Liga prvakov

Dinamo in Crvena zvezda izpadla, evropska pravljica Atalante se nadaljuje

Zagreb, 11. 12. 2019 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Manchester City je v Zagrebu pričakovano ugnal Dinamo, na drugi tekmi v skupini C pa je bila Atalanta na gostovanju v Ukrajini boljša od Šahtarja, kar pomeni, da v osmino finala napreduje angleško-italijanski dvojec. Meščani so osvojili prvo mesto, Josip Iličić in soigralci pa so z le sedmimi točkami po srečnem spletu rezultatov prišli do drugega mesta. V skupini B je evropsko pot zaključila Crvena zvezda.

Več videovsebin
  • Vrhunci sredinega sporeda Lige prvakov – 1. del
    13:46
    Vrhunci sredinega sporeda Lige prvakov – 1. del
  • Vrhunci sredinih tekem v LP - drugi del
    14:50
    Vrhunci sredinih tekem v LP - drugi del
  • Iz 24UR: Vstopnici za osmino finala našima reprezentantoma
    01:52
    Iz 24UR: Vstopnici za osmino finala našima reprezentantoma
Sporna situacija iz prvega polčasa med Dinamom in Cityjem.
Sporna situacija iz prvega polčasa med Dinamom in Cityjem. FOTO: AP

Dinamo Zagreb je na nabito polnem Maksimiru odlično začel srečanje. Po akciji, v kateri je sodeloval tudi slovenski reprezentant Petar Stojanović, je izjemen zadetek dosegel španski dragulj Dani Olmo, ki si je s tem nedvomno še nekoliko dvignil svojo vrednost. V 19. minuti so prvič zapretili meščani, a se je po strelu Ilkaya Gündogana izkazal vratar Dominik Livaković. Po presenetljivem vodstvu so se varovanci Nenada Bjelica zaprli v bunker, za katerega City kar nekaj časa ni imel prave rešitve. V 34. minuti pa je sledil trenutek, ki je spreobrnil srečanje. Gabriel Jesus je storil domneven prekršek nad centralnim branilcem Emirjem Dilaverjem, Avstrijec je obležal v lastnem kazenskem prostoru, gostje pa so kljub protestom domačih nadaljevali z igro. Sledil je visok predložek Riyada Mahreza, ki ga je s strelom z glavo kronal prav Brazilec Jesus. Zagrebčani so bili razburjeni, Arijan Ademi je zaradi nasprotovanja sodniku prejel celo rumeni karton, a vse skupaj ni pomagalo. Ostalo je pri 1:1, kar je bil tudi rezultat prvega polčasa.

V drugem delu pa je bilo kaj kmalu jasno, kdo se bo veselil zmage. V začetku 50. minute sta lepo kombinirala Phil Foden in Jesus, slednji pa je nato po odličnem preigravanju zabil še svoj drugi zadetek. Klasični hat-trick je 22-letnik dosegel le štiri minute kasneje, ko je kronal filigransko podajo Benjamina Mendyja z leve strani napada. Za končnih 1:4 je v zaključku tekme zabil Foden. Petar Stojanović je igral vso tekmo.

Dinamo Zagreb - Manchester City 1:4 (1:1)
Olmo 10.; Gabriel Jesus 34., 50., 54., Foden 84.

Na drugi tekmi skupine C je Atalanta iskala zmago proti Šahtarju iz Donetska. Prvi polčas je minil brez spremembe rezultata, v drugem pa smo prvi zadetek videli v 66. minuti. Lepo ekipno akcijo gostov je kronal Timothy Castagne. V 77. minuti si je Šahtarjev Dodo privoščil veliko neumnost, ko je po izgubljeni žogi nešportno udaril Rema Freulerja. Sodnik Felix Zwayer ni okleval in je Brazilcu pokazal pot pod prho. Le tri minute kasneje so italijanski predstavniki preko Maria Pašalića kronali številčno premoč. Srečanje je bilo bolj ali manj odločeno, za piko na i in veliko veselje gostujočih navijačev pa je globoko v sodnikovem podaljšku zabil še Robin Gosens. Josipa Iličića zaradi poškodbe ni bilo v kadru. Ukrajinci se kljub porazu še ne poslavljalo od evropskih tekmovanj, saj se na račun tretjega mesta v skupini selijo v Ligo Evropa. Dinamo je s štirimi točkami končal na četrtem mestu. Moštvo iz Bergama je postalo sploh prvo v zgodovini Lige prvakov, ki je prišlo do napredovanja, po tem ko je izgubilo na prvih treh srečanjih.

