Liga prvakov

Portov napadalec Corona: 'Vemo, kdo je Ronaldo, a Juventus je ekipa'

Porto, 17. 02. 2021 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Povratek Cristiana Ronalda na portugalske zelenice je vedno nekaj posebnega. Tako bo tudi nocoj, ko bo legendarni kapetan portugalske izbrane vrste z Juventusom odigral prvo tekmo osmine finala Lige prvakov proti Portu. Studijski del prenosa se na Kanalu A in VOYO začne ob 20.30.

Več videovsebin
  • Trening nogometašev Porta pred tekmo z Juventusom
    01:13
    Trening nogometašev Porta pred tekmo z Juventusom
  • Iz 24UR: Portugalsko-italijanski obračun
    02:00
    Iz 24UR: Portugalsko-italijanski obračun
  • Torkov trening nogometašev Juventusa pred tekmo s Portom v Ligi prvakov
    01:36
    Torkov trening nogometašev Juventusa pred tekmo s Portom v Ligi prvakov

Portugalski mediji ne skrivajo navdušenja pred dvobojem Porta in Juventusa na stadionu Dragao, čeprav priznavajo, da branilci državnega naslova v obračun vstopajo v verjetno najslabšem trenutku forme v sezoni. "Zmaji" trenerja Sergia Conceicaa, nekdanjega vezista Lazia, Parme in Interja, zaenkrat z velikim tekmecem Benfico gledajo v hrbet drugemu lizbonskemu velikanu Sportingu, nekdanjemu klubu Cristiana Ronalda.

Prav pri lizbonskih "levih" je Ronaldo začel svojo profesionalno športno pot, izbrusila pa ga je slovita akademija, s pomočjo katere so si Portugalci tlakovali pot do naslova evropskih prvakov (2016) in bili na domačem prvenstvu enkrat tudi poraženi finalisti (2004). Na tistem turnirju je Ronaldo tudi dosegel svoj reprezentančni prvenec, in sicer ravno na Dragau, kjer je v skupinskem delu Portugalce presenetila Grčija, Ronaldo pa je zadel v zadnjih sekundah, ko mu je iz kota na glavo podal legendarni Luis Figo, še en Sportingov "šolarček" (1:2).

Ronaldo (na fotografiji) proslavlja zadetek v dresu portugalske reprezentance na domačem stadionu Joseja Alvaladeja v Lizboni.
Ronaldo (na fotografiji) proslavlja zadetek v dresu portugalske reprezentance na domačem stadionu Joseja Alvaladeja v Lizboni. FOTO: AP

'Šel bo v zgodovino svetovnega nogometa'
Conceicao se je nogometno kalil na relaciji med Coimbro in Portom, od blizu pa si je "ogledal" tudi zgodovinsko prvo Ronaldovo tekmo v evropskih tekmovanjih leta 2002, ko je bil še kot vezist Interja gost Sportinga v Lizboni, kjer sta se kluba pomerila na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov. Po remiju brez golov je Inter doma z zmago 2:0 napredoval v skupinski del, sezona pa se je za Conceicaa in soigralce takrat končala na pragu velikega finala, kjer je Milančane ustavil kasnejši prvak in mestni tekmec AC Milan. 

"Cristiano mora biti v ponos vseh Portugalcem. Manjkajo nam že pridevniki, s katerimi bi lahko opisali njegovo kakovost, številke govorijo zase," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Conceicao. "Nima smisla, da ga tukaj masakriramo s pohvalami. Če je najboljši vseh časov ali ne, to zanj ni pomembno, zame iskreno povedano tudi ne. Imamo igralca, ki mu moramo v reprezentanci le ploskati. Je atlet visoke ravni, ki bo šel v zgodovino svetovnega nogometa. Drugačen je in kot Portugalec sem zelo ponosen, še posebej takrat, ko brani barve naše reprezentance."

