Liga prvakov

Maribor je v hudih škripcih: po prvem dejanju Finci vodijo z 2:0

Maribor, 04. 08. 2022 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometaši Maribora so odigrali prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij Lige Evropa. Izbranci Radovana Karanovića so se v Ljudskem vrtu udarili s finsko ekipo HJK Helsinki. Prvih 90 minut dvoboja med slovenskim in finskim prvakom, ki bo določil udeleženca play-offa Lige Evropa, je pripadel gostom, ki so v Mariboru slavili z 2:0. Povratna tekma bo prihodnji teden na Finskem. Poraženec dvoboja bo dobil novo priložnost za skupinski del, v zadnjem kvalifikacijskem krogu za uvrstitev v evropsko Konferenčno ligo.

Maribor vs HJK Helsinki (prvi polčas)
Maribor vs HJK Helsinki (prvi polčas) FOTO: Sofascore.com

Maribor je v letošnji evropski sezoni v prvem krogu kvalifikacij Lige prvakov izločil Šahtjor Soligorsk, v drugem pa izpadel proti Šerifu iz Tiraspola ter se tako preselil v kvalifikacije Lige Evropa. Popotnica za finskega tekmeca tudi ni bila najboljša, saj so Štajerci nazadnje v Kopru v prvenstvu izgubili in tudi pokazali precej manj od tekmeca. V primeru, da bo Maribor izločil Fince, ga v zadnjem krogu kvalifikacij čaka danski Silkeborg. Če pa Mariboru ne uspe preskočiti finske ovire, bo igral v zadnjem krogu kvalifikacij konferenčne lige, kjer se bo meril bodisi spet s Šahtjorjem Soligorskom bodisi Clujem.

Marko Šuler (levo) in Radovan Karanović
Marko Šuler (levo) in Radovan Karanović FOTO: Aljoša Kravanja

Navijači Maribora ne morejo biti zadovoljni z nastopi državnih prvakov na začetku nove sezone, a kljub temu svojim ljubljencem niso obrnili hrbta. Potem ko so bili slovenski prvaki neuspešni v kvalifikacijah za Ligo prvakov, so dobili možnost, da si izborijo Ligo Evropa, njihov tekmec v kvalifikacijah pa je bila finska ekipa HJK Helsinki. Štajerci so imeli na prvi tekmi odlično podporo s tribun, na katerih se je zbralo približno 7000 gledalcev, a jo spet niso znali rezultatsko unovčiti.

Še na tretji evropski tekmi sezone pred svojimi navijači niso dosegli zadetka, za razliko od prvih dveh v kvalifikacijah lige prvakov, ki sta se končali z izidom 0:0, so tokrat prejeli dva in so pred povratnim dvobojem, ta bo naslednji teden v Helsinkih, v težkem položaju. Slovenci so tekmo napadalno začeli, a večinoma so bili njihovi napadi jalovi. Gostujoči vratar je moral nekajkrat posredovati po strelih z razdalje, njegove dlani sta ogrela Aljaž Antolin in Jan Repas, najbližje zadetku pa je bil Ivan Brnić, ki je ob koncu prvega dela zadel prečko.

Maribor vs HJK Helsinki
Maribor vs HJK Helsinki FOTO: Sofascore.com

Finci so imeli že v prvem polčasu, v katerem so sicer bili bolj ali manj v podrejenem položaju, dve lepi priložnosti, vendar pri zaključnih strelih niso bili natančni, so se pa veselili že po prvem resnejšem napadu drugega dela. Gosti so na desni strani izigrali domačo obrambo, reprezentant Papue Nove Gvineje David Browne je prodrl v kazenski prostor in natančno streljal. Prejeti gol je gostitelje povsem šokiral, Finci so jih stisnili pred kazenski prostor, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo morali vijoličasti žogo še enkrat pobrati iz svoje mreže. To se je zgodilo v 64. minuti, ko je natančno podajo z leve strani izkoristil Bojan Radulović.

Z nekaj zamenjavami na igrišču so Mariborčani v drugem delu drugega polčasa le prišli k sebi, toda njihovi napadi niso bili posebej nevarni, tako da je izid ostal nespremenjen, Štajerci so si po zadnjem sodnikovem žvižgu prislužili žvižge s tribun.

Izid, Liga Evropa, kvalifikacije, 3. krog, prva tekma:             
Maribor - HJK Helsinki 0:2 (0:0)
Browne 47., Radulović 64.

Postavi:
Maribor: Bergsen, Sikošek, Watson, Mitrović, Žinič (Laušić), Vidaković (Šoštarič Karić), Repas, Antolin, Brnić (Božić), Vipotnik (Kronaveter), Baturina.
HJK Helsinki: Hazard, Raitala, Tenho, Peltola, Väänänen (Tanaka), Lingman (Yli-Kokko), Hostikka, Browne (Soiri), Murilo, Olusanya (Radulović), Abubakari.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okioki
05. 08. 2022 14.45
+0
Derbi bo vse pokazal koliko je še močan Maribor.!!!
tekač
05. 08. 2022 11.13
+1
Tri tekme za drugo ligo. Olimpija,Domžale,Celje...v kolikor tu izgubijo so na pravi poti, so pa godni, ... ala Radomlje sistem....
User792410
05. 08. 2022 10.31
+5
Prvič sem to napisal že po dokaj srečnem napredovanju z Belorusi, drugič po porazu z Moldavci in danes, ko imajo s Finci le še male in zgolj teoretične možnosti, ponavljam tretjič. Trenutna kvaliteta ekipe Maribora se lahko poteguje edino za skupinski del Evropske konferenčne lige, pa še to bo bolj odvisno od nasprotnika, ki ga dobijo, kot pa od njih samih!
Robert Krstanovic
05. 08. 2022 10.07
+2
Dokler Maribor ne bo imel vsaj pet kvalitetnih igralcev, ki jih bo lahko plačal 200.000 do 300.000 letno. Do takrat ni možno pričakovati rednega igranja v Evropi. To je pač realnost. Za ta denar imaš ogromno kvalitetnih in nadarjenih igralcev iz Afrike in srednje Amerike. Treba jih najti in reskirat. Pa ne po enem letu prodati.
tekač
05. 08. 2022 09.56
+4
Maribor ni več evropski klub, še balkanski ne in celo še slovenski ne. V kolikor bo tako nadaljeval lahko čez tri leta izpadel v drugo slovensko lige. Se nebi nič čudil...
drimtim
05. 08. 2022 09.51
+1
Olimpija bo še posolila rane in bodo v boju za obstanek v prvi ligi.
Wolfman
05. 08. 2022 09.22
+9
Točno to se vleče v vseh klubih prve lige in se tudi zracali v reprezentanci. Kadri klubskega vodstva, trenerjev in njegovih pomočnikov je nazadovaška, brez kakršnega koli potencijala..., kar so ponovno to sezono potrdila tekmovanja v evropskih ligah!
User792410
05. 08. 2022 11.10
+7
Največji problem slovenskega klubskega nogometa so klubske uprave in predvsem njihovi športni direktorji, zaradi katerih nesposobnosti prvi po navadi nastradajo trenerji, ki so tako ali drugače primorani delati s kadrom, ki ga dobijo na razpolago, ne pa s kadrom, ki bi ga sami izbrali, če bi imeli možnost vplivanja. Vse dokler klubi ne bodo začeli kadrovati v sodelovanju s stroko napredka ne bo in se bo nepotrebno razmetavanje denarja nadaljevalo! Drugi vzročni problem je, da se naše najbolj perspektivne mlade igralce bistveno prekmalu prodaja klubom iz tujine, kjer jih potem in žal večina stagnira, saj ne dobivajo pravih priložnosti. V tujini uspejo le redki mladi igralci, eden na generacijo ali pa še to ne in bi se v njihovo dobro naredilo bistveno več, če bi se jim dalo možnost razvoja do najvišjega ranga domačih prvenstev. Prvič bi na ta način prihranili prepotrebna sredstva, ki jih danes klubi po nepotrebnem vlagajo v tujce dvomljive kvalitete, na koncu pa bi še za doma, na ta način razvite igralce dobili bistveno več, kot pa za te mlade fante, ki se jih danes forsira v tujino in jim vliva lažno upanje, ter se jim tako na koncu naredi več škode kot koristi. No, vsaj za večino njih! Da je tak model uspešen imamo dokaz pri igralcih, ki so tvorili največje uspehe slovenskega nogometa, saj so bili domala da ne vsi nogometno izšolani doma in so se v tujino podali šele iz članske kariere.
24bata
05. 08. 2022 09.02
+5
Sramota štajerskega ponosa.Sponzorji odidite pa naj grejo v rudnik igrat.
Darko Klein
05. 08. 2022 08.40
+2
