stran Uefe. Tam je točno razloženo zakaj je razveljavljen. Pa srečno. Ne se kregat. Pojdite k puncam (kdor jih ima). Danes je Valentinovo.
Barbarezo
14. 02. 2019 08.55
+2
me ne zanima a je to barca al je real madrid al kera druga ekipa.. prekrsek nad golmanom inse v prepovedanem polozaju .. a tisti,ki govorite oz pisete,da je cist gol nimate pojma o nogometu... LP
Apa?51
14. 02. 2019 08.52
-2
Bravo REAL MADRID.
RMadridd
14. 02. 2019 08.50
+3
Toliko povedanega,da bi gol moral biti priznan,samo noben ne pove zakaj.Nevem ali se hecate ali res v sloveniji ne poznamo osnovnih pravil. Prosim napisite spodaj zakaj.
DirtySanchez
14. 02. 2019 09.03
+0
pa kdo bo tebi provokatorju sploh odgovarjal na tvoja neumna vprašanja.... dejstvo je da si včeraj real ni zaslužil zmage oziroma ne bi zmagal če jim ne bi skomina pomagal, pa ne pišem tega zato ker bi bil navijač barce,,, za barco me še bolj boli k....c, gre se za to da je skomina neprimeren sodnik za takšne tekme ker je očiten pristaš reala in to se odraža tudi na sojenji, in.
cripstoned
14. 02. 2019 09.25
-7
skomina je pomagal ajaxu do 2.gola....ajax pac nima izkusenj in imeli so nesreco ob razpolozenem curtoisu....ze res da je bil ajax boljsi v 1.polcasu...ampak real je bil boljsi v 2....odlocile so izkusnje ki so na strani real madrida...kot je povedal lukac...1.polcas kot da bi real pustil da ajax pokaze svoje karte...potem pa 2.polcas real povsem drugacen....do konca sta se 2.polcasa in ajax 1.polcasa iz amsterdama pac ne bo mogel vec ponoviti na naslednji tekmi....prihajajo v madrid ....tam bodo prisli po 3komade....
RMadridd
14. 02. 2019 14.10
-1
RMadridd
14. 02. 2019 14.23
-1
tudi po mojem mnenju je ajax bil boljsi zasluzil si je vec ampak kaj je tu skomina kriv,daj napisi.
Silvey
14. 02. 2019 08.47
+2
Tako pomembnih tekem ne bi smel soditi, ker še ni dorasel temu, je slab sodnik.
Eastman
14. 02. 2019 08.53
+6
In kakšne so tvoje nogometne reference, da ga lahko ocenjuješ. Si igral nogomet, mogoče že sodiš, al sam nabijaš tja v tri in se delaš pametnega?
jastreb123
14. 02. 2019 08.45
+5
Kdo je gledal počasen posnetek prvega gola ajaxa, je videl da je bilo dogajanje v pet metrskem prostoru golmana. Vsako oviranje in stik z golmanom je prekršek nas golmanom. V tem primeru je oviral golmana in še stal v prepovedanem položaju. Aja tak mimogrede ne maram Madrida in nisem niti malo na njihovi strani, najlepše bi bilo če bi izpadli kar se mene tiče. Lp
Neprijatelj
14. 02. 2019 09.02
+0
prepovedanega položaja ni bilo, o oviranju golmana , pa lahko pišemo roman. Gol bi moral bit priznan.
Neprijatelj
14. 02. 2019 09.02
+0
cripstoned
14. 02. 2019 09.05
-3
hvala za pojasnilo....veliki vecini je jasno da je tam bil prekrsek...tadic je pac vplival na igro golmana v prepovedanem polozaju...razveljavljen gol posteno....boli jih samo ker so po 20minutah pricakovali poraz in blamazo reala....no nogomet se igra 90minut in real je pokazal karakter....izkusnje so zmagale in to vemo vsi....kaj pa 2.gol ajaxa ...kaj pravis?
Neprijatelj
14. 02. 2019 09.08
+1
ok, niti pasivnega ni bilo, ne glej narisanih črt.
Campeones34
14. 02. 2019 09.29
-3
v trenutku strela je bil ajaxov igralec v offsideu in oviral golmana. imaš zamrznjeno sliko z vsemi črtami, če pa si slep, pol ti je oproščeno
RMadridd
14. 02. 2019 14.14
-2