Liga prvakov

Bayern kaznoval zapravljivi Lyon in s tremi zadetki potrdil finalno vstopnico

Lizbona, 19. 08. 2020 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nogometaši münchenskega Bayerna so na drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja Lige prvakov v Lizboni s 3:0 premagali francoski Lyon. Glavni junak srečanja je bil z dvema zadetkoma v prvem delu Serge Gnabry, v 88. minuti pa je končni izid postavil Robert Lewandowski. Bavarce v nedeljskem finalu čaka pariški PSG. Srečanje si boste lahko ogledali na POP TV in VOYO, studijski del začnemo ob 20.00.

Trener Bayerna Hans-Dieter Flick, ki je po odhodu Nika Kovača preporodil Bavarce, je v boj z Lyonom, najprijetnejšim presenečenjem te sezone, poslal na papirju najmočnejšo zasedbo: Neuer, Kimmich, Boateng, Alaba, Davies, Thiago, Goretzka, Gnabry, Müller, Perišić in Lewandowski. Na drugi strani se je tudi trener Lyona Rudi Garcia odločil za preverjeno zasedbo, ki je začela že tekmo z Manchester Cityjem: Lopes, Dubois, Denayer, Marcelo, Marcal, Cornet, Caqueret, Guimaraes, Aouar, Ekambi in Depay.

Nespremenjena začetna enajsterica Francozov je pomenila, da je na klopi znova obsedel prvi strelec Lyona v tej sezoni in glavni junak zmage proti Cityju Moussa Dembele. "Prvič, Karl Toko Ekambi si nedvomno zasluži mesto med prvih 11. In drugič, Moussa bo vstopil v drugem polčasu in zabil za preboj v finale," je svojo odločitev pred začetkom tekme samozavestno pojasnil Garcia.

Silovit uvod z obeh strani
Na prvo večjo priložnost ni bilo treba čakati dolgo. Že v četrti minuti so Bavarci zapravili žogo na sredini igrišča, ko je bil nepreviden Thiago Alcantara, kar je Lyon takoj kaznoval s svojo specialiteto – hitrim protinapadom. Iz oči v oči z Manuelom Neuerjem je šel kapetan Memphis Depay, ki pa je za las zgrešil okvir vrat, tako da je ostalo pri začetnem rezultatu. Bayern je prvo priložnost dočakal v 11. minuti. V kazenskem prostoru Lyona se je sam znašel Leon Goretzka, a 25-letnemu vezistu ni uspelo zaključiti, kot si je želel, čeprav bi žoga kljub temu skoraj pristala v mreži. Tik pred golovo črto jo je v kot izbil Anthony Lopes. Kmalu zatem se je v odlični situaciji znašel Maxwel Cornet, ki bi se lahko odločil tudi za strel proti vratom Neuerja, a se je odločil za podajo, ki pa jo je z drsečim startom razčistil Jerome Boateng.

V 17. minuti so bili Francozi znova nevarni. Po novem protinapadu je imel zlato žogo za vodstvo Ekambi, a je nekdanji napadalec Villarreala stresel vratnico. Tako pogosto slišani reki kdor ne da, dobi, pa se je že čez slabo minuto izkazal za še kako resničnega. Serge Gnabry je prejel žogo na desnem krilu, z njo prodrl pred kazenski prostor Lyona in nato s kakšnih 16 metrov sprožil silovit strel v zgornji levi kot vratarja Lopesa. Portugalski reprezentant je bil nemočen in Bavarci so se veselili vodstva z 1:0.  V 25. minuti je imel strelec prvega zadetka na nogi povišanje na 2:0, a se je s posredovanjem izkazal Lopes. Sledil je še en v vrsti hitrih protinapadov Lyona, a je Depaya pri preigravanju uspešno zaustavil Joshua Kimmich.

