Liga prvakov

Uefa na čelu s Čeferinom prava zmagovalka evropskih tekmovanj

Ljubljana, 21. 08. 2020 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Še kakšen mesec nazaj se je zdelo, da bo dokončanje evropske nogometne sezone prava misija nemogoče. Francija je že odpovedala zaključek domačih lig, a ji ostala največja prvenstva na srečo niso sledila. Tudi evropska nogometna zveza na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom ni vrgla puške v koruzo in je sezono s sicer prilagojenim programom pripeljala do konca. V nedeljo bo finale Lige prvakov predstavljal epilog uspešne zgodbe – velike Uefine zmage.

UEFA se je odločila za pot, ki si je zdela malo verjetna, a ji je na koncu uspelo. Iz korona krize bo prišla kot zmagovalka.
UEFA se je odločila za pot, ki si je zdela malo verjetna, a ji je na koncu uspelo. Iz korona krize bo prišla kot zmagovalka. FOTO: Uefa

Zmagovalci so nenazadnje vsi, ki so kljub neugodni situaciji nadaljevali z nogometom in sezono tako ali drugače pripeljali do konca. Na drugi strani so poraženci vsi tisti, ki so na začetku prvega vala koronavirusa prekinili s tekmovanji. Če bi to storili povsod, bi klubi in zveze izgubili na milijone, morda celo milijarde evrov, a jih zaradi vztrajnosti nekaterih niso. Klubi so ostali pri življenju in bodo, ko bo to spet mogoče, na svojih tribunah znova pozdravili navijače.

Veliko od naštetega je z ustreznim ravnanjem omogočila prav Uefa. Ta se je odločila žrtvovati evropsko prvenstvo in si s tem zagotovila, da ostala tekmovanja pod njenim okriljem niso imela skrajnega roka izvedbe. Poleg tega so državne zveze od Uefe dobile proste roke za izvedbo domačih lig, katerih začetek je bil v veliki meri odvisen od državnih politik. Nekateri, denimo v Nemčiji, so z nogometom začeli prej, spet drugi (v Angliji ali Italiji, op. a.) so začeli pozneje, a prav vsi so prvenstva izvedli do konca. 

Finale Lige prvakov boste lahko v nedeljo od 20.00 dalje spremljali na Pop TV in VOYO. 

To je omogočilo, da namesto tradicionalnega avgustovskega nogometnega zatišja na Portugalskem oziroma v Nemčiji spremljalo pravi festival evropskega nogometa. Navijači so, kolikor je v takšnih časih to sploh mogoče, le prišli na svoj račun. Pričakuje se, da bo nedeljski finale med Bayernom in PSG-jem spremljala vsaj milijarda ljudi po celem svetu. Če ne bi bilo Uefe in trmastosti njenih vodilnih, ga ne bi spremljal nihče. 

Vodilni možje Uefe so dokazali, da so sposobni prilagajanja razmeram in da so odprti za uvajanje novosti. To je nekaj, kar se jim je še pred leti pogosto očitalo. Zaključni turnir osmerice v Ligi prvakov je bil eksperiment in je prišel kot posledica skrajnih razmer, a se je izkazal za zadetek v polno. Čeprav je jasno, da bomo nanj pozabili takoj, ko se razmere vrnejo v "normalnost", so v Nyonu z njegovo izvedbo postavili odlične temelje za prihodnost.

Aleksander Čeferin je s sodelavci v teh sila negotovih časih pokazal, kako preskočiti ovire, ki jih je s seboj prinesla epidemija. Tlakoval je pot uspešni izvedbi športnih tekmovanj v prihodnjih mesecih. Ko so Lige prvakov in druga največja tekmovanja v ostalih športih mirovale, se je nogometna igrala. In čeprav je za kakršnekoli točne finančne zaključke seveda še prerano, je nekaj povsem jasno. Po koncu korona krize bo razlika med nogometom in ostalimi v finančnem smislu večja kot kadarkoli prej. In morda do tega ne bi prišlo, če evropske nogometne zveze ne bi – končno – vodili pravi ljudje.

Finale Lige prvakov 2020
Finale Lige prvakov 2020 FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lustracija
22. 08. 2020 15.59
To bi vsak rezervni igralec lohk zrihtu.
yanay
22. 08. 2020 10.03
+1
Vodstvo UEFA-e je naredilo pameten načrt, s katerim so uspeli spraviti evropska tekmovanja pod streho. Jutrišnji finale bo tako pika na 'i' uspešne izvedbe tega načrta. Enostavno in učinkovito.
BobbyP
22. 08. 2020 09.41
+7
Pumpamo, pumpamo. Gradimo "nov obraz". 🐑🐑🐑
hotchilipoper
22. 08. 2020 09.43
-2
mačo123
22. 08. 2020 09.34
+1
S polne riti je lahko srat.
hotchilipoper
22. 08. 2020 09.25
+5
A to on plača za objavo,sam vprašam?
Uporabnik1211614
22. 08. 2020 09.23
+5
Ja res so praktično edini ko bodo speljali to tekmovanje. Tu je denar in lahko, ostali pa že itak životarijo z izvedbami in brez gledalcev to sploh ni mogoče.
obožeobože
22. 08. 2020 08.36
+3
Marjan Petek
22. 08. 2020 08.26
-8
Čuferin ne nosi maske je imun na virus in denar.Koliko jih je umrlo zaradi tekem v Italiji ker je Čuferin in URFA dovolil tekme. Ko bodo začele deževati tožbe pa ...........bo kriv za smrti in prav je tako.
deltex
22. 08. 2020 09.35
+3
V svoji zaslepljenosti in sovraštvu najbrž ne opaziš, kako neumna in neumestna je tvoja trditev. Ne bom razlagal, zakaj, ker itak ne bo pomagalo, so pa italijanske in španske oblasti (ne UEFA, ki nima s tem nič) te domneve že zdavnaj zavrgle.
bobiv
22. 08. 2020 11.33
+0
A to ti je ijj rekel, ali ti je napisal na list, ti pa si prepisal, saj s svojo prazno glavo pač sam ne znaš razmišljat?!