Liga prvakov

Uefa vnovič pozvala k povratku na zelenice: Zdravje ostaja primarna skrb

Nyon, 23. 04. 2020 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
6

Na četrtkovem zasedanju izvršnega odbora Evropske nogometne zveze so predsednik Aleksander Čeferin in sodelavci vnovič izrazili prepričanje, da se bodo najmočnejša državna prvenstva končala do avgusta, ko bi lahko, če to ne bo mogoče prej, izpeljali vse mednarodne klubske tekme. Vodstva državnih nogometnih zvez in prvenstev Uefa tudi poziva, da v primeru dokončne odpovedi sezon pravično odločijo o razvrstitvi na lestvici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Glavna želja Uefe ostaja, da se prvenstva končajo na zelenicah
    02:15
    Iz 24UR: Glavna želja Uefe ostaja, da se prvenstva končajo na zelenicah
  • Iz SVETA: Kdaj se bo vrnil nogomet?
    01:48
    Iz SVETA: Kdaj se bo vrnil nogomet?
Po nekaterih informacijah v medijih, ki jih Uefa sicer uradno ni potrdila, bi lahko v prvenstvih, kjer imajo klubi odigrano različno število tekem, o končni razvrstitvi in uvrstitvi v evropska tekmovanja odločalo povprečje osvojenih točk v sezoni 2019/20. Kjer imajo klubi v trenutku prekinitve enako število odigranih tekem, pa bi obveljal trenuten vrstni red.

"Uefa poziva nacionalne zveze in prvenstva, da pregledajo vse možnosti za izvedbo vseh elitnih domačih prvenstev, ki služijo kot vstop v Uefina klubska tekmovanja, v naravni celoti. Toda Uefa poudarja, da mora zdravje igralcev, gledalcev in vseh tistih, ki v nogometu sodelujejo, kot tudi širše javnosti v tem času ostati primarna skrb," so v izjavi za javnost po koncu zasedanja Izvršnega odbora zapisali pri Evropski nogometni zvezi (Uefa). 

IO je razpravljal o zadnjih informacijah, s katerimi je postregla delovna skupina, ki v obdobju pandemije novega koronavirusa išče rešitev v sodelovanju z Združenjem evropskih klubov (ECA), Združenjem evropskih lig (EL) in Sindikatom evropskih nogometašev (FIFPro Europe). Uefa sporoča, da je posebna ekipa, ki je zadolžena za razpored tekmovanj, v obeh možnih scenarijih predvidevala začetek državnih prvenstev pred Uefinimi tekmovanji, v prvem primeru bi Liga prvakov, Liga prvakinj in Liga Evropa potekale vzporedno z državnimi tekmovanji, v drugem pa bi, kot smo že poročali, vse mednarodne tekme izpeljali v mesecu avgustu. Besedo je dobila tudi nova zdravstvena ekipa, ki ji predseduje profesor Tim Meyer, ta pa se loteva predvsem zdravstvenih vprašanj, ki se porajajo pred morebitnim nadaljevanjem tekmovanj.

Čeferin (na fotografiji) je v vlogi predsednika Uefe na zasedanju izvršnega odbora kot vsi ostali povabljenci sodeloval prek videopovezave.
Čeferin (na fotografiji) je v vlogi predsednika Uefe na zasedanju izvršnega odbora kot vsi ostali povabljenci sodeloval prek videopovezave. FOTO: AP

Na sestanku je tekla beseda tudi o terminih domačih ligaških tekmovanj. Po predlogu izvršnega odbora Uefe morajo nacionalne nogometne zveze najpozneje do 27. maja predstaviti koledar tekem, sezona pa se mora najkasneje končati do 3. avgusta. V primeru, da bo v posameznih državah še naprej prisotna epidemija novega koronavirusa, se bo Uefa zavzela za predčasni konec sezone.

Pozvali tudi k spremembi formata prvenstev
Ob napovedih vodstev belgijskega in škotskega državnega prvenstva, da bodo državna tekmovanja končali predčasno, na Nizozemskem pa je že jasno, da se elitna Eredivisie ne bo mogla nadaljevati pred septembrom, je Uefa poudarila, da so glavno merilo za odločanje o napredovanju v njena tekmovanja vedno "športni dosežki".

"Idealen scenarij, če bi situacija s pandemijo to dovoljevala, je, da bi trenutno prekinjena državna tekmovanja končali in tako omogočili nogometnim klubom, da se uvrstijo v Uefina klubska tekmovanja po zaslugi športnih dosežkov v originalnem formatu. Če takšen razplet ne bo možen, še posebej zaradi težav z razporedom, bi bilo bolje, da bi se prekinjena domača tekmovanja ponovno začela v drugačnem formatu, na način, ki bi klubom še vedno omogočal uvrstitev po zaslugi športnih dosežkov," piše v sporočilu za javnost.

