Liga prvakov

Varovanje v Madridu: pripravljeni na 'vojno', pričakujejo pa spektakel brez posebnosti

Madrid, 31. 05. 2019 20.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
0

Sreda in četrtek sta bila v Madridu "prikrajšana" za navijaški vrvež pred finalom Lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom. Zadržano in nevpadljivo je bilo tudi varovanje vseh tistih, ki skrbijo in bodo skrbeli za to, da bo največji športni dogodek leta minil brez posebnosti, oziroma, da se bo spektakel izključno zgodil na travniku. Kljub temu pa je po trditvah predstavnikov španske policije pripravljen tudi črn scenarij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Madridu veljajo posebne mere varovanja. To ni nič kaj nenavadnega. Tudi če ne bi bilo v zadnjih letih ves čas "preteče teroristične nevarnosti", je bil takšen dogodek, kot je finale Lige prvakov, vedno dobro varovan. Možje postave in vsi tisti, ki skrbijo za mir v hiši so na najvišji možni stopnji pripravljenosti, četrta stopnja potencialnega terorističnega napada, ki visi nad dogodkom, je pač dovolj resno opozorilo, da se v španski prestolnici lahko zgodi tudi črn scenarij. V navijaški coni v središču Madrida, na Plazi De Mayor, smo uspeli nekaj besed izmenjati z načelnikom Miguelom, ki je bil tako prijazen in nam navkljub ukazom nadrejenih, v odkritem in nevezanem pogovoru le uspel podati nekaj informacij okoli v varovanja "največjega enkratnega svetovnega športnega dogodka v Madridu.", če ne bomo objavili njegovega polnega imena. 

Potrebno je pohvaliti delo španske policije, ki nikakor ni represivno ...
Potrebno je pohvaliti delo španske policije, ki nikakor ni represivno ... FOTO: AP
Za varovanje v Madridu te dni vse skupaj skrbi skoraj 5000 španskih policistov. Ob tem v zraku ves čas pomaga tudi več sto dronov. V španski prestolnici še nikoli ni bilo tako visoke stopnje varovanja kakšne športne prireditve.

Če je bilo v sredo in četrtek povsod (po) v Madridu še zelo mirno in je le malo stvari napeljevalo, da se bo v soboto na stadionu Wanda Metropolitano zgodil veliki športni dogodek, pa je bil petek že povsem navijaško obarvan. Zaenkrat brez večjih incidentov. Tako pravi tudi Miguel. "Navodila so, da skušamo poskrbeti za spremljanje dogodkov in nadzor. Zaenkrat razloga za hujše intervencije in represije nismo imeli." Je pa nekaj jasno. Gre za dogodek visokega rizika in tako tudi delujejo španska policija. "Saj verjetno veste, da bo to najbolj varovan dogodek v Madridu po finalu južnoameriške različice Lige prvakov - pokala Libertadores. Dvoboj Boce in Rioverja je bil izjemno varovan, a ta med Liverpoolom in Tottenhamom bo še bolj."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je znano bo v varovanje finalne tekme vse te dni vpetih skoraj 5000 mož postave. "Gre za dogodek najvišjega rizika, zato takšna številka. A ponavljam, navijače želimo usmerjati in varovati in ne bomo "zganjali" represije." Ob tem (je) bo, kot je moč slišati, angažiranih več sto dronov, ki bodo iz zraka opozarjali na morebitne težave, ki jih utegne povzročiti okoli 30 tisoč angleških navijačev.

Liverpool - Tottenham
Liverpool - Tottenham FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.