Šahtar Donetsk - Atalanta 0:3 (0:0)
Castagne 66., Pašalić 80., Gosens 90. 
RK: Dodo 77.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupini A je bil razplet znan že pred zadnjim krogom. Edino vprašanje je bilo, ali se lahko Galatasaray s presenečenjem v Parizu dokoplje do tretjega mesta. A favorizirani PSG je na Parku princev gladko odpravil turškega prvaka (5:0), ki je na šestih tekmah osvojil zgolj dve točki. Na tretjem mestu je tako končal belgijski Club Brugge, ki je v zadnjem krogu doma izgubil proti madridskemu Realu. Za beli balet sta v polno merila oba nadarjena Brazilca Rodrygo in Vinicius Junior. PSG je prvi s 16 točkami, Madridčani jih imajo pet manj. 

Club Brugge - Real Madrid 1:3 (0:0)
Vanaken 55.; Rodrygo 53., Vinicius 64., Modrić 90.
Paris Saint-Germain - Galatasaray 5:0 (2:0)
Icardi 33., Sarabia 45., Neymar 47., Mbappe 53., Cavani (11-m) 84.

Tudi v skupini B sta bili ekipi, ki bosta napredovali, znani že pred zadnjim dejanjem (Bayern München in Tottenham, op. a.). Crvena zvezda pa je na vročem gostovanju pri Olympiakosu v upanju na evropsko pomlad branila dve točki prednosti. Srbom je dobro kazalo, saj na Karaiskakisu dolgo nismo videli zadetkov, a je v zaključku drugega polčasa domače navijače v delirij spravil Youssef El Arabi, ki je izkoristil najstrožjo kazen. Grki so z zmago preskočili Zvezdo na tretjem mestu skupine in bodo spomladi nastopali v Evropski ligi. Gostje na drugi strani imajo kaj objokovati, saj so v prvem polčasu preko Tomaneja zapravili celo najstrožjo kazen.

Olympiakos - Crvena zvezda 1:0 (0:0)
El Arabi (11-m) 88.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še najmanj se je dogajalo v skupini D, kjer sta oba favorita slavila zmagi z 2:0. Atletico je doma ugnal Lokomotivo iz Moskve. Joao Felix je izkoristil najstrožjo kazen v prvem delu, v drugem pa je izid srečanja postavil Felipe Augusto. Na drugi tekmi so Torinčani dolgo lomili odpor Bayerja. Obramba farmacevtov je prvič podlegla v 75. minuti – Cristiano Ronaldo je vpisal še svoj 128. zadetek v Ligi prvakov. V sodnikovem podaljšku pa je za 2:0 zabil Gonzalo 'Pipita' Higuain. Nemci poraza ne bodo pretirano obžalovali, saj so s šestimi točkami končali na tretjem mestu. Zadnja Lokomotiva jih je zbrala zgolj tri.

Atletico Madrid - Lokomotiva Moskva 2:0 (1:0)
Felix (11-m) 17., Felipe 54.
Bayer Leverkusen - Juventus 0:2 (0:0)
Ronaldo 75., Higuain 90.

Prvič v zgodovini Lige prvakov se je zgodilo, da bodo v osmini finala nastopale le ekipe iz petih najboljših evropskih državnih prvenstev. Anglija ima štiri predstavnike (Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City), Španija prav tako (Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia), od bundesligašev so napredovali Bayern, Borussia Dortmund in RB Leipzig, od Italijanov v igri za lovoriko ostajajo Juventus, Napoli ter Atalanta, medtem ko bosta PSG in Lyon med TOP 16 zastopala francosko Ligue 1.

Lestvice skupin

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mormnekipisat
12. 12. 2019 21.53
Mario ,ponovno ste odpirali/zapirali sampanjec.clovek bi mislil da ste se ze pri rokometu kaj naucili pa ocitno Cro IQ tega ne zmore
Rudar
12. 12. 2019 11.47
+6
Zvezda in Dinamo sta malo boljša od klubov slovenske lige. Ne vem kaj ste pričakovali.
poserjemsenavas
12. 12. 2019 14.40
+4
Dinamo bi bil pri nas serijski zmagovalec. Njihov mladinski pogon je svetlobna leta pred našim. Drugače sem pa za Hajduk, ki pa je le še senca stare slave.
RUBEŽ
12. 12. 2019 11.19
+4
No, " PURGERJI ", kje ste zdaj z vsemi vašimi izjavami kako dobri ste?
mariomandzukic
12. 12. 2019 11.18
-8
Modric zlata zoga spet eurogol
Sisli288
12. 12. 2019 12.00
+6
Ki je komentar o dinamu ki je ze oktobra bil v izlocilnih bojih lige prvakov?
Kollerik
12. 12. 2019 09.25
+1
Klubom iz bivše Yuge nikoli ne privoščim poraza. Včasih smo dihali skupaj kot eno za vse naše športnike od Vardarja pa do Triglava. Zdaj smo samo še poceni roba...balkanci za v posmeh. Ok, pri nas tu je Dončič, pa Ilka, Garnbretova itd... toda skupaj smo bili še večja velesila.
Rudar
12. 12. 2019 09.42
+6
poserjemsenavas
12. 12. 2019 14.38
-2
Hrvati niso nikoli navijali za srbe ali obratno tako da ne govori na pamet. So pa tvoji barcelonarji navijali in še navijajo za Španijo.
flamengo
12. 12. 2019 09.03
+8
dinamo zagreb najslabši klub v zgodovini lige prvakov.
resnicaosvobaja
12. 12. 2019 10.18
+3
to je eden rekordov, ki ga bo težko podreti
Carrasco
12. 12. 2019 11.37
+3
Bolje sodelovat kot pa gledat iz kavča kot slovenski klubi in igralci.
Trend01
12. 12. 2019 08.42
+1
Ja, tole je pa Real dobro izvedel. Brugge tekel, garal; a Real v drugem polčasu igral. Pa je bilo dovolj. Povprečna starost ekipe je bila le 24,9 let. S tako mlado postavo še ni nastopil (pa še Luka je zraven s 34imi leti). Škoda za Jovića. Ostali dobro. Torej Real brez igralcev kot so Bale, Benzema, Carvajal, Nacho, Fede, Asensio, Hazard, Kroos, Lucas, Marcelo. Ramos. Courtois + James. Igralci, ki bi lahko naredili svojo (odlično) ekipo! Ko se sestavijo, če se sestavijo poškodovani, gre lahko Real do samega vrha. Na vseh frontah. Ne bo lahko, a je možno.
Sisli288
12. 12. 2019 09.12
+4
glede da so za te ¨mladce¨ plačal par sto milijonov, se verjetno pričakuje da bodo nekaj pokazali
RUBEŽ
12. 12. 2019 11.20
-1
Upaj samo da Perezu ne zmanjka denarja za sodnike.
Trend01
12. 12. 2019 12.10
+0
No, ja. V zadnjem desetletju je Real odštel mnogo manj denarja kot Barcelona. Tako, da je to brez veze govorit, pisat. Kako bo v prihodnosti? Ne vem. Pričakujem, da bodo pripravljeni razvezati mošnjiček za Mbappéja. Morda Pogbaja. Tudi Fabiána Ruiza. In konec. Seveda bo temu sledila (morda že januarja, a zanesljivo poleti) prodaja več igralcev. In @sisli, v Evropi je cel "kup" klubov, ki so in bodo kupovali igralce na "polno". In se velikokrat opekli. Real ima tokrat, oz. v zadnjih obdobjih kar srečo z nakupi. Rodyrgo, Brahim Díaz, Vinícius , končno tudi Courtois, Éder Militão, Mendy, Odriozola, Fede, Kubo, Lunin,... v Hazarda ne dvomim. So bili tudi spodrsljaji, a manjši. Minorni. Končno. Pri "vašem" klubu je prišlo do večjih kiksov. So pa zadeli z Arthurjem in De Jongom.
Sisli288
12. 12. 2019 12.37
+1
trend ni vsak ko se ne strinja s tabo navijač barcelone
Trend01
12. 12. 2019 12.42
+0
Ma, v glavnem se oglašajo pristaši Blaugrane in pristaš Bayerna + Barcelone - @RUBEŽ-
peresni
12. 12. 2019 08.35
+1
kot znajo reči...luzerji...samo da tega še ne vedo v svojem pogorišču od lepe njihove.
peresni
12. 12. 2019 08.34
+0
Edini narod , ki zna fuzbal z nosonjo na čelu...pa sami klovni v evroligi...jejhata. A hrčki priznajo poraz v skupini ali bodo zopet stopili skupaj? hahahah??
Žac
12. 12. 2019 07.18
+3
Dobro jutro Slovenija,bravo dinamo kateri je prinesel nasmeh na obraze Slovenske obraze po včerajšnjem hudem turobnem dnevu glede arbitraže. Slovenija se zbuja v veselju in radosti zaslugo Hrvatov. Bravo sosedje Hrvati da ste prinesli v to pod Alpsko pristanišče radost.
poserjemsenavas
12. 12. 2019 07.16
+12
Hrvati prav tako kot arbitraže, ne priznavajo rezultata in bodo vseeno igrali spomladi v Evropi. Sicer samo v domačem prvenstvu, v Evropi so pa.
Rde?iAlarm
12. 12. 2019 07.12
+17
hrvati zmeraj kokodakajo da je lahko nad njimi sam bog...............sedaj jim verjamem ,celo jezus jim je natrosil 3 gole.................
DeBill
11. 12. 2019 21.53
+5
Jojo se bo še še naigral v LP. Po moje ne samo v osmini, še malo višje.
88887
11. 12. 2019 21.38
+18
Išče se mariomandzukic...kje si?
88887
11. 12. 2019 21.40
+22
Ja, mesec nazaj je bil Dinamo že v osmini finala LP, a ostal brez Lige Evropa...to zmorejo samo hrvati!
krneki_123
11. 12. 2019 21.41
+13
zurbrigen
12. 12. 2019 08.04
+6
Ni ga je radio treću, fulo police u merkator, ma pride vč ksno
dajno
11. 12. 2019 21.35
+12