UEFA: Porto - Juventus
Ronaldo se bo v sredo prvič po skoraj 20 letih na zelenici pomeril z dolgoletnim klubskim in reprezentančnim soigralcem Pepejem. Brazilec, ki je po nogometnem kaljenju pri Maritimu in Portu dobil tudi portugalsko državljanstvo, je z Ronaldom skupaj igral za madridski Real, ki ga je zapustil leta 2017. Leto kasneje je iz Madrida k Juventusu odšel tudi Ronaldo, Pepe pa se je po krajšem "postanku" pri turškemu Bešiktašu predlani vrnil k Portu.

Enkrat so Cristiana že ustavili
Ronaldo je s 16 goli prvi strelec Serie A, v tej sezoni Lige prvakov pa je svojo rekordno bero zadetkov v najelitnejšem evropskem tekmovanju povečal še za štiri gole (134 na 174 tekmah). Na zelenici Porta je seveda že gostoval in tudi dosegal klubske zadetke: kdo bi lahko pozabil enega njegovih najlepših iz leta 2009, ko je na trenutke precej glasne žvižge rojakov v četrtfinalu utišal z neverjetnim "projektilom" še kot član Manchester Uniteda.  

Porto vse od tistega leta čaka na kakšen odmevnejši skalp v Evropi, pred izpadom proti Unitedu s tesnim skupnim izidom 2:3 so Portugalci na prvi stopnički takratnih izločilnih bojev končali sanje Atletico Madrida, leta 2004 pa na pohodu do svojega zadnjega naslova v Ligi prvakov tudi Manchester United, ko je zanj prvo sezono igral tudi Ronaldo. Pred lansko sezono, v kateri se niso prebili do skupinskega dela Lige prvakov, so se "zmaji" leta 2019 izkazali s prebojem do četrtfinala. Izločili so Romo v tesnem obračunu, ki se je odločal v podaljšku, nato pa so dobili "porcijo" kasnejšega prvaka Liverpoola in izpadli s skupnih 1:6.

Čeprav portugalski klubi nikoli ne skrivajo, da je zanje temeljnega pomena domače prvenstvo, Porta nikoli ne smemo odpisati. Predstave v skupinskem delu aktualne sezone so bile navdušujoče in razen uvodnega poraza z Manchester Cityjem so belo-modri ostali nepremagani na preostalih petih obračunih, na katerih niso prejeli niti enega gola. S takšno statistiko se Porto v evropskih tekmovanjih ni ponašal vse od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Če je mreža Dragaa v Ligi prvakov v tej sezoni še nedotaknjena, pa tega ne moremo trditi za domače prvenstvo, kjer Porto zaenkrat na svoji zelenici v povprečju prejme več kot gol na tekmo (1,1).

Nova priložnost za 'Malega genija'?
Za obema ekipama sta neuspešni "generalki" pred nocojšnjim dvobojem, saj je Porto na mestnem derbiju z Boavisto na Dragau komaj izvlekel remi (2:2), potem ko je po prvem polčasu že zaostajal z 0:2. V skorajšnjem preobratu je nato sodeloval tudi Francisco Conceicao, 18-letni sin trenerja Sergia Conceicaa. "Mali genij", kot so ga v ponedeljkovem prispevku predstavili v portugalskem športnem časniku A Bola, je odigral prve minute za člansko moštvo in se takoj izkazal s priborjeno enajstmetrovko, ki pa je njegovi soigralci pri izidu 2:2 niso izkoristili. V objemu z očetom je nato tudi ganljivo proslavljal gol Evanilsona za 3:2, a so ga sodniki po pregledu VAR-posnetkov razveljavili. Tudi Juventus je še dodatno zaostal v lovu za najboljšimi v Serie A s porazom na vedno vročem gostovanju v Neaplju (0:1).

"Ves čas tekme moramo imeti zmagovalno in tekmovalno miselnost, ves čas moramo biti osredotočeni. Juventus je ekipa. Vemo, kdo je Ronaldo, a moramo dati vse od sebe kot ekipa, biti kompaktni, čvrsti in zelo agresivni," je recept za torkov obračun razkril Portov mehiški napadalec Jesus Corona.

