Liga prvakov

Navijači se že ogrevajo za spektakel, ki jih čaka v soboto

Istanbul, 08. 06. 2023 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
3

Vse bolj nogometno obarvani Istanbul že sprejema nogometne navdušence iz vsega sveta, ki so si v največje turško mesto prišli ogledat veliki finale Lige prvakov. V navijaški coni, ki jo je Uefa organizirala na jugu mesta, se že zbirajo tako navijači Manchester Cityja kot tudi Interja, vsi pa pričakovano napovedujejo zmago svojih varovancev.

S soncem obiskani Yenikapi Festival Park je dobra dva dneva pred vrhuncem evropskega klubskega nogometa obiskala tudi replika lovorike z velikimi ušesi, ki jo bodo v soboto visoko v zrak dvignili nogometaši Manchester Cityja ali nogometaši Interja. Pokal je na vpogled prinesel nekdanji turški reprezentant in kapetan Hamit Altintop. Nekdanji nogometaš Schalkeja, Bayerna, Real Madrida in Galatasaraya je žal odgovarjal le na vprašanja v turščini, a nam je turški novinarski kolega zaupal, da se nekdanji vezist neizmerno veseli finala in upa, da bo Istanbul poln tako tujih kot tudi domačih nogometnih navdušencev.

Hamit Altintop
Hamit Altintop FOTO: 24ur.com

V navijaški coni je za navijače dobro poskrbljeno, saj tako aktivnosti kot tudi okrepčevalnic ne manjka. Med množico ljudi je zaenkrat največ domačinov, ki se z zmagovalcem pretirano ne obremenjujejo, zanima jih predvsem dober nogomet. Med tujimi navijači pa prevladujejo simpatizerji Manchester Cityja, ki nestrpno pričakujejo prvo zmago svojih ljubljencev v Ligi prvakov. 

V Manchestru rojeni Billy, ki City podpira že 43 let, je v Istanbul pripotoval iz Nove Zelandije, kjer trenutno prebiva. "To tekmovanje je za nas zares posebno, sploh ker ga še nismo osvojili," nam je z veseljem zaupal in dodal, da sta s hčerko tukaj predvsem zato, da ustvarita lepe spomine. Ti bodo verjetno še lepši, v kolikor bo City naposled le osvojil evropsko krono, v kar Billy z vsem srcem verjame: "Sem precej samozavesten ... mislim, da bo 3:0!", medtem ko njegova hči meni, da bo 3:1. In kdo bo zadel prvi? "To mora biti Haaland, kdo pa drug," meni Billy, njegova hči pa stavi na Jacka Grealisha.

Billy in levo njegova hči
Billy in levo njegova hči FOTO: 24ur.com

Podobno meni tudi Phil iz Manchestra, ki 'Meščane' podpira, že odkar pomni, torej prek 50 let. "Mislim, da je ekipa res povezana in takšno ekipo je težko premagati," opisuje v sinjemodro oblečeni navijač. "To bo najpomembnejši večer v zgodovini našega kluba. Če osvojimo to lovoriko, bomo osvojili trojček (tri lovorike v eni sezoni op. a.), kar je neverjetno. Če zmagamo, lahko končno srečen umrem," še poln navdušenja dodaja Phil, ki si bo tekmo ogledal skupaj z najboljšim prijateljem, prav tako navijačem Cityja.

Phil
Phil FOTO: 24ur.com

Še najbolj samozavesten izmed navijačev, s katerimi smo govorili, pa je Chevy iz Bostona, ki že pet let živi v Istanbulu. "Ne morem verjeti, da bo finale Lige prvakov končno odigran tukaj," nam ves navdušen hiti razlagat navijač Citya, ki je začel sinjemodre podpirati zaradi Pepa Guardiole in nogometa, ki ga španski strokovnjak goji. Ob tem velja spomniti, da bi moral biti veliki finale v Istanbulu odigran že leta 2020 in nato tudi 2021, a je bil obakrat zaradi pandemije koronavirusa prestavljen na Portugalsko. 

"City je dobro naoljen stroj, dve leti nazaj je še manjkalo nekaj koščkov, sedaj pa je ekipa popolna," dodaja mladenič, ki je prepričan, da bo City zmagal s kar 4:0. "Verjetno bo vsaj en gol zadel Haaland, ampak to vsi napovedujejo, kajne? Jaz mislim, da bo zadel tudi De Bruyne," še dodaja Chevy v družbi prijateljev Barryja in Mohammeda, ki pa sta bolj skromna. "Mislim, da bi znal City streti Inter v zadnjih minutah in zmagati z 2:1," pravi Barry, Mohammed pa je prepričan, da bo City gladko zmagal z 2:0, ob norveškem napadalcu pa se bo med strelce vpisal tudi Bernardo Silva.

Barry, Mohammed in Chevy
Barry, Mohammed in Chevy FOTO: Žiga Košec

Interjeve navijače, ki bi bili pripravljeni spregovoriti z nami, je bilo sprva težje najti. Kot prvi se je opogumil Gabriel iz Virginie. V modro in črno oblečeni mladenič že več kot desetletje stiska pesti za Nerazzurre, februarja si je v živo ogledal tudi Derby della Madonnina, ki ga je z minimalnih 1:0 dobil Inter. "Seveda velja za favorita City, ampak gre se le za eno tekmo, na kateri je lahko vse mogoče," je samozavesten ameriški navijač, ki dodaja, da je na strani Italijanov tudi zgodovina. "V finalu Lige Evropa je igrala italijanska ekipa in izgubila, v finalu Konferenčne lige prav tako. Mislim, da Inter ne bo dovolil, da italijanska moštva izgubijo tri finala. Lautaro Martinez je v odlični formi, Romelu Lukaku lahko ključno vpliva na tekmo, tako obramba kot tudi vezna vrsta sta trdni, tako da mislim, da lahko Inter Cityju povzroči kar nekaj problemov, sploh če jih bodo Angleži nekoliko podcenjevali," je še prepričan Gabriel, ki napoveduje, da bo 3:2 za Inter, odločilni gol pa bo po njegovo zadel Lautaro Martinez

Navijači v Istanbulu
Navijači v Istanbulu FOTO: 24ur.com

Če italijanskih navijačev Interja v Istanbulu še ni veliko, pa imajo črno-modri pričakovano kar nekaj podpore med domačini, ki pesti stikajo za turškega reprezentanta Hakana Calhanogluja.

Finale Lige prvakov 2023: Manchester City - Inter
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
09. 06. 2023 09.08
Zadevo grem gledati, ko bo Olimpija igrala to finale. Prej ne. To ne bo nikoli? Pa kaj?
Blue Dream
09. 06. 2023 13.01
nič ne boš zamudil. po TV se boljš vidi, ni gužve pa še kavč je
oježeš
08. 06. 2023 20.34
Ropotanja pa toliko, kot bi danes zvečer igrali.