Če to ne bo mogoče, bodo morale imeti nacionalne zveze z vodstvom prvenstev "legitimne razloge" za odpoved državnih tekmovanj, dodaja Uefa, ki omenja uradne državne odloke, ki prepovedujejo športna tekmovanja do trenutka, ko bi že bilo treba začeti z novimi sezonami, omenjajo pa tudi "nepremostljive finančne težave", zaradi katerih bi bilo sezone nemogoče končati in bi to "predstavljalo tveganje za dolgoročno finančno stabilnost domačih prvenstev in/ali klubov". Uefa pravi, da bo na koncu presojala o tem, če bodo kriteriji, ki jih bodo v odpovedanih prvenstvih uporabili za razvrstitev na lestvici, primerni za igranje v naslednji sezoni evropskih tekmovanj.

Nogometno EP drugo leto pod uradnim imenom Uefa Euro 2020
Evropsko prvenstvo, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa z letošnjega poletja prestavili na nov termin med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto, bo zadržalo uradno ime Euro 2020. Ta odločitev Uefi omogoča, da ohrani prvotno vizijo turnirja in primerno obeleži 60-letnico evropskih prvenstev med letoma 1960 in 2020. V ta namen je Uefa doslej pripravila ogromno promocijskega materiala, ob morebitni spremembi uradnega imena pa bi ga morala uničiti, kar pa bi povzročilo dodatne stroške.

Drugo leto bo zaključni turnir potekal v Amsterdamu, Bakuju, Bilbau, Budimpešti, Bukarešti, Koebenhavnu, Dublinu, Glasgowu, Londonu, Münchnu, Rimu, in Sankt Peterburgu. IO Uefe je med drugim tudi sporočil, da se bo o možnostih za preložitev evropskega prvenstva do 21 let seznanil 11. maja, končno odločitev glede tega pa bo sprejel na IO, ki bo 27. maja.

Žensko EP v Angliji preloženo na leto 2022
IO Uefe je na videokonferenci sicer uradno potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, na istem prizorišču med 6. in 31. julijem 2022.

"S tem zagotavljamo, da bo žensko EP edino veliko nogometno tekmovanje tisto poletje, s čimer bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži," so pri Skyu citirali predsednika Uefe Čeferina. V kvalifikacijah za žensko EP igra tudi Slovenija, ki je v skupini A po šestih tekmah na tretjem mestu z devetimi točkami. Toliko jih ima ob dveh tekmah manj tudi drugouvrščena Rusija, zanesljivo vodilna pa je Nizozemska z 18 točkami s šestih tekem. V skupini so še Kosovo, Estonija in Turčija.

Klubom 70 milijonov evrov
Uefa bo klubom, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa in prekinitve tekmovanj znašli v finančni stiski, nemudoma nakazala skoraj 70 milijonov evrov, so še potrdili na četrtkovem zasedanju IO. Uefa bo tako sprostila denar, namenjen klubom, da so "sprostili" reprezentančne igralce za kvalifikacije za Euro 2020. Klubi bi po prvotnem načrtu denar dobili po zdaj preloženih dodatnih kvalifikacijah konec marca, vendar je IO potrdil, da bo v luči koronavirusne krize denar na voljo takoj.

Uefa je še sporočila, da bo 676 klubom svojih 55 članic razdelila zneske vse od 3200 evrov do 630.000 evrov za prispevek h kvalifikacijam za Euro 2020 in Ligo narodov v obdobju od 2018 do 2020. Predsednik Juventusa in vodja Združenja evropskih klubov (ECA) Andrea Agnelli je dejal, da gre za močno potrebno finančno injekcijo: "Uefa je s potezo poskrbela, da bodo klubi lažje poslovali in preživeli koronavirusno krizo."

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benitez
24. 04. 2020 15.20
Naj igrajo samo prvoligasi
loznjak
24. 04. 2020 14.52
Joj,ka pa zdej,ko ni fuzbala?
gekados
24. 04. 2020 13.22
+2
Pošljite Čeferina in naj igra z prebivalci lombardije.
pomlad 2020
23. 04. 2020 19.33
-2
Bravo Aleksander! Čimprej na zelenico, seveda z vso skrbjo za vse akterje!
upornik30
23. 04. 2020 16.16
+9
tapravi se oglaša …..vsega je kriv čeferin da je največje zarišče bilo lih na nogometi zelenici v milanu !!!19 febuarja valencia proti atlanti
Tomek0
23. 04. 2020 15.36
+5
Jako bitna zasedanja...dvomim da koga kaj dost gane , mislim da je fudbal prva glupost na kero je narod pozabo