Če je prvih 15 minut pripadlo Lyonu, je bilo naslednjih 15 povsem v znamenju Bayerna. V 27. minuti je zapretil Alphonso Davies, kmalu zatem pa smo videli še dva strela Roberta Lewandowskega, ki pa nista našla želenega cilja. Pri prvem velja omeniti novo obrambo Lopesa, ki mu je žogo uspelo odbiti v kot. Pritisk Bavarcev se je še naprej nadaljeval, kar je sadove drugič obrodilo v 33. minuti. Znova je bil v glavni vlogi Gnabry, ki je najprej lepo preigraval in nato na levi strani napada zaposlil Ivana Perišića. Ta je poslal sijajno žogo v kazenski prostor naravnost na nogo Lewandowskega, a je bil Poljak v zanj neznačilnem slogu nenatančen. Celo tako, da mu sploh ni uspelo sprožiti strela, kar pa je z "odbitkom" popravil Gnabry za prednost Münchenčanov z 2:0. Prvi strelec Bayerna v tej sezoni je svojo drugo veliko priložnost zapravil v 38. minuti, ko je v osrčju kazenskega prostora dočakal ostro podajo strelca uvodnih zadetkov, a je bil tudi tokrat premalo konkreten. 

Lyonu je okoli 40. minute le uspelo nekoliko umiriti tempo igre. Prvič po samem začetku tekme je zadržal nekaj žog na sredini igrišča, a so bili Francozi v napadalni tretjini premalo konkretni. Toko Ekambi bi se skoraj izmuznil Boatengu ob vtekanju za hrbet obrambi Bavarcev, a je bil dovolj hiter Neuer. Do konca prvega dela je nevarno sprožil še Goretzka s kakšnih 20 metrov, a je žoga na poti do vrat zadela Lewandowskega, tako da Lopesu ni bilo treba posredovati. 

Četa Rudija Garcie je lahko po prvih 45 minutah obžalovala predvsem veliki zapravljeni priložnosti na samem začetku srečanja. Podobnega mnenja je bil strokovni komentator BBC-jevega radia 5 Dion Dublin. Nekdanji napadalec Manchester Uniteda je med premorom dejal: "Lyon nikakor ni igral slabo. Ustvaril si je nekaj zares zrelih priložnosti, a je bil v zaključkih premalo konkreten, kar bodo njegovi nogometaši v primeru poraza še kako obžalovali."

V drugi polčas sta obe strani vstopili s spremenjenima ekipama. Hans-Dieter Flick je ob lepi prednosti na igrišče poslal centralnega branilca Niklasa Süleja, ki je zamenjal Jeroma Boatenga. Ta je imel v prvem delu kar nekaj težav s hitrima Depayem in Ekambijem. Na drugi strani je Garcia v ogenj poslal Thiaga Mendesa, ki je nadomestil vezista Bruna. Le predstavljamo pa si lahko, kaj si je ob vsem tem mislil Dembele, ki je kljub zaostanku še naprej sedel na klopi.

V 51. minuti je imel Perišić na levi strani napada sijajno priložnost, da bi še povišal prednost Bavarcev in s tem morda celo zapečatil usodo Lyona. A Hrvata je dobro postavljen pričakal Lopes – Perišiću je na bližnji vratnici pustil nekaj prostora, ki pa ga je ob strelu takoj pokril z odličnim posredovanjem. Na drugi strani je v 56. minuti za Francoze kot prvi v nadaljevanju zapretil branilec Marcelo. A je njegov strel po podaji iz kota brez večjih težav ulovil Neuer. Garcia je vse karte razkril tik pred iztekom ure igralnega časa, ko je iz igre potegnil kapetana Depaya – ta po dolgotrajni poškodbi še ni nared za vseh 90 minut – in ga nadomestil z glavnim adutom s klopi Dembelejem. Ta je imel takoj po vstopu prste vmes pri pripravi nevarne akcije Lyona, ki pa znova ni prinesla zadetka. Še drugič na tekmi se je za glavo držal Toko Ekambi, ki mu v situaciji ena na ena ni uspelo premagati sicer izjemno razpoloženega Neuerja. 

