Liga prvakov

Verbič z Dinamom ušel nokavtu, v Kijevu bo šlo na nož

Amsterdam, 22. 08. 2018 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., N.A.
Komentarji
7

Kijevski Dinamo s slovenskim reprezentantom Benjaminom Verbičem na čelu se bo moral v povratni tekmi playoffa Lige prvakov pošteno potruditi. Na gostovanju pri nizozemskem Ajaxu so namreč Ukrajinci klonili z 1:3. Na preostalih tekmah je AEK iz Aten na gostovanju premagal madžarski Vidi (2:1), zagrebški Dinamo pa je pri Young Boys iztržil remi (1:1).

Več videovsebin
  • Vrhuncih sredinih tekem kvalifikacij za Ligo prvakov
    11:53
    Vrhuncih sredinih tekem kvalifikacij za Ligo prvakov
  • Zadetek Dušana Tadića za vodstvo Ajaxa s 3:1
    01:09
    Zadetek Dušana Tadića za vodstvo Ajaxa s 3:1
  • Zadetek Hakima Ziyecha za novo vodstvo Ajaxa (2:1)
    01:26
    Zadetek Hakima Ziyecha za novo vodstvo Ajaxa (2:1)
  • Navijači Ajaxa s pijačo nad nogometaše Dinama, ki so proslavljali zadetek za 1:1
    00:22
    Navijači Ajaxa s pijačo nad nogometaše Dinama, ki so proslavljali zadetek za 1:1
  • Zadetek Kedziore za izenačenje Dinama v 15. minuti (1:1)
    00:56
    Zadetek Kedziore za izenačenje Dinama v 15. minuti (1:1)
  • Zadetek Van de Beeka za vodstvo Ajaxa v 2. minuti (1:0)
    01:13
    Zadetek Van de Beeka za vodstvo Ajaxa v 2. minuti (1:0)
  • Iz 24UR: Vroči Verbič na zelenici evropskega velikana
    02:18
    Iz 24UR: Vroči Verbič na zelenici evropskega velikana
  • Iz 24UR: PSV z najboljšim izhodiščem pred povratno tekmo
    02:12
    Iz 24UR: PSV z najboljšim izhodiščem pred povratno tekmo
Bolje od kijevskega se je odrezal zagrebški Dinamo, za katerega je vso tekmo odigral reprezentant Petar Stojanović. Young Boys so v slogu Ajaxa povedli že v drugi minuti, ko je zadel Kevin Mbabu, potem pa je Dinamo večkrat srečno ušel višjemu zaostanku in po napaki Švicarjev je Mislav Oršić v 40. minuti postavil končni izid (1:1). Madžarski Vidi, ki ga vodi nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić, je od 23. minute igral brez izključenega Szabolcsa Husztija in na začetku drugega polčasa že zaostajal z 0:2 proti AEK-u iz Aten. Nato pa je strelec drugega gola Anastasios Bakasetas tudi sam moral pod prho, nesojeni napadalec ljubljanskih zmajev Danko Lazović pa je z golom za končnih 1:2 prinesel nekaj upanja klubu iz Szekesfehervarja.

Kijevski Dinamo se je v zadnji krog kvalifikacij za Ligo prvakov uvrstil po zmagi nad praško Slavijo, po zadetkih na obeh tekmah, pa je bil tudi pred tekmo z Ajaxom v središču pozornosti slovenski reprezentant Benjamin Verbič. Vendar pa proti najtrofejnejšemu nizozemskemu klubu ni imel lahke naloge.

Gostje so že v prvem napadu krenili proti vratom domačih, ki so se spretno ubranili in se maščevali s protinapadom. Po lepi akciji Nizozemcev pred gostujočimi vrati se je po podaji Dušana Tadića priložnost za strel ponudila Donnyju van de Beeku, čuvaj ukrajinskih vrat Denjs Bojko je bil na žogi, vendar pa mu je ta ušla v mrežo in Ajax si je že v 2. minuti prislužil vodstvo.

Onana najprej ustavil Kadarja, nato pa je bil brez moči
Tudi v nadaljevanju so bili domači podjetnejši, vendar so Ukrajinci spretno zaustavljali poskuse varovancev Erika Ten Haga. V 14. minuti pa so si po udarcu Verbiča s kota priložnost za izenačenje prislužili tudi gostje, a je Andre Onana požrtvovalno odbil strel Tamasa Kadarja.

Benjamin Verbič je eden izmed ključnih členov kijevskega Dinama.
Benjamin Verbič je eden izmed ključnih členov kijevskega Dinama. FOTO: AP

Ukrajinci so tako dobili novo priložnost s kota, ob podaji pred vrata pa je do strel spet prišel Kalar, Onana je udarec odbil naravnost v noge Tomasza Kadziore, ki je bil odlično postavljen ob levi vratnici.

Ziyech srečno za novo vodstvo
Zadetek je spodbudil Ukrajince, ki so našli šibko točko nizozemske obrambe in jo skušali izkoristiti tudi v nadaljnjih akcijah, vendar niso računali na izjemnega Kamerunca Onano. V 35. minuti pa so domače navijače še z drugim zadetkom razveselili Nizozemci.

Hakim Ziyech se je poigral z gostujočo obrambo in sprožil nenevaren strel proti vratom Bojka, ta bi ga lahko brez težav prestregel, vendar je vmes vskočil Kadar, ki je z glavo preusmeril smer žoge in gostujoči vratar je le nemočno obstal. Ajax je vodstvo do konca prvega polčasa še povišal. Po predložku Nicolasa Tagliafica je do strel z neposredne bližine prišel Tadić, ki je podstavil nogo in premagal Bojka.

