Liga prvakov

Zahović na strani Uefe: Evropa je s to potezo izgubila ogromno vrednot

Ljubljana, Maribor, 19. 04. 2021 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., U.Z.
Komentarji
37

Na tektonske premike v evropskem nogometu se je v oddaji 24UR ZVEČER odzval tudi legendarni Zlatko Zahović. Dolgoletni slovenski reprezentant in uspešen funkcionar pri NK Maribor je razočaran nad spremembami, ki so po njegovem mnenju v nasprotju z "evropskimi vrednotami".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zahovićem in Ambrožičem
    10:56
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zahovićem in Ambrožičem
  • Iz 24UR ZVEČER: Ideja o ustanovitvi superlige
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Ideja o ustanovitvi superlige
Uroš Slak je v oddaji 24UR ZVEČER gostil tudi strokovnjaka za športni marketing Tomaža Ambrožiča. "Težko si kako drugače razlagam, kot da gre morda za neko potezo iz obupa," je o potezi Andree Agnellija, predsednika Juventusa, ki je požrl praktično vse svoje obljube, povedal Ambrožič. "Da je dejansko v situaciji, ko mu ni preostalo drugega, predvsem iz stališča njegovega kluba, za katerega vemo, da je v minulih treh letih zapravil ogromno denarja, s ciljem, da osvoji Ligo prvakov. Ni mu uspelo niti s pomočjo Cristiana Ronalda, v tem trenutku se celo bori za to, če bo sploh prišel v Ligo prvakov za naslednjo sezono skozi domače prvenstvo. Minus, ki ga je Juventus ustvaril, je velik, in ga bo tudi z izrednim poslovanjem tudi po pandemiji težko pokril. Očitno je bil ta denar, ki je bil na mizi, tako mamljiv ‒ tudi za takšnega industrialca, kot je on ‒, da je požrl marsikaj. Tudi medčloveške odnose in seveda verjamem, da je to za predsednika Uefe tudi na osebni ravni kar veliko razočaranje."

"Nogomet ima eno široko vlogo v evropski in svetovni družbi. Mislim, da je ta poteza, o kateri je vsa evropska in svetovna javnost povedala svoje, enostavno razočarala evropsko družbo in evropskega človeka. Evropa je izgubila ogromno vrednot s to potezo," je za našo televizijo povedal Zlatko Zahović, ki je po igranju za mariborski Kovinar, beograjski Partizan ter portugalska Vitorio Guimaraes in Porto nastopal tudi za grški Olympiakos, špansko Valencio in se nato vrnil na Portugalsko, kjer je profesionalno pot na najvišji ravni sklenil kot član velike Benfice.

Zahović je prepričan, da je Aleksander Čeferin na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa) podedoval veliko težav, ki so se kopičile v zadnjih desetletjih. Odločitev o ustanovitvi novega tekmovanja je po mnenju Zahovića "korak prek rdeče linije", po katerem pa upa, da bodo vpleteni vseeno poiskali skupen jezik.

'Podedoval je vse te probleme, ki so zdaj dosegli vrh'
"Jaz mislim, da je potrebno pogledati kronologijo vseh dogodkov izpred 25 ali 30 let," je nadaljeval Zahović. "Se pravi s pravilom Bosman, s sprostitvijo svetovnega ekonomskega tržišča je prišlo do velikih premikov. Tudi sama Uefa je enostavno padla pod ta vpliv, naš predsednik je podedoval vse te probleme, zdaj pa so vsi ti problemi enostavno kot kaže prišli do konca vseh problemov s to superligo. Ima pa (Čeferin, op. a.) zelo pozitivno vlogo. Mislim, da je podedoval vse te probleme, ki so zdaj dosegli vrh," meni 50-letni Mariborčan.

"Ja, vsi verjamemo vanj, kajti, seveda, govorimo o našem državljanu, o predsedniku Uefe, ki mislim, da zelo, zelo dobro plava v vseh teh problemih. Zdaj je seveda prišel v eno situacijo, kakršne si nihče ne želi. A vseeno verjamemo, gledamo pozitivno in upamo, da se bodo vsi vrnili korak ali dva nazaj, in da bomo vsi spet gledali tisti stari evropski nogomet in stare evropske vrednote. Kronologijo pa lahko pogledamo: Bosmanov zakon, drugi, tretji in četrti klubi (iz najmočnejših državnih prvenstev, op. a.) so igrali Ligo prvakov, se pravi smo dobili evropskega prvaka, ki ni bil najboljši v svoji državi. Enostavno so to veliki problemi, ki jih ima evropski nogomet, ampak mislim, da je zdaj ta poteza korak prek rdeče linije. Upam in želim si, da bo prevladal razum, in da se bodo vrnili korak ali dva nazaj, kajti evropske vrednote so v športu in nogometu na zelo visoki ravni. Pomen nogometa je tukaj seveda neizmeren."

