Liga prvakov

Nov črn evropski večer Benfice: milijonski projekt 'nasedel' po zaslugi bivšega

Solun, 16. 09. 2020 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropsko "prekletstvo" Benfice je v torek zvečer dobilo novo poglavje: portugalski velikan je po silnih vložkih v prenovo ekipe in ob povratku trofejnega trenerja Jorgeja Jesusa padel že na prvi oviri kvalifikacij za Ligo prvakov. Za nameček je bil krvnik "orlov" Srb Andrija Živković, ki je bil pred manj kot tremi tedni še član lizbonskega kluba.

Jesus (na fotografiji) je po slovesu od Benfice vodil mestnega tekmeca Sporting CP, za katerega je nekoč tudi igral, nato pa je "pristal" tudi v Savdski Arabiji (Al Hilal) in Braziliji (Flamengo).
Jesus (na fotografiji) je po slovesu od Benfice vodil mestnega tekmeca Sporting CP, za katerega je nekoč tudi igral, nato pa je "pristal" tudi v Savdski Arabiji (Al Hilal) in Braziliji (Flamengo). FOTO: AP
Jesus naj bi pri Benfici v svoji drugi etapi zaslužil kar 25 milijonov evrov v treh sezonah.

Da Benfica še sto let ne bo osvojila evropskega naslova, je leta 1962 famozno izjavil njen takrat že bivši trener Bela Guttmann. Kasneje se je sicer popravil in dejal, da se bo to vseeno zgodilo že prej, a njegovo "prekletstvo" kot črn oblak še vedno visi nad portugalskim velikanom. Ta se je prekinitvi črnega niza najbolj približal v letih 2013 in 2014, ko je bil poražen v finalih Lige Evropa. Takrat je na klopi sedel Jorge Jesus, ki je ob povratku v domovino iz Brazilije dobil številne okrepitve in bajno plačo, ki pa ni prinesla želenega napredka.

Benfica je namreč izpadla že na prvi stopnički kvalifikacij za Ligo prvakov, kjer je bil od nje na torkovi večerni tekmi boljši solunski Paok (2:1). Da je bila mera polna, je odločilni gol v 75. minuti dosegel Andrija Živković, ki se je od portugalskega kluba poslovil šele pred slabimi tremi tedni. Živković je po prvem polčasu brez golov vstopil s klopi in po golu Dimitriosa Giannoulisa (63. minuta) dobrih deset minut kasneje povišal na 2:0, zadetek Rafe Silve v sodnikovem podaljšku pa je bil premalo za "orle".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zapravili že najmanj 80 milijonov evrov
24-letni Živković, nekdanji član beograjskega Partizana, je bil svojčas eden največjih talentov z območja nekdanje Jugoslavije, a je po brezplačni selitvi na Portugalsko postopoma utonil v povprečje. V minuli sezoni je odigral le tri tekme, imel pa je tudi veliko težav s poškodbami. K prihodu v Grčijo ga je prepričal Abel Ferreira, trener grškega velikana, ki je v času Živkovićevega igranja na Portugalskem vodil Brago, nekdanji bočni branilec Sportinga pa je velikim mestnim rivalom tokrat zadal boleč udarec s klopi črno-belih.

K Benfici so se pred novo sezono preselili številni nogometaši, denimo Darwin Nunez (Almeria/24 milijonov evrov), Everton (Gremio/20), Pedrinho (Corinthians/18), Luca Waldschmidt (Freiburg/15), Gilberto (Fluminense/3) in morda najodmevnejša okrepitev Jan Vertonghen, belgijski reprezentant, ki je angleški Tottenham sicer zapustil brez odškodnine. Omenjala se je tudi možnost prihoda urugvajskega zvezdnika Edinsona Cavanija, ki po koncu sodelovanja s Paris Saint-Germainom še išče novega delodajalca, a zdaj že ve, da bi se moral vsaj v prvi sezoni kot član Benfice (v najboljšem primeru) zadovoljiti zgolj z igranjem v Ligi Evropa ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
16. 09. 2020 21.40
Tudi hrvati so se že videli v ligi prvakov