Liga prvakov

Lucescu o Simeoneju: Bil je tehnično katastrofalen, a tudi zelo inteligenten

Kijev, 23. 02. 2021 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Legendarni romunski trener Mircea Lucescu se je v intervjuju za FourFourTwo dotaknil številnih zanimivih tem. Spregovoril je o več desetletij stari ideji srbsko-romunskega prvenstva, ki je naletela na odločen "ne" komunističnega režima, pa tudi o tem, kakšna sta bila kot nogometaša Andrea Pirlo in Diego Simeone. Argentinca z Atleticom iz Madrida prav danes čaka prvi obračun osmine finala Lige prvakov, ko se bo v Bukarešti pomeril s Chelseajem. Prenos bo na Kanalu A in VOYO, studijski del bomo začeli ob 20.30.

Mircea Lucescu je v skupinskem delu letošnje sezone prehitel Juppa Heynckesa kot najstarejši trener v zgodovini Lige prvakov.
Mircea Lucescu je v skupinskem delu letošnje sezone prehitel Juppa Heynckesa kot najstarejši trener v zgodovini Lige prvakov. FOTO: AP

Mircea Lucescu kljub zavidljivi starosti še naprej spada med najboljše trenerje na svetu. Da ni za staro šaro, je še enkrat več dokazal v tej sezoni, ko se mu je s kijevskim Dinamom uspelo uvrstiti v skupinski del Lige prvakov. Pri 75 letih je tako postal najstarejši trener v zgodovini najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. 

S tem poslom se je v rodni Romuniji začel ukvarjati že leta 1979. Enajst let pozneje, ko se je železna zavesa nad Vzhodno Evropo že krhala in je bil nekdanji romunski diktator Nicolae Ceausescu mrtev, pa je zapustil Dinamo iz Bukarešte in svojo prvo službo v tujini našel v italijanski Pisi, kjer se je ravno kalil tedaj 20-letni Diego Simeone. "Tehnično je bil katastrofalen, a je bil obenem tudi zelo inteligenten. Tedaj je igral na položaju 'desetke', za napadalcem, ampak preprosto ni imel dovolj kakovosti za to vlogo. Ni bil dober v preigravanju, niti pri doseganju zadetkov, bil pa je odličen, kar zadeva razumevanje igre. Zato me ni presenetilo, kaj mu je uspelo v nadaljnji karieri – tako igralski kot tudi trenerski," je o svojem nekdanjem varovancu, ki se je predvsem v preteklem desetletju izkazal kot eden najboljših trenerjev na svetu, povedal Lucescu. 

Diego Simeone je v bogati igralski karieri med drugim oblekel drese Lazia, Interja, Atletica iz Madrida ter Seville.
Diego Simeone je v bogati igralski karieri med drugim oblekel drese Lazia, Interja, Atletica iz Madrida ter Seville. FOTO: AP
Andrea Pirlo je za Brescio v Serie A debitiral 21. maja 1995 proti Reggiani. V naslednji sezoni med člansko konkurenco ni dobil priložnosti, standardni član prve ekipe pa je postal šele v sezoni 1996/1997, ko je Brescia sicer nastopala v drugi italijanski ligi. 

Pri Pisi je romunski strokovnjak preživel eno sezono, nato pa je odšel v Brescio, kjer je deloval vse do leta 1996. V tem času je debi v Serie A dočakal tudi dotlej malo poznani Andrea Pirlo. Lucescu je povedal, da je Pirlu povsem zaupal, saj je že takrat šlo za izjemno kakovostnega nogometaša: "Samo 16 jih je štel, ko sem mu prvič ponudil priložnost pri Brescii. Poslal sem ga na igrišče in mu vedno povsem zaupal. Imel je izjemno igralsko kariero, na neki točki si je po mojem mnenju celo zaslužil zlato žogo." 

Po Brescii sta sledili še epizodi pri Reggiani in Rapidu iz romunske prestolnice, sredi sezone 1998/1999 je na njegova vrata potrkal sloviti Inter, kjer pa je skupno odvodil le 22 tekem. Giuseppe Meazzo je zapustil marca 1999, potem ko je doživel črn niz desetih tekem brez zmage. 

