Liga prvakov

Uefa odprla disciplinski postopek proti zadnjim superligašem

Nyon, 25. 05. 2021 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska nogometna zveza je potrdila, da je začela disciplinski postopek proti madridskemu Realu, Barceloni in Juventusu zaradi poskusa ustanovitve novega tekmovanja in dejstva, da se tako imenovani Superligi (javno) še niso odpovedali. Omenjenim klubom grozi dveletni suspenz.

Predsednik Juventusa Andrea Agnelli (na fotografiji) je odigral eno ključnih vlog pri poskusu "odcepitve".
Predsednik Juventusa Andrea Agnelli (na fotografiji) je odigral eno ključnih vlog pri poskusu "odcepitve". FOTO: AP

"Po preiskavi, ki so jo izvedi Uefini etični in disciplinski inšpektorji v povezavi s tako imenovanim projektom Superlige, so bili odprti disciplinski postopki proti Real Madridu, Barceloni in Juventusu zaradi potencialnih kršitev Uefinega pravnega reda. Nadaljnje informacije bodo na voljo ob primernem času," je v skopi izjavi za javnost zapisala Evropska nogometna zveza (Uefa).

Ta je na svojo stran v zadnjih tednih uspela privabiti vse preostale ustanovne člane Superlige, ki se je v nekaj dneh oziroma bolje rečeno urah obstoja sesula kot hišica iz kart. Klubi, ki so javno napovedali svoj izstop, so tudi že bili kaznovani s strani Uefe. O morebitnih kaznih za tri največje "upornike", vsaj uradno, ni bilo govora, a se je omenjala tudi možnost večletnega suspenza iz tekmovanj pod okriljem Uefe.

Real, Barcelona in Juventus se še vedno sklicujejo na zaščito trgovskega sodišča v Madridu, ki je od Sodišča Evropske unije tudi že zahteval razjasnitev morebitnega monopolnega položaja Uefe in Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki ga omenjajo našteti klubi.

Vroč nogometni april
Skupina 12 velikih evropskih klubov je tik pred aprilskim kongresom Uefe, na katerem je ta predstavila reforme Lige prvakov, naznanila ustanovitev nove superlige z milijardnimi prihodki. Ta liga pa je bila neposredna konkurenca Uefini Ligi prvakov. Projekt, ki se mu med velikimi klubi niso pridružili nemški in francoski, bi financirala ameriška banka JP Morgan. V skupini so bili sprva ob omenjeni trojici še Arsenal, AC Milan, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milano, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham Hotspur. Po burnem protestu Uefe, domačih lig in zvez, navijačev in tudi politike pa so klubi, na koncu kar devet, začeli izstopati iz novega tekmovanja ter so pozneje z Uefo dosegli tudi sporazum o reintegraciji.

Klubi, ki so podpisali sporazum, so se zavezali tudi nastopom v nacionalnih prvenstvih in Uefinih tekmovanjih. Deveterica s podpisom sporazuma priznava, da je bil projekt Superlige napaka. Ti klubi v tem sporazumu o reintegraciji brezpogojno priznavajo in sprejemajo zavezujočo naravo Uefinih statutov, ostajajo zavezani Uefinim klubskim tekmovanjem, v katerih bodo igrali, če si bodo to prislužili po športnih merilih, spet se bodo pridružili tudi Združenju evropskih klubov (Eca) in naredili vse, da končajo svojo vpletenost v projekt Superlige.

Obenem pa bodo z drugimi klubi (v znak dobre volje, kot so dejali pri Uefi) podarili skupno 15 milijonov evrov za dobrobit nogometa otrok in mladine v lokalnih skupnostih po Evropi (vključno z Veliko Britanijo). Obenem bodo tudi ob pet odstotkov prihodkov, ki bi jih dobili iz ene sezone Uefinih tekmovanj, ta delež pa bo Uefa razdelila drugam. Prav tako so se klubi zavezali visokim kaznim, če bodo iskali igranje v neavtoriziranih tekmovanjih, v tem primeru bodo plačali 100 milijonov evrov, če pa bodo kršili kakršno koli drugo zavezo iz tega sporazuma, pa jih čaka kazen v višini 50 milijonov evrov.

