Liga prvakov

Uefa razmišlja o zadnjem predlogu: še štiri tekme v Ligi prvakov?

Nyon, 17. 01. 2020 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska nogometna zveza naj bi pregledovala predlog Zveze evropskih klubov, ki želi podaljšati sezono Lige prvakov oziroma uvesti štiri dodatne tekme za vse udeležence. Kluba, ki prideta vse do finala, trenutno odigrata 13 tekem, v skladu z novo pobudo s 17 tekmami pa si seveda udeleženci obetajo povišanje prihodkov.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin (na fotografiji).
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin (na fotografiji). FOTO: Aljoša Kravanja

Najmočnejši evropski klubi so se že na zadnjem sestanku v Parizu po poročanju spletne strani madridskega dnevnika AS strinjali, da imajo kljub natrpanosti urnika dovolj manevrskega prostora za uvedbo dodatnih tekem Lige prvakov. Govorijo o kar štirih dodatnih obračunih, s čimer bi narasle premije, prihodki z naslova prodaje vstopnic in televizijskih pravic. Zveza evropskih klubov (ECA) in Evropska nogometna zveza (Uefa), ki ji predseduje grosupeljski pravnik Aleksander Čeferin, že nekaj časa iščeta skupen jezik ob grožnjah najmočnejših klubov (v to skupino niso vključene ekipe Premier League, ki jim trenutna ureditev ustreza).

Ti s predsednikom Real Madrida Florentinom Perezom na čelu govorijo o ustanovitvi vsaj enega novega tekmovanja, najodmevnejše med njimi bi bila seveda tako imenovana "superliga", zaprto tekmovanje, v katerega bi bili vsakoletno ne glede na uvrstitev v domačih tekmovanjih uvrščeni finančno in zgodovinsko najmočnejši nogometni kolektivi.

Od sezone 2024/25 naprej
The Times poroča, da ob grožnjah o "superligi" zdaj Uefa išče rešitve v pogajanjih z ECA, katere prvi mož je predsednik Juventusa in Čeferinov družinski prijatelj Andrea Agnelli. Do povečanja števila tekem bi lahko prišlo do sezone 2024/25, dodajajo. Obstajata sicer dve možnosti: prva je uvedba še enega skupinskega dela namesto osmine finala, podobno kot med letoma 1999 in 2003. Ekipe bi tu odigrale šest tekem namesto trenutnih dveh v osmini finala, tu pa bi se odločalo o potnikih v četrtfinale.

Druga možnost je skupinski del s šestimi skupinami s po šestimi klubi, za kar se v zgodovini Uefe še nikoli niso odločili, saj so bile skupine vedno sestavljene iz največ štirih ekip. V pokalu Uefa oziroma trenutni Ligi Evropa so bile sicer do preureditve tekmovanja leta 2009 skupine s petimi klubi. Vsaka ekipa je takrat odigrala deset tekem v skupinskem delu, do finala pa največ sedem. V nadaljnje tekmovanje bi se v tem primeru lahko uvrstili najboljši ekipi iz vsake skupine in še štiri najboljše tretjeuvrščene.

Španci že 'postavili temelje'
Spremembe v Ligi prvakov bi/bodo imele seveda tudi velik vpliv na razporede prvenstev v največjih evropskih državah. Na udaru bi bila predvsem "manjša" pokalna tekmovanja, denimo otoški ligaški pokal, ki je že v tej sezoni dvignil veliko prahu, ker ga je moral Liverpool zaradi prenatrpanosti urnika zaradi nastopov na svetovnem klubskem prvenstvu preprosto zavreči oziroma na decembrsko tekmo z Aston Villo, ki se je končala s 5:0 v korist Birminghamčanov, poslati ekipo do 23 let. V primeru, da bi tovrstna tekmovanja postala poligon za ekipe, ki ne igrajo evropskih tekmovanj, bi se zanimanje zanje seveda še dodatno zmanjšalo.

Madridski AS dodaja, da so nedavne spremembe v španskem kraljevem pokalu, verjetno ne slučajno, veliko bolj naklonjene uvedbi razširjene Lige prvakov. Španska nogometna zveza (RFEF) je namreč ukinila format, ki je predvideval igranje dveh tekem že od začetka tekmovanja, kjer bodo ekipe doma in v gosteh zdaj igrale šele od polfinala naprej.

PARI

LESTVICE

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Debely
17. 01. 2020 14.19
+9
Pogoltnost uničuje fuzbal.
Carrasco
17. 01. 2020 12.25
+14
V Venezueli lahko narediš to tekmovanje kravatlc iz Slovenije in pomagaš narodu kot pomagaš temu planetu s posaditvijo 15 dreves