Liga prvakov

Marakana, Marakana: Zvezdina sreča, švicarska rana

Beograd, 27. 08. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Crvena zvezda je na povratni tekmi play-offa Lige prvakov zadržala prednost s prvega obračuna proti švicarskim prvakom Young Boysom in se še drugo leto zapored prebila v skupinski del najelitnejšega evropskega tekmovanja (1:1). Po golu Alekse Vukanovića v 59. minuti je dolgo kazalo, da so Švicarji ostali brez možnosti, a so nato izenačili in domačim navijačem pripravili nekaj dramatičnih minut.

Več videovsebin
  • Vrhunci torkovih povratnih tekem play-offa Lige prvakov
    16:13
    Vrhunci torkovih povratnih tekem play-offa Lige prvakov
  • Veselje nogometašev in navijačev Crvene zvezde po koncu tekme v Beogradu
    02:45
    Veselje nogometašev in navijačev Crvene zvezde po koncu tekme v Beogradu
  • Avtogol El Fardouja Bena Nabouhaneja na tekmi Crvena zvezda - Young Boys
    01:03
    Avtogol El Fardouja Bena Nabouhaneja na tekmi Crvena zvezda - Young Boys
  • Gol Alekse Vukanovića na tekmi Crvena zvezeda - Young Boys
    01:38
    Gol Alekse Vukanovića na tekmi Crvena zvezeda - Young Boys
  • Milan Borjan tik pred vodilnim golom Crvene zvezde storil grobo napako
    00:53
    Milan Borjan tik pred vodilnim golom Crvene zvezde storil grobo napako

Crvena zvezda se ob podpori nabito polnega stadiona Rajka Mitića ni spustila v nenadzorovano lovljenje gola, ki bi ji po remiju na prvi tekmi z Young Boysi v Bernu še dodatno odprl vrata skupinskega dela Lige prvakov. Domači trener Vladan Milojević je v boj poslal nekaj svežih moči, saj sta obračun na Marakani začela tudi branilec Nemanja Milunović in vezist Dušan Jovančić, ki v Bernu nista igrala, na klopi pa je denimo ostal eden junakov minule evropske sezone, napadalec Milan Pavkov. Gostujoči strateg Seoane ni računal na vezista Christopherja Martinsa Pereiro in branilca Ulissesa Garcio, priložnost sta od prve minute dobila branilec Frederik Soerensen in še en branilec Saidy Janko.

"Umiranja" v napadalni igri v prvem polčasu ni bilo, terenska premoč Švicarjev pa se ni poznala na številu priložnosti, ki jih je bilo moč prešteti na prste ene roke. Vse kar je bilo nevarnega v prvih 45 minutah, se je zgodilo po prostih strelih, še najbližje zadetku je bil v 35. minuti Michel Aebischer, ki je precej s strani namesto s podajo poskusil z neposrednim strelom na vrata, a je bil na mestu zanesljivi Milan Borjan. Gostje so dobro ustavili domačega kapetana Marka Marina, ki je kljub nekaj obetavnim prodorom uspel zapretiti le s podajami s prostih strelov.

Veselje strelca Vukanovića na tekmi v Beogradu.
Veselje strelca Vukanovića na tekmi v Beogradu. FOTO: AP
(STA) Znana sta še dva potnika v skupinski del Lige prvakov: to so nogometaši Olympiakosa iz Pireja in zagrebškega Dinama, katerega član je tudi 23-letni Ljubljančan Petar Stojanović. Stojanović, ki je ob neodločenem izidu 1:1 proti Rosenborgu, ki je v prejšnjem krogu prepričljivo izločil Maribor, igral vseh 90 minut, in tako postal šesti slovenski nogometaš, ki bo v prihajajoči sezoni nastopil med dvaintridesetimi najboljšimi evropskimi klubi. Vse upe Rosenborga je z izjemnim golom v 71. minuti dokončno pokopal Amer Gojak, potem ko so Zagrebčani prvo tekmo doma dobili z 2:0. Mesto v Ligi prvakov že imajo zagotovljeno Josip Iličić (Atalanta Bergamo), Jan Oblak (Atletico Madrid), Samir Handanović (Inter Milano), Kevin Kampl (Leipzig) in Miha Mevlja (Zenit Sankt Peterburg), jutri pa imata možnost, da se eliti pridružita še člana Apoela iz Nikozije Vid Belec in Roman Bezjak. Prenos povratnega obračuna med Ajaxom in Apoelom bo ob 20.45 na Kanalu A in VOYO.

