Liga prvakov

Neymar zadel in po dveh neuspehih le popeljal PSG v četrtfinale

Pariz, 11. 03. 2020 22.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Paris Saint-Germaina so na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov z goloma Neymarja Jr. in Juana Bernata nadoknadili zaostanek s prvega obračuna in izločili Borussio Dortmund (2:0). Neymar Jr. je v prvih sezonah kot član francoskih prvakov odigral le eno tekmo osmine finala, PSG pa je obakrat izpadel, tokrat pa je bil z drugim golom v tem paru spet ključni mož obračuna, ki je minil brez gledalcev na tribunah.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund
    19:08
    Vrhunci tekme Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund
  • Vrhunci tekme Liverpool - Atletico Madrid
    10:14
    Vrhunci tekme Liverpool - Atletico Madrid
Neymar (v sredini) proslavlja enega od golov v aktualni sezoni.
Neymar (v sredini) proslavlja enega od golov v aktualni sezoni. FOTO: AP

Pred zaprtimi vrati stadiona Park princev v Parizu se je tako kot dan prej pred valencijsko Mestallo zbralo veliko število navijačev, ki so poskušali "skozi ključavnico" vsaj malce podpreti domači Paris Saint-Germain. Francoske prvake je po porazu na prvi tekmi osmine finala z dortmundsko Borussio čakala težka naloga. Še težja je postala brez prvega zvezdnika Kyliana Mbappeja, potem ko je francoskega napadalca zdelala bolezen in je do zadnjega hipa celo čakal na izvide, če bi bili ti slučajno pozitivni na novi koronavirus. Temu ni bilo tako, zato je Mbappe lahko sedel vsaj na klopi PSG, čigar barve sta v napadu od prve minute branila Edinson Cavani in Neymar Jr, medtem ko so priložnost od prve minute dobili tudi Angel Di Maria, Juan Bernat in Presnel Kimpembe, nihče od omenjenih treh ni začel ob nedavni zmagi v francoskem pokalu nad Lyonom. Gostujoči strateg Lucien Favre se je odločil na klopi pustiti Juliana Brandta, ni pa bilo presenečenje, da je od prve minute začel junak prvega obračuna Erling Haaland.

Neymar (v sredini) proslavlja enega od golov v aktualni sezoni.
Neymar (v sredini) proslavlja enega od golov v aktualni sezoni. FOTO: AP

Ob začetnem žvižgu sodnika Anthonyja Taylorja je za tribuno, na kateri so tradicionalno zbrani najzvestejši navijači PSG, nebo celo razsvetlil ognjemet. Najbolj goreči privrženci pariških modrih so bili lahko zadovoljni z uvodnimi minutami, saj se Dortmundčani niso uspeli izviti iz začetnega primeža Francozov, a se vseeno zanesljivo branili. Po osmih minutah igre je v prodoru nerodno padel Neymar Jr. in dlje časa ležal na travi, nato pa vseeno vstal in nadaljeval z igro. V 11. minuti je po napaki zadnje vrste Dortmunda s slabim ustavljanjem žoge zapravil lepo priložnost, saj bi sicer na robu kazenskega prostora s Cavanijem ostal povsem sam pred Romanom Bürkijem. Na prvi nekoliko nevarnejši poskus črno-rumenih je bilo potrebno počakati do 18. minute, ko je bil po podaji s strani najprej malce prekratek Haaland, nato pa je z volejem z roba kazenskega prostora mimo vrat meril Jadon Sancho.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hakimi 'pozabil' na Neymarja, Bernat povišal že na 2:0
Kimpembe je v enem naslednjih napadov požrtvovalno izbil globinsko podajo pred Haalandom, ki je že razmišljal o tem, kako bi se iz oči v oči spopadel s Keylorjem Navasom. DI Maria je v 24. minuti odgovoril z lepim prodorom v kazenski prostor, nato pa prehitro padel ob stiku z Danom-Axelom Zagadoujem. Sledila je najlepša priložnost prvega polčasa, ko je pred Bürkija po podaji Di Marie prišel Cavani in močno pomeril z roba kazenskega prostora, švicarski vratar pa se je z nogo ravno dovolj dotaknil žoge, da je ta švignila mimo njegove oddaljenejše vratnice. Opozorila gostje niso vzeli dovolj resno in PSG je v 28. minuti povedel z najbolj nepričakovano "akcijo": Neymar Jr. je po podaji Di Marie iz kota ostal povsem sam, nanj je pozabil Achraf Hakimi, in z glavo neoviran matiral Bürkija ter svoj že 35. gol v Ligi prvakov čustveno proslavil v objemu z rezervistom Mbappejem in večino soigralcev. Razen poskusa Sancha neposredno s prostega strela v 36. minuti, ki je bil sicer lahek plen za Navasa, in poskusa Thorgana Hazarda z roba kazenskega prostora, ki je zletel mimo oddaljenejše vratnice, si BVB ni pripravil ugodnejših situacij za izenačenje.