Prestop Cristiana Ronalda iz madridskega Reala v Juventus je močno obremenil blagajno Torinčanov. Poleg neuspehov v Ligi prvakov je nato "udarila" še pandemija.
Prestop Cristiana Ronalda iz madridskega Reala v Juventus je močno obremenil blagajno Torinčanov. Poleg neuspehov v Ligi prvakov je nato "udarila" še pandemija. FOTO: AP

 Lekcije so pomagale
Kot razlog za odločitev nemških in francoskih klubov, ki so (zaenkrat) sodelovanje zavrnili, je navedel zgodovinske izkušnje, ko sta Nemčija oziroma Francija pozabili na "majhnega človeka".

"Jaz mislim, da so razlogi zelo preprosti in izvirajo iz zgodovine teh narodov: kadar pozabiš na malega človeka, se lahko zgodi marsikaj. V Franciji se je dogodilo, kar se je dogodilo, v Nemčiji se je dogodilo, kar se je dogodilo, in mislim, da so se iz teh lekcij naučili marsikaj."

'Upam, da bo razum prevladal'
Zahović še upa, da bo ravno nogomet tisti, ki bo družbo popeljal iz zagate, v katero jo je pomagala pahniti tudi pandemija novega koronavirusa.

"Uefa reagira po svojih vrednotah, evropskih vrednotah. Upam, da bo razum prevladal, in da bomo v Evropi enostavno ubranili naše visoke evropske vrednote, ki se odražajo na nogometu. Nogomet bo tisti, ki bo spet popeljal, upam, evropsko družbo popeljal v neko novo upanje, v nek nov razvoj. Mislim pa, da vsi ostali klubi ne smejo čakati na končni izid teh pogajanj oziroma tega problema, ampak se enostavno čim prej poenotiti, čim prej se sestati, pogledati vse možne opcije A, B in C ter imeti rešitev ne glede na razplet," je sklenil Zahović.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BalalajkaGTI
20. 04. 2021 10.21
text pod sliko ronalda pove vse....
BalalajkaGTI
20. 04. 2021 10.12
+1
Bit konj PADA....
BalalajkaGTI
20. 04. 2021 10.13
+1
vlagajte zdaj.... če vam je še kaj ostalo....
Cofitime
20. 04. 2021 09.46
-3
legedarni ? kvecjemu bum bar ki nima pojma o igranju nogometa nevem kateri pri zdravi pameti mu je dal ta polozaj
DAEMONIUM
20. 04. 2021 09.35
-4
Ceferin na dan zasluzi 4000eur pa je zasluzen za razpad UEFA saj razpada ni znal zaustaviti!!! Mogoce pa bo druzina prevzela vodenje Slovenije saj ga rdeci mediji ze stelajo!
ivan res grozni
20. 04. 2021 09.44
+3
Kakšen razpad? Blodite? Zasluži toliko kot je v pogodbi. Ni nujno, da Čeferin prevzame Slovenijo, saj bi dobili že z žrebom boljše od sedaj radikalno nesposobnih. Še cepljenja ne znajo organizirati, da zavračanja za Slovenijo rezerviranih cepiv niti ne omenjam.
poluks25
20. 04. 2021 11.23
-2
a to ti je princ teme reku, pa si zdej profesionalni analitik ratal?
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 09.21
-4
Poglejte samo Juventus....... Klub je bil poln denarja in uspehov........ Eno leto je igral slabo in so ze milijone in milijone v minusu............. To ni prihodnost za nogomet zato pa hocejo na svoje, kjer bo financni fair play.............. Ceferin jim financne stabilnosti ni dal...... TO JIM DAJE BANKA!!!!!! Ceferin je igral igro, da je 25 malih nogometnih zvez bolj pomembnih, kot 5 velikih......... Igral se je igro da je 25 glasov vec kot 5 glasov, ker njega izvoli vec glasov
ivan res grozni
20. 04. 2021 09.46
+2
Tudi britanski in francoski predsednik države sta na njegovi strani in super ligo ocenjujeta kot katastrofo za nogomet.
NB777
20. 04. 2021 10.18
+0
Juventus poln denarja in uspehov? Bi rekel prej da je bil ta klub vedno povezan z nameščanjem tekem in neuspehi.
NB777
20. 04. 2021 10.24
-1
Juventus je plačal 100 miljonov+ za 35 let starega igralca da ne omenjam plače, kdo jih je silil v to? Sedaj če niso nič osvojili pa bojo v t.i. Superligi kaj osvojili in bodo lahko delali prestope za 100 miljonov evrov? Lepo prosim...to bi bila polomija za klube slej ko prej bi 50% klubov propadlo in bi liga razpadla da ne omenjam, če kupuješ igralce za 100 miljonov in jih potem prodajaš za 10 (Real Madrid itd...) verjetno nebo večno možno preko države jemati kredita treba tudi dolg povrniti.
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 09.01
-2
Po mojem bo na koncu taksen razplet... Superliga bo z 15 stalnimi ekipami..... Ostalih zaenkrat 5 ekip bodo pa igrale za borbo med superligo in ligo prvakov...... 2 kluba bosta na koncu izpadla v ligo prvakov in dva napredovala v superligo........... Liga prvakov bo postala druga liga
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 08.57
+1
Nemški Spiegel, ki ga povzema tudi Kicker, poroča, da drži poročanje medijev o vabilu v superligo za PSG, Bayern in Borussio Dortmund. Vsi trije klubi trenutno nočejo v superligo in se zavzemajo za reformirano ligo prvakov. Imajo pa še čas, poroča Spiegel. PSG je dobil "le" 14 dni časa za premislek in vstop v superligo. Nemška velikana pa imata 30 dni časa. Kdorkoli se bo odločil za superligo, bo dobil status ustanovitelja. Trenutno je ustanoviteljev 12, prostora pa je za 15 klubov, ki bodo imeli zagotovljen nastop v superligi vsako leto.
jodr
20. 04. 2021 08.52
+3
Haland želi imet 1 miljon EURO_v plače na teden. Od kod klubu denar samo za njegovo plačo??? Verjetno je super liga edina možnost. In dejstvo, da hoče komaj polnoletni mladenič z končano osnovno šolo ( morda še srednjo) miljon EURO_v na teden, je pa znanstvena fantastika.
SenecaLucius
20. 04. 2021 08.55
+1
Kaj želi ni pomembno, dobil bo točno toliko, kot mu bo kakšen klub pripravljen plačati!
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 09.09
+1
Seneca........ Napacno...... Klubi so prisiljeni reskirati milijone v nadpovprecne nogometase, da se ostanejo konkurencni......... Postalo pa je ze prevec klubov, ki to pocne zato vsako leto veliko klubov izgubi ker ni prostora za vse............ Na koncu zmaga samo eden in se 3 so zadovoljni, ostali klubi pa koncajo v rdecih stevilkah...............
mzz66
20. 04. 2021 08.48
+5
Ameriški kapital hoče tja, kjer je denar. Če ga zdaj ne zatrejo v kali, je evropski nogomet gotov. Bravo Nemci in Francozi. Ne se pustit tem napihnjenim samoosvojenim potomcem Evrope. Takih vrednot v Evropi ne potrebujemo. Zatret v kali, pa če je treba z zakoni na državnem in evropskem nivoju.
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 09.04
-2
Mzz.........kako je denar ce pa so vsi klubi koncali v rdecih stevilkah.......? Americani bodo naredili financni fair play in to bo zmaga za nogomet......... Ocitno ceferin tega ni bil sposoben, zato bodo to storili drugi za sebe namesto ceferin za uefo
ivan res grozni
20. 04. 2021 09.48
+2
Američanom gre samo za profit, usoda evropskega nogometa jim dol visi.
GOOD vs. EVIL
20. 04. 2021 08.41
+0
Prefinjen izbor slike CRja :D
GOOD vs. EVIL
20. 04. 2021 08.39
+3
Kaj se grejo TOTI klubi?!?!? Fotr bi jim bi LA-HKO, Fotr bi jim bil LA-HKO
pepe D bolcev
20. 04. 2021 08.38
-4
Tovornjakar Svetice in njegova pamet. To je ta sds scena, ko en tovornjakar misli, da je vsi pamet tega sveta popil. Dej Svetice primerjaj svojo kariero s ceferinovo. A ves v cem je razlika? On ni bil neka neumna lenoba v osnovni soli. In to tovornjakar bos pamet solil o vsem in vsakemu? Klovni JJovski.
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 08.43
-3
Moj denar je posteno zasluzen...... Ceferinov pa umazan.......!!!
ivan res grozni
20. 04. 2021 09.49
+2
