Liga prvakov

Leipzig 'doma' v Budimpešti podaril zmago Liverpoolu

Budimpešta, 16. 02. 2021 22.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Liverpool si je pred povratno tekmo osmine finala Lige prvakov proti RB Leipzigu zagotovil velik kapital in v vlogi gosta v Budimpešti premagal ekipo Kevina Kampla (0:2). Odločili sta dve veliki napaki v vrstah lanskoletnih polfinalistov, ki so podarili zadetka Mohamedu Salahu in Sadiu Maneju. Kampl je igral do 73. minute.

Leipzig je moral "domačo" tekmo z Liverpoolom zaradi trenutnih ukrepov, ki za lete iz Velike Britanije veljajo v Nemčiji, odigrati precej daleč od doma. V Budimpešti, ki bo gostila tudi prihajajoči obračun Borussie iz Mönchengladbacha in Manchester Cityja, je v povsem nemškem trenerskem obračunu Julian Nagelsmann od prve minute kot po navadi zaupal tudi Kevinu Kamplu, v primerjavi s petkovo tekmo z Augsburgom (2:1) pa sta se v postavo vrnila še Dayot Upamecano, zdaj tudi uradno bodoči član Bayerna, in kapetan Marcel Sabitzer. Prvi strelec Yussuf Poulsen je na priložnost moral počakati na klopi, kamor je Jürgen Klopp v primerjavi z zadnjo ligaško tekmo (poraz z Leicester Cityjem) posadil le en nov obraz, in sicer Jamesa Milnerja, ki je prepustil svoje mesto Thiagu Alcantari.

Pod taktirko slovenske sodniške ekipe, ki ji je poveljeval Slavko Vinčić, se je dvoboj razživel že po petih minutah, ko je gostujočega vratarja Alissona Beckerja rešila vratnica. Po lepi akciji "bikov", verjetno je šlo tudi za prepovedan položaj, je predložek z levega boka poslal Angelino, nekdanji član zagrebškega Dinama Dani Olmo pa je v padcu zadel okvir Liverpoolovih vrat. Naslednje minute so bile nato bolj v znamenju aktualnih angleških prvakov, ki so večkrat zapretili s pobegi Mohameda Salaha, najresneje v 15. minuti, ko je po izvrstni globinski podaji Trent Alexander-Arnolda Egipčan sam pred Petrom Gulacsijem streljal točno v dobro postavljenega Madžara. 

Statistika tekme RB Leipzig – Liverpool.
Statistika tekme RB Leipzig – Liverpool. FOTO: Sofascore.com

Poraženi polfinalisti iz minule evropske sezone, Liverpool je kot branilec naslova izpadel že v osmini finala, so bili na velikih preizkušnjah tudi v 24. minuti, ko je Salah odvzel žogo Lukasu Klostermannu blizu sredine igrišča, nato pa si izmenjal podajo z Robertom Firminom, ki je pred vrati zaposlil Sadia Maneja, čigar strel z glavo s težkega položaja pa je bil previsok. Po dobre pol ure igre je Liverpool spet odlično izkoristil visoko postavitev zadnje vrste "bikov" in na pomoč je daleč iz svojega gola priskočil celo vratar Gulacsi, ki bi ga nato kmalu lobal Andrew Robertson, a je žoga na srečo madžarskega vratarja končala na vrhu mreže. Ta se je v 36. minuti spet zatresla, a so slovenski sodniki tudi s pomočjo sistema VAR hitro potrdili, da zadetek Firmina ne bo veljal, potem ko je Mane po prodoru v kazenski prostor zaposlil Brazilca, ki je zadel, a je njegovemu soigralcu žoga že prej ušla v golavt.

Kampl (na tleh) ustavlja Thiaga Alcantaro na obračunu v Budimpešti.
Kampl (na tleh) ustavlja Thiaga Alcantaro na obračunu v Budimpešti. FOTO: AP

Liverpool preživel brez praske
Z izidom 0:0 v prvem polčasu je bil lahko brez dvoma zadovoljnejši nemški prvoligaš, ki pa bi kmalu sanjsko začel drugi polčas, ko je Olmo že v praktično prvem napadu v prostoru zaposlil Christopherja Nkunkuja, ki je ušel kapetanu Jordanu Hendersonu, a "izgubil" neposredni obračun z Beckerjem. Ta mu je dobro zaprl kot ter mu strel z leve strani ubranil, žoga pa je končala v kotu. A nato se je zatresla mreža na drugi strani, potem ko je Sabitzer v 53. minuti storil veliko napako in namesto svojega soigralca v zadnji vrsti Klostermanna s podajo proti lastnim vratom v prostoru zaposlil Salaha, ki je prišel do žoge in hladnokrvno zadel. Pet minut kasneje je Liverpool svoje vodstvo podvojil po novi veliki napaki nasprotnikov, dolgo in visoko podajo je povsem napačno ocenil Nordi Mukiele, tako da se je Mane podobno kot prej Salah le sprehodil do vrat in ni grešil.

Leipzig bi kmalu odgovoril po pobegu Angelina, ki je v 61. minuti sprejel globinsko žogo, nato pa na robu kazenskega prostora s težkega položaja zgrešil s poskusom na bližnjo vratnico. V enem naslednjih napadov je poskušal zadeti še Olmo, čigar poskus je po preusmeritvi končal mimo vrat Beckerja. Po kotu, ki je sledil, so VAR-sodniki preverjali igro z roko Thiaga, a se spet hitro odločili, da najstrožje kazni ne bo. Nagelsmann se je v 64. minuti odzval z aktivacijo Vilmosa Orbana in Poulsna, med tistimi, ki je moral zapustiti igrišče, pa je bil tudi nesrečni Mukiele. Liverpool je v nadaljevanju razmeroma mirno nadziral potek dogodkov na zelenici, tako da si je lahko Jürgen Klopp privoščil tudi odpočiti Firmina in Alcantaro, ki ju je zamenjal s Xherdanom Shaqirijem in Alex Oxlade-Chamberlainom. Chamberlain ni najbolje začel svoje predstave, saj je v 78. minuti izgubil žogo v "nevarni coni", a je na njegovo srečo zgrešil Sabitzer. Še vejo priložnost je imel nekaj trenutkov kasneje Angelino, ki je ostal povsem sam na oddaljenejši vratnici, a grdo zgrešil.

Statistika Kevina Kampla na tekmi RB Leipzig - Liverpool.
Statistika Kevina Kampla na tekmi RB Leipzig - Liverpool. FOTO: Sofascore.com

Nekaj minut prej se je končal nastop Kampla, ki ni bil preveč viden, Nagelsmann pa je namesto njega na zelenico poslal Hvang Hi-čana. Prav Južni Korejec bi lahko v praktično zadnjem napadu na tekmi vsaj malce pokvaril večer liverpoolskim rdečim, a je po vtekanju za hrbet Hendersonu z ugodnega položaja streljal mimo vrat.

Koronavirus pasica november

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

RB Leipzig ‒ Liverpool 0:2 (0:0)
Salah 53., Mane 58.
Kevin Kampl (Leipzig) je igral do 73. minute.

Postavi:

Leipzig: Gulacsi; Mukiele (od 64. Orban), Klostermann, Upamecano, Angelino; Sabitzer, Haidara (od 64. Poulsen), Kampl (od 73. Hvang), Nkunku, Olmo; Adams.

Liverpool: Becker; Alexander-Arnold, Kabak, Henderson, Robertson; Jones, Wijnaldum, Alcantara (od 72. Oxlade-Chamberlain); Salah (od 90. Williams), Firmino (od 72. Shaqiri), Mane.

Barcelona ‒ Paris Saint-Germain 1:4 (0:0)
Messi 26./11-m; Mbappe 32., 65., 85., Kean 70.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
17. 02. 2021 09.44
Ma kakšne praske.So pač dobili tekmo,ki je bila čista kot solza.Še tisto prečko,ki je zatresel Olmo je bil v prepovedanem položaju.