V okolici stadiona Park princev je bilo kljub prepovedi obiska tekme in ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa še kako "veselo" že pred prvim sodnikovim žvižgom.
V okolici stadiona Park princev je bilo kljub prepovedi obiska tekme in ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa še kako "veselo" že pred prvim sodnikovim žvižgom. FOTO: AP

Kot strela z jasnega pa je tik pred polčasom "udaril" pariški napad za 2:0, ko je po španski kombinaciji med Pablom Sarabio in Bernatom slednji iznajdljivo podstavil nogo in žogo natančno preusmeril v daljši kot vrat nemočnega Bürkija, ko je že tekla prva minuta sodnikovega dodatka igralnega časa. V drugi polčas so Dortmundčani krenili odločneje, seveda bi že en gol v mreži Navasa pomenil podaljšek, medtem ko je Tuchel že po nekaj minutah nadaljevanja na ogrevanje poslal Mbappeja. Di Maria je v 54. minuti poskusil s fantastičnim udarcem s prostega strela, kljub razdalji skoraj 30 metrov je Bürki zaradi izjemne natančnosti (zgornji kot vrat) komajda ustavil poskus Argentinca. Dortmund je v naslednjih minutah sicer več poskušal, a ni nikoli zares ogrozil vrat kostariškega vratarja PSG, za nameček pa so se morali branilci od 64. minute naprej spopadati še z Mbappejem, ki je zamenjal Sarabio. Takoj po menjavi je imela Borussia sicer lepo priložnost s prostega strela, ko bi žogo po odbijanju skozi kazenski prostor kmalu dobil Haaland, a mu je zmanjkalo nekaj centimetrov.

Šele 17-letni ameriški kadetski reprezentant Giovanni Reyna je podobno kot na prvi tekmi v 71. minuti dobil priložnost v zaključku obračuna v ekipi Dortmunda, ki jo je trener Favre že nekaj minut prej osvežil tudi z Brandtom. Slednji je dvakrat hitro poskusil zadeti z razdalje, a ni bil preveč blizu uspehu. Veliko bolj vroče je bilo v 77. minuti, ko je strel Brandta od bloka v visokem loku zletel le za las prek Navasove prečke. Tuchel je z menjavo Di Maria-Layvin Kurzawa pred začetkom zadnjih desetih minut rednega dela še bolj zaprl formacijo svoje ekipe, ki že tako ni kazala pretirano napadalnih ambicij. V 88. minuti se je ob robu igrišča močno "zaiskrilo", glavni sodnik Taylor pa je z varne razdalje spremljal prerivanje, v katerega se je pred klopjo zapletlo več nogometašev obeh ekip. Epilog je bil rdeči karton gostujočemu vezistu Emreju Canu, ki je brez žoge na tla zrušil Neymarja Jr., medtem ko je bil Di Maria, ki je bil tedaj seveda že zamenjan, na klopi kaznovan z rumenim kartonom in ne bo smel igrati na prvi tekmi četrtfinala.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Paris Saint-Germain ‒ Borussia Dortmund 2:0 (2:0) /1:2/
Neymar 28., Bernat 45.
RK: Can 89./Borussia

Liverpool ‒ Atletico Madrid 2:3* (1:0) /0:1/
Wijnaldum 43., Firmino 94.; Llorente 97., 105., Morata 120.
Jan Oblak (Atletico) je začel tekmo.

* - po podaljšku

// - izid prve tekme

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mererrek
12. 03. 2020 10.17
+0
Bravo Neymar ! Super nakupi nobenih lovorik to je Borusia Dortmund