Umazan, ker je plačan v skladu s pogodbo? Tudi vsi pred njim so imeli toliko.
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 08.36
+0
Klubi so v rdecem, ker je ves denar sel nogometasem in nogometasi so izsiljevali do onemoglosti. Samo Haland je zahteval po 20 milijonov za oceta in menezerja in to za vsakega posebej......da njegovin zahtev ne omenjam............ Pa to je logicno, da so pol vsi klubi v rdecih stevilkah....... Samo poglejte Anglijo...... Treba je investirati vsaj 150 milijov vsako leto samo za odskodnineb da si pol lahko konkurencen..... To se gre vsaj 7 klubov in prostora v ligi prvakov ima le 4 mogoce 5 klub................ Da ne omenjam nekih pravil, da je bil Liverpool zmagovalec lige prvakov a v naslednji sezoni ni smel igrati v ligi prvakov, ker v drzavnem prvenstvu ni bil med 5.......
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 04. 2021 09.13
+0
Kako ti uspe v tako kratkem "postu" narediti toliko slovničnih in pravopisnih napak. Vsebino pustimo, ker je ni oz. jo je nemogoče razumeti v tem skrpucalu?!
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 09.24
+0
Eni nismo za racunalnikom in za mizo....... Ampak na mobiju in na terenu
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 08.28
+0
Zaho..... Res je podedoval, ampak je ze drugi mandat in bi lahko ze kaj storil konkretnega...... Pa samo bi kopiral Nba sistem plac pa bi vse resil...... Max 150 milijonov za placa. Max 100 milijonov za odskodnine in max 50 milijonov za ostale stroske............. Torej sezona max 300 milijonov stroskov....... Barcelona in real sta imela skoraj po milijardo prometa in ves ta denar je sel za place in odskodnine.........kluba pa v izgubah..... Po Nba sistemu pa bi imela po pol milijarde dobicka in klubi bi bili zadovoljni pod Uefo.............. Po mojem je Ceferin glavni odgovornib a on je raje pametoval o nasi politiki, kako imajo ljudi za bedake, da je nesposobna, nepovezovalna, zaljiva............. In minile so 4 ure, pa se je pokazalo, da je Ceferin vse to, kar je pripisoval drugim in naredil najvecjo zivljensko sramoto slovenskemu narodu
portorico 1
20. 04. 2021 08.21
+5
Najbolj pokvarjen"člen" v največjo podporo Čeferinu?
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 08.40
+5
Zaho ni pokvarjen, ampak ve igrati nogomet na igriscu in izven njega................ Zato je taka legenda
El pi5tolero
20. 04. 2021 08.18
+5
Zaho! Definitivno najboljsi nas vseh casov! Tiste dva penala v finalu lige prvakov je res falil, samo men je bil vedno car!
jodr
20. 04. 2021 08.18
-4
Zaho edina vrednota v nogometu je denar in ti to dobro veš.
20. 04. 2021 08.14
+2
Tudi vidva sta blizu ,motorist paprikas
KMET70
20. 04. 2021 08.13
+6
Fuzbal pa vrednote ja, bil enkrat na tekmi Maribor; Olimpija, pristal naključno med navijači, horda podivjanih osebkov, ki ni niti vedela kakšen je rezultat, uničevala vse okoli sebe, kar se je uničit dalo, če je to perspektiva mladih, saj rad pogledam kakšno tekmo, ampak ob vseh teh denarjih in barabijah mi gre na kozlanje, ne to ni za nas kmete
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 04. 2021 09.17
+2
Mater je enostavno posploševati. Torej je obisk nogometne tekme po tvojem zapisu uničevalen, nevaren... skratka absolutno odsvetovan. Ne vem kam oz. s kom hodiš ti na tekme, jaz še nikjer v Sloveniji ali Evropi nisem bil niti za delček sekunde ogrožen ali v nevarnosti. Niti ni bilo momenta, da bi se počutil ogroženega. Mogoče je res bolje, da se držiš štale, če se tam bolje počutiš.
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.05
+3
Kdo je sploh ta zaho?
Uporabnik2066124
20. 04. 2021 08.46
+1