Liga prvakov

Real v finalu: Splet srečnih okoliščin ali odraz zmagovalnega DNK?

Madrid, 27. 05. 2022 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
41

Če obstaja trenutek, ki najbolje oriše Realovo sezono, potem je to zagotovo tisti s povratne tekme osmine finala proti PSG-ju. 38:55 je kazalo na uri, ravno potem ko je Kylian Mbappe v skupnem seštevku povišal na 2:0. Kamera se osredotoči na Carla Ancelottija, za njim pa sta izkušeni Marcelo in 21-letni Rodrygo. Slednji dvigne roke, odpre svoje dlani in pokaže gesto, da še ni časa za paniko. Kot da bi vedel, kaj bo sledilo. Real se je proti Francozom v nadaljevanju izvlekel, pa tudi kasneje proti Chelseaju in Manchester Cityju.

Real Madrid se je proti aktualnim francoskim prvakom že zdel v izgubljenem položaju, saj je PSG ob prednosti 2:0 zapravil še kopico zrelih priložnosti. A nato je v drugem polčasu povratne tekme iz nič udaril Karim Benzema. V 15. minutah je dosegel prve tri od skupno desetih zadetkov v letošnji sezoni izločilnih bojev in Parižanom pokazal pot domov.

Pregled statistike pred tekmo Real Madrid - Liverpool
Pregled statistike pred tekmo Real Madrid - Liverpool FOTO: Sofascore.com

Francoski napadalec je vajo ponovil na naslednji tekmi, ko je Chelseaju na Stamford Bridgeu prav tako nasul hat-trick. Na povratni tekmi so Londončani povedli celo s 3:0, nakar je za podaljške poskrbel Rodrygo, nato pa je v 96. minuti zmagovalca odločil prav Benzema. 

V polfinalu ista oziroma vsaj zelo podobna zgodba. Manchester City je domačo tekmo dobil s 4:3, na drugi pa vse do 90. minute minimalno vodil (1:0). Real je zopet visel na robu prepada, a ga je na varno stran znova rešil as iz rokava Carla Ancelottija Rodrygo. Z zadetkoma v 90. in 91. minuti je izsilil podaljške, v katerih je edini gol spet zabil Benzema. 

Zgolj srečno naključje ali tudi kaj več?

Na račun velikega števila zadetkov v izdihljajih tekem so številni Realu očitali, da je do finala Lige prvakov prišel predvsem na račun sreče. Če upoštevamo vse zapravljene priložnosti njegovih nasprotnikov, po katerih bi se lahko stvari odvile v povsem drugo smer, bi jim lahko delno celo prikimali. Kylianu Mbappeju je VAR razveljavil dva zadetka, Christian Pulisic in Kai Havertz sta za Chelsea zapravila stoodstotni priložnosti, Jack Grealish pa bi lahko po vstopu s klopi na Santiago Bernabeuu vsaj dvakrat zapečatil usodo galaktikov. 

Sobotni finale bomo prenašali na Pop TV in VOYO. Studijski del, ki ga bo vodila Sanja Modrić, se začne ob 20. uri. Tekma pa uro kasneje. 

A po drugi strani bi se ponavljajoči vzorci – Real je povratne tekme vedno začel slabo, se znašel v zaostanku, a se skozi šivankino uho izvlekel – težko pripetili zgolj na račun sreče. Nekaj pač mora biti v tej ekipi Reala, da je na poti do Pariza izločil tri od zadnjih štirih finalistov. Christian Karembeu je včeraj za našo medijsko hišo govoril o šampionskem DNK-ju Madridčanov, kar priznavajo tudi tisti, ki so Realovo sposobnost spreobračanja tekem izkusili na svoji koži.

Ko so Pepa Guardiolo vprašali, koliko je k Realovim zmagam pripomogla sreča, je katalonski strokovnjak odvrnil: "Njihova kakovost ne more biti le naključje. Vse v klubu je na najvišjem nivoju. Ljudje, ki govorijo, da ima Real zgolj srečo, ne vedo, o čem govorijo." Enako vprašanje je po eni od tekem dobil tudi zimzeleni Luka Modrić. Njegov odgovor je bil podoben Guardiolovemu. "Naj si mislijo, kar želijo. Takšni očitki nas zgolj spravljajo v smeh. Imamo kakovost in karakter, zaradi katerih smo dobili že toliko največjih tekem. Zato imamo največ zmag v Ligi prvakov. Nikoli se ne predamo." 

 Mlada asa iz rokava

Če športna sreča ni glavni razlog za uspehe belega baleta, kdo so potem glavni krivci zanje, so se spraševali v analizi, objavljeni na spletni strani Sky Sportsa. Prvega od odgovorov so našli v super zamenjavah Carla Ancelottija. Med njimi so še posebej izpostavili dve: Rodryga in Edouarda Camavingo

Že omenjeni Brazilec je brez dvoma eden glavnih junakov letošnje sezone. Tako proti Chelseaju kot proti Cityju je vstopil s klopi in s skupno tremi zadetki poskrbel, da sta tekmi šli v podaljške. Zanimiv je podatek, da je 21-letnik kar sedem od skupno devetih zadetkov v tej sezoni dosegel po strelu s prve in to znotraj ali zelo petmetrskega prostora. 

Camavingova vloga je morda na prvi pogled manj opazna, a zato nič manj pomembna. Proti Chelseaju je z ukradeno žogo začel akcijo, v kateri je Vinicius Junior asistiral Benzemaju za odločilni zadetek. Proti Cityju je poslal predložek, ki ga je Benzema preusmeril na Rodryga za 1:1. V podaljšku pa je pri akciji za enajstmetrovko, ki jo je izkoristil Benzema, popeljal žoge s svoje na nasprotnikovo sredino in ustvaril dovolj prostora, da je lahko Rodrygo poslal predložek, po katerem je sodnik pokazal na belo točko. 

Pregled statistike pred tekmo Real Madrid - Liverpool
Pregled statistike pred tekmo Real Madrid - Liverpool FOTO: Sofascore.com

Skupaj jih štejeta že 70, a si Reala brez njiju ni mogoče predstavljati

Naslednji razlog so pri Sky Sportsu našli v še naprej izvenserijskih predstavah Modrića in Benzemaja, ki so ju opisali kot dobro starano vino. 

Francoski napadalec je v španskem prvenstvu dosegel 27 golov, še 15 jih je na 11 tekmah dodal v Ligi prvakov. 34-letnik ima ob tem daleč najboljši izkoristek velikih priložnosti v tej sezoni Lige prvakov. Napredna statistika xG, ki računa, koliko zadetkov bi moral nogometaš doseči glede na priložnosti, ki so se mu ponudile, je Benzemaju v Ligi prvakov doslej pripisala le 8,6 zadetka. Torej Francoz izkoristi skoraj dvakrat več priložnosti od povprečnega nogometaša. 

Ob tem pa je potrebno poudariti še njegovo izjemno sposobnost, da je ob pravem trenutku na pravem mestu. Prav Benzema je z visokim pokrivanjem prisilil Gianlugija Donnarummo v napako za izenačujoči zadetek na povratni tekmi. Z istim receptom je nenazadnje poskrbel tudi za prvo od dveh velikih napak Loriusa Kariusa na medsebojnem finalu pred štirimi leti. 

Na drugi strani ima Luka Modrić v izločilnih bojih med vsemi nogometaši največ asistenc (3), drugi je pri prestreženih žogah (10), tretji pa pri podanih žogah v prostor (3). Tako kot Benzema ima tudi 36-letni Hrvat navado, da najbolj blesti, ko ga ekipa najbolj potrebuje. Spomnimo se samo sijajne asistence z zunanjim delom stopala, po kateri je Rodrygo izslili podaljške proti Chelseaju. 

"Skupaj imata že 70 let, a sta še vedno stebra Realove igre in glavni razlog za njihove odlične predstave v tej sezoni," so ob tem še zapisali na spletni strani Sky Sportsa.

Kaj je o Realu pred odhodom v Pariz povedal Jürgen Klopp? 

"Če bi upoštevali samo zadnjih deset minut tekem, potem bi bil Real praktično nepremagljiv. Vsi povratki, ki so jim uspeli letos, so naravnost neverjetni. So zelo izkušeni in dobro vedo, kako se lotiti takšne tekme. To smo občutili leta 2018, ko so zaradi izkušenj imeli ogromno prednost," je povedal Nemec, ki je istočasno dodal, da so se od takrat stvari močno spremenile. Tudi Redsi se namreč ponašajo z nemalo izkušnjami, slast finala so namreč okusili v letih 2018 in 2019.

