Liga prvakov

Revolucija evropskih tekmovanj prinaša tudi finančne spremembe

Ljubljana, 03. 06. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
2

Format Lige prvakov, Lige Evropa in Konferenčne lige, ki smo ga poznali doslej, se po zaključnem dejanju na kultnem Wembleyju, ki je pripadlo madridskemu Realu, poslavlja. Prihaja namreč nov ligaški format s 36 ekipami, do sprememb pa bo prišlo tudi z vidika financ.

Evropsko sezono sta v finalu Lige prvakov sklenila Real Madrid in Borussia Dortmund. Kraljevi klub se je še 15. okitil z naslovom prvaka najprestižnejšega klubskega tekmovanja. 

A zmaga Reala je sedaj že zgodovina, skupaj z njo pa tudi dosedanji format evropskih tekmovanj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prestrukturiranje prinaša višje nagrade

Klubi bodo za sodelovanje med elito odslej prejeli skoraj tri milijone evrov več kot pretekla leta, medtem ko evropske prvake čake premija za uvrstitev in zmago v finalu v višini 25 milijonov evrov. Prvak Lige prvakov bo tako lahko prejel več kot 110 milijonov evrov, kar je 26 milijonov več kot doslej. 

Sodelovanje v ligaškem delu, kjer bo vsaka ekipa odigrala osem tekem, prinaša več kot 18 milijonov evrov. Vsaka nadaljnja zmaga bo ekipam prinesla 2,1 milijona evrov, remi pa 700 tisoč evrov. 

Moštva, ki bodo zasedla mesta v prvi osmerici, bodo prejela še dodatna dva milijona, ekipe med devetim in 16. mestom pa milijon. Preboj v osmino finala prinaša 11 milijonov evrov, četrtfinale 12,5, polfinale 15 in finale 18,5. 

Visoke finančne nagrade tudi v kvalifikacijah 

Nastop v 'play-offu' kvalifikacij za Ligo prvakov prinaša več kot štiri milijone evrov. Ta znesek so si že zagotovili Dinamo Zagreb, Crvena zvezda, Young Boys in Galatasaray. Med Slovenci se lahko tja uvrstijo Celjani, ki bodo kvalifikacije pričeli v prvem krogu. 

Za vsak odigran kvalifikacijski krog vsak klub prejme 175 tisoč evrov. Ekipe, ki bodo izpadle v kvalifikacijah Lige prvakov ali Lige Evropa bodo svojo pot nadaljevale v kvalifikacijah za Konferenčno ligo, kjer izpad v prvem krogu prinaša 150 tisoč evrov, v drugem 350 tisoč in v tretjem 550 tisoč.

Vsak državni prvak dobi še dodatnih 260 tisoč evrov, če se ne uvrsti v skupinski del enega od treh evropskih tekmovanj. Celjani bodo tako zagotovo prejeli vsaj 785 tisoč evrov, v kolikor jim ne uspe doseči niti ene zmage. 

Konferenčna liga

Za moštvo iz knežjega mesta se najbolj realen scenarij sicer zdi uvrstitev v Konferenčno ligo, za kar bi prejeli več kot tri milijone evrov. Zmaga v Konferenčni ligi prinaša 400 tisoč evrov, remi pa 133 tisoč. 

Ekipe, ki bodo zasedle prvih osem mest, bodo prejele še dodatnih 400 tisoč evrov, moštva do 16. mesta pa 200 tisoč. 

Osmina finala prinaša 800 tisoč evrov, četrtfinale 1,3 milijona, polfinale 2,5 milijona in finale štiri milijone. Zmagovalec finala bo prejel še dodatne tri milijone evrov.

Liga Evropa

Uvrstitev v Ligo Evropa prinaša več kot štiri milijone evrov. Zmaga v tem tekmovanju prinaša 450 tisoč evrov, remi pa 150 tisoč. Prva osmerica bo prejela dodatnih 600 tisoč evrov, klubi med devetim in 16. mestom pa 300 tisoč evrov. 

Osmina finala zagotavlja 1,75 milijona evrov, četrtfinale 2,5, polfinale 4,2 in finale sedem. Prvak bo prejel še dodatnih šest milijonov evrov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuxVeritas
04. 06. 2024 12.47
+1
se je ceferin izprsio. pravilno in pohvalno, le tako se bodo financno revnejsi klubi nadgrajevali z dobro igro.
Unionko
03. 06. 2024 09.28
+5
Lova do krova, bi rekli naši južni bratje...