Liga prvakov

Po Mbappeju v Španiji pustošil še Haaland, a Sevilla ohranja (realne) upe

Sevilla, 17. 02. 2021 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Borussia Dortmund je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov na gostovanju v Sevilli slavila s 3:2. Vsi trije zadetki nemške ekipe so padli že v prvem polčasu, pod prvega se je podpisal Mahmoud Dahoud, druga dva pa je dosegel Erling Haaland. Dolgo je za Sevillo kazalo še slabše, a ji je v 84. minuti z golom za 2:3 veliko mero upanja povrnil rezervist Luuk de Jong.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Sevilla - Borussia Dortmund
    19:31
    Vrhunci tekme Sevilla - Borussia Dortmund
  • Vrhunci tekme Porto - Juventus 2:1
    04:41
    Vrhunci tekme Porto - Juventus 2:1

Domači nogometaši so v srečanje vstopili s sijajno popotnico, saj so pred tem v vseh tekmovanjih zabeležili kar devet zaporednih zmag ob le enem prejetem zadetku. Poleg tega strateg Julen Lopetegui praktično ni imel težav s poškodbami in je od prve minute na zelenico poslal skoraj najmočnejšo zasedbo. Od tistih, ki bi tekmo morda lahko začeli, sta manjkala zgolj že dlje časa odsotna Marcos Acuna in Lucas Ocampos, oba zaradi poškodbe. Kot osrednji branilec je zopet zaigral Jules Kounde, ki je minuli teden zabil izjemen zadetek Barceloni, od ofenzivnih nogometašev pa bi veljalo izpostaviti Ivana Rakitića na položaju "desetke", Susa in zimskega prišleka iz Atalante Papuja Gomeza na krilnih pozicijah ter Youssefa En-Nesyrija v konici napada. 

Na drugi strani je Borussia na zadnjih sedmih tekmah le dvakrat slavila, kar trikrat pa je morala priznati premoč nasprotniku. Začasni trener Edin Terzić, ki ga bo po koncu sezone nadomestil Marco Rose, trenutni strateg Borussie iz Mönchengladbacha, je od prve minute v osrčje zvezne vrste poslal tudi Juda Bellinghama. Nadarjeni 17-letnik je postal sploh najmlajši Anglež, ki je kdaj začel tekmo izločilnih bojev Lige prvakov. Pred njim pa je mesto v prvi enajsterici dobil udarni Borussiin trio Marco Reus, Jadon Sancho in Erling Haaland. Debi na najelitnejšem evropskem odru pa je ob odsotnosti rojaka in prvega vratarja gostov Romana Bürkija dočakal 33-letni Marwin Hitz.

Mojstrovina Dahouda kot odgovor na silovit začetek Seville
Podobno kot obračun na Dragau, kjer je Porto proti Juventusu povedel že v drugi minuti, se je tudi obračun na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan začel silovito. Sevilla je takoj prevzela nadzor nad igro, kar jo je nagradilo že v sedmi minuti. Po hitri kombinaciji na levi strani napada je Fernando z ostro podajo prenesel težišče igre na desno, kjer je bil Suso. Pričakovati je bilo, da se bo nekdanji nogometaš Milana odločil za strel z razdalje, saj je bil v odličnem položaju, a je najprej kot na vrtiljaku z lažnim strelom zavrtel Sancha, nato pa s kakšnih 20 metrov le sprožil nizek strel, ki ga je pred lastnim vratarjem preusmeril Matts Hummels, tako da je bil Hitz brez moči. Gostje so v prvih minutah izgledali povsem izgubljeno, saj so žoge zapravljali eno za drugo, na njihovo srečo pa so kljub neprepričljivi igri kmalu prišli do izenačenja. V 19. minuti je po podaji Erlinga Haalanda z velike razdalje sprožil Mahmoud Dahoud, ki je s plasiranim strelom v levi zgornji kot matiral nemočnega Yassina Bounouja, bolj znanega pod nadimkom Bono

Fantastični Erling Haaland je sodeloval pri vseh treh zadetkih gostov.
Fantastični Erling Haaland je sodeloval pri vseh treh zadetkih gostov. FOTO: Sofascore.com
Haaland je na svoji sedmi tekmi v Ligi prvakov v majici Borussie iz Dortmunda vpisal že deseti zadetek. Le na povratni tekmi osmine finala v lanski sezoni proti PSG-ju se ni vpisal med strelce. 

