Zmage

'Iličić ni mahnjen na denar, a to priložnost mora izkoristiti'

Ljubljana, Bergamo, 22. 06. 2019 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
8

Zadnji junijski teden že prinaša prve (pred)kvalifikacijske tekme Lige prvakov. Slovenske barve bo v prvem krogu, ki se začne 9. julija, branil državni prvak Maribor, nastopanje v skupinskem delu pa ima že lep čas zagotovljeno italijanska debitantka Atalanta. O vzponu ekipe slovenskega reprezentanta Josipa Iličića smo se pogovarjali z nekdanjim branilcem črno-modrih Robertom Englarom.

Iličić in soigralci so bili sredi maja le še korak oddaljeni od prve pokalne lovorike po 56 letih, a je bil v finalu premočen Lazio (0 : 2).
Iličić in soigralci so bili sredi maja le še korak oddaljeni od prve pokalne lovorike po 56 letih, a je bil v finalu premočen Lazio (0 : 2). FOTO: AP
Na Kanalu A in VOYO si boste lahko 14. avgusta (ob 20.40) ogledali tekmo evropskega superpokala med Liverpoolom in Chelseajem, ki se bosta udarila na carigrajskem stadionu BJK Vodafone Park. Bodite z nami!

Za Atalanto je izjemna in zgodovinska sezona v Serie A. Po srditem boju z močnejšimi in premožnejšimi Interjem, AC Milanom, Romo, Torinom in Laziem so črno-modri iz Bergama osvojili visoko tretje mesto in razveselili svoje goreče privržence, ki so v zadnjih mesecih uživali v igrivih in predvsem strelsko učinkovitih predstavah ekipe trenerja Giana Piera Gasperinija.

Pika na i za navijače iz mesta z okoli 120.000 prebivalci je bila seveda uvrstitev v skupinski del Lige prvakov, pred druženjem z najboljšimi klubi stare celine pa v mestu, ki leži okoli 45 kilometrov severovzhodno od Milana, že zdaj vlada obsedno stanje. Nekdanji branilec Olimpije Robert Englaro je med letoma 1997 in 2000 nosil črno-modri dres in na stadionu Atleti Azzurri d'Italia izkusil tako vzpone kot padce v Serie A in Serie B.

ATALANTA

Mesto diha z ekipo
"Zanje je to zelo velik uspeh, ki so si ga želeli že kar dolgo časa," se je Englaro za 24ur.com dotaknil letošnjega uspeha nekdanjih delodajalcev. "Sicer so že bili v Ligi Evropa, a za Ligo prvakov vemo, da je to pika na i za takšen klub, ki si vedno želi navzgor. Dejstvo je, da so v zadnjem obdobju pokazali zelo dobre igre in tudi rezultati so bili temu primerni. Sploh zadnji mesec ali mesec in pol so skorajda vedno zmagovali in ni veliko manjkalo, da bi se prebili še kakšno mesto višje," je nadaljeval Englaro.

"To je delavsko mesto, privrženi so klubu in zelo veliko dajo na to. Ko sem tam igral še sam, je bila v prvenstvu tudi Brescia, veliki sovražniki. To so bili derbiji in takrat, ko je bila na sporedu ta tekma, je bil derbi tako na zelenici kot zunaj nje. Pokalo je po vseh šivih. Stadion je bil vedno poln, sploh takrat, ko je prišla Brescia. In obratno. Mesto diha z ekipo, zdaj berem tudi, da naj bi prenavljali stadion oziroma zgradili novega. Imajo predsednika (Antonio Percassi, op. a.), ki je zelo bogat in da veliko na šport, sploh na nogomet. Vlaga v infrastrukturo, po vsem svetu ima svoje filiale. V Italijo je pripeljal tudi raznorazna močna podjetja od kozmetike, hrane in ne vem še česa." 

Englaro (na fotografiji) je k Atalanti prestopil iz drugoligaša Foggie, kjer je bil po izboru najvplivnejšega športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport v sezoni 1996/97 najboljši tuji branilec Serie B.
Englaro (na fotografiji) je k Atalanti prestopil iz drugoligaša Foggie, kjer je bil po izboru najvplivnejšega športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport v sezoni 1996/97 najboljši tuji branilec Serie B. FOTO: osebni arhiv

'Ena boljših nogometnih šol v Italiji'
Klub, ki v grbu nosi obraz grške mitološke lovke Atalante (zato je njegov vzdevek tudi Boginja), se je od Englarovega slovesa sicer močno spremenil. Ostala pa je naklonjenost mladim nogometašem iz uspešne klubske šole, ki redno dobijo priložnost med člani, nato pa jih praviloma prodajo v vrste tradicionalnih velikanov z Apeninskega polotoka. Tako je bilo tudi v zadnjih letih, ko so v vrstah "bergamaschev" blesteli Franck Kessie, Mattia Caldara, Andrea Conti in Roberto Gagliardini: vsi so odšli za lepe zneske, z njihovimi nasledniki pa je klubu uspelo zgraditi še močnejše moštvo, ki ga s klopi vodi prekaljeni Gasperini.