"Seveda je motivacija velika, to je Liga prvakov, vsi fantje kot majhni sanjajo o tem. V prvenstvu nismo ravno najboljši, a to moramo dati na stran in poskusiti prikazati najboljšo predstavo ter s tem razveseliti družine, to skupino in FC Porto," je dodal.

Koronavirus pasica november

Liga prvakov, osmina finala, prva tekma (prenos ob 20.30 na Kanalu A in VOYO):

Ob 21.00:
Porto ‒ Juventus -:-*

Verjetni postavi:

Porto: Marchesin; Manafa, Mbemba, Pepe, Sarr; Corona, Oliveira, Uribe, Diaz; Marega, Taremi.

Juventus: Szczesny; Danilo, Bonucci, De Ligt, Alex Sandro; Chiesa, Bentancur, Rabiot, McKennie; Morata, Ronaldo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
17. 02. 2021 15.13
-1
Spoštovani UREDNIK. Zanima me, zakaj je bil danes izbrisan moj komentar " PORTO!!!!!!! " Mi razložite prosim kaj je tu sovražnega, nesposobnega, nestrpnega........... Hvala v naprej. PS : Saj vem da ne bom dobil odgovora, pa vseeno, da se ve, kaj se briše. Nihče pa ne ve zakaj. Vsaj jaz ne.
RUBEŽ
17. 02. 2021 15.13
-2
Chaparral
17. 02. 2021 17.41
+2
Sprijazni se z nesposobnostjo kulturnega komentiranja tudi v preteklosti!
gullit
17. 02. 2021 12.12
+3
Upam da bo dobra tekma z veliko golov kot vceraj. Bo pa zelo izenaceno po mojem mnenju. Porto se je sestavil koncno po dveh letih ko so menjali generacijo pa trenerja, Juve pa je tudi dober ampak trener Pirlo je se neizkusen tako da bo zanimivo.
motorist_mb
17. 02. 2021 10.15
-1
CR jih bo samo premago!
cripstoned
17. 02. 2021 09.42
+1
ronaldo je gospod lige prvakov...5x je dvignil ta naslov in je sam na lestvici strelcev tega najtezjega tekmovanja.....njegova prisotnost bo vsekakor dodaten mlin na vodo juventusa ampak vprasanje je koliko bodo pripravljeni njegovi soigralci...mislim pa da je to danes zmaga za juve enako kot sevillo..
mitschke00
17. 02. 2021 09.58
-3
HALAcR7
17. 02. 2021 15.09
-1
Ronaldo se več ne tekmuje z zemljani po lovorikah amap kar klubih
Kollerik
17. 02. 2021 19.37
+1
Trije "navijači" Reala, v bistvu pa Juveta in nekateri po novem še PSG-ja.... :))
krpati
17. 02. 2021 08.36
+2
HALAcR7
17. 02. 2021 08.24
-6
danes se bo viidela razlika penalsija in pravega kralja
Sisli288
17. 02. 2021 09.22
-1
razliko? veš v čem je razlika da eden izpade proti liverpoolu in bayernu... drugi pa proti ajaxu in lyonu
larionov
17. 02. 2021 13.49
+1
Sissi jst na tvojem mestu ne bi tega napiso... To niso bli izpadi, to je so bla ponizanja plus, pa se Roma je tle...
HALAcR7
17. 02. 2021 15.10
-1
sisli ATHELTICO,JUVE ,ROMA,LIVERPOOL,BAYERN IN PSG novi debakel loading......
Konan
17. 02. 2021 18.15
+0
Kollerik
17. 02. 2021 19.39
TEDO84bv0MEDO
17. 02. 2021 08.05
-6
Ne bom gledal, ker ne morem gledati Analda. Če ne bo šlo pošteno, bo Juventus dobil 11metrovko.
HALAcR7
17. 02. 2021 08.24
-3
si včeraj gledal penalesija in njegov debakel
TEDO84bv0MEDO
17. 02. 2021 08.33
+0
Prvi polčas nisem gledal. V Barceloni je enako, nekdo se uleže, sodnik vedno piska, da lahko Messi brcne iz pike ali na robu kazenskega prostora, od kjer tudi velikokrat zadene.