Zadnji poskusi Lyona, ki je na koncu dobil poslednji žebelj v krsto
Kamerunski napadalec je le nekaj minut pozneje zapustil igrišče, ko je Garcia izvedel dvojno zamenjavo. Iz igre je potegnil še bočnega branilca Lea Duboisa, vstopila pa sta nekdanji Arsenalov nogometaš Jeff Reine-Adelaide in hitronogi Kenny Tete. Še pred tem je v vrstah Bayerna Perišića zamenjal Kingsley Coman. Kot peti je pri Francozih na igrišče v 73. minuti vstopil še 17-letni Mathis Ryan Cherki, ki je kmalu zatem dočakal sijajno priložnost. Po levi strani napada je prodrl kapetan po odhodu Depaya Houssem Aouar, ki je nato Cherkija lepo našel v kazenskem prostoru, a je Francoz z alžirskimi koreninami povsem zgrešil žogo, tako da nevarnosti za Bavarce ni bilo. V 75. minuti je strelca dotlej edinih zadetkov Gnabryja nadomestil Philippe Coutinho, ki je proti Barceloni v le nekaj minutah dvakrat meril v polno. Brazilec je tokrat prvič zapretil v 78. minuti, ko je njegov strel obrambi Lyona uspelo odbiti, kmalu zatem pa se je po podaji Lewandowskega vpisal med strelce. A ogled počasnega posnetka je pokazal, da se je žoge na poti do Coutinha dotaknil tudi Goretzka, v tistem trenutku pa je bil posojeni nogometaš Barcelone že v prepovedanem položaju. Ostalo je pri 2:0. 

Bayernu je v zadnjih desetih minutah uspelo povsem ubiti ritem igre, ki ga je večji del drugega dela pričakovano narekoval Lyon. David Alaba je imel v 86. minuti s prostega strela priložnost, da dokončno potrdi drugega finalista, kar pa mu je preprečil živi zid. Je pa to le dve minuti zatem uspelo Lewandowskemu, ki se mu je znova uspelo vpisati med strelce, čeprav večino tekme ni igral na svojem najvišjem nivoju. Z glavo je izkoristil podajo Kimmicha s strani. Kot se je pozneje izkazalo, je bil to zadnji gol na tekmi. Sodnik Antonio Miguel Mateu Lahoz nogometašev ni "ubil" s pretiranim dodatkom, srečanje se je tako po treh minutah podaljška končalo z izidom 3:0. Veselja Bavarcev pa po zmagi skoraj ni bilo, saj je jasno, da v nedeljskem finalu zanje šteje le zmage. V nasprotnem primeru bodo vse zmage v tej sezoni, tudi tista proti Barceloni, pozabljene.

Drugi polfinale Lige prvakov, Lizbona:

Lyon - Bayern 0:3 (0:2)
Gnabry 18., 33., Lewandowski 88.

Začetni postavi:
Lyon: Lopes, Dubois, Denayer, Marcelo, Marcal, Cornet, Caqueret, Guimaraes, Aouar, Ekambi in Depay.
Bayern: Neuer, Kimmich, Boateng, Alaba, Davies, Thiago, Goretzka, Gnabry, Müller, Perišić in Lewandowski.

Statistika tekme Lyon - Bayern
Statistika tekme Lyon - Bayern FOTO: Sofascore.com

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.57

Igralec tekme - Serge Gnabry

Statistiko zagotavlja Sofascore.com

22.53

Tu je statistika tekme

Statistko zagotavlja Sofascore.com

22.52

V finalu s PSG-jem

Veliki finale bo v nedeljo, in sicer se bo Bayern za lovoriko spopadel z PSG-jem! Prenos bo ob 20.00 na POP TV in VOYO! Ne zamudite, obeta se nam pravcati spektakel.

90+4'

KONEC TEKME! BAYERN 3:0 LYON!

Nekako bi lahko zapisali pričakovano: Lyon je svoje priložnosti za zanimivo tekmo zapravil predvsem na začetku prvega polčasa, ko je zapravil dve lepi priložnosti za zadetek. Nato je na igrišču zagospodaril BAYERN!

90+2'

Tri minute dodatka!

