Liga prvakov

Na tekmo s plastično vrečko, po prvem golu pa domov s taksijem

Barcelona, 21. 10. 2020 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po tem, ko je bil minuli konec tedna po ocenah v medijih z Iberskega polotoka najboljši posameznik Barcelone ob porazu proti Getafeju v prvenstvu, se je mladi talent v vrstah katalonskega ponosa Pedro Gonzalez Lopez ‒ Pedri izkazal tudi ob svojem debiju v Ligi prvakov. Proti madžarskemu prvaku Ferencvarosu (5:1) je dosegel svoj prvi gol za Barcelono, domov pa odšel s taksijem.

Pedri (na fotografiji) med dvobojem s Ferencvarosem.
Pedri (na fotografiji) med dvobojem s Ferencvarosem. FOTO: AP

Nogometna šola Barcelone že nekaj let ne proizvaja več tolikšnega števila udarnih talentov kot v "starih" časih, je pa Kataloncem očitno enega talenta uspelo pripeljati iz tuje šole. Gre za še ne 18-letnega Pedra Gonzaleza Lopeza, bolj znanega pod vzdevkom Pedri, ki se je po letošnjem prihodu iz Las Palmasa že večkrat izkazal. Napadalni vezist po imenu in poreklu spominja na enega najboljših napadalcev Barce v minulem desetletju, Pedra Rodrigueza, ki pa si je pod taktirko Josepa Guardiole preboj med člane zagotovil iz Barcine B-ekipe. 

Skozi skoraj vse selekcije kluba je šel tudi Pedrijev vrstnik Anssumane Fati, ki je z nekaj odmevnimi zadetki za člansko moštvo medtem že debitiral (in zadel) tudi za špansko izbrano vrsto.  Pedri za B-ekipo katalonskega ponosa ni odigral niti ene tekme in takoj postal član prvega moštva, kjer je bil po ocenah v katalonskih medijih minuli konec tedna najboljši posameznik obračuna z Getafejem v Madridu, kjer so Katalonci sicer presenetljivo klonili z 0:1.

Gol Pedrija na tekmi Barcelona ‒ Ferencvaros (od 11:00 dalje):

Novo vidno poglavje v karieri mladega španskega reprezentanta (od U17 naprej) je sledilo že na začetku tega tedna, saj je dobil priložnost na svoji prvi tekmi Lige prvakov in v obračunu s Ferencvarosem slovenskega reprezentančnega branilca Mihe Blažiča tudi zabil svoj prvi gol v novem klubu in prvega v evropskih tekmovanjih. V 82. minuti je še ne 18-letni nogometaš (polnoleten bo od 25. novembra naprej), ki seveda še nima vozniškega izpita, po podaji Ousmana Dembeleja zatresel mrežo madžarskih prvakov, na koncu pa stadion zapustil kar s taksijem. Na tekmo je sicer prišel s plastično vrečko, za razliko od mnogih soigralcev, ki imajo potrebščine pospravljene v dizajnerskih torbicah ali nahrbtnikih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Kot da bi igral nogomet doma z bratom'
"Izpolnil sem svoje otroške sanje. Ko pridem v igro, se poskušam povsem 'odklopiti' in o vsem skupaj razmišljam tako, kot da bi igral nogomet doma z bratom," je bil v izjavah po tekmi skromen Pedri, ki naj bi si ga v svoje vrste iz Las Palmasa želel pripeljati tudi Bayern, a je bila očitno Barcelona hitrejša. Očitno je kritizirano vodstvo kluba, ki bi ga na čelu s predsednikom Josepom Mario Bartomeujem kaj lahko čakalo tudi glasovanje o nezaupnici in predčasne volitve, po dolgem času vseeno "zadelo" z nakupom, a kaj, ko so za nekatere v zadnjih letih zapravili več kot sto milijonov evrov, za Pedrija pa vsega pet milijonov ...

"17-letni fant je moral 'reševati' obraz te klubske garniture. Ko bodo minila leta, bo etapa Bartomeua gotovo ostala v spominu po tistih letih bolečih porazov v Ligi prvakov. Morda tudi zaradi nepojasnljivega plesa trenerjev, več kot vprašljivi finančni usmeritvi, odhodu Neymarja ... Ali pa bo morda vse to ostalo v ozadju, in se bodo vodstva spominjali kot tistega, ki je pripeljalo Pedra Gonzaleza Lopeza, Pedrija," so mladega Španca pohvalili tudi pri športnem dnevniku MARCA.

Primerjave z Iniesto
"Barca se je znala hitro in zelo dobro odzvati za nakup nekoga, ki ga opisujejo kot enega najobetavnejših v španskem nogometu. Za njim so štirje kratki nastopi med elito, a so se vanj že zaljubili. Sposoben je biti najboljši v 45 minutah na igrišču, kakršno je Getafejevo. S to srečno zvezdo, ki ti omogoči zabiti tvoj prvi gol v Ligi prvakov ob tvojem debitantskem nastopu, v vsega nekaj minutah, brez da bi že bil polnoleten. Pedri nekaj ima. To je Barca vedela in pet milijonov, ki so jih zanj plačali, je zdaj drobiž. Smešno je, če pogledamo nazaj na velike vsote, ki so jih zapravili za polovične igralce. To je le začetek in na fanta ni potrebno niti slučajno pritiskati in nanj prenašati odgovornost, ki mu ne pripada. A občutki ne bi mogli biti boljši."

Pedrija primerjajo celo z Andresom Iniesto, legendarnim španskim vezistom Barcelone in reprezentance, predvsem na "Dona Andresa" spominja pri barantanju z žogo, ki se ga drži kot prilepljena, to pa je po ocenah dnevnika MARCA "dosegljivo le izbrancem". Veliko je odvisno tudi od njegovega prvega dotika, ki le redko zgreši in žogo pošlje v takšno smer, da ima pred tekmecem že v startu lepo prednost. Podobno kot Iniesta redno prebija linije obrambe z navidezno lahkoto, hvalijo pa tudi njegovo taktično inteligenco in intuicijo.

"Škandalozen igralec. V Valdebebasu (pri Real Madridu, op. a.) ga niso znali opaziti. So pa ga v Barceloni, kjer je bilo izven kluba slišati več kot eno kritiko, ki ni razumela njegovega nakupa. Danes sta Pedri in Ansu Fati obraza upanja med navijači Barcelone. Če sprejmemo rok trajanja Lea Messija kot člana Barcelone in to brez jasne reference, potem sta dva mladoletnika izbruhnila v Koemanovi Barci z veliko močjo. Pedri je poleg tega srednji vezist povsem v Barcinem slogu, med navijači pa ima tako dodatni čustveni element. To pa ima, kljub teži ostalih napak, podpis Bartomeua in njegovih. Izjemno slabi so bili v tisoč in eni odločitvi v času trajanja svojega mandata, a ne bi mogli bolj zadeti s tem, ko so pripeljali 17-letnega kanarskega mladca v špansko nogometno elito. Sem pa, prav gotovo, povsem sodi, in to tako naravno, da je že kar osupljivo," so še zapisali pri dnevniku MARCA.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
21. 10. 2020 21.22
-6
En gol je dal pa ga že limuzina okrog vozi. V kakšni vukojebini jaz živim?!
Maxx365
21. 10. 2020 21.25
+5
S taxijem se je domov odpeljal, s kakšno limuzino neki?
JAZsemTI
21. 10. 2020 21.49
+0
TEDO84bv0MEDO
22. 10. 2020 08.02
+1
Barcelona je igrala doma, ni bil velik strošek iti s taksijem domov. Pa itak nima majhne plače :)
Prudi
21. 10. 2020 20.46
+3
Ni problema, cez dve leti bo že avto za par sto k €. Kot vsi fuzbalerji do danes.
bfebo
21. 10. 2020 20.14
+4
Da le ostane prizemljen tale mladenič! Pa bo čez čas res mladi Iniesta 👍🤘
marjeticaas
21. 10. 2020 19.45
-8
pejd dam mulo
zani10
21. 10. 2020 19.07
-9
kekec mali pojma nima
dark horse
21. 10. 2020 19.41
+8
Res je ti že veš. Tvoj iq je v tvojem vzdevku
bububu123
21. 10. 2020 19.06
+5
Puig,Araujo,De jong, Fati, Pe.dri, Dembele, Trincao... končno se nekaj dela na mladih!
bububu123
21. 10. 2020 19.02
+3
zakaj pa mi ne smemo napisati imena oz. vzdevka?
samomojemnenje
21. 10. 2020 17.58
+10
Končno je tudi pri Barci viden napredek v pamlajevanju ekipe. Zdaj ima Barca kar nekaj mladine, ki obeta. Letos sicer še ne pričakujem nekih vidnih rezultatov, kajti ekipa se mora še uigrati. Upam, da se bodo Pe.dri, Dast, Trincao, Fati, Araujo, Dembele in še jih je nekaj, ustalili v ekipi in še napredovali. Tudi Firpo bi lahko na takih tekmah dobival minutažo, saj druge zamenjave za Albo trenutno ni. In tudi v bodoče je potrebno spremljati mlade igralce in pozabiti te pregrešno drage nakupe. Tudi de Jong je še mlad in lahko še napreduje. Če pripeljejo še svojega otroka Garcio nazaj, imajo v tandemu Garcia in Araujo branilski par za prihodnost. Pa tudi Lenglet še ni med starimi. Pa toliko se je pisalo, kako drugi klubi pomlajujejo ekipe, Barca pa da ima same starce.
Maxx365
21. 10. 2020 19.15
+3
Očitno se jim je moral zgoditi Bayern, da so bili potem prisiljeni v nekaj mesecih temeljito prevetriti in pomladiti ekipo. Vsaka slaba stvar je za nekaj dobra.
Kollerik
21. 10. 2020 19.32
+1
Hud poraz z Bayernom je bil pravi gumb za korenite spremembe, zdaj ni več nobenega dvoma. Kmalu bo še Bartomeu odletel, tako da smo lahko glede Barce oprimisti.
Kollerik
21. 10. 2020 19.33
JOSEPH HAYDN
21. 10. 2020 16.36
+15
Poklon malemu, upam da mu slava ne stopi v glavo prehitro in cim manj poškodb pa bo top