Zvezda na začetku drugega polčasa živela zelo nevarno
Povsem drugače je bilo v drugem polčasu, ki je že v prvem napadu prinesel največjo priložnost na tekmi: po prodoru po desni je žoga na robu kazenskega prostora prišla do Michela Aebischerja, čigar strel je poletel za las čez prečko že premaganega Borjana. Roger Assale bi bil lahko nekaj minut kasneje po še eni v seriji izgubljenih žog na sredini igrišča s strani Matea Garcie manj sebičen, ko je silovito prodrl vse do kazenskega prostora, a se namesto podaje enemu od osamljenih soigralcev odločil za nenevaren strel.

Gostujoča klop se je v 52. minuti odločila za prvo menjavo, branilca Cedrica Zesigerja, ki se je v prvem polčasu poigraval tudi z drugim rumenim kartonom, je zamenjal Christian Fassnacht in to je omogočilo tudi spremembo postavitve s štirimi branilci. Sledilo je nekaj bolj umirjenih minut, nato pa si je veliko napako privoščil Borjan, ki je nerodno lovil visoko žogo, ki se je proti njemu odbila po neposrečenem predložku gostov. Žoga je končala na prečki, nato pa jo je Nicolas Moumi Ngamaleu, ki je bil prvi pri njej, tik ob Borjanu iz praktično mrtvega kota poslal v vratnico, okroglo usnje pa se je ob črti nato odkotalilo na varno.

Vukanović za eksplozijo Marakane
In že v enem naslednjih napadov so Beograjčani s prvim strelom v okvir gola uspeli zadeti: hitro akcijo med Richmondom Boakyejem, Marinom in Milanom Rodićem je po perfektnem predložku slednjega silovito z glavo zaključil osamljeni Aleksa Vukanović. Njegov prvi evropski gol je povzročil eksplozijo na tribunah, domači trener pa je takoj reagiral in dodobra načetega Boakyeja zamenjal s Tomanejem. Švicarji so v naslednjih minutah kar nekajkrat resno ogrozili vrata rdeče-belih, Fassnacht je v 64. minuti zaključil po podaji Assaleja, a zgrešil s poskusom po tleh proti oddaljenejši vratnici.

Po prihodu v igro Miralema Sulejmanija, nekdanjega srbskega reprezentanta in člana velikega beograjskega tekmeca Zvezde, Partizana, je Fassnacht spet zgrešil s strelom z roba 16-metrskega prostora, obračun pa se je nato povsem umiril, oziroma so ga s pametnimi prekrški povsem "raztrgali" Beograjčani. A po tem, ko je s prostega strela v 76. minuti zapretil Marin, so švicarski prvaki nenadoma izenačili: po slabo izbitem prostem strelu je žoga prišla do rezervista Guillaumeja Hoarauja, ta pa je žogo odložil Janku, čigar strel je pred Borjanom nesrečno preusmeril beograjski rezervist El Fardou Ben Nabouhane.

To je bila napoved dramatičnega zaključka, ki bi ga lahko že v 84. minuti preprečil prav Ben, a ga je v situaciji ena na ena ustavil David von Ballmoos. Navijači so morali na Marakani tako trpeti do zadnjih sekund, Borjan je v 92. minuti s "panterskim" skokom pod prečko ustavil strel Jeana-Pierra Nsameja, bolj pa se golu za napredovanje gostje niso približali. Ko so se ubranili po zaključnem prostem strelu Sulejmanija je tekla že 97. minuta, angleški sodnik Anthony Taylor pa je s končnim žvižgom s piščalko začel nepopisno veselje na največjem srbskem stadionu. 

TEKMA

Kvalifikacije za Ligo prvakov, play-off, povratna tekma:

Crvena zvezda* ‒ Young Boys 1:1 (0:0) /2:2/
Vukanović 59.; Ben 81./ag.
RK: Tomane 96./Zvezda
// - izid prve tekme
* - napredoval v skupinski del LP

POSTAVI

PARI

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.56

Eksplozija navdušenja v Beogradu, Crveni zvezdi je uspelo, a napeto je bilo do zadnjih sekund. Junak večera je z golom za 1:0 postal Aleksa Vukanović, medtem ko je Milan Borjan kljub nekaj napakam dopustil le izenačujoči zadetek Young Boysom, ki bodo v tej sezoni nastopali v Ligi Evropa. To je bilo z moje strani vse za nocoj, hvala za vašo pozornost in lahko noč vam želim Jan Krstovski.

