Liga prvakov

VAR že buri duhove v Ligi prvakov, Uefa na strani Skomine

Amsterdam, 14. 02. 2019 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madridski Real je izvlekel težko priborjeno zmago v Amsterdamu (1 : 2), a bi bilo lahko tudi drugače. Za veliko vroče krvi sta, tudi med navijači Ajaxa, poskrbela glavni sodnik Damir Skomina in tehnologija VAR zaradi razveljavljenega gola domačih. A Uefa je potrdila, da je slovenski sodnik ravnal prav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: VAR že po prvi tekmi buri duhove
    02:14
    Iz 24UR: VAR že po prvi tekmi buri duhove
  • Skomina je razveljavil gol Ajaxa po ogledu video posnetka VAR
    00:48
    Skomina je razveljavil gol Ajaxa po ogledu video posnetka VAR
  • Vrhunci tekme Ajax - Real Madrid
    04:22
    Vrhunci tekme Ajax - Real Madrid

Celo španska Marca je bila kritična do Realove igre v prvem polčasu, saj je bil Ajax boljši, podjetnejši, a tudi brez učinka. V drugem delu so galaktiki pokazali več in dosegli pomembno zmago v gosteh (1 : 2), ki jim na stežaj odpira vrata četrtfinala Lige prvakov. Gol za zmago je dosegel Marco Asensio.

Gostitelji so bili boljši tekmec v prvih 45 minutah igre, na roko jim je šlo tudi dejstvo, da so ostali brez gola. V 37. minuti je Nicolas Tagliafico dosegel gol za vodstvo z 1 : 0, a se je glavni sodnik Damir Skomina s pomočjo VAR tehnologije (video assistant referee), ki je bila prvič uporabljena v Ligi prvakov, po ogledu posnetka in s pomočjo video pomočnika odločil, da gol razveljavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitro po tekmi je na Twitterju sledila Uefina obrazložitev odločitve VAR in Skomine: "V 38. minuti prve tekme Ajaxa in Madrida je bil gol dosežen z glavo Nicolasa Tagliafica razveljavljen po ogledu s pomočjo VAR-a. Sodnik je ugotovil, da je bil Tagliaficov soigralec Dušan Tadić v prepovedanem položaju in je tudi oviral vratarja, da ni mogel do žoge ali igrati z njo – v trenutku strela z glavo. To je po pravilih VAR protokola in gol je bil pravilno razveljavljen, dosojen je bil prosti strel zaradi prepovedanega položaja."  

Trener galaktikov Santiago Solari je bil kratek na to temo: "Med tekmo nimamo elementov, da bi sodili, nimamo monitorja in zaupamo sodnikom in tehnologiji , kar se odločijo." Mnenja se bodo zanesljivo še kresala, navijači Ajaxa in nogometaši so bili razočarani nad odločitvijo, prav tako posamezni navijači, tako so na Twitterju hitro našli razlog za takšno odločitev. Eden je v vlogo video pomočnika postavil kar predsednika galaktikov Florentina Pereza, drugi pa je kratico VAR prevedel po svoje, kot "video asistent reala madrida":

