Liga prvakov

Statistični pregled Lige prvakov: le en gol s prostega strela, prejel ga je Oblak

Ljubljana, 24. 08. 2020 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
10

Po koncu najbolj nenavadne sezone Lige prvakov, v kateri je lovoriko dvignil Bayern, smo v analizo vzeli statistične podatke in pripravili pregled v nedeljo zaključene sezone 2019/2020. Eden izmed bolj zanimivih podatkov je ta, da je v tej sezoni Lige prvakov iz prostega strela padel le en gol: pod 'nesrečneža', ki ga je prejel, pa se je podpisal ravno Slovenec – Jan Oblak. Se še spomnite projektila Paula Dybale?

Edini zadetek, ki je padel iz prostega strela, je dosegel Paulo Dybala na tekmi skupinskega dela med Atletico Madridom in Juventusom. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je Argentinec 26. novembra lani s 'skrajšanega' kota z neposrednim strelom pod prečko presenetil sicer izvrstnega slovenskega vratarja Jana Oblaka. Prav ta zadetek je tudi odločil tekmo v korist Juventusa. To, da je padel le en gol iz prostega strela, je morda povezano tudi z manjšim številom tekem (zaradi zaključnega turnirja v Lizboni, ki je nastopil kot posledica pandemije novega koronavirusa), a tudi če primerjamo ta podatek s preteklo in predpreteklo sezono, ugotovimo, da je številka zares nizka. V sezoni 2018/29 je namreč neposredno iz prostih strelov padlo 11 golov, v sezoni 2017/18 pa sedem.

Rezime Lige prvakov
Rezime Lige prvakov FOTO: Sofascore.com

Ligo prvakov v sezoni 2019/2020 je osvojil Bayern, ki je pod vodstvom trenerja Hansija-Dieterja Flicka spisal zgodovino, saj je dobil prav vseh 11 (možnih) tekem. S tem so se Bavarci razveselili šestega naslova med evropsko elito. In kakšen podpis so pustili: dosegli so 43 zadetkov, prejeli so jih osem, kar šest tekem pa so zmagali brez prejetega zadetka. V finalu, v katerem so se udarili s Paris Saint-Germainom, so slavili z golom Kingsleyja Comana v 59. minuti. 

Izjemno povprečje: 3,24 zadetka na tekmo
V nedavno zaključeni sezoni Lige prvakov je padlo 386 zadetkov na 119 tekmah, kar v povprečju znese 3,24 zadetka na tekmo, to pa je največ, odkar se je tekmovanje preimenovalo v Ligo prvakov leta 1992. Kar 303 zadetki so padli znotraj kazenskega prostora, 45 pa izven. Skupno je iz prekinitev padlo 38 zadetkov: kar 37 iz enajstmetrovk, le eden, kot smo zgoraj že zapisali, iz prostega strela. Pri zadetkih je prevladovala desnica, skupno so nogometaši z desno nogo zabili 209 golov, z levico pa 'le' 116, 51 jih je padlo z glavo, 10 pa je – po podatkih Sofascore – bilo avtogolov. Vratar Bayerna Manuel Neuer je bil tisti čuvaj mreže, ki je največkrat ohranil mrežo nedotaknjeno. To mu je uspelo kar šestkrat. Za primerjavo: škofjeloška hobotnica Jan Oblak, ki je bil v preteklih sezonah Lige prvakov in La Lige sinonim za 'čisto mrežo', je v tej sezoni Lige prvakov na štirih tekmah zaključil brez prejetega zadetka. Slovenski vratar je sicer na lestvici 'nedotaknjenih mrež' zasedel tretje mesto. Med Oblaka in Neuerja se je s petimi 'ničlami' vrinil Keylor Navas.   

Najboljši strelec: Robert Lewandowski s 15 zadetki
Najboljši strelec pravkar končane sezone Lige prvakov je Robert Lewandowski, ki se je zaustavil pri 15 zadetkih. Kazalo mu je celo še bolje, a je prav na zadnji tekmi v finalu ostal brez zadetka – veselje mu je preprečila vratnica. In prav na zadnji tekmi sezone je ostal brez gola, sicer bi se v zgodovino vpisal kot nogometaš, ki je zabil na vseh tekmah Lige prvakov, na katerih je nastopil v eni sezoni Lige prvakov. Na drugem mestu se je znašel ena izmed najprijetnejših presenečenj te sezone - mladi norveški napadalec Erling Braut Haaland. Zaustavil se je pri desetih golih, a te je dosegel v dveh različnih majicah - RB Salzburga in Borussie Dortmund. Na tretjem mestu najdemo še junaka polfinala, Bayernovega Serga Gnabryja, ki je na koncu zbral dvet golov. Na četrtem in petem mestu sledita Tottenhamov napadalec Harry Kane in Citjyev Gabriel Jesus s šestimi zadetki. 

