Liga prvakov

Tuchel ostaja previden: Vse se lahko spremeni v nekaj sekundah

London, 16. 03. 2021 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Povratni tekmi med Chelseajem in madridskim Atleticom ter Bayernom in Laziem bosta v sredo razdelili še zadnji vozovnici za četrtfinale Lige prvakov. Chelsea ima po prvem obračunu osmine finala v Bukarešti, kjer je Jan Oblak s soigralci Londončane gostil zaradi "koronskih" omejitev v Španiji, minimalno prednost 1:0. Prenos se na Kanalu A in VOYO začne ob 20.30.

Več videovsebin
  • Trening Atletico Madrida pred povratno tekmo osmine finala LP s Chelseajem
    01:09
    Trening Atletico Madrida pred povratno tekmo osmine finala LP s Chelseajem
  • Trening Bayerna pred povratno tekmo osmine finala LP z Laziem
    01:08
    Trening Bayerna pred povratno tekmo osmine finala LP z Laziem

Prekrasen zadetek Olivierja Girouda je Chelseaju prinesel pomemben gol v gosteh in na koncu tudi zmago na prvem obračunu osmine finala z madridskim Atleticom. Vodilna ekipa španskega prvenstva s slovenskim vratarjem Janom Oblakom ni upravičila vloge izrazitega favorita proti mlademu moštvu, ki ga je pred manj kot dvema mesecema prevzel nemški strateg Thomas Tuchel.

Nekdanjemu trenerju Mainza, Borussie Dortmund in nazadnje Paris Saint-Germaina (s Parižani se je lani uvrstil v zgodovinski finale LP) gre za zdaj (skoraj) vse kot po maslu na stadionu Stamford Bridge, kjer Tuchel ne pričakuje velikih sprememb v primerjavi s prvo tekmo.

Olivier Giroud (na fotografiji levo) je v Bukarešti zabil fantastičen zadetek za zmago Chelseaja.
Olivier Giroud (na fotografiji levo) je v Bukarešti zabil fantastičen zadetek za zmago Chelseaja. FOTO: AP

Želijo ponoviti predstavo iz Bukarešte
"Osebno pričakujem bolj ali manj enako tekmo kot v Bukarešti," je dejal Tuchel, ki je več kot očitno do potankosti analiziral tekmece. "(Kieran) Trippier, (Jose Maria) Gimenez in (Yannick Ferreira) Carrasco so se vrnili, to malce spremeni strukturo in slog napadanja, daje jim svobodo, da lahko bočno napadejo s Carrascom in Trippierjem in računajo morda na (Thomasa) Lemarja, gotovo pa bo na položaju na sredini na voljo tudi (Marcos) Llorente. Na splošno pa pričakujem zelo podobno ekipo, proti kateri je težko igrati in v tekmi s katero je težko najti prostore za zadnjo vrsto. Zelo težko je proti njim ustvarjati priložnosti. To je za nas enako velik izziv kot na prvi tekmi, a tam smo odigrali izjemno tekmo, takšno predstavo pa želimo ponoviti. Vemo, kako težko bo proti Atleticu, a to je naš cilj," je dodal.

Pred tekmo Chelsea - Atletico Madrid.
Pred tekmo Chelsea - Atletico Madrid. FOTO: Sofascore.com

Po mnenju Tuchla je Atletico s trenerjem Diegom Simeonejem v zadnjih letih dokazal, da gre za ekipo, ki spada med najtežje tekmece – a ne le zaradi izvrstne igre v obrambi, temveč tudi zaradi napada, ki mu v tej sezoni poveljuje urugvajski ostrostrelec Luis Suarez. Stari znanec angleških zelenic se kot nekdanji član Liverpoola še posebej motiviran vrača na Stamford Bridge, glede na to, da mu je ravno Chelsea s Josejem Mourinhom v dramatični sezoni 2013/14 prizadejal enega najbolj bolečih porazov v rdečem dresu, ki je bil morda celo ključen v boju za naslov prvaka.

"Prepričan sem, da ima vsak klub svoj DNK in svoje karakteristike," je svojo analizo nadaljeval Tuchel. "Atletico je pod Simeonejem v mnogih letih postal ena od ekip, ki jih je v Evropi najtežje premagati. To je njihova karakteristika, zanašajo se na disciplinirano, delovno in izjemno organizirano obrambo, hkrati pa so neverjetno kakovostni v napadu in tudi v igranju s posestjo. Zame je njihova ekipa zelo lepo zaokrožena. To je ekipa, v tekmi proti kateri moraš paziti na vse."

Dodal je še: "Ne verjamem, da se bo zaradi rezultata 1:0 pristop na začetku tekme preveč spremenil. Nato se morata ekipi prilagoditi na vse izzive, ki pridejo med tekmo. Vse se lahko spremeni v nekaj sekundah saj vemo, kako je v nogometu. En gol, ena odločitev sodnika, nekaj sreče ali nekaj smole lahko povsem obrne tekmo. Moramo biti zelo, zelo osredotočeni in pripravljeni na prilagoditev vsakršni situaciji. To je izziv proti ekipi, kakršna je Atletico."

Prenosi povratnih tekem osmine finala Lige prvakov.

'Kot trener nisi nikoli na varnem'
Na torkovi novinarski konferenci je Tuchel dobil tudi vprašanje o morebitnem boju za prvi kos srebrnine v novem klubu in o tem, kaj bi pomenil uspeh proti ekipi, kakršna je Atletico. Pri Chelseaju so pričakovanja seveda vedno zelo visoka, Tuchel, ki je konec januarja nasledil klubsko legendo Franka Lamparda, pa ne beži pred dejstvom, da ima trener vsakega kluba, ne le Chelseaja, vedno malce majav stolček.

"Vsaka ekipa, ki je v osmini finala, je tam zato, ker lahko naslov osvoji. O tem ni nikakršnega dvoma. To se je v zadnjih letih tudi pokazalo. Na ta način spoštujemo to tekmovanje, v katerem smo ravno zaradi tega: da dobimo takšne tekme. Moja naloga je, da ekipa dobiva tekme v nizu. Kot trener nisi nikoli na varnem, to moraš vzeti v zakup," je dodal Tuchel.

"V Franciji smo osvojili nekaj pokalov in naše sodelovanje se je kljub temu končalo, tako da ... Glede tega si ne morem beliti glave. Lahko samo znova gradim svoj status, osebno sem zelo srečen in hvaležen, da sem del tega kluba. Občutek je zelo naraven in čutim, da gre veliko zaslug za to ekipi. Všeč mi je igra ekipe, všeč mi je, kako se skupaj borimo in kako skupaj tekmujemo. In to bomo še naprej počeli. Če nam bo to uspevalo tako, kot nam je do sedaj, vsake tri dni, bomo dobivali tekme v nizu. Zato sem tu. Jaz moram opraviti svoje delo, igralci pa svoje." 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.