Dušan Tadić, strelec tretjega zadetka za Ajax.
Dušan Tadić, strelec tretjega zadetka za Ajax. FOTO: AP

Dinamovci ušli visokemu porazu
V začetku drugega polčasa so bili gostje podjetnejši. Kot prvi je s strelom z razdalje poskušal Josip Pivarić, vendar streljal visoko nad vrata. Ajax se je po prednosti dveh zadetkov umaknil na svojo polovico, Dinamo pa je še naprej poskušal ogroziti prednost domačih. Po akciji pred vrati Onane je do strela prišel Viktor Cjgankov, vendar pa je bil tudi tokrat domači čuvaj mreže na mestu.

Tudi na drugi strani Bojko ni ostal brez dela. Nekdanji nogometaš madridskega Reala Klaas-Jan Huntelaar je bil v drugem delu polčasa dobro razpoložen, vendar je zatresel zgolj prečko. Vrata Bojka so se spet tresla v 88. minuti, ko je po natančni podaji na robu kazenskega prostora streljal Ziyech, vendar zatresel vratnico.

Ukrajinci so želeli na vse načine zmanjšati zaostanek pred povratno tekmo v Kijevu,  vendar neuspešno. Ajax si je tako pred povratno tekmo pridobil dva zadetka prednosti, ki pa jih bo Verbič s soigralci skušal na drugi tekmi izničiti.

POSTAVI

Izidi prvih tekem playoffa Lige prvakov:

Ajax – Dinamo Kijev 3:1 (3:1)
Van de Beek 2., Ziyech 35., Tadić 43.; Kedziora 16
Benjamin Verbič (Dinamo) je odigral vso tekmo.

Postavi:

Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico, Van de Beek (od 87. De Wit), Schöne, De Jong, Ziyech, Huntelaar, Tadić. Na klopi: Lambrou; Nissen, Wöber, Eiting, Labyad, Johnsen.

Dinamo: Bojko; Kedziora, Burda, Kadar, Pivarić, Harmaš (od 46. Šepelev), Sjdorčuk (od 77 .Tche Tche), Bujalskij, Cjgankov, Besedin, Verbič. Na klopi: Buščan; Morozjuk, Sidcley, Šabanov, Rusjn.

STATISTIKA

Young Boys – Dinamo Zagreb 1:1 (1:1)
Mbabu 2.; Oršić 40.
Petar Stojanović (Dinamo) je igral vso tekmo.

MOL Vidi – AEK Atene 1:2 (0:1)
Lazović 68.; Klonaridis 34., Bakasetas 49.
RK: Huszti 23./Vidi; Baksetas 53./AEK

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

90'+2

KONEC TEKME!

Ajax je ubranil zadnji Dinamov napad in se s svojimi navijači razveselil visoke zmage. Razburljivo tekmo smo spremljali v Amsterdamu, Benjamin Verbič in soigralci pa lahko zaradi gola v gosteh še vedno sanjajo o igranju med evropsko elito. Hvala za vašo pozornost in lahko noč, z vami sem bil Jan Krstovski.

90'

Še minuta sodnikovega podaljška

Francoski delivci pravice so se odločili zgolj za minuto podaljška. Po podaji iz kota je sicer pred nekaj sekundami padel Artem Besjedin, toda Clement Turpin ni uslišal njegovih pritožb.

88'

VRATNICA ZIYECHA!

Že drugič v drugem polčasu se trese Dinamova vratnica. Spet je bil v "osrčju" težav vratar Denjs Bojko, ki je tokrat podaril žogo nasprotnikom, Hakim Ziyech pa je po izvrstnem prodoru s strelom z levico zatresel njegovo vratnico!

87'

Menjava pri Ajaxu

Iz igre gre, ob gromkem aplavzu, strelec prvega gola Donny van de Beek, ki ga je zamenjal leto mlajši Dani de Wit.

83'

VERBIČ! Kot bo za Dinamo!

Benjamin Verbič je potegnil v svoj značilen prodor in iztržil kot. Toda podaja Cjgankova ni našla nikogar in ostaja 3:1.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KranskyJanez
22. 08. 2018 22.32
+5
ajax je klub, dejmo ajax
mejacrnikal
22. 08. 2018 22.03
+6
Dinamo oskodovan,cisti penal! Mi je delovalo da penala ne sme piskat,saj mora Ajax igrati ligo prvakov
šmajser1
22. 08. 2018 21.49
+8
Dve veliki napaki sodnikov! Nedosojen penal za Dinamo in 3 gol dosezen iz cistega ofsajda....to pa ni ravno malenkost...
apodgra
23. 08. 2018 08.22
+2
Sodnik je precej vplival na igro Ajaxa. Tudi počasnega posnetka ni bilo ,ko je bil za storjen prekršek v kazenskem prostoru in tretji gol po mojem iz nedovoljenega položaja gol . Ni mi jasno zakaj ima Uefa takšen odpor proti uvedbi VAR tehnologije . Ne bi prišlo do takšnih sodniških napak in vse bi bilo čisto kot solza.Če bi bila VAR tehnologija uporabljena že pred dvema letoma , potem Real nikdar ne bi bil prvak lige prvakov.
tedoVV2HCmedo
22. 08. 2018 20.22
+1
Čudno, da vi hrvaški delavci za zdaj še nič ne pišete o Dinamu Zagreb, ki ima danes ob isti uro isto dejavnost. Če bo prišel v Ligo prvakov, bodo zagotovo vedno prenosi iz Zagreba na kanalu a.
korintos23
22. 08. 2018 21.29
+4
Žac
22. 08. 2018 21.52
+4