Najboljši strelci Lige prvakov 2019/2020
Najboljši strelci Lige prvakov 2019/2020 FOTO: Sofascore.com

Na vrhu seznama najboljših podajalcev je argentinski nogometaš PSG-ja Angel di Maria, na visokem drugem mestu pa je Robert Lewandowski, sicer tudi najboljši strelec nedavno zaključene sezone. Visoko med podajalci sta tudi napadalca Kylian Mbappe in Neymar, ki sta skupaj s soigralci pri PSG-ju lizbonski finale – ta bi sicer po prvotnih načrtih moral biti v Carigradu, a je vse skupaj spremenila pandemija novega koronavirusa – sklonjenih glav.

Najboljši podajalci Lige prvakov
Najboljši podajalci Lige prvakov FOTO: Sofascore.com

Idealna enajsterica
In še zadnje dejanje: idealna enajsterica po izboru Sofascore. Gre za izračun različnih statističnih podatkov, ki določajo končno oceno, nogometaši pa morajo, da se sploh lahko uvrstijo v ožji izbor, odigrati vsaj sedem tekem. Algoritmi sistema Sofascore so izbrali naslednjo postavo: 4-2-3-1, in sicer so si mesto v najboljši ekipi nedavno končane sezone Lige prvakov prislužili: vratar PSG-ja Keylor Navas, branilci Alphonso Davies (Bayern), Thiago Silva (PSG), Dayot Upamecano (RB Leipzig) in Joshua Kimmich (7,55). Med vezisti so se znašli Kevin De Bruyne (Manchester City), Thiago Alcantara (Bayern), v napadu pa najdemo Neymarja (PSG), Lionela Messija (Barcelona), Serga Gnabryja (Bayern) in Roberta Lewandowskega (Bayern). 

Idealna enajsterica Lige prvakov
Idealna enajsterica Lige prvakov FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Homer.Simpson
25. 08. 2020 12.59
+1
Danes zjutraj ob 08:00 na RAC1, oddaja Tu diràs: ''Actualmente nuestros representantes volaron a Madrid para obtener la firma que solucionará nuestro puesto de portero durante los próximos 10 años''. Upam, da veste za koga gre. LP
Homer.Simpson
25. 08. 2020 08.32
-6
Pozdravljeni, nov dan, novi dogodki. V Barceloni se dogaja s svetlobno hitrostjo. Zdaj je pravi trenutek, da naredimo kratek povzetek dosedanjega dogajanja, preden odjeknejo resnične ''bombe''. 1.) Ronald Koeman je že trdno prevzel vajeti. 2.) V kratkem bo mesto pomočnika prevzel Xavi, od leta 2022 pa naj bi postal prvi trener. 3.) Bartomeu seveda ostaja, pomembno je, da se zaveda svojih napak v preteklosti in je pristal na popoln remont ekipe, Koeman in Xavi imata proste roke, za okrepitve pa je namenil praktično neomejena sredstva. 4.) MESSI ZANESLJIVO ODHAJA, cilj Koemana je drastična pomladitev ekipe, tu pa za Lea ni več prostora. Verjetna destinacija: Juventus. 5.) Odpisani so tudi: Ter Stegen, Neto, Langlet, Rakitić, Arthur, Vidal, Fernandes, Suarez, Griezmann, verjetno tudi Jordi Alba. 6.) Coutinho se je že vrnil iz posoje pri Bayernu, na posoj pa odhaja Fati, verjetno v Inter ali Juventus. 7.) Zaenkrat je potrjen prihod Dybale in Martineza, pohvalno je, da se je v matični klub vrnil veteran Pedro. 8.) Pique in Busquets ostajata, ker imata premočni pogodbi, a pri Koemanu nista več v prvem planu, kot tudi ne Pjanić, ki sicer že trenira v Barceloni. 9.) Prvi kandidat za vratarja ostaja JAN OBLAK, pravijo, da je praktično vse dogovorjeno (kot poroča Radio RAC 105). 10.) Visoko na listi želja je Alaba iz Bayerna, zanj ponujajo Suareza, Vidala in Rakitića. 11.) Seveda pa bosta glavni zvezdi letošnjega prestopnega roka De Light in Haaland, menda je Bartomeu izjavil, da ju bo pripeljal za vsakršno ceno, obeta se torej nov rekord pri prestopih. 12.) Veliko se je špekuliralo o Van De Beeku, vendar ga Koeman do sedaj ni omenil niti z besedico. Toliko zaenkrat, dogajanje stalno spremljam prek medijev in prijatelja, ki ima informacije iz prve roke, takoj, ko bo znano kaj novega, se spet javim. LP
Sisli288
25. 08. 2020 08.36
+4
informacija iz prve roke je edino da si ti neumen
samomojemnenje
25. 08. 2020 09.34
+4
Homer, pa ne da že zjutraj uživaš substance.
RUBEŽ
25. 08. 2020 08.14
+6
Navas pred Neuerjem, BUČKE.
Admin je Kekec
24. 08. 2020 21.51
+0
Pol ze ni tako izvrsten🤣🤣
olimpija007
24. 08. 2020 21.44
-1
Grande Leo 🐐🐐
olimpija007
24. 08. 2020 21.43
+0
Andrej Volaj
24. 08. 2020 21.31
+5
vsaj nekje je Janko zmagal 😄
Jetski
24. 08. 2020 20.18
+5
Jan Oblak KING💪🇸🇮💪👍