22.56

Konec tekme!

Crvena zvezda se je z remijem na domači Marakani še drugič zapored uvrstila v skupinski del Lige prvakov!

90'+7

Zvezda se je ubranila!

Sulejmanijev predložek izbijajo nogometaši Zvezde in to bi moralo biti to! Žoga za vratarja Borjana!

90'+6

Kar nekaj časa bo minilo, da bodo gostje izvedli ta prosti strel, veliko je protestiranja, Tomane medtem šepa. Počasni posnetek je pokazal, da je Tomane res storil prekršek, saj je močno brcnil nasprotnega nogometaša in očitno je z drugim rumenim kartonom celo izključen. Da, tako je! Crvena zvezda v zadnje sekunde le z desetimi nogometaši v polju.

90'+5

Kakšna drama ...

Prekršek! Prekršek je zapiskal Taylor in to bo prosti strel z zelo ugodnega položaja za goste, Jovančić pa je dobil še rumeni karton.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
28. 08. 2019 11.43
+6
Čestitke Crveni Zvezdi. Vsekakor bom šel na eno tekmo, ker v času Juge sem bil velik njihov navijač.
Kollerik
28. 08. 2019 10.19
+12
Čestitke CZ in Dinamu za uvrstitev naprej!! Bravo ex. YU!!!
Fuzbaler
28. 08. 2019 09.12
+7
A kdo ve ce bo Uefa dovolila moznost,da sta v isti skupini Dinamo in Crvena zvezda? Saj bi se ja pobili...
SadButTrue
28. 08. 2019 11.10
-4
A ni tako, da tisti, ki so se včeraj uvrstili, sploh ne morejo biti skupaj?
gullit
28. 08. 2019 12.32
+0
Ne morejo biti ker bota oba v zadnjem bobnu.
TJ26
28. 08. 2019 13.27
+0
lahko se dobita dinamo je v 3 bobnu crvena pa v 4
gullit
28. 08. 2019 14.45
+3
Bravo prijatelj imaš prav. Dinamo Zg ima zelo dober koeficient in so v tretjem bobnu. Lahko igrajo skupaj v skupini ker reprezentance tudi lahko igrajo med seboj razen Armenija-Azerbajdžan, Španija-Gibraltar, Kosovo- Srbija. Te pa nesmejo medseboj igrati
motorist_mb
28. 08. 2019 08.26
+8
Bravo obema...upam ta tud pubeci grejo dalje!
Ka pa mislis
28. 08. 2019 08.21
+29
Meni je vsec da je cz in dinamo v lp.
Bigbadjohn
28. 08. 2019 09.44
+0
Nekaterim kle bi blo bolj povšeči da je v pm...
N.N.
28. 08. 2019 08.11
+2
Dinamo gre tud v LP.
hirajem
28. 08. 2019 08.30
+2
Draža
28. 08. 2019 08.09
+35
apodgra
28. 08. 2019 08.00
-31
Pa še naj kdo reče , da brez sreče lahko zmagaš. Posebno. ko gre na izpadanje je ta še kako potrebna . Na prvi tekmi dva strela na gol in dva zadetka , na drugi dva strela na gol in en zadetek. Eni napadajmo ,drugi se branijo , eni streljajo na gol , drugi pa odbijajo žoge iz svojega kazenskega prostora. Zvezda si ni zaslužila napredovanja . Še en dokaz več ,da ne zmagujejo vedno najboljše ekipe , to ne velja samo za predtekmovanja , ampak vse do vrha. Toliko o tej najprestižnejšem evropskem klubskem tekmovanju.
notrajnc05
28. 08. 2019 08.11
+51
Ti biser inteligence, fuzbal ni umetnostno drsanje kjer stare babe dvigujejo tablice z ocenami za umetnostni vtis. V fuzbalu vedno zmaga tisti, ki je dal gol več.
apodgra
28. 08. 2019 08.42
-10
Nortanjec Tako neumen pa tudi nisem ,da ne bi vedel ,kdo zmaga in da tisti ,ki zmaga mora zabit vsaj en gol več . Ne vem kako si prišel na umetnostno drsanje in njihovo ocenjevanje . Jaz govorim samo o tem ,da moraš imeti veliko sreče in ta je sestavni del nogometne igre. Imaš terensko premoč , napadaš in velikokrat streljaš na vrata , žaga pa noče in noče iti v mrežo. Imaš pa en kontra napad ,morda edini in ekipi uspe zatresti mrežo. To se je zgodilo tudi Crveni zvezdi. Torej je vprašanje , kako je prišel do zmage ?