Spoštovani ko boste vi na NK. MARIBOR IN OLIMPIJA IN NA NZS. Dojeli da je nogomet najbolj popularen šport na svetu. V Sloveniji pa je šele na 5 ali pa se na slabšem mestu. PRAZNE TRIBUNE, KOT SO DRZAVNE LIGASKE TEKME 1 LIGE 2 lige. Klubi v Sloveniji se posebej v 1 Slo IN 2. Ligi je kvaliteta padla I še kar pada. SLO. 1 IN 2 LIGA JE V RANGU bivše Jugoslovanske lige padla na2 ali 3 Jugoslovansko ligo. Lahko to tudi primerjamo z Hrvaško in Srbsko ligo, ki Slovenska liga ni na rangu 2 Hrv ali Srb. Lige. A TU JE NAJVEČJA KRIVDA PRI NZS. Ki to dopušča in ne ukrepa. Večina klubov v Slo. 1 in 2 ligi kupujejo odslužene in neperspektivne nogometaše, ki so v Hrvaški, Srbski in druge lige v bivši Jugoslaviji odpisani. A v naših največjih klubih jih pa kupujejo. a pol so pa razočarani. Ker ne pokažejo kvaliteto, ki so od njega pročakovali. Sama politika klubov so porazne in pod vso kritiko. Še posebe v N.K OLIMPIJA. N.K. MARIBOR je vsaj malo in profesionalno urejen. Kar za N.K OLIMPIJA lahko rečemo, da je prava sramota. Tako je kvaliteta Slo. Nogometa drastično padla. Zato so prazne tribune na tekmah 1 in 2 lige in čedalje man je navijačev tudi na tekmah članske reprezentance. NZS bo morala drasticno premeniti in zahtevati od klubov profesionalnost, preglednost delovanja kluba in ne interese posameznikov. ali celo privatizirati večina najvecjih Slo. nogometnih klubov. A moramo reči, da ne na tak način, kot se to dogaja v NK OLIMPIJA. V tem klubu je pa v popolnem rasulu. Če bodo hoteli dvigniti kvaliteto nogometa v Sloveniji. Amaterizem in vodenje klubov nekaterih, ki gledajo samo v svojo prid., in joh prav nič ne zanima vkaliteta. Ampak samo zaslužek. Potem je to samo pogreb nogometa pri nas in poguba v sedanjemu nogometu v Sloveniji.
Darko Klein
05. 08. 2022 08.44
+0
Spoštovani ko boste vi na NK. MARIBOR IN OLIMPIJA IN NA NZS. Dojeli da je nogomet najbolj popularen šport na svetu. V Sloveniji pa je šele na 5 ali pa se na slabšem mestu. PRAZNE TRIBUNE, KOT SO DRZAVNE LIGASKE TEKME 1 LIGE 2 lige. Klubi v Sloveniji se posebej v 1 Slo IN 2. Ligi je kvaliteta padla I še kar pada. SLO. 1 IN 2 LIGA JE V RANGU bivše Jugoslovanske lige padla na2 ali 3 Jugoslovansko ligo. Lahko to tudi primerjamo z Hrvaško in Srbsko ligo, ki Slovenska liga ni na rangu 2 Hrv ali Srb. Lige. A TU JE NAJVEČJA KRIVDA PRI NZS. Ki to dopušča in ne ukrepa. Večina klubov v Slo. 1 in 2 ligi kupujejo odslužene in neperspektivne nogometaše, ki so v Hrvaški, Srbski in druge lige v bivši Jugoslaviji odpisani. A v naših največjih klubih jih pa kupujejo. a pol so pa razočarani. Ker ne pokažejo kvaliteto, ki so od njega pročakovali. Sama politika klubov so porazne in pod vso kritiko. Še posebe v N.K OLIMPIJA. N.K. MARIBOR je vsaj malo in profesionalno urejen. Kar za N.K OLIMPIJA lahko rečemo, da je prava sramota. Tako je kvaliteta Slo. Nogometa drastično padla. Zato so prazne tribune na tekmah 1 in 2 lige in čedalje man je navijačev tudi na tekmah članske reprezentance. NZS bo morala drasticno premeniti in zahtevati od klubov profesionalnost, preglednost delovanja kluba in ne interese posameznikov. ali celo privatizirati večina najvecjih Slo. nogometnih klubov. A moramo reči, da ne na tak način, kot se to dogaja v NK OLIMPIJA. V tem klubu je pa v popolnem rasulu. Če bodo hoteli dvigniti kvaliteto nogometa v Sloveniji. Amaterizem in vodenje klubov nekaterih, ki gledajo samo v svojo prid., in jih prav nič ne zanima vkaliteta. Ampak samo zaslužek. Potem je to samo pogreb nogometa pri nas in poguba v sedanjemu nogometu v Sloveniji.
Wolfman
05. 08. 2022 08.37
+1
Štajerski ponos!
štajerc65
05. 08. 2022 08.36
+6
Beda od nogometa vsaj drugi polčas.Pa ne moreš doma treh tekem igrati brez da daš gol. Pa vsaka kao okrepitev v Mariboru je bila oh in ah, zdaj pa ni igralca ki bi zadel.Daj Šuler zamisli se malo kaj voziš v klub
Optimisty
05. 08. 2022 08.30
+4
realno 0:2 je rezultat , ki se ga še vedno lahko na povratni tekmi izniči...v nogometu je vse možno je pa res da bo moral Maribor več pokazat od igre in realizacije...v nedeljo pa derbi💪
štajerc65
05. 08. 2022 08.37
+2
S tako igro bomo Štajerci dobili petardo v LV.Zal
emonec
05. 08. 2022 08.22
+1
Maribor šampinjon.
Unionko
05. 08. 2022 08.29
+2
To kar je postal NK Maribor, je sramota za Slovenijo!
štajerc65
05. 08. 2022 08.38
+2
Bil v prvenstvu 21/22 zdaj pa bolj bogi kaže
motorist_mb
05. 08. 2022 08.08
+5
Šuler si ga že nagnal če ne še ti letiš 😡
Vladimir.Krutov
05. 08. 2022 08.15
+5