Koronavirus pasica nova
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
26. 05. 2021 18.43
+1
naj kaznujejo vse 3 z neigranjem lige prvakov v naslednjem letu....kazen mora biti...ampak ce se v preteklosti hudim kaznim nista izognila city in psg verjamem da se ne bodo tudi real, barca in juve....razen ce arabski denar drugacen...
obožeobože
26. 05. 2021 18.43
+1
LP brez Barce, Reala in Juveta je isto kot bi sladoled lizal skozi šipo.
PieBaracus
26. 05. 2021 14.05
+2
Ce ne bodo kaznovani so bila vsa ustrahovanja brezvezna in ostali klubi ki so izstopili se bodo spet vrnili in bo nastala superliga. Zgubit nimajo kaj
derek angelus
26. 05. 2021 12.46
-2
v glavnvnem za barcelono bo vsak razplet vredo.ce jih izklucijo se ne bodo smesli v rvropi ce pa bodo denarno kaznovani pa bo bankrot
mmickica
26. 05. 2021 12.34
+4
Zahtevna naloga za Čeferina & Co.., če suspendirajo te 3 klube, LP ne bo enako zanimiva, to je dejstvo. Si bo treba kaj bolj pametnega izmisliti.
Kollerik
26. 05. 2021 15.32
samomojemnenje
26. 05. 2021 09.21
-1
Evo, je kar dolgo trajalo, da se je že začelo o politiki v člankih od UEFE. Spet se bo pisalo samo o belih in rdečih.
Apostol1
26. 05. 2021 09.13
+0
Tako osebnost , kot je Čeferin, bi si človek želel tudi v Slovenski politiki , žal pa je preveč načelen in pošten in bi lahko tako končal kot je Cerar , ki se je zaradi bioloških odpadkov , ki so sedaj na vladi moral umakniti iz politike.
Lektor Jure T.
26. 05. 2021 09.17
+1
Ja, če je kaj je pa pošten :) Tud na čelo NZS je prišel popolnoma na pošten način :)
Kollerik
26. 05. 2021 15.32
+2
Kollerik
26. 05. 2021 15.32
+3
bolj "poštenih" kot ste sds komunajzarji, ni.
Met4llic4
26. 05. 2021 08.30
+6
Ah nakoncu ali nebo kazni ali pa bo minimalna, malo bodo plačali pa bodo kar naenkrat vsi veseli.
meval
26. 05. 2021 08.28
+2
Ker je bil po pisanju NY Timesa z vsem seznanjen že od začetka tudi šef FIFE Infantino, je stvar še bolj zapletena. Me zanima, kdaj bodo končno vsi pokazali svoje prave barve. Mogoče takrat, ko jim bo grozilo da jih močno udari po žepih. V končni fazi gre v tej zgodbi le za denar.
Lektor Jure T.
26. 05. 2021 08.00
+8
Me zanima kako bojo sponzorji odreagirali, če treh najbolj znanih in najbolj dobičkonosnih klubov ne bo 2 leti v LP :) Mislim, da se Sandi igra z ognjem
samomojemnenje
26. 05. 2021 08.15
+3
Tudi vse nacionalne lige so pod okriljem UEFE. Me zanima, če bo kazen 2 leti neigranja pomenila tudi avtomatsko neigranje RM in Barce v LaLigi, saj je govora o kazni neigranja v tekmovanjih pod okriljem UEFE. In kakšna bo potem gledanost Lalige. In kot si rekel, kaj bo s sponzorji. Tudi sponzorji Lalige.
Lektor Jure T.
26. 05. 2021 08.18
+3
Mislim, da bo kazen na koncu le denarna, ampak tudi tam bo še zanimivo, saj je bila superliga ustanovljena na podlagi mnenj vseh možnig odvetnikov, ki so zatrjevali, da sankcij od kogarkoli zaradi tega ne sme biti. Tako, da ta zadeva bo v vsakem primeru končala na sodišču.
samomojemnenje
26. 05. 2021 08.33
+1
Ja, pa še to bo vse skupaj trajalo. Ni zaslediti nekih napovedi UEFE, da imajo tudi oni neka pravna zagotovila v ozadju, medtem ko se omenjeni klubi veliko sklicujejo na to. Ne vem koliko si mlad, se pa spomnim, da je pred davnimi leti, ko se je igral Pokal državnih prvakov in Pokal pokalnih zmagovalcev, bil ustanovljen Pokal velesejemskih mest, ki pa ni bil pod okriljem UEFE. In kako so ga pri UEFI požegnali. Šele po nekaj letih so ga vzeli pod svoje okrilje in ga preimenovali v Pokal UEFA.
Lektor Jure T.
26. 05. 2021 08.45
+1
Vem, tudi super liga se bo kmalu igrala. Pod okriljem UEFE :) V to sem prepričan.