Bigbadjohn
28. 08. 2019 09.52
+2
Strategija in taktika...ajd, poenostavimo za té: 1 gol bi bila slučajnost- a so zabili že v Švici 2....in v prejšnjih sezonah enako...ampak eni se bojo še vedno čudili kot kura glisti, a ne ))
SadButTrue
28. 08. 2019 11.14
+3
In kaj si ti zdaj novega izumil. 10-dnevna vojna za Slovenijo je bila tudi svojevrstna sreča. Za Slovenijo. In kaj zdaj?
Rade 74
28. 08. 2019 07.55
+39
Čestitke Zvezdašem in veliko sreče v LP. Športni pozdrav od Partizanovca.
flamengo
28. 08. 2019 07.51
-49
Škoda, jim ne privoščim.
pogan
28. 08. 2019 07.41
-18
Nič posenega tekma, nič posebnega navijanje, tako da ne vem kaj ste na tem portalu delali tako propagando kao o spektaklu, tekma kot tekma... me zanima če boste toliko poročali o evropski tekmi maribora, bo tudi spektakel????
Bigbadjohn
28. 08. 2019 09.53
+0
RUBEŽ
28. 08. 2019 11.46
+0
No, pa ti povej da na Marakani ni bilo navijanja. Bodi no resen.
cirenij
28. 08. 2019 07.40
+24
Zdaj me nogomet ve4č toliko ne zanima. Ampak v gimnaziji sva 2 navijala za C. Zvezdo, eni sošolci za Partizan, Dinamo.........Tako da, bravo Zvezda!
GOOD vs. EVIL
28. 08. 2019 07.38
+30
Pa je Tank le pomagal!
sredin?ar
28. 08. 2019 07.21
+1
lepo pozdravlja. Stari bi v 1940 bil zelo ponosen.
Gostilnaiscekuharja
28. 08. 2019 07.06
-9
čista provokacija iz ene strani in provokativni odgovor iz druge...upam,da se dobijo v skupinskem delu in med sabo te frustracije malo resijo...
vrtnar01
27. 08. 2019 21.46
+23
navijam za zvezdo, če slučajno koga zanima
pogan
28. 08. 2019 07.42
-8
hoks
27. 08. 2019 21.43
-20
Hahaha a ste vidli k so hrvati pred stadion od Dinama prkirali traktor haha cari res ....traktorjada od srbov
grega.vacovnik
27. 08. 2019 21.42
-9
Sramota. Odbojko igrajo Slovenke z svetovnimi prvakinjami vi pa tole kmečko ligo prenašate, potem ko niti Maribora niste uspeli prenašati.
Optimisty
27. 08. 2019 21.45
+19
To je domena nacionalne televizije za katero plačujes prispevek vsak mesec
grega.vacovnik
27. 08. 2019 21.50
+17
Kolikor sem videl reklame, so se cel mesec hvalili, odbojka je doma na kanalu a.
AshBurton
28. 08. 2019 08.52
+1
Ka a mis da pro plusa pa ne placujes??? Maribor v ligi prvakov na pro plus, ni prenosa, liga europa na slo2 prenos! Ze komercialne tv imajo toliko denarja da se nam sanja ne, jebeni sovi in vso sranje kjer folk glasuje kot nor! Vlozijo pa ogromne finance v prenose moto gp, da lahk 'zapiti' sportniki gledajo kk se naduvani spanec dela norca iz vse ostalih, pa predvsem mi Slovenci imamo moznost navijat za nase v motogp:)!
Bigbadjohn
28. 08. 2019 09.55
-3
Maribor je skrajno težko prenašati, hehe...jaz ga sploh ne prenašam
orcus
27. 08. 2019 21.40
+52
Ce nebi 90 procentov svicarskih navijacev bilo albancev, tudi tank nebi tam stal. Niso srbi medli kot mi!
Optimisty
27. 08. 2019 21.42
+25
AshBurton
28. 08. 2019 08.57
-11
Vda niso kot mi, vsak povprecn srb pobegne iz svoje drzave zažirat drugo!!!
orcus
27. 08. 2019 21.37
+7
Lepo sudja pocasi dela za svicarje