Lahoz bo vse skupaj podaljšal le za tri minute. Nekaj je jasno, Bayern je finalist!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Konan
20. 08. 2020 16.19
Tisto glede gola je pa tak, če če če, v prvih minutah, tud barca bi ga lahk dala, in ga tud je potem, ampak kak so malo na plin stopili Nemci je bilo spet konc
Konan
20. 08. 2020 16.17
Tu se je zdaj videlo kako je barca res slaba letos
Fuzbaler
20. 08. 2020 09.20
+11
Cestitke Bayernu. Malce srece, da Lyon ni povedel, a od prvega zadetka naprej so se zbudilibin zasluzeno napredovali. Za Lyon mi je pa res skoda, da jih drugo leto ne bo v Ligi Prvakov. Pokazali so res dobro igro. In sploh kar se fizicne pripravljenosti tice so morda med korono naredili se najvec od vseh ekip.
bmwgs
20. 08. 2020 09.17
+5
Nemški avto ,nemški pes, pa naj še nogomet zmagajo.
Iztok Draksler
20. 08. 2020 09.10
+1
komu privoscim...ma našem bi ce bi igrali...psg..al bayern.....kua pa vem...me ne bi nic motilo ce bi psg zmagu....
RUBEŽ
20. 08. 2020 09.01
+4
No, zgodilo se je to, kar sem napovedoval pred tekmo. Povsem drugačna tekma kot z Barco. Bayern je na začetku štartal v tekmo bolj previdno. Nikakor si ne moreš privoščiti, da dobiš gol v zgodnji fazi tekme. Lyon je bil boljši, realno, do gola Bayerna. Imeli so svoje priložnosti, ki pa jih pač na srečo Bayerna niso izkoristili. Tako je Bayern postajal vedno bolj samozavesten. Prevzeli so pobudo, dosegli tri gole in povsem zasluženo napredovali v finale. Dobro je, da so lahko prihranili nekaj moči za nedeljo. Videlo se je da je proti koncu tempo popustil, da so se lahko malo prišparali. V celotnem pogledu, odlično izpeljana taktika Flicka&co. Sedaj sledi nekaj počitka, potem FINALE. Kot sem že napisal, FINALE SE NE IGRA, FINALE SE ZMAGUJE. Nekateri pišejo, da je treba Neymarja kaznovati, ker je menjal dres z nasprotnim igralcem. Mislim, da sem videl tudi včeraj, da je nekaj igralcev menjalo drese. Tako da mislim, da ne bo nobenih kazni. Ker s tem bi izgubil predvsem nogomet. V nedeljo prihaja nova tekma, ki bo spet nekaj svojega. Gotovo bo več taktiziranja kot do sedaj. Ko prideš tako daleč, je potrebno paziti na vse. Ampak jaz verjamem, da bo Bayern vseeno odigral kot je treba in premagal PSG. Če pa bo pošteno izgubil, bom pač čestital vsem, ki navijate za PSG. Do takrat pa bomo vsi želeli, da zmaga naša ekipa, ne glede če smo to navijači Bayerna ali PSG - ja. MIA SAN MIA.
Iztok Draksler
20. 08. 2020 09.04
-3
ehjaehja
20. 08. 2020 09.05
-2
Psg bo zmagal pa bom navijal za Bayern.Ampak včeraj se je lepo videlo da imajo Nemci tudi svoje težave če se jih nasprotna ekipa ne ustraši.
RUBEŽ
20. 08. 2020 09.28
+0
Malo preberi zgodovino kluba. Če ne veš : SMO KAR SMO. Še napisati ne veš pravilno.
fihner
20. 08. 2020 13.20
+0
Iztok Draksler
20. 08. 2020 08.52
+11
ma ta bayern zna dobiti dobre igralce....ni kaj..ta gnabry rastura...no lyon ni bil slab..a bayern je bil numero uno.....
-10
Messi za zlato zogo po teh posilstvih si jo zasluzi
fihner
20. 08. 2020 13.32
+1
Ko bi ti vedel, kaj si zaslužiš, dete nevzgojeno!
Definbahija
