Liga prvakov

Pol milijarde razlogov: Real bi lahko s pomočjo superlige poravnal kredit

Madrid, 19. 04. 2021 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski mediji so se tako kot novinarski kolegi z vseh koncev Evrope razpisali o nogometnem "potresu", ki ga je povzročila najava ustanovitve novega elitnega klubskega tekmovanja.

Predsednik LaLige, Javier Tebas, naj bi po poročanju španskih medijev že sklical sestanek s predstavniki klubov elitnega španskega tekmovanja, na katerega pa niso vabljeni trije "superligaši". Časnik AS tudi poroča, da bi  tretje vabilo za superligo, če ga ne bi sprejel Atletico, romalo v Andaluzijo k Sevilli. "V klubu (Sevilli, op. a.) so to razumeli kot priložnost, ki je ne smejo izpustiti. Menili so, da bi bilo to neodgovorno do članov kluba," je zapisal AS, ki dodaja, da je Atletico sodelovanje sprejel, ker je želel pokazati "odgovornost do svojih članov" in ker so v klubu prepričani, da bodo samo tako ostali ob boku velikanov. Klub slovenskega reprezentanta Jana Oblaka naj bi bil tudi prepričan, da se bodo grožnje Uefe ublažile in da bo prevladal dialog. AS dodaja celo mnenje Atletica, da je Uefa s predčasnim razkrivanjem formata nove Lige prvakov sama "razstrelila" možnost iskanja rešitve z dialogom.

Otoški The Times je že pred nekaj meseci ekskluzivno objavil več strani dokumentov, ki naj bi dokazovali dogovarjanje o zagonu elitne superlige. A Evropska nogometna zveza (Uefa) je neprestano zatrjevala, da gre le za govorice oziroma za želje redkih posameznikov, zato Aleksandra Čeferina in sodelavcev januarja tudi ni preveč vznemirila informacija v italijanskih medijih, ki so se razpisali o sestanku predsednikov Juventusa in madridskega Reala, Andree Agnellija ter Florentina Pereza.

Predsednik Reala Florentino Perez (na fotografiji v sredini) med predstavitvijo napadalca Luka Jovića na Santiagu Bernabeuu.
Predsednik Reala Florentino Perez (na fotografiji v sredini) med predstavitvijo napadalca Luka Jovića na Santiagu Bernabeuu. FOTO: AP

Skoraj točno tri mesece kasneje je "počilo", rodilo se je novo evropsko tekmovanje, ki je naletelo na hud odpor z vseh koncev Evrope in nogometnega sveta. Madridski časnik AS je na zgodovinski ponedeljek na svoji spletni strani objavil kratek pregled finančnih vidikov novega tekmovanja, ki so naravnost osupljivi.

Kredit za novi Bernabeu v hipu odplačan
Vsak od 15 klubov ustanoviteljev naj bi prejel 350 milijonov evrov, medse pa si bodo razdelili še 3,5 milijarde evrov (okoli 233 milijonov na klub), ki jih bodo lahko vložili v izboljšave infrastrukture ali za pokrivanje izgub zaradi pandemije novega koronavirusa. To pomeni, piše AS, da bo Real, čigar predsednik Perez je kot predsednik superlige tudi vodilna figura novega tekmovanja, takoj zaslužil kar 583 milijonov evrov.

"Tako bodo lahko v enem znesku plačali prenovo Bernabeua, za katerega so najeli kredit v višini 570 milijonov. Enak znesek bo sprva zagotovljen tudi Atleticu in Barceloni," trdi AS. V prvotnih dokumentih sta se omenjala še dva nemška (Bayern in Borussia Dortmund) ter en francoski klub (Paris Saint-Germain), a zaenkrat omenjeni klubi še niso pristali na sodelovanje. 

Prvotni načrt je predvideval mednarodne obračune sredi tedna, tako da bi lahko klubi še vedno nastopali v državnih prvenstvih. Igrali naj bi po sistemu dveh skupin s po desetimi ekipami (vsak z vsakim doma in v gosteh), prvi trije bi napredovali neposredno v četrtfinale, medtem ko bi o preostalih dveh četrtfinalistih odločale dodatne kvalifikacije med četrto- in petouvrščenima moštvoma. Igrali bi po sistemu dveh tekem, v finalu pa bi bila na sporedu ena.  Skupaj bi tako v sezoni odigrali od 18 do 23 mednarodnih tekem, v Ligi prvakov jih lahko finalist odigra največ 13, če seveda ne štejemo morebitnih nastopov v kvalifikacijah.

