Liga prvakov

Skupinski del Lige prvakov na Kanalu A in VOYO odpirajo aktualni prvaki iz Liverpoola

Neapelj, 16. 09. 2019 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

S tekmo Napoli : Liverpool se na Kanalu A in VOYO začenja najimenitnejše nogometno klubsko tekmovanje na svetu. Aktualni zmagovalci Lige prvakov, ki so slavili v otoškem finalu v Madridu, so tudi v tekoči sezoni, ko bo v LP nastopilo tudi pet Slovencev, vroči favoriti za osvojitev laskave lovorike. Pred male ekrane vabljeni v torek od 20.45 dalje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liverpool je aktualni zmagovalec Lige prvakov, potem ko je v madridskem finalu ugnal angleškega rivala Tottenhama.
Liverpool je aktualni zmagovalec Lige prvakov, potem ko je v madridskem finalu ugnal angleškega rivala Tottenhama. FOTO: AP
Zdaj že znamenita himna, ki jo je po delu Duhovnik Zadok Georga Fridriecha Händla leta 1992 adaptiral Britanec Tony Britten in naslovil Champions League, bo v torek naznanila začetek nove sezone nogometne Lige prvakov. V njej bo naslov branil Liverpool, Slovenijo pa bo zastopalo pet nogometašev. Spet bo igralo 32 ekip, razdeljenih v osem skupin s po štirimi klubi, v izločilne boje bosta napredovala prva dva iz vsake skupine.
Skupinski del Lige prvakov se bo začel 17. in 18. septembra, tekme pa bodo nato še 1. in 2. oktobra, 22. in 23. oktobra, 5. in 6. novembra, 26. in 27. novembra ter 10. in 11. decembra.
V skupini A imata po mnenju poznavalcev največ možnosti za to Paris St. Germain in Real Madrid, ob njima sta še Club Brugge in Galatasaray. Favorita skupine B sta Bayern in finalist v prejšnji sezoni Tottenham, načrte jima bosta skušala prekrižati Olympiacos in Crvena zvezda. V skupini C izstopa Manchester City, Šahtar Donjeck, Dinamo Zagreb s Petrom Stojanovićem in Atalanta z Josipom Iličićem pa mu bodo skušali otežiti delo. V skupini D sta na papirju najmočnejša Juventus in Atletico Madrid z Janom Oblakom, Bayer Leverkusen in moskovska Lokomotiva pa bosta poskušala presenetiti. V skupini E bo imel branilec naslova Liverpool najhujšega konkurenta v Napoliju, skupino pa dopolnjujeta Salzburg in Genk. Skupina F je ena najtežjih z Barcelono, Borussio Dortmund in milanskim Interjem Samirja Handanovića, vsi so že bili evropski prvaki, ob njih bo igrala še praška Slavia. V skupini G bodo boji bržčas še bolj nepredvidljivi, saj so v njej Zenit St. Peterburg (nekdanji klub Mihe Mevlje, ta po novem igra za Soči), Benfica, Olympique Lyon in Leipzig Kevina Kampla. V skupini H pa se prav tako obetajo zanimivi dvoboji, v njej je prvak Lige Evropa Chelsea, presenečenje minule sezone Ajax, Valencia in Lille.

Zagrebški Dinamo, za katerega igra Petar Stojanović bo eden izmed tekmecev Josipa Iličića z Atalanto.
Zagrebški Dinamo, za katerega igra Petar Stojanović bo eden izmed tekmecev Josipa Iličića z Atalanto. FOTO: Damjan Žibert
Skupinski del Lige prvakov se bo začel 17. in 18. septembra, tekme pa bodo nato še 1. in 2. oktobra, 22. in 23. oktobra, 5. in 6. novembra, 26. in 27. novembra ter 10. in 11. decembra. Sledili bodo izločilni boji, začenši z osmino finala. Finale pa bo 30. maja v Istanbulu, na katerega ima posebej Liverpool lepe spomine, saj je prav tam po čudežnem preobratu proti Milanu leta 2005 osvojil naslov najboljšega na stari celini. Liverpool je tokrat na stavnicah na tretjem mestu, kar zadeva končno zmago, pred njim sta Manchester City in Barcelona, za njima pa Real Madrid, PSG, Juventus in Bayern.
Uefa je bogato nagradila že preboj v skupinski del, in sicer s 15,25 milijona evrov po klubu. Zmaga v skupinskem delu prinese 2,7 milijona evrov, neodločen izid pa 900.000 evrov. Preboj v osmino finala prinese 9,5 milijona, četrtfinale 10,5 milijona, polfinale 12 milijonov, poraz v finalu 15 milijonov, zmaga v finalu pa 19 milijonov evrov.
Pri vseh teh klubih bo znova moč spremljati številne zvezdnike. Uefina komisija je v prejšnji sezoni v najboljšo postavo uvrstila vratarja Alissona Beckerja in Marc-Andreja ter Stegna, branilce Virgila van Dijka, Matthijsa de Ligta, Jana Vertonghena, Trenta Alexander-Arnolda, Andyja Robertsona, veziste Mousso Sissokoja, Hakima Ziyecha, Kevina De Bruyneja, Frenkieja de Jonga, Tanguyja Ndombeleja, Georginia Wijnalduma, Davida Neresa, Raheema Sterlinga ter napadalce Lionela Messija, Dušana Tadića, Sadia Maneja, Cristiana Ronalda in Lucasa Mouro. Praktično vsi od teh bodo igrali tudi v tej sezoni, med njima tudi Barcelonin Messi in Juventusov Ronaldo, ki sta v dobršni meri zaznamovala zadnje dobro desetletje tega tekmovanja. Med drugim sta najboljša strelca v zgodovini, Ronaldo je dosegel 126 zadetkov v ligi prvakov, Messi pa 112 (naslednji na lestvici je nekdanji član Reala in Schalkeja Raul Gonzalez z 71 goli). Hkrati je bil vsaj eden od njiju najboljši strelec lige prvakov v posameznih sezonah vse od 2007/08 dalje. Ronaldo je bil najboljši šestkrat, Messi petkrat, v sezoni 2014/15 pa sta si omenjena razdelila naslov najboljšega strelca z Neymarjem, ki je kljub namigovanjem o selitvi nazaj v Španijo ostal v Parizu in spet nekoliko dvignil apetite kluba iz francoske prestolnice. Da gre za eno najbolj prepoznavnih in največjih klubskih tekmovanj, pa vsako leto potrjuje tudi finančni vidik. Le iz denarnega sklada (brez kvalifikacijskih krogov in brez prihodkov trženja) lahko klub v Ligi prvakov skupno zasluži 82.450.000 evrov.

Doslej je 21 klubov osvojilo pokal zmagovalca:
13 zmag: Real Madrid
7 zmag: Milan
6 zmag: Liverpool
5 zmag: Bayern München, Barcelona
4 zmage: Ajax Amsterdam
3 zmage: Manchester United, Inter Milano
2 zmagi: Benfica Lizbona, Nottingham Forest, Juventus, Porto
1 zmaga: Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa,
Hamburger SV, Steaua Bukarešta, PSV Eindhoven, Chelsea,
Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund.

Zmagovalci v tem tisočletju:
2000    Pariz           Real Madrid
2001    Milano          Bayern München
2002    Glasgow         Real Madrid
2003    Manchester      Milan
2004    Gelsenkirchen   Porto
2005    Carigrad        Liverpool
2006    Pariz           Barcelona
2007    Atene           Milan
2008    Moskva          Manchester United
2009    Rim             Barcelona
2010    Madrid          Inter Milano
2011    London          Barcelona
2012    München         Chelsea
2013    London          Bayern München
2014    Lizbona         Real Madrid
2015    Berlin          Barcelona
2016    Milano          Real Madrid
2017    Cardiff         Real Madrid
2018    Kijev           Real Madrid
2019    Madrid          Liverpool

Liga prvakov Napoli - Liverpool in Atletico - Juventus
Liga prvakov Napoli - Liverpool in Atletico - Juventus FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
16. 09. 2019 18.15
+4
lahko pa bo Liverpool ubranil lovoriko, imajo zelo močno zasedbo
kar_nekdo
16. 09. 2019 12.12
+1
Če b že prej bil VAR, ne bi tolikokrat pisalo Real Madrid kot zmagovalci lige prvakov...