Liga prvakov

Stroga pravila Uefe v novi sezoni: možni tudi razpleti za zeleno mizo

Nyon, 05. 08. 2020 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska nogometna zveza je napovedala, da bo 48 ur pred vsako tekmo v prihajajoči sezoni s strani klubov zahtevala aktualen seznam ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, če pa klubi časovnega roka ne bodo spoštovali, jim grozi celo poraz za zeleno mizo z 0:3.

Aleksander Čeferin (drugi z leve) je predsednik Evropske nogometne zveze.
Aleksander Čeferin (drugi z leve) je predsednik Evropske nogometne zveze. FOTO: Damjan Žibert

Gre za nove smernice Evropske nogometne zveze (Uefa), ki se pripravlja na novo težavno sezono v svojih mednarodnih tekmovanjih. Sankcije bodo ostre, saj so pri Uefi po poročanju ESPN zatrdili, da bodo klubi, ki pred posamezno tekmo Uefe ne bodo pravočasno obvestili o najnovejših ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v svoji državi, lahko tvegali poraz za zeleno mizo z 0:3.

"Če klub Uefine administracije dva dni pred relevantno tekmo ne bo obvestil o kakšnih dodatnih omejitvah, ki bi se razlikovale od tistih, ki bodo objavljene s strani Uefe, potem bo klub odgovarjal," so zapisali in dodali, da bo odgovoren klub v tem primeru prisiljen "predati tekmo". 

Rdeči seznam: Albanija, Belorusija, Bolgarija, BiH, Črna Gora, Izrael, Luksemburg, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Srbija ...
Uefa se sicer zdaj pripravlja na zaključek Lige prvakov in Lige Evropa, ki se bosta razpletli na zaključnih turnirjih na Portugalskem in v Nemčiji, potem ko bodo klubi še odigrali povratne obračune osmine finala. Uefa pred naslednjo sezono 2020/21, ki jo bo covid-19 očitno prav tako močno zaznamoval, dodaja, da mora klub, ki bi mu žreb namenil tekmeca iz države, iz katere je vstop v državo prepovedan, primoran poiskati nevtralno prizorišče za svojo domačo tekmo. V primeru, da to gostitelju ne bi uspelo, bi prav tako moral "predati tekmo", dodaja Uefa.

Ukrepi bodo veljali že v kvalifikacijah za Ligo prvakov in Ligo Evropa, kjer bodo slovenske barve branili Celje, Maribor, Olimpija in Mura. Na slovenskem rdečem seznamu, potniki iz teh držav morajo v 14-dnevno karanteno, so trenutno Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Srbija in določene administrativne enote Španije (Aragonija, Baskija, Katalonija, Navarra in Valencija).

Če bi slovenski klub opravljal vlogo gostitelja in bi jim žreb namenil tekmece iz omenjenih držav oziroma administrativnih enot, bi to verjetno pomenilo selitev na nevtralno prizorišče, seveda v primeru, da vrhunskim športnikom ne bi dovolili izjeme, kot bodo to v primeru tekme v Manchestru med Manchester Cityjem in Real Madridom storili v Veliki Britaniji, kjer morajo potniki iz Španije sicer v obvezno karanteno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anticripstoned
06. 08. 2020 11.07
+4
Perezovi sodniki nikoli ne bodo kaznovani
PartyTime
05. 08. 2020 19.14
+11
Nic bat, City, PSG in podobni ne bodo kaznovani... kak klub iz Romunije in podobno pa brez problema... tut 5x v sezoni. Fairplay pa te zadeve...
motorist_mb
05. 08. 2020 17.40
+6
Vedno bolj je potegjen!
manucao
05. 08. 2020 17.34
+2
Čeferin predvsem pamet v glavo. S vsem dolžnim spoštovanje sam še nisem zasledil, da je karkoli napisal v zvezi tekme Atalanta - Valencija v Milanu!! Pojavlja se tudi vprašanje povratne tekme Barcelona - Napoli a situacija je kljub temu malce boljša ker bo takrat brez gledalcev. Saj veste pri teh pravnikih se nikoli ne ve enkrat se odločijo prav drugič pa popolnoma narobe.
Andree
05. 08. 2020 17.26
+9
pomeni,da če ne bo zmagal klub po okusu uefe vemo kaj sledi
direkcija
05. 08. 2020 17.24
+4
Ko vidim ta naduti fris, me stisne v prebavilih. Kako je lahko ta človek komurkoli simpatičen.
manucao
05. 08. 2020 17.36
+1
Res je važen in prepotenten a žal vsi smo različni in tu ni kaj. Če bi se samo malce "spustil na zemljo" bi bil prvorazredni predsednik UEFE.
macek_garfield
05. 08. 2020 16.58
+4
ta ceferin spet neumnosti sprejema pa to