Še višji prihodki z naslova TV-pravic, v igro vstopajo tudi nove platforme
"Tekmovanje zagotavlja veliko višje televizijske prihodke od tistih, ki jih zdaj prinaša Liga prvakov, 15 klubov ustanoviteljev bo prejelo še več kot tistih pet, ki se bodo tekmovanju priključili zaradi športnih dosežkov, poleg tega pa bo superliga tem 15 klubom omogočila, da s širnim svetom delijo po štiri tekme prek svojih lastnih digitalnih platform (spletne strani, televizije, družbena omrežja ...). To bo omenjene prihodke še zvišalo," dodaja AS. 

Omenjajo tudi izjave predsednika Pereza na decembrski skupščini kluba, ko je že več kot očitno namignil, da se obetajo velike spremembe.

"Brez teh sprememb nogomet ne bi mogel biti to, kar je danes," je dejal, ko se je spominjal, kako je Real sodeloval pri ustanovitvi Evropskega pokala, predhodnika Lige prvakov. "A potrebujemo novo spremembo. nogomet se mora spopasti s temi novimi časi. In tako bo Madrid želel, kot pravi (predsednik Mednarodne nogometne zveze, Gianni, op. a.) Infantino, zaščititi navijače. Navijači sami so se znašli pred natrpanim razporedom, ob katerem se je težko tudi poistovetiti s tekmovanjem, ki se odvija. Igralci zaradi te prenasičenosti utrpijo poškodbe. Reforma nogometa ne more čakati in z njo se je potrebno spopasti. Imamo odgovornost, da se za te spremembe borimo. Nove generacije predelajo več vsebine. Mora se izboljšati konkurenčnost in kakovost," je takrat še povedal Perez.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
20. 04. 2021 14.50
-1
Super liga bo izključila uefo
dante
20. 04. 2021 14.39
+1
Kdor ne varčuje drago plačuje
Ho Chi Joža
20. 04. 2021 09.55
+1
Naj se enkrat posluša športnike,strokovnjake ne pa tajkune ala PEREZ MANDARIČ itd,
LevLandau
20. 04. 2021 08.40
+4
Najprej so nakral pa zropal, zdaj želijo da bi jih pa reševal. Kot banke :)) A je kakšna razlika ? Še en dodaten dokaz, da so "superligaši" navadni mafijozoti. So vidli da Čeferina ne morejo obračat k odojka v peči, pa so si izmislili neke kvazi lige. Patetično ... Skanalizirajo naj se v WC.
Lojze Gobec
20. 04. 2021 08.14
+9
Šport oziroma nogomet ni več to kar je bil, tu je sam nek biznis, finance, koristi, če bi na primer, "veliki klubi" kot so španski, italijanski , angleški, nemški, francoski ne imeli takih vlagateljev, tujcev polnih denarja, ti klubi nebi bili nič kaj boljši, kot klubi nekdanje Jugoslavije, ki je dokler je obstajala bila številka ena v marsikaterem športu v Evropi.
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.11
-6
A bo ta čeferin še dolgo na položaju? sam vprašam
robert hrovat
19. 04. 2021 21.53
+5
To je problem današnjega časa, vsi gledajo kako bi v kratkem času zaslužili čimveč, pa čeprav bodo na dolgi rok veliko izgubili... mal sem bral forume navijačev teh klubov, niti en navijač ni imel lepe besede glede te superlige, najpogostejša beseda je bila f... off in da bodo raje začeli navijat za kako drugo ekipo kot za te izdajalce nogometa.... en navijač je lepo napisal, derbiji so čez celo leto redki in jih je pričakoval kot pričakuje božič, sam če bo božič vsak teden to tudi izgubi na svojem čaru... pa da ne omenimo da bodo tekme ponoči ali pa zgodaj zjutraj, kdo bo to sploh gledal??? Izgubil bodo ogromno navijačev...