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
15. 02. 2019 12.07
+1
Nehajte in pojdite na pivo. Kdor sme. Torej malo... Zunaj je sončno in toplo.
apodgra
15. 02. 2019 08.43
-1
Za slabo sojenje, je še dobil moralno podporo od Uefe . Torej njegovo delo je bilo s strani Uefe ocenjeno za korektno in strokovno pravilno. Še vedno bo na Uefa listi sodnikov dobro zapisan in slaba praksa se bo nadaljevala. G. Čeferin sonce je že visoko in čas je da se zbudiš. Črnogorci imajo svoj rek -dobro jutro radni ljudi Crne gore, ure je tek dvanajst sati.
Barni3
15. 02. 2019 07.47
-2
Korupcija se nadaljuje...mnogi se se spomnemo leta 1999....sej vem polovica navijacev reala tle gor sploh rojena.se ni bla...tekma olimpijakos real...in glamurozna obramba roberto carlosa...nesankcionirana...majo cist pravo ime kraljevi klub....kralji so od zmer dobil kar so tli..se sinovo zeno za prvo noc....
apodgra
15. 02. 2019 07.45
-1
VAR posnetek je izbran iz konteksta in se v ne ujema s začetnim stanje, te sporne akcije . To , kar prikazuje VAR je dogodek , ki se je zgodil po zaključni akciji in zadetku. Normalno je da bo Uefa stopila v bran sodniku . Vrana vrani ne izkljuje oči . Že prva tekma in prva uporaba VAR tehnologije je pokazala , da se stvari vedno ne končajo tako, kot bi se morale. Še vedno je sodnik tisti, ki lahko se odloči tako ali tako drugače . O teh spornih situacijah , bi moral imeti VAR sodnik , imeti zadnjo končno besedo in za tem tudi stati s polno odgovornostjo. Sedej pa si odgovornost prelagata drug na drugega . Potem bi si sodnik pogledal počasen posnetek TV prenosa in se sam odločil ,berez VAR tehnologije .
Neprijatelj
15. 02. 2019 11.13
-2
User792410
14. 02. 2019 19.44
+12
Hitro po tekmi je na Twitterju sledila Uefina obrazložitev odločitve VAR in Skomine: "V 38. minuti prve tekme Ajaxa in Madrida je bil gol dosežen z glavo Nicolasa Tagliafica razveljavljen po ogledu s pomočjo VAR-a. Sodnik je ugotovil, da je bil Tagliaficov soigralec Dušan Tadić v prepovedanem položaju in je tudi oviral vratarja, da ni mogel do žoge ali igrati z njo – v trenutku strela z glavo. To je po pravilih VAR protokola in gol je bil pravilno razveljavljen, dosojen je bil prosti strel zaradi prepovedanega položaja." Ta razlaga ne pije vode, kajti v trenutku prvega udarca na gol je bil zadnji igralec pred golmanom Bale, nato se je žoga odbila nazaj od golmana, torej tudi v nadaljevanju akcije Ajaxova napadalca nista mogla biti v prepovedanem položaju in po doseženem zadetku se je stranski sodnik takoj odpravil proti sredini igrišča, kar je signal glavnemu sodniku, da je gol regularen! Skomina je reagiral šele na intervencijo VAR sodnika, toda vprašanje je od kje so mu akcijo pokazali, ali celoten potek napada v 16m prostoru, ali pa šele od situacije pri doseženem golu. Če gledamo samo to situacijo, potem je odločitev razumljiva, vendar pa napačna, ker je potebno v presojo vzeti celotno akcijo in tu prepovedanega položaja ni bilo, ker kot sem že napisal se je žoga do Tagliafica odbila od Courtoisa.
fcrs_lj
14. 02. 2019 20.59
-6
Ti zihr nisi “prebujen”...pa z fuzbalom nisi na ti
fcrs_lj
14. 02. 2019 21.27
-7
To situacijo se ne da videt oz ocenit v trenutku...stranski ni mogel videti belega dresa ajaxovega igralca, zakaj, ker ga pokrivata dva igralca(golman in obrambni) in se ne da dolociti polozaj igralca. Po vseh nogometnih pravilih in sodniskih seminarjih je to prepovedan polozaj. Ce pac tega ne zelis videti je pa druga stvar.
User792410
14. 02. 2019 21.56
+2
Na tem posnetku je odločilni trenutek med 35 in 36 sekundo! Poglej si stranskega sodnika in kje je Bale, pa boš videl, da je za malenkost bližje Courtoisu od obeh Ajaxovih napadalcev, zato tudi stranski ne dvigne zastavice. Drugi odločilni trenutek je takoj zatem, ko se žoga od Courtoisa odbije direktno na glavo Tagliafica in zaradi tega po nogometnih pravilih ne more biti prepovedanega položaja! Prepovedan položaj bi bil, če bi se žoga odbila nazaj od okvirja gola, ali pa Ajaxovega igralca! Je pa ta situacija nedvoumno bolje razvidna na videu nacionalne televizije in sicer od 1:33 dalje. Problem pa je, kot lepo kaže tudi sporna situacija na UEFA strani, od kje dalje so Skomini pokazali posnetek. Če so od tu in verjetno so, potem gre nedvomno za prepovedan položaj, ampak tega ni moglo biti zaradi situacije pred tem, ko se žoga odbije od Courtoisa. Prepričan sem pa, da je to napaka VAR sodnikov in ne Skomine, ki je odločitev prejel na osnovi tega kar mu je serviral VAR!