"Predsednik kluba Massimo Moratti mi je dejal, da sem edini, ki razume Roberta Baggia. Na prvih petih domačih tekmah smo dosegli 25 zadetkov. Igrali smo odličen in napadalen nogomet, mediji pa so kljub temu vseskozi trdili, da me bo po koncu sezone nadomestil Marcello Lippi. Imel sem deset nogometašev, ki so bili v zadnjem letu pogodbe, in vsi so zahtevali, da igrajo karseda veliko minut. Moratti je imel zelo rad napadalne zvezne nogometaše, imeli smo jih kar štiri, v prvi postavi pa je bilo prostora zgolj za enega. Nemogoče je bilo, da bi vsi igrali sočasno, zato so bili nesrečni," je o ponesrečeni epizodi pri Interju povedal Lucescu. 

Je pa imel romunski strokovnjak tedaj možnost trenirati enega najboljših napadalcev vseh časov, brazilskega Ronalda. "Užitek ga je bilo gledati. Žal sem ga vodil le malo časa. Z Morattijem sta imela poseben odnos. Spominjam se tekme v Manchestru, ko smo v Ligi prvakov gostovali na Old Traffordu. Ronalda sem zamenjal z Nicolom Ventolo. Takoj je zapustil stadion, odšel naravnost na letališče in nato v Brazilijo. Ko sem vprašal, kje je, so mi ljudje v klubu povedali, da je odšel domov, ker naj bi bila njegova mama bolna. Bilo je ravno v času karnevala, tako da ga v nobenem primeru najbrž ne bi bilo v Italiji," se je milanskih časov spominjal Lucescu.

Mircea Lucescu je ukrajinski Šahtar leta 2009 popeljal celo do slavja v tedanjem pokalu UEFA (današnja Evropska liga, op. a.).
Mircea Lucescu je ukrajinski Šahtar leta 2009 popeljal celo do slavja v tedanjem pokalu UEFA (današnja Evropska liga, op. a.). FOTO: AP

'Pred vsakim gostovanjem smo imeli težave z vizumi'
75-letnik se je za nogometno revijo FourFourTwo sicer spominjal tudi bolj oddaljenih časov, ko je bila Romunija še odeta v trdni primež komunizma in možnosti za nogometni razvoj ni bilo toliko kot danes. Kljub temu da je Steaua prav v tistih časih, natančneje leta 1986, slavila celo naslov v evropskem pokalu (današnji Ligi prvakov, op. a.), nekdanji trener Šahtarja iz Donecka tega obdobja nima v najlepšem spominu: "Vsakič, ko smo z ekipo želeli oditi na gostovanje v kakšno drugo državo, smo imeli težave z vizumi. Oblast se je namreč bala, da bo kdo od nogometašev zbežal in se ne bo več vrnil domov. Tudi sam sem hodil k politikom in jih spraševal za podporo."

"Nekoč sem se z Miljanom Miljanićem (nekdanjim trenerjem Crvene zvezde in Real Madrida, op. a.) pogovarjal o možnosti regionalnega prvenstva Srbije in Romunije. Želel sem si, da bi naše ekipe igrale prosti srbskim, ki so bile tedaj zares kakovostne. Ko pa je moja ideja prišla do Ceausescuja, je bil zelo razburjen. Rekel je, da je samo on pristojen, da se dogovarja o takšnih zadevah. Celo zagovarjati sem se moral pred zveznim sodiščem," pa je Lucescu razkril, kako sta skupaj z legendarnim srbskim trenerjem prišla do zanimive ideje, ki pa nikoli ni vzklila v realnosti. 

Fotografija s prijateljske tekme med Anglijo in Romunijo iz leta 1969: na levi sir Bobby Charlton, na desni pa tedanji romunski kapetan Mircea Lucescu
Fotografija s prijateljske tekme med Anglijo in Romunijo iz leta 1969: na levi sir Bobby Charlton, na desni pa tedanji romunski kapetan Mircea Lucescu FOTO: AP

Posebna vez z legendarnim strategom rdečih vragov
V Bukarešti rojeni strokovnjak je za konec povedal še, kakšne odnose goji z drugimi trenerji in kako je mlajšim kolegom pripravljen priskočiti na pomoč. "Če kdo potrebuje dodatne informacije, sem vedno na voljo za pogovor. V zadnjem času sem stkal trdno vez s sirom Alexom Fergusonom. Veliko se pogovarjava. Morda tudi zato, ker sva bila na trenerskih srečanjih pod okriljem evropske nogometne zveze vselej najstarejša."

Pasica osmina finala Lige prvakov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.