Nogomet

Mbappe in Icardi odločila 100. 'classique', Di Maria poškodovan

Nimes, Nantes, Marseille, 07. 02. 2021 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Lille je po nedeljski zmagi v Nantesu z 2:0 znova zasedel prvo mesto v francoskem nogometnem prvenstvu. Pred drugouvrščenim Lyonom ima dve točki prednosti. Tretji je Paris Saint-Germain, ki je ohranil korak z vodilnima kluboma na derbiju v Marseillu (2:0). Jubilejni stoti "le classique" sta odločila Kylian Mbappe in Mauro Icardi, je pa PSG vsaj za prvo tekmo osmine finala Lige prvakov proti Barceloni najbrž ostal brez poškodovanega Angela Di Marie.

Mbappe (na fotografiji desno) proslavlja po vodilnem zadetku na Velodromu z Idrisso Gueyejem.
Mbappe (na fotografiji desno) proslavlja po vodilnem zadetku na Velodromu z Idrisso Gueyejem. FOTO: AP

Marseille in Paris Saint-Germain sta samo v tej sezoni že odigrala dva kaotična derbija, Neymar Jr. pa je bil po prerekanju (tako na zelenici kot nato prek družbenih omrežij) skupaj s španskim branilcem pristaniškega kluba Alvarom Gonzalezom ena glavnih figur dvobojev večnih rivalov. Brazilec ni začel tokratnega "le classiqua" na Velodromu, kjer v zadnjih tednih vladajo kaotične razmere, ki so privedle tudi do odhoda trenerja Andre Villas-Boasa. Gostujoči strateg Mauricio Pochettino je imel na svojem drugem večnem derbiju v vlogi trenerja PSG večinoma sladke skrbi, še bolj pa se mu je smejalo po devetih minutah igre, ko je Kylian Mbappe zadel za vodstvo po bliskovitem protinapadu, ki se je začel po kotu Marseilla.

Mauro Icardi, Marco Verratti in Angel Di Maria so vsi sodelovali pri gradnji protinapada, ki ga je nato ob prepočasnemu Hirokiju Sakaiju z brezhibnim strelom mimo Steva Mandandaja zaključil Mbappe. A slavje je Parižanom vsaj malce pokvaril Di Maria, ki je z bolečinami v desni stegenski mišici zahteval menjavo, medtem ko seveda v prestolnici že vsi pogledujejo proti osmini finala Lige prvakov in prvemu obračunu z Barcelono (prenos s studijskim delom bo 16. februarja ob 20.30 na Kanalu A in VOYO).

Statistika tekme Marseille - PSG.
Statistika tekme Marseille - PSG. FOTO: Sofascore.com

To je bil za Mbappeja sicer že 16. gol v tej sezoni Ligue 1, Marseillčani pa se niso predali in kar nekajkrat zapretili vratom, ki jih je tudi tokrat branil Sergio Rico. Blizu izenačenju so bili v 23. minuti, ko je prišlo do nesporazuma med Idrisso Gueyejem in soigralci, Rico pa je z odličnim posredovanjem ustavil poskus Papeja Gueyeja. Že v enem naslednjih napadov so Parižani vodstvo povišali, v osrčju akcije je bil Idrissa Gueye, po predložku Alessandra Florenzija z desnega boka pa je bil od Gonzaleza in Mandandaja spretnejši Icardi, ki je zadel za 2:0. Leandro Paredes je v 32. minuti zatresel tudi okvir domačih vrat, izid pa se do polčasa ni več spremenil.

Tudi drugi polčas bi Parižani kmalu začeli sanjsko, in sicer že po dveh minutah, ko je po akciji rezervista Pabla Sarabie in Mbappeja grdo zgrešil Icardi. Kazen bi kmalu sledila v 50. minuti, ko bi preusmerjen strel Boubacarja Kamaraja kmalu presenetil Rica, ki je imel veliko sreče. PSG je imel priložnost za 3:0 tudi v 59. minuti, ko je Mbappe našel Layvina Kurzawo, ta pa je v sredini iskal Icardija, ki je nato padel ob Sakaiju. Po ogledu VAR-posnetkov so se sodniki odločili, da ni prišlo do prekrška za najstrožjo kazen. V igro je nato vstopil tudi Neymar Jr., ki je v eni prvih akcij padel v kazenskem prostoru, ko ga je kot po navadi brezkompromisno poskušal ustaviti "stari prijatelj" Gonzalez. VAR tudi v tem primeru ni privedel do spremembe odločitve glavnega sodnika Benoita Bastiena.

Kylian Mbappe je dobil najboljšo oceno po izračunih Sofascore.com.
Kylian Mbappe je dobil najboljšo oceno po izračunih Sofascore.com. FOTO: Sofascore.com

V 77. minuti je Mbappe pred Mandandajem poskušal nesebično zaposliti Neymarja, spet pa se je še pravočasno vmešal Gonzalez. Še pred začetkom sodnikovega podaljška je lepo po boku prodrl Neymar in zaposlil povsem osamljenega Sarabio, ki se pred Mandandajem ni najbolje znašel, žoga je nato spet prišla do Neymarja, ki pa je zgrešil. Po grdem startu s podplatom je Bastien pokazal rdeči karton Dimitriju Payetu, tako da je Marseille dvoboj, kar sicer za velike francoske obračune ni nobena novost, sklenil le z deseterico. PSG je s tremi točkami spet za petami drugemu Lyonu, za katerim zaostaja za eno točko, še dodatni dve več kot serijski prvaki jih ima na računu Lille.

Yusuf Yazici in nogometaši Lilla proslavljajo po zadetku v tej sezoni.
Yusuf Yazici in nogometaši Lilla proslavljajo po zadetku v tej sezoni. FOTO: AP

Lille po zmagi v Nantesu spet prvi, 'nora' zmaga Monaca v Nimesu
Nogometaši iz Lilla so po rutinski predstavi v Nantesu osvojili vse tri točke. Po golu Jonathana Davida so povedli že v deseti minuti, 21-letni kanadski napadalec je v 84. minuti po podaji pred leti izjemno vročega portugalskega vezista Renata Sanchesa povišal na 2:0 in postavil končni izid dvoboja.

V nedeljo je bilo na sporedu še pet tekem. Četrtouvrščeni Monaco je po festivalu golov slavil v Nimