Liga prvakov

V skupinskem delu Lige prvakov prostih še šest mest

Nyon, 10. 08. 2022 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Do skupinskega dela že 68. sezone elitnega evropskega nogometnega tekmovanja oz. do 31. sezone, odkar se tekmovanje imenuje Liga prvakov, nas loči le še slab mesec dni. Igranje v skupinskem delu si je z dobro uvrstitvijo v domačih ligah že zagotovilo 26 ekip, šest mest pa je še prostih. Zadnja mesta bodo zapolnile ekipe, ki bodo slavile v t. i. play-off, katerega pare smo dobili po včerajšnjih povratnih tekmah tretjega kroga kvalifikacij.

Dinamo Kijev se je po podaljških v play off uvrstil prek graškega Sturma, za katerega igrata tudi slovenska reprezentanta Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat, in se bo pomeril s portugalsko Benfico, ki ni imela težav z danskim Midtjyllandom in je slavila s skupnim izidom 7:2.

V drugem paru se bosta pomerila finalista lanskih evropskih tekmovanj, in sicer Glasgow Rangers, ki je v finalu Lige Evropa klonil proti Eintracht Frankfurt in PSV Eindhoven, ki je v finalu premierne sezone Konferenčne lige moral priznati premoč Romi.

Najbližji predstavnik Slovenije bo znova zagrebški Dinamom, ki je v play-off s skupnim rezultatom 6:3 premagal bolgarski Ludogorec, ki ga vodi nekdanji trener Mure Ante Šimundža, zanj pa igra tudi slovenski reprezentant Žan Karničnik. Edini hrvaški predstavnik v tekmovanju se bo pomeril z edinim norveškim predstavnikom Bodø/Glimtom, h kateremu je za rekorden znesek pred kratkim prestopil Nino Žugelj, ki pa po prestopu ni bil pravočasno registriran, da bi včeraj igral na povratni tekmi proti Žalgirisu.

Šimundža bo z Ludogorcem evropsko sezono nadaljeval v play-off Lige Evropa.
Šimundža bo z Ludogorcem evropsko sezono nadaljeval v play-off Lige Evropa. FOTO: Damjan Žibert

V play-off bo igrala tudi beograjska Crvena zvezda, ki v tretjem krogu kvalifikacij ni imela težav z armenskim Pjunikom iz Erevana in je slavila s skupnim rezultatom 7:0. Beograjčani se bodo za mesto v Ligi prvakov pomerili z izraelskim Maccabijem iz Haife, ki je iz tekmovanja s skupnim izidom 5:1 izločil grški Olympiacos.

Na Kanalu A boste lahko v živo gledali naslednji dve tekmi: v torek 16.08. ob 20:45 Bodø/Glimt - GNK Dinamo Zagreb, v sredo 17.08. prav tako ob 20:45 pa Maccabi Haifa - FK Crvena zvezda.

Kot drugi danski predstavnik v tekmovanju ostaja FC København, ki se bo pomeril s turškim Trabzbonsporjem. Oba kluba sta se v play-off uvrstila po ligaški poti in jima ni bilo potrebno v dodatne kvalifikacije.

Zadnji par pa predstavljata Qarabag FK in češka Viktoria Plzen. Azerbajdžanski predstavnik se je v play-off uvrstil prek madžarskega Ferencvarosija, Viktoria Plzen pa prek Šerifa iz Tiraspola, ki je krog pred tem iz tekmovanja izločil Maribor.

Pari play-offa Lige prvakov:

Dinamo Kijev - SL Benfica

Glasgow Rangers - PSV Eindhoven

Bodø/Glimt - GNK Dinamo Zagreb

Maccabi Haifa - FK Crvena zvezda

FC København - Trabzonspor

Qarabag FK - Viktoria Plzen

Prve tekme zadnjega dela kvalifikacij za Ligo prvakov bodo 16. in 17. avgusta, povratne tekme pa 23. in 24. istega meseca. Žreb skupinskega dela bo nato potekal 25. avgusta na sedeži Uefe v Nyonu. Evropska sezona bo nato, tako kot domače sezone, nekoliko prilagojena, saj se bo v obdobje med 21. novembrom in 18. decembrom vrinilo svetovno prvenstvo v Katarju. Prvi krog skupinskega dela bo tako potekal že 6. in 7. septembra, zadnji, šesti, krog pa bo tokrat kar mesec dni prej kot običajno, in sicer 1. in 2. novembra. 

Finale Lige prvakov leta 2005: Milan - Liverpool 3:3, 2:3 po enajstmetrovkah
Finale Lige prvakov leta 2005: Milan - Liverpool 3:3, 2:3 po enajstmetrovkah FOTO: AP

Tudi izločilni boji bodo nekoliko zamaknjeni, sezona pa se bo zaključila 10. junija z velikim finalom na olimpijskem stadionu Atatürk v Istanbulu, ki je leta 2005 že gostil enega atraktivnejših finalov tega tekmovanja.

Slovenijo bodo v skupinskem delu predstavljali: Jan Oblak (Atletico Madrid), Samir Handanović (Inter), Benjamin Šeško (RB Salzburg) in Kevin Kampl (RB Leipzig).

Že uvrščeni klubi glede na države, iz katerih prihajajo:

Anglija: Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur

Španija: Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid, Sevilla

Italija: Inter, Juventus, AC Milan, Napoli

Nemčija: Bayern München, Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt, RB Leipzig, Bayer Leverkusen

Francija: Marseille, Paris Saint-Germain

Portugalska: Porto, Sporting CP

Nizozemska: Ajax

Belgija: Club Brugge

Avstrija: RB Salzburg

Škotska: Celtic

Ukrajina: Šahtar Donjetsk

Znani so že klubi, ki bodo na žrebu skupinskega dela v prvem bobnu. To so Real Madrid, Eintracht Frankfurt, Manchester City, AC Milan, Bayern München, Paris Saint-Germain, Porto in Ajax. Razporeditve po ostalih bobnih bodo znane po končanih play-off tekmah, ko bo Uefa klube razvrstila glede na njihov koeficient.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sortegilio
10. 08. 2022 10.01
-1
Napovedujem da bodo v ligo prvakov napredovali: SL Benfica Glasgow Rangers GNK Dinamo Zagreb FK Crvena zvezda Trabzonspor in Viktoria Plzen.