Liga prvakov

Papu Gomez: Če bi me Gasperini prevzel pri 25, bi postal še bistveno boljši

Lizbona, 10. 08. 2020 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Atalanta je v svoji prvi sezoni v Ligi prvakov po slabem začetku, ko je zabeležila tri zaporedne poraze, z veliko mero sreče prišla do osmine finala, kjer je na krilih Josipa Iličića povozila Valencio. V obračunu za polfinale jo v sredo čaka sicer favorizirani PSG, a ima klub iz Bergame številne adute. Med njimi izstopa izkušeni kapetan Alejandro 'Papu' Gomez, ki pri 32 letih igra nogomet svojega življenja.

Statistika Alejandra Gomeza v vseh tekmovanjih aktualne sezone.
Statistika Alejandra Gomeza v vseh tekmovanjih aktualne sezone. FOTO: Sofascore.com

Alejandro Gomez se je od prihoda v Bergamo leta 2014 uveljavil kot eden najboljših nogometašev tamkajšnjega kluba. Z izjemnimi predstavami se je zapisal v srca navijačev, ki prav v Argentincu vidijo ključ do morebitnega presenečenja nad Paris Saint-Germainom. Igra Atalante bo v sredo (prenos na Kanalu A in VOYO ob 20.30) v veliki meri odvisna prav od Gomeza, sicer najboljšega asistenta minule sezone Serie A, ki se v novi vlogi "fantazista" znajde še bolje kot na krilnem položaju.

Za to spremembo je zaslužen strateg Atalante Gian Piero Gasperini, ki je od leta 2016 Gomeza prelevil v enega najboljših nogometašev na Apeninskem polotoku, čemur pritrjuje tudi statistika. Če primerjamo Argentinčev učinek (zadetki in asistence) pred in po 2016, hitro postane jasno, kako je napredoval pod novim trenerjem. Pred njegovim prihodom je v posamični sezoni dosegel največ sedem zadetkov in prav toliko asistenc, od sezone 16/17 naprej pa je ti dve številki vselej presegel. Velja dodati, da je Gomez že četrto sezono zapovrstjo sodeloval pri vsaj 20 zadetkih, kar mu brez Gasperinija nikoli ni uspelo.

Statistika Alejandra Gomeza v vseh sezonah v dresu Atalante.
Statistika Alejandra Gomeza v vseh sezonah v dresu Atalante. FOTO: Sofascore.com

Gomez pa se več kot očitno zaveda, komu gre pripisati največ zaslug za njegov nogometni preporod. “Od Gasperinija sem se izredno veliko naučil. Če bi ga imel, ko sem bil star 24 ali 25 let, bi postal še bistveno boljši. Šel bi po drugi poti, imel bi druge priložnosti. Ko je prišel v Bergamo, sem jih štel že 28, zato se nisem uspel še bolj prilagoditi.” 

Uživa, ker pogosteje sodeluje pri kreiranju akcij
Argentinec je bil pred prihodom Gasperinija na klop Boginje poznan kot levi krilni nogometaš, 62-letnik pa mu je namenil bolj centralno vlogo, saj sedaj najbolj pogosto igra na položaju "desetke" za napadalcema. "Odlično je igrati na tem položaju. Imam več obrambnih zadolžitev, tudi po žogo moram prihajati globlje, a to mi ustreza, saj lahko zaradi tega bolj sodelujem pri ustvarjanju akcij," meni Gomez, ki je letos s 16 asistencami podrl absolutni rekord italijanskega prvenstva.

"Uživam v igri, ker sem vselej blizu žogi. Na voljo mi je veliko opcij, ko igramo 3-5-2 sem postavljen bolj centralno, ko pa se postavimo v 3-4-1-2, dobim več napadalnih zadolžitev," je taktiko tretje ekipe iz minule sezone Serie A še opisal Argentinec, ki meni, da bi lahko v svoji karieri dosegel še veliko več. "V nogometu moraš ob pravem času spoznati prave ljudi. Nekateri nogometaši se hitreje "najdejo", nekateri pa ob sebi potrebujejo prave ljudi. Paulo Dybala je bil pri 23 izdelan nogometaš, sam pa sem za to potreboval veliko več časa."

'Atalanta mi je spremenila življenje'
Gomez pred nadaljevanjem v Ligi prvakov še pravi, da uživa v življenju v Bergamu, kjer namerava ostati še dolgo. "Ko sem prišel v klub, se je Atalanta borila za obstanek, bili smo 14 tekem brez zmage. Navijači so bili veseli, ko smo obstali med elito. Sedaj pa smo standarde občutno dvignili. Ljudje si želijo evropskih uspehov. Doseči kaj takega bi bilo izjemno. Atalanta mi je spremenila življenje," je zaključil v Bergamu izjemno priljubljeni Papu. 

Atalanta - PSG
Atalanta - PSG FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
10. 08. 2020 16.39
+7
Centralna osebnost Atalante, motor ekipe. Škoda le, da Jojota proti PSG-ju v sredo ne bo, še kako bi ga potrebovali.
Benzzz
10. 08. 2020 15.46
+14
Atalanta je ena lepa nogometna zgodba