265004
19. 04. 2021 21.47
+3
Spodaj berem komentarje in vsi obsojate klube za katere navijate....Ja kaj je pa Barci, Milanu ,Arsenalu preostalo? Oni so se morali pridružiti ker bi drugače bankrotirali.Brez derbijev bi izgubili navijače, tv trženje, sponzorje....Obsojajte skorumpiranega prevaranta Pereza ki je idejni oče vsega...skupi z njim pa City in Chelsea..se ve zakaj....v odboru lige so tudi Liverpool in United....v letošnji LP bi navijal za City, ampak ne bom ravno zaradi tega. Vsaka čast PSG ki se ni pridružil...Upam da osvojijo letos LP....
KenBlock
19. 04. 2021 21.41
-6
Men se zdi to top. Nevem zakaj bi moral bit monopol nad fuzbalom. Naj imajo svojo ligo ce zelijo, ljudje bodo gledali to kar jim bo zanimivo.
-3
torej Perez liga...nimajo že tako dovolj pomoči pri sodnikih?!
Herba
19. 04. 2021 21.38
+1
Mogoče bo pa lahko prišel zmagovalec slovenske lige direktno v ligo prvakov in ne bo potrebno igrati kvalifikacij. Če se bo lahko gledalo dober nogomet, me briga za UEFO, FIFIO in super ligo. Naj si pogledajo kako so sodniki sleparili pod okriljem do sedanjih ustanov in potem naj govorijo o športu. La liga bo ostala in vse ostale državne lige tudi.
265004
19. 04. 2021 21.31
+9
No, pa se je razkrilo to kar že vseskozi pišem o Realu..Klub v lasti bogatašev, buržuazije, monarhije podprt s strani medijev...Idejni ustanovitelji superlige Real, City in Chelsea...kako zanimivo....Denar, denar , denar...Razočarala me je tudi Barca, ampak jaz razumem zakaj so pristopili zraven.Barca je v ogromnih dolgovih in brez tekem z najboljšimi klubi bi klub lahko zaprl svoja vrata.Umaknili bi se sponzorji, tv prenosi, navijači verjetno nimajo namena gledat razne Eibarje in tako klub ne bi preživel.Idejni oče vsega pa seveda Perez.In tukaj se vidi kakšen vpliv ima.In potem se sprašujemo kdo podtika rezultate, sodnike, zlate žoge...Deluje mi kot nek sodoben Franco.Smilite se mi navijači ki navijate za ta Real, najbolj goljufivi klub na svetu, ki vam je s to potezo pokazal kolk mu je za vas navijače...Pokazal pa je nazorno kar že vseskozi vemo da je prva stvar denar in vedno denar...za vas navijače jim pa dol visi....
HALAcR7
19. 04. 2021 21.57
+0
slamnati bedak,ja perez je šel z pištolo in laporta poštenjak je to moral narediti,seveda je šlo za življenej,ti ti perezz,,med prvimi se je barca strinjala
265004
19. 04. 2021 21.58
+2
Minx17
19. 04. 2021 21.30
+3
Perez. Denar. Korupcija... hahah. Vse ze dobr znano.
kajpavzdevek
19. 04. 2021 21.28
+2
To ni dobro !
graf
19. 04. 2021 21.27
+6
...toliko o "dobrobiti" nogometa !
Iniesta
19. 04. 2021 21.17
+5
Vsa cast Muriju, ker ima hrbtenico in ni podprl Superlige ...
WhatDoYouCare
19. 04. 2021 21.16
+12
"Igralci zaradi te prenasičenosti utrpijo poškodbe." - a bejž no. kako pa dodajanje NOVIH tekem med tednom rešuje ta problem? kdo je tu nor? flanca da so igralci preobremenjeni potem pa ustanovi novo ligo da bodo igralci morali igrati še več tekem, ne manj.
bububu123
19. 04. 2021 21.14
+14
vsi bi morali bojkotirat superligo! Vse televizije in vsi navijači
tianot
19. 04. 2021 21.05
+7
A Olimpija je zraven? 😎
-YOGI
19. 04. 2021 20.55
-2
O komu jevtukaj govora?