"Igralci mu precej zaupajo, rezultate ima, vodstvo mu prav tako zaupa, in vidim, da ga 'iščejo' Roma in tudi drugi klubi," pove Englaro. "Zdaj je podaljšal pogodbo. Baza domačih igralcev je v mladinski šoli. Atalanta ima eno boljših nogometnih šol v Italiji in tudi širše. Tudi takrat, ko sem igral jaz, je bilo v ekipi veliko podmladka, igralcev, starih 19, 20 let, iz 'primavere'. Močno forsirajo te reči. Trend so tuji igralci, vendar se zavedajo, da so korenine v podmladku. Če imaš dobro šolo, boš imel tudi dobre igralce in ti jih ne bo treba iskati drugje. Dobro delajo z igralci in jih tudi prodajajo."

Vsi 103 goli Atalante v vseh tekmovanjih sezone 2018/19, Iličić se je podpisal pod 13 zadetkov in se dvakrat razveselil hat-tricka (Chievo, Sassuolo):

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iličić se je razigral, a tudi Messi vsega ne zmore sam
Bergamčani so "zadeli" tudi z Josipom Iličićem, saj je 31-letni slovenski reprezentant po igranju za Palermo in Fiorentino v črno-modrem dresu najverjetneje odigral najboljšo sezono v klubski karieri. Z 12 goli in sedmimi podajami v Serie A je bil ena prvih violin Gasperinijeve ekipe, ki je poleg tretjega mesta v prvenstvu veselila tudi uvrstitve v sicer nesrečni finale italijanskega pokala, kjer je bil od nje močnejši Lazio (0 : 2)

"On je takšen tip igralca. Razigral se je, a moramo se zavedati, da mora imeti poleg sebe tudi soigralce," je o nogometašu, s katerim je nazadnje delal tudi pri slovenski izbrani vrsti, povedal Englaro. "Ni vse samo en igralec, samo en igralec je (Lionel) Messi, ki lahko naredi 'darmar'. Ampak tudi on ne more narediti vsega. Če nimaš poleg sebe igralcev, da ti podajajo, da jim ti podaš, da oni tebi podajo na določeno mesto ... Je tip igralca, ki zna presenetiti, če ga pustiš ena na ena, boš ostal tam nekje zadaj (smeh)," meni 49-letni Belokranjec.

ILIČIĆ

Ko na vrata avtobusa potrkajo navijači
Iličić je bil v karieri že večkrat žrtev nestabilnih klubskih razmer, v Atalanti pa je očitno za razliko od denimo kaotične Sicilije in vedno vročekrvne Toskane našel tudi svoj ustvarjalni mir. Toda Englaro opozarja, da so lahko tudi v Bergamu še kako ostri, sploh če ekipi ne gre tako, kot pričakujejo.

"Vse to vpliva na igralca. Če izgubljaš tekme in padeš v neko depresijo, ne moreš pokazati ničesar, pa če si še tako dober," ocenjuje branilec, ki je 36-krat oblekel tudi dres slovenske reprezentance. "Tu je plus, da navijači res podpirajo klub, a če ti gre slabo in izgubljaš, te bodo tudi opsovali. Tako je bilo pri meni, bom povedal en 'štos': ko smo igrali z Brescio doma in mislim, da smo izgubili z 0 : 1 ... Niso nas spustili s stadiona, tekma je bila ob treh, se pravi, se je končala ob petih. Domov smo šli šele okoli devetih. Niso nas spustili s stadiona, ko smo šli z igrišča in je policija rekla, da je vse čisto, je bilo zunaj kot v Iraku: goreli so avtomobili, ki so bili obrnjeni na streho ..." se je spominjal.

"Ko smo recimo prihajali na tekmo, so naš avtobus ustavili, vstopila sta dva navijača ... Takšni pravi 'glavi' in zagrozila sta nam, da danes res moramo zmagati, sicer ... Ustavi avtobus in se ne smeš premakniti, potrka na vrata, odpre, nihče pa ne reče ničesar. Te pa bodo nagradili, če boš igral dobro, saj tudi poraz ni noben problem, a oni želijo videti, da delaš za klub, da živiš za klub. Ko ti gre vse na roko, hodijo okoli tebe, se hočejo rokovati s tabo, podpisi in tako naprej. Tudi v Foggii je bil recimo enako, niso ti dali dihati. Naše razmere se s tujino ne morejo primerjati, ni treba niti debatirati ali pisati o tem. Pri nas ni take kulture in takšnega načina življenja."

