Liga prvakov

Uefa v petek o usodi finala Lige prvakov, pod vprašajem tudi sodelovanje z Gazpromom

Ljubljana, 24. 02. 2022 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič, Milan Doknić
Komentarji
31

Po začetku ruskega vojaškega napada na Ukrajino se v športnih krogih poraja vprašanje, kakšna bo usoda finala Lige prvakov, ki bi moral konec maja potekati v Sankt Peterburgu. Britanski premier Boris Johnson je dejal, da evropskih tekem ne bi smeli igrati v Rusiji, medtem ko ta napada druge suverene države. Uefa, ki se po poročanju številnih tiskovnih agencij že pripravlja na prestavitev finala, je pod vse večjim pritiskom tudi zaradi tesnega sodelovanja z ruskim plinskim gigantom Gazpromom. Z Uefe so sporočili, da se bo njen izvršni odbor sestal v petek, ko bi že lahko postalo znano, kje bo potekal finale.

Gazprom je eden glavnih poslovnih partnerjev evropske nogometne zveze.
Gazprom je eden glavnih poslovnih partnerjev evropske nogometne zveze. FOTO: Shutterstock

Pri evropski nogometni zvezi so bili zaradi koronskih razmer prisiljeni prestaviti zadnja dva finala Lige prvakov; leta 2020 iz Istanbula v Lizbono, lani pa iz največjega turškega mesta v Porto. In tudi letos se vse bolj zdi, da najpomembnejša tekma na koledarju klubskega nogometa ne bo odigrana, kjer je bila sprva predvidena. 

Zaradi ruske invazije na Ukrajino se namreč vrstijo zahteve, naj Uefa letošnji finale preseli iz Sankt Peterburga. Vodilne može evropskega nogometa, na čelu katerega je od leta 2016 Aleksander Čeferin, je k temu med drugimi pozval tudi britanski predsednik vlade Boris Johnson. Pri Uefi so v skopi izjavi za javnost najprej sporočili le, da nenehno in pozorno spremljajo razvijajočo se situacijo ter da bodo vse odločitve sprejeli pravočasno.

Zatem pa so dodali, da se bo izvršni odbor sestal v petek, ko se bo najverjetneje odločala usoda majskega finala. "Po razvoju situacije med Rusijo in Ukrajino v zadnjih 24 urah se je Uefin predsednik Aleksander Čeferin odločil, da bo v petek ob 10.00 sklical izredni sestanek izvršnega odbora, na katerem bodo ocenili situacijo in sprejeli potrebne odločitve," so zapisali.

Bo Uefa sledila Zahodu pri sankcijah zoper Gazprom?

Stadion v Sankt Peterburgu, kjer bi moral biti finale Lige prvakov, nosi ime prav po sponzorskem podjetju Gazprom. 

Uefa vse od leta 2012 tesno sodeluje z ruskim Gazpromom, s katerim je maja lani sklenila nov dogovor, po katerem bo prav ruski plinski monopolist glavni sponzor naslednjih dveh evropskih prvenstev in zaključnega turnirja Lige narodov 2023. Izvršni direktor Gazproma Aleksander Djukov je obenem član izvršnega odbora Uefe.

Uefa je Gazprom ob podpisu že omenjenega dogovora maja lani označila za enega svojih najbolj zaupanja vrednih partnerjev. V torek pa so pri Uefi na vprašanje, ali so še zavezani širšemu partnerstvu z Gazpromom, odgovorili le, da bodo še naprej pozorno spremljali situacijo. 

Nemški kancler Olaf Scholz je istega dne zaradi ruskih potez v separatističnih regijah Doneck in Lugansk sporočil, da Nemčija začasno ustavlja projekt plinovoda Severni tok 2, ki je v stoodstotni lasti Gazproma. Odločitev Nemčije so kasneje podprle tudi Združene države Amerike, zato je jasno, da bo imela vsakršna poteza Uefe glede sodelovanja z omenjenim podjetjem velike posledice, ki bodo presegale športne okvire. 

Časopis Financial Times v svojem poročanju, pri katerem navaja besede strokovnjaka za športni marketing Tima Crowa, izpostavlja, da bi Uefa za prekinitev sodelovanja z Gazpromom potrebovala jasen povod, pri čemer bi se lahko sklicevala na dejstvo, da vpletenost Gazproma v rusko politiko slabo vpliva na ugled krovne evropske nogometne organizacije.

Stadion v Sankt Peterburgu je gostil tekme SP 2018 in EP 2020, letos pa je predviden za veliki finale Lige prvakov.
Stadion v Sankt Peterburgu je gostil tekme SP 2018 in EP 2020, letos pa je predviden za veliki finale Lige prvakov. FOTO: AP

Ne samo Uefa, pod pritiskom tudi Schalke

Zaradi sodelovanja z Gazpromom so pod velikim pritiskom tudi pri nemškem velikanu Schalkeju. Številni navijači so vodilne može kluba pozvali, naj v luči dogajanja v Ukrajini nemudoma prekinejo dogovor z ruskim plinskim velikanom, na kar so se v klubu odzvali, da dogodke spremljajo z veliko zaskrbljenosti, vendar so v isti sapi dodali, da je Gazprom že 15 let zanesljiv klubski partner, s katerim so v stalnem dialogu.

Pri Schalkeju, sedemkratnem nemškem prvaku, so zapisali tudi, da se bodo vedno zavzemali za mirno sobivanje in da so vsi njihovi člani zavezani nenasilju. To držo naj bi jasno izrazili tudi na sestanku s predstavniki Gazproma. V četrtek popoldan so pri Schalkeju sporočili še, da do nadaljnega s svojih dresov umikajo Gazpromov sponzorski napis.

Gazprom med bolj znanimi nogometnimi klubi sponzorira Zenit is Sankt Peterburga, Schalke 04 in tudi beograjsko Crveno zvezdo. 

Poljaki ne vedo, kje bodo igrali ključno tekmo za SP 

Poljska nogometna zveza pa je sporočila, da je v stiku s Fifo, da bi odgovorila na vprašanja, ki zadevajo kvalifikacijsko tekmo za preboj na svetovno prvenstvo med Rusijo in Poljsko, ki bi morala čez natanko mesec dni potekati v Moskvi. Poljaki so izrazili dvome o varnosti igranja v ruski prestolnici zaradi morebitnih groženj, povezanih s trenutnimi razmerami. Tudi glede tega vprašanja je odločitev pristojnih še nejasna. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou