Liga prvakov

Prvi mož Juventusa stoji za Čeferinom: Nogomet bomo oblikovali skupaj z Uefo

Torino, 20. 11. 2018 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Juventusa Andrea Agnelli, ki je tudi član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze, je odločno podprl besede prvega moža krovne evropske nogometne organizacije Aleksandra Čeferina. Čeferin se je v zadnjih izjavah lotil govoric o tako imenovani superligi, ki bi združila najmočnejše evropske klube.

Agnelli (na fotografiji) je predsednik Juventusa in član izvršnega odbora Uefe.
Agnelli (na fotografiji) je predsednik Juventusa in član izvršnega odbora Uefe. FOTO: AP

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je med viharjem, ki se je razbesnel ob govoricah o ustanovitvi evropske superlige, v javnosti dobil podporo enega največjih zaveznikov, Juventusovega predsednika Andree Agnellija. Agnelli je v ponedeljek dejal, da se italijanski prvaki kljub drugačnim dokazom v dokumentih, ki jih je razkril Football Leaks, nikoli niso pogovarjali o ustanovitvi novega tekmovanja, s katerim bi se umaknili izpod Uefinega "dežnika".

JUVENTUS

Nemška revija Der Spiegel je na začetku novembra poročala, da so načrti o ustanovitvi novega tekmovanja po tem, ko so že povsem zamrli, spet oživeli. Skupaj z European Investigative Collaborations (EIC), mrežo mednarodnih medijev, so citirali več tajnih dokumentov, v osrčju pa je tisti, ki ga je podjetje Key Capital Partners pripravilo za Real Madrid. Govorilo se je o tem, da bi leta 2021 ustanovili ligo z enajstimi najmočnejšimi evropskimi klubi. Leta 2021 se sicer iztečejo pogodbe in dogovori za delitev denarne pogače za nastope v Ligi prvakov.

Agnelli: Nismo videli, se pogovarjali ali bili vpleteni
Med domnevnimi enajstimi ustanovitelji so pri Der Spieglu imenovali tudi Juventus, toda Angelli je za BBC dejal, da to ne drži. Član slovite družine avtomobilistov je tudi predsednik Zveze evropskih klubov (ECA), ki zastopa interese 200 evropskih klubov.

Čeferin (v sredini) si je ogledal zadnjo domačo tekmo slovenske izbrane vrste v Ligi narodov v Ljubljani proti Norveški.
Čeferin (v sredini) si je ogledal zadnjo domačo tekmo slovenske izbrane vrste v Ligi narodov v Ljubljani proti Norveški. FOTO: Damjan Žibert

"Lahko potrdim, da nikoli nismo videli, se pogovarjali ali bili vpleteni v sestavljanje tega dokumenta," je BBC citiral Agnellija. "Z Uefo smo popolnoma angažirani, da bomo še naprej skupaj oblikovali nogomet. Povsem jasno je, da če si želiš ponovno spremeniti ravnovesje evropskega nogometa in igrati več mednarodnega nogometa, mora iti to z roko v roki z zmanjšanjem števila domačih tekem," je dodal.

"Spopasti se je potrebno s celotnim sistemom anomalij. To bi v določenih prvenstvih morda pomenilo, da bi morali povečati število tekem. Ne gre le za zmanjšanje, gre za ustvarjanje enakih razmer za igro, kar je zelo pomembno."

Po besedah Čeferina se lahko superliga trenutno zgodi zgolj v 'sanjah'
Čeferin je za BBC dejal, da na Uefi sicer razmišljajo o spremembah evropskih tekmovanj, a da je elitna superliga zgolj "fikcija".

"Superliga se ne bo zgodila. Na neka način je zdaj fikcija ali sanje. Imamo nekaj idej. Lahko rečem le to, da vsakršna superliga ne pride v poštev. Vsi bodo imeli priložnost tekmovati v vseh evropskih tekmovanjih," napoveduje grosupeljski pravnik.

'Moramo razmišljati o Poljski, Turčiji, Rusiji ...'
Naslednji mesec bo spet zelo pomemben za Uefo, saj naj bi se ob uspešnem glasovanju Ligi prvakov in Ligi Evropa pridružilo novo tekmovanje. Čeferin je še dodal, da je zelo pomembna pri ustvarjanju le-teh tudi sposobnost vključitve novih tržišč.

"Moramo razmišljati o Poljski s 60 milijoni ljudi. Moramo razmišljati o Turčiji, moramo razmišljati o Rusiji," je bil odkrit Čeferin. "Navijači so lahko pomirjeni, da če se bomo lotili ustvarjanja novega produkta, je to zato, ker si želimo, da bi vključili navijače po vsej Evropi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.