Sisli288
14. 02. 2019 19.10
-9
KDOR MISLI DA NI BIL OFFSIDE ŠKODA DA GLEDA NOGOMET KER GA OČITNO NE RAZUME
MrNurmic .
14. 02. 2019 18.45
-9
odlična igra Ajaxa in pravilna odločitev Skomine
ehjaehja
14. 02. 2019 18.24
-8
četrto leto zapored Katalonci pridno in nemočno jokajo mi pa se jim smejijo,predstavljajte si kaj jim more delat ko real vsako sezono odpišejo po poraznih uvodnih na to pa dvignejo najbolj cenjeno lovoriko. HAHAHA še boste trpeli:) HALA MADRID!!!
idiu3krasne
14. 02. 2019 18.19
-1
Torej kljub VAR-u je prišlo do subjektivne odločitve pri Skomini. Vsi pa vemo da se Skomina vedno nagiba velikanom (ne glede na to za kateri klub gre). Osebno se strinjam z Marco, da v temu primeru Tadič ni vplival aktivno na igro. Iz razloga, ker je žoga potovala v loku čez golmana. V kolikor bi bil strel po tleh, in Courtois ne bi imel pogleda na žogo, potem ja, tu bi Tadič vplival na igro. Če že kaj, bi Skomina lahko piskal prekršek nad golmanom, ker je Tadič rinil v njega, offside je pa za lase privlečen.
neznanec7
14. 02. 2019 18.40
-3
Vsaka debata je preveč. Očitno je vplivu na igro pika konc. Želel ste si da bi var samo "škodoval" ker je "baje" zmagoval samo z sodniško pomočjo ampak zdej pa spet ni vredu ker so odloča dejansko po pravilih. Če ti je al pa ni všeč vse bo zdej bol natančno.
alien8potnik
14. 02. 2019 17.08
+4
če stojiš v ofsajdu in blokiraš golmana, da bi ta lahko branil ... kaj je pri odločitvi skomine spornega? a bodo od zdaj naprej igralci ubodli novo foro - en bo pač zadolžen, da blokira/ovira golmana. ja, super, no. dajte se malo ohladit nekateri navijači barce. saj razumem, sovražite rm, ampak vsaj kanček objektivnosti pa le ohranite.
idiu3krasne
14. 02. 2019 17.38
+1
stal je malo iz strani...ni bil v gibanju in golman ni bil pod prekrškom...tudi če igralca tam nebi bilo Kurtua nebi mogel do žoge ...dejstva...in še to Realovi se sploh niso pritoževali ...najmanj pa golman
alien8potnik
14. 02. 2019 22.00
+4
ej, dobro poglej kakšen posnetek hijlajtov. tam je iz vseh zornih kotov prikazana. z zadkom ga je ruknil, da je bil cortuis iz ravnotežja in onemogočen, da bi lahko posredoval. če ne bi bilo tega, verjemi, tudi tega gola ne bi bilo. ker strel ni bil niti močen, pa še v smeri golmana je šel.
Barni3
15. 02. 2019 07.37
+0
Kokr js. S posnetka vidm je tam tadic bil cothua je sel pa na njega
feliks-07
14. 02. 2019 16.28
+3
Če vas zanima kako so v ligi prvakov 2017/2018 porivali sodniki Real do finala vpišite v You tube : Real Madrid - The controversial road to Kiev.
idiu3krasne
15. 02. 2019 07.40
-1
Skomina sliši na ime Realova svinja..
laycan
14. 02. 2019 15.46
+15
Ne bom bral komentarjev. Ampak predvidevam, da je za zmago kriv var,podkupljeni sodniki,nerazpolozeni igralci ajaxa,.
idiu3krasne
14. 02. 2019 15.33
+0
Haha...nihče od belih ni protestiral...in hop Skomina preseneti...darilo Pereza...
idiu3krasne
14. 02. 2019 15.32
+2
En VAR za zraven prosim. Hvala.
šumar
14. 02. 2019 15.19
-7
sodnik penal madrid haha
RMadridd
14. 02. 2019 17.48
+8
haha hahaha dobra bravo...ej kaj si ti sploh hotel povedat
Lucky
14. 02. 2019 14.26
+4
Ne čudi me spodnje navdušenje Realovih navijačev nad zmago. Ko takšno tekmo dobiš, huh. Po takšnem razpletu so res lahko optimisti. Nisem siguren, da če bi se podobno kot Ramosova roka na rami Tadica pri strelu v stativo zgodilo na drugi strani, da ne bi bil kakšen penal. Kakorkoli že, res lepa tekma.
cripstoned
14. 02. 2019 13.56
-15
taksen gol bi obveljal samo ce bi do njega prisla barca...pri njih var sodniki ne bi javili glavnemu sodniku da je slo za neregularen gol....
Campeones36
14. 02. 2019 13.42
+11
A lahko nekdo ki pljuva čez sodnika, var in RM razloži, zakaj je skomina se narobe odločil. Vse dokaze imate na pladnju, pa še kar nabijate svoje. Sovražtvo do Reala vam je čisto zje*al mozak
RMadridd
14. 02. 2019 20.11
+2
Campeones36
14. 02. 2019 13.40
-6
Vse tehnično pravilno dosojeno, Var potrdil offside in oviranje golmana, putalonci pač ne morejo iz svoje kože
Fuzbaler
14. 02. 2019 15.00
+6
Kaksno oviranje golmana?🤦🏼‍♂️ Se Courtoisu se ni nic sumljivo zdelo.