Liga prvakov

Šef VAR-a pred finalom v Madridu: Ne želimo biti priljubljeni, le pravični

Madrid, 31. 05. 2019 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
7

Delivci nogometne pravice, v tem primeru gre za slovensko sodniško ekipo na čelu z Damirjem Skomino, bodo imeli v finalu Lige prvakov prvič pomoč tehnologije. Najboljši sogovornik glede VAR-a je šef sodniške komisije Roberto Rosetti. Italijan bo poveljeval ekipi, ki bo skrbela, da v finalu med Tottenhamom in Liverpoolom sodnikom na travniku prav nič ne bo ušlo ...

Italijan Roberto Rosetti je šef sodniške komisije za VAR.
Italijan Roberto Rosetti je šef sodniške komisije za VAR. FOTO: AP
Roberto Rosetti ima za sabo zelo bogato in tudi uspešno sodniško kariero, v zadnjem obdobju pa se je povsem posvetil VAR-u. Spomini na čas, ko je na travniku delil nogometno pravico, so, kot pravi lepi, a zanimata ga le sedanjost in prihodnost, ko se je (bo) povsem posvetili VAR-u.

Je velika razlika med vašim prejšnjim sodniškim obdobjem in sedaj, ko skrbite za VAR?
Spomini so lepi, a od njih se ne živi. Sodeloval sem na vseh največjih reprezentančnih prireditvah, bil vpet v Ligo prvakov in italijansko prvenstvo, tako da imam bogate izkušnje. Lahko bi rekel, da sem bil srečnež, saj je sodniški poklic tudi moj hobi. A to je moja preteklost, izkušnje pa pridejo prav v moji novi funkciji, ki sem se je lotil zelo resno in zagnano.

Od februarja se sodniki v Ligi prvakov tudi uradno lahko uprejo na VAR. V kolikšni meri in na kašen način je tehnologija spremenila igro?
Velika stvar in še večje priznanje je, da sem šef sodniške komisije za VAR. Delamo na tem, da bi pod okriljem Uefe sodili le najboljši in skrbimo za svetlejšo nogometno prihodnost. VAR je zelo pomemben projekt za nogomet. Najprej za nogomet, nato za sodnike. Cilje je doseči pravilne določitve in se izogniti očitnim napakam. Delamo v smeri pravičnosti. Z veseljem lahko rečemo, da sta v finalu LP ekipi, ki si tudi kar se tiče VAR tehnologije, to zaslužita. Radi bi zagotovili pravičnost. Ne želimo biti priljubljeni, pač pa pravični.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lahko na kratko opišete in razložite, kako sistem deluje? Sodnik nekaj spregleda in potem vskočite vi, z VAR-om. Kako lahko reagirate tako hitro. Iz kolikšnih zornih kotov si lahko ogledate posamezno (kočljivo) situacijo?
Vse zadetke, najstrožje kazni in rdeče kartone vzamemo pod drobnogled. Pogledamo jih iz vsaj štirih zornih kotov. Pomembno je tudi, da so, če je to potrebno, s kartoni kaznovani pravi nogometaši, da ne pride do pomote. Če povzamem, je osnovna naloga tehnologije, da s izognemo očitnim napakam, da ničesar pomembnega ne spregledamo. In ko glavni sodnik nečesa ni videl ali je spregledal, potem mu priskoči na pomoč VAR.

Roberto Rosetti v ekskluzivnem pogovoru za našo medijsko hišo.
Roberto Rosetti v ekskluzivnem pogovoru za našo medijsko hišo. FOTO: osebni arhiv
Naš Damir Skomina je bil pravzaprav prvi, ki se je na uradni tekmi Lige prvakov spoprijel z novo tehnologijo. Sprejel je pomembno odločitev na tisti zloglasni tekmi osmine finale med Manchester Unitedom in PSG-jem. Še bolj pomembna je bila njegova odločitev v Amsterdamu na tekmi Ajax - Real Madrid. Vaš komentar?
Obakrat je sprejel pogumno in primerno, oziroma pravilno sodniško odločitev. To so potrdile tudi analize in strokovna mnenja. Damir je povsem pravilno razveljavil gol Ajaxa.
 
Prav Skomina bo delil nogometno pravico na tekmi finala med Tottenhamom in Liverpoolom. Imate kakšno sporočilo zanj, morda nasvet? Kako bi sicer opisali njegov način sojenja? 
Odličen sodnik je. Sodnik na katerega se lahko zanesemo. Je zelo izkušen. Bil je že trikrat v polfinalu Lige prvakov in delil pravico tudi v finalu Lige Evropa. Sodil je na svetovnem in evropskem prvenstvu, zato je njegovo imenovanje za glavnega sodnika finala LP, več kot zasluženo. Zaželimo mu lahko le še srečo. Prepričan sem, da bo dobro opravil svoje delo. 

Gospod Rosetti, hvala za pogovor.
Liverpool - Tottenham
Liverpool - Tottenham FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
01. 06. 2019 09.03
-1
Skoda da var letos ni bil pravicen v laligi...ce barci vzamemo 12tock ki jih je pridovila na racun vara bi bil atletiko prvak...
Štanjkol
01. 06. 2019 14.54
Kollerik
31. 05. 2019 20.23
+0
Gremo Klopp & co!
fihner
31. 05. 2019 19.56
+1
Vsekakor naj zmaga Liverpool. Nj bo dobra tekma, no!
tedoVV2HCmedo
31. 05. 2019 18.33
+0
Perez se je letos že srečal s šefom VAR-a. Dal mu bo podkupnino za vsako 11metrovko.
idiu3krasne
31. 05. 2019 16.57
+3
Kje je Real...tam kot Barcelona...na kavču pred tv ekranom...hahahaha😂😂😂😂😂 lep vikend...upam na zmago spursov
cripstoned
01. 06. 2019 09.04
+1
Real je do danes aktualni 3x zaporedni evropski prvak...