Vse omenjeno torej obljublja nov evropski spektakel. Kakršen koli že bo njegov razplet, ostaja dejstvo, da sta tako Real Madrid kot Liverpool ekipi, ki sta v zadnjih letih morda celo najbolj zaznamovali evropski nogometni prostor. Real Madrid bo z istim ogrodjem ekipe še petič (po 2014, 2016, 2017 in 2018) zaigral v finalu Lige prvakov, Liverpool je tu tretjič v zadnjih petih sezonah. Vse to pa so dosežki, do katerih je nemogoče priti le po srečnem spletu okoliščin.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
28. 05. 2022 12.40
+1
Zadnji del je potrebno prebrati.
Kollerik
27. 05. 2022 21.10
+0
Se sedaj pri PSG ju z novim kadrovikom Mbappejem kmalu obeta legendarni napadalni atomski trio MRM (Messi, Ronči, Mbappe)? To pa bi bilo zanimivo....👀😀
Lucky
28. 05. 2022 15.43
+0
Predvsem bi blo zanimivo, kako nizko je Ronaldo sposoben spravit PSG?
Kollerik
28. 05. 2022 19.03
V triu z Messijem in Mbappejem bi imel bolj ali manj krit hrbet
MacekMuri75B
27. 05. 2022 17.33
-8
Razumem frustracije, ki jih povzroči polom na vseh frontah v tej sezoni. Zato pa Real gremo s pametjo nad Liverpool in zmaga bo naša. Četudi Liverpool zmaga bomo Realovci športno čestitali ne pa iskali vzroke v sodnikih, VAR-u, nasprotni ekipi, vremenu in še čem.
Lucky
27. 05. 2022 18.51
+7
Mrbit ne iz tega profila. Boš pa iz drugih jokal.
drimtim
27. 05. 2022 19.53
+4
MacekMuri75B
28. 05. 2022 09.06
-4
Na vašo žalost je to moj edini profil. VAMOS MADRID
Kollerik
28. 05. 2022 10.40
+1
Paštašutar
27. 05. 2022 17.32
-5
Kollerik,tuki maš za vse tvoje komentarje 🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑🚑,pa še dober spanec ti želim nocoj🙃🙃🙃
Kollerik
27. 05. 2022 17.59
+9
4:0.....pozdravčki tudi od Mbappeja, ki bo jutri stiskal svojo denarnico za vas....😁
jožamb
27. 05. 2022 15.41
+4
že proti psg bi morali izpast, če bi seveda var odigral svojo vlogo
Matrax
27. 05. 2022 16.15
-5
Joža z maribora to pa si se vseko pošteno. Raje reči, da če bi messi znal penale strelat bi psg napredoval.
HALAcR7
27. 05. 2022 15.15
-5
Gremo Psg messi komaj čakal da jih dobi in premaga,neeee gremo zdaj čelsi zmleli jih bodo kot lani,,ne ne zdaj pa res gremo cityyyy in naš pepe tika taka in milijarde,,,,neee zdaj pa zares gremo Liverpool ,ki nas je osramotil 4:0 heheheh
The GOAT
27. 05. 2022 14.50
+5
Splet srecnih okoliscin…sej ni prvo leto🤷🏻‍♂️ Najbolj srecen klub na svetu
Matrax
27. 05. 2022 15.12
-7
jožamb
27. 05. 2022 15.42
+5
ja podkupljivi sodniki so tudi zaslužni za kar nekaj pokalov - poglej si polfinale Bayern Real nekaj let nazaj - vsaj 3 goli podarjeni - to se pogovarjamo o milijonskih krajah ne naši o golobji ligi
Matrax
27. 05. 2022 16.16
-6
Sam OVREBO bom reko nič drugega. Največja kraja ever. Bolj očitno ni moglo bit.
HALAcR7
27. 05. 2022 17.16
-6
Brgolino
27. 05. 2022 13.55
+1
Kollerik
27. 05. 2022 12.26
+7
Gre za zmes vsega po malem. Tudi sodnikov...
Maxx365
27. 05. 2022 13.16
+12