20. 08. 2020 08.32
+0
Sem reku da bo težka tekma. Finale bo boj zelo drage ekipe proti "ceneni delovni sili". Upam na najb6ljše Do legende Safeta Sušića manjka trenutnemu PSG še kaka milja
uporabnica1
20. 08. 2020 08.24
+16
Lyon se je dobro branil, ampak saj to je polfinale in tu ostanejo samo še dobre ekipe. Zame ni presenecenje, da je vceraj na zacetku povzrocil nekaj tezav Bayernu. Bavarci pa vseeno rutinirano zmagali in so letos izjemno močni, konstantni so👏
Kritika4
20. 08. 2020 08.27
+8
Zelo dober komentar in zapisano je bistvo vsega. Res so se borili, bili izjemno dobri eni in drugi a prevladala je moč Bayerna, ki igra konstantno, rutinirano in ne popusti, borba za vsako žogo in za povrhu še vrhunska vratarja, res dobra tekma, ki te drži pred ekranom, saj je bilo do tretjega zadetka še vse mogoče.
KavčStrokovnjak
20. 08. 2020 08.13
+18
Po karantenskemu postu od nogometa je ta format LP pravi posladek. Vse tekme so odlične, gledljiv nogomet, ni treba čakat tedne na naslednjo tekmo... Največje presenečenje pa dva francoska kluba v polfinalu in PSG v finalu. V nedeljo pa naj zmaga boljši. ;)
Vednoproti
20. 08. 2020 08.08
+13
Bravo Bayern.. Se PSG pa bo.
Kollerik
20. 08. 2020 08.02
+17
Bayern spet zasluženo naprej. Lyon je imel smolo s tisto vratnico, pokazali so tudi izjemno borbenost. Upam, da so Barcini, pa tudi nogometaši Atalante na primeru Lyona in Bayerna videli, kaj to pomeni fizična pripravljenost in boj do zadnjega.
Kritika4
20. 08. 2020 08.28
+3
Ja, kvaliteta pride do izraza ob dobri pripravljenosti ekipe.
uporabnica1
19. 08. 2020 21.52
+17
Tudi Barcelona je zgledala obetavno v uvodnih minutah, potem pa so jo zgazili
-18
Zal messi ni igralec svetovnega kalibra zato nikoli ne more biti med top 50 vseh casov se posebej pa ne po teh posilstvih
Frel
20. 08. 2020 08.49
-4
top 50? človek spusti merila pa boš bolje živel. top 100 vseh časov je precenjeno, tam med top 500 vseh časov ga bi jaz uvrstil, za kaj več nima realnih pogojev. na žalost je pa denar sveta vladar in tako ga danes uvrščamo med najboljše vseh časov, ko pa je očitno, da brez xavia in inieste (top 20 vseh časov) ne zmore storiti nič od niča.
Maxx365
20. 08. 2020 16.46
tako pa zgleda, ko se pogovarjata Lolek in Bolek.
Messia
19. 08. 2020 21.50
+14
Vse jasno. To je Bayernov turnir.
Gorenc_pa_pou
19. 08. 2020 21.50
+7
retropil
19. 08. 2020 21.59
+0
mislim zakaj? tudi lyon bi lahko že imel kak gol na kontu. pa si včeraj gledal psg? lahko bi jih zabili 10. nima bayern ravno zagotovljene zmage v finalu. sam bi dal celo prednost psgju.
+0
Lyon poje uefalono +5gladko
fihner
20. 08. 2020 13.44
+2
motorist_mb
19. 08. 2020 21.46
+4
Upam da bo finale sanjsko...tehnika proti moči!!
uporabnica1
19. 08. 2020 21.45
+8
Ce Bayern pride v finale, me skrbi za njihovi obrambo. Mbpape bo osmešil Boatenga
Gorenc_pa_pou
19. 08. 2020 21.47
+8
sam nj te ne skrbi k bo mu bayern ze ene 3 gole prednosti predn bo mbakarkolze zaceu nabijat
uporabnica1
19. 08. 2020 21.51
+6
-23
Messi je sam se kanta za nabijanje😂😂😂😂
seloveroni
19. 08. 2020 21.50
+9