Ko se ogreje Haaland, se nasprotnikom slabo piše ...
Čeprav v prvi četrtini tekme ni izgledalo, da bi lahko Borussia narekovala ritem igre, so Nemci po zadetku za 1:1 zaigrali kot prerojeni. V 27. minuti je Haaland prišel do žoge kakšnih 30 metrov od vrat Seville, jo nato popeljal pred kazenski prostor, kjer si je s Sanchom izmenjal sijajno dvojno podajo, ki jo je v svojem slogu kronal z natančnim zaključkom za 1:2. V 34. minuti bi norveški čudežni deček kmalu zabil še drugič, a je silovit strel z razdalje uspešno ubranil Bono. Maroški vratar bi lahko bil na preizkušnji že minuto kasneje, ko se je po podaji iz kota v ugodnem položaju znašel Hummels, čigar strel pa je šel preko domačih vrat. Tik pred koncem prvega dela pa je Haaland udaril še drugič. Ivan Rakitić je na svoji sredini slabo podal, tako da je do žoge prišel Reus, ki je nato lepo zaposlil vtekajočega Norvežana, ta pa je z levico v kazenskem prostoru izkoristil "zicer" za izjemno popotnico gostov na odmor med polčasoma.

Lopeteguiev "all-in", ki se je (delno) izplačal
V drugem delu je Sevilla morala iti na vse ali nič in v tej luči tudi Lopetegui ni imel pretirano veliko prostora za taktiziranje. Pričakovalo je, da bo na igrišče poslal vse napadalne sile, ki jih je še imel na klopi, kar se je kmalu tudi zgodilo, je pa presenetil z izbiro nogometašev, ki jih je poslal pod prho. Že med odmorom je sicer v garderobi ostal Rakitić, ki ga je nadomestil Nemanja Gudelj, v 60. minuti pa smo videli kar trojno zamenjavo v domačih vrstah. In zelo presenetljivo so z igrišča odšli vsi trije napadalni aduti Gomez, Suso in En-Nesyri, namesto katerih so vstopili Luuk de Jong, Munir El Haddadi in Oliver Torres

Dolgo smo sicer v drugem delu čakali na prave priložnosti. Kot prvi je vrata nasprotnika resneje ogrozil mladi Bellingham, ki je v 71. minuti streljal z velike razdalje, a je Bono brez večjih težav ubranil njegov strel. V 74. minuti je s prostega strela nevarno zapretil rezervist Oscar Rodriguez, ki je na igrišče vstopil le nekaj minut prej, Hitza, ki žoge ni uspel doseči, pa je rešila vratnica. Sevilla je v zaključku vse bolj prihajala do zrelih situacij, a je bila obramba gostov kot po pravilu na mestu. Vse do 84. minute, ko je Oscar podal s prostega strela, na drugi vratnici pa je neovirani joker s klopi De Jong žogo potisnil v mrežo Borussie za končni izid. V sodnikovem dodatku je bil pred vrati domačih nevaren Sancho, ki je za malenkost zgrešil vrata Seville, v 94. pa so domači zahtevali enajstmetrovko po domnevnem prekršku nad strelcem petega zadetka, a je kasnejši pregled s sistemom VAR pokazal, da je bilo vse čisto, tako da je ostalo pri 2:3. 

Statistika tekme Sevilla - Borussia Dortmund.
Statistika tekme Sevilla - Borussia Dortmund. FOTO: Sofascore.com

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi: 

Sevilla – Borussia Dortmund 2:3 (1:3)
Suso 7. De Jong 84.; Dahoud 19., Haaland 27., 43. 

Začetni enajsterici:

Sevilla: Bono, Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos, Escudero, Fernando, Jordan, Rakitić, Suso, Gomez, En-Nesyri.
Borussia Dortmund: Hitz, Morey, Akanji, Hummels, Guerreiro, Can, Dahoud, Bellingham, Reus, Sancho, Haaland.

Porto ‒ Juventus 2:1 (1:0)
Taremi 2., Marega 46.; Chiesa 82. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
18. 02. 2021 10.09
+1
Tale je neverjeten.
motorist_mb
18. 02. 2021 08.02
+4
Tale Haaland postaja strašn igralec!
realmadrid the best
18. 02. 2021 11.21
+2
Mislim da če ga kupi Real bo Real več pridobil kot z Mbappejem je pa res da Haaland hoče v Barco Mbappe pa v Real...Pustimo se presenetiti.lp