Če pa drugega ni, potem pa kakšen Ramos polomi nasprotnikovega najboljšega igralca.
Kollerik
27. 05. 2022 13.18
+12
manucao
27. 05. 2022 14.08
-2
City, PSG, Chelsea ja to je bila sam sreča pri žrebu. Večje sreče resnično ne moreš imeti. Potem še vsi sodniki, ki ih Perez plačuje in dobimo Real v finalu.
Kollerik
27. 05. 2022 15.19
+8
Dobri striček Oliver piska odločilen penal penaldu v zadnjih izdihljajih tekme.... Sami zanimivi spomini, res ...😁😁
jozefStefan
27. 05. 2022 12.23
-9
Premagaš vse favorite in potem ti pripišejo srečo. Brabo
HALAcR7
27. 05. 2022 12.00
-11
Kakšna sreca,sreča je enkrat mogoce dvakrat,,,,to je zmagovalni DNK.....Real 1 in vedno ....Real je vedno favorit,,če kdo misli drugače je z njim nekaj strašno narobe,,klub ki ima sam več UCL kot anglija,nemčija,francija skupaj
nikoliprav
27. 05. 2022 16.41
+4
Ne se smešit in pisati Real je vedno favorit. Za vse stavnice je trenutno Liverpool favorit. Fact. S čim lahko ti podkrepiš tvoje besede da je Real favorit? ker si njihov navijač. Ne me narobe razumeti, nikjer nisem napisal da Real ne more zmagati. Samo favorit je pa Liverppol kakor obrneš...
nikoliprav
27. 05. 2022 16.53
+3
Aja pa še en podatek...Anglija+ Francija+Nemčija = 23, Real = 13. Pa če štejemo samo UCL od 1992 je rezultat isti. Real 7, Anglija+Francija+nemčija = 10: Torej več ali manj kar napišeš so neki netočni, zavajajoči, pristranski podatki...
HALAcR7
27. 05. 2022 17.20
-5
Liverpool je imel nasprotnike ,ki bi lahko tekmovali v liga evrop,,se je sprehodil do finala,,,na drugi strani Real demoliral vse možne favorite,,in zakaj bi bil Liverpool favorit,,so mogoče igralci boljši,,je osvojil ligo,je zmagal kak dober klub?je trener boljši,,1 lovoriko lige imajo v zadnjih 30let,,,kaj in v čemu so boljši,,???
dark horse
27. 05. 2022 19.44
+0
nikoliprav
27. 05. 2022 21.09
-1
Nisem napisal da je Liverpool boljši. Sem samo napisal da je v tem finalu favorit za zmago...to je to...
Matrax
27. 05. 2022 11.55
-7
Zadnji stavek je pa prav za hejterje😁😁😁😁
igyyp
27. 05. 2022 12.08
+7
Matrax:Halar - se še niso oglasili. Treba počakat do ju3. V nedeljo bo pestro. Če Real zgubi, bodo takoj glavni, če zmaga čakajmo, sodniki, lomljenje, prekrški itd.
madridista07
27. 05. 2022 12.22
+3
Igyyp res je.... Jaz čakam samo na kollerika. On mi je ful fajn tip. 🤪🤪
Kollerik
27. 05. 2022 12.24
+2
sojenje bo seveda pod drobnogledom...vemo zakaj..
madridista07
27. 05. 2022 13.11
+8
O kollerik. Že pred tekmo so sodniki krivi? Kaj pa če Real zgudi?? Kaj bo takrat?? Isto sodniki ne? 🤪
Kollerik
27. 05. 2022 13.19
-2
HALAcR7
27. 05. 2022 13.50
-6
REal bi realno moral lagano skozi brez drame,,,tudi če so jih sodniki hoteli okrasti,roka kao vini,,cancelo roka 0,.....dolga bi bila še če bi pisal...ravno sojenja me je strah,,saj vemo kako je čeferin naštimal al kalifu finale v franciji,,na vsak način so hoteli uničiti real,samo zaradi barcine ideje o superligi,,
manucao
27. 05. 2022 14.09
-5
Kollerik
27. 05. 2022 15.19
+6