Navijači Atalante obožujejo Iličića in bodo očitno do konca poletja čakali na dobre novice z italijanskega nogometnega "mercata".
Navijači Atalante obožujejo Iličića in bodo očitno do konca poletja čakali na dobre novice z italijanskega nogometnega "mercata". FOTO: AP
Predsednik Atalante Antonio Percassi je kot 17-letnik debitiral v dresu Atalante, a hitro sklenil kariero poklicnega nogometaša. Podal se je v poslovne vode in sklenil uspešno sodelovanje z družino Benetton, pozneje tudi z razvpitim Flaviem Briatorejem, njegov podpis nosi tudi več nakupovalnih središč v Italiji in po svetu. Najnovejši center v Milanu, ki naj bi bil celo največji na Apeninskem polotoku, pa se še ni odprl.

Denar ne bo odločal
Do konca poletnega roka sicer najbrž ne bo jasno, če bo Iličić sploh odigral tretjo sezono v dresu Atalante, ko bo na prenovljenem stadionu, če bo nared in bo dobil zeleno luč Evropske nogometne zveze (Uefa), prvič zaigrala himna Lige prvakov. Zanimanje Napolija se namreč zdi zelo resno, ko pa pokliče takšen velikan, ki bo po osvojenem drugem mestu v prvenstvu seveda tudi letos nastopil v skupinskem delu Lige prvakov, je težko reči ne, dodaja Englaro.  

"Videti je, da se Napoli res zanima zanj in mu ponuja skorajda podvojeno plačo. V teh letih, ko je dejansko na vrhuncu, bi moral to izkoristiti," je za našo spletno stran dejal Englaro. "Ne govorim, da mora v Napoli, vemo, kaj je Napoli in kaj je Atalanta. Napolijev status v Italiji je gromozanski, seveda je tudi Atalanta super klub, a nima takšnega statusa, kakršnega ima Napoli. Vseeno je stopnička več, a odvisno je, kako se bodo dogovorili. Iz njegovih intervjujev in pogovorov je razvidno, da vedno teži k nečemu boljšemu, da gre vedno malce višje. Vprašanje je, ali mu bo odgovarjal tamkajšnji slog igre in ostale reči. Če mu bodo pri Atalanti zvišali plačo na recimo 1,8 ali 2 milijona (evrov, op. a.), težko verjamem, da bo šel v Napoli, v nobenem primeru pa ne gre za igralca, ki bi bil 'mahnjen' na denar."

O možnostih Atalante v boju z najboljšimi evropskimi klubi pa je dodal: "Vprašanje je, koga bodo dobili v skupino. Težko je govoriti, a glede na to, kaj so kazali zdaj, bi lahko kaj naredili. Je tudi res, da je težko ponoviti določene reči, ki si jih počel prej. Tega nikoli ne boš ponovil, zanje je bila ta sezona res izjemno dobra, če pa bi to preslikali tudi v naslednjo ... Vprašanje je, kdo bo ostal, kdo bo odšel. Želijo narediti še en korak več. Finance zanje niso takšna težava, večja težava je to, kakšno ekipo bodo lahko sestavili za naprej. Če bodo imeli odprto mošnjo in bodo lahko pripeljali kaj konkretnega ... Ne visi namreč le 'Jojo' (Iličić, op. a.)."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
27. 06. 2019 07.58
+0
Še ene velika novic a , tudi Messi ne more vsega sam .Iličića primerjati s Messijem je prav smešo.
apodgra
27. 06. 2019 07.55
+2
Iličić ni mahjen na denar, kdo pa ni. Če mu je denar nepomemben , zakaj pa potem hoče igrati v boljših klubih, oziroma hoče igrati še v boljših klubih . Prišel bi igrati v Maribo za malo denarja in bi bil najboljši nogometaš na vasi , kot pa nekje povrprečen igralec v mestu.
totinori
23. 06. 2019 12.27
+4
Robi je bil tip igralca, ki bi ga naša reprezentanca krvavo potrebovala!
tekač
22. 06. 2019 20.34
+1
V kolikor bo malo več tekel bo vrhunski. Drugače bo pri Napoliju hitro na čakalni listi...
ecnarf
22. 06. 2019 12.05
-26
ln k fuks še en polčas ni sposoben igrat
krnekilojz
22. 06. 2019 12.43
+24
mu privoščim ampak, ko ga gledaš igrati za reprezentanco se premika k megla in nobene resne volje ne pokaže, ko igra za klub je pa to čisto drugi igralec. Res pa je, da ima v reprezentanci hlodovino okoli sebe in ga po svoje razumem, da se ne pretegne.
ares1976
22. 06. 2019 13.02
+8
Je reku kavcar.. Jojo je v življenjski formi.. Tako da je prav da to tudi unovči..
alien8potnik
22. 06. 2019 10.36
+29
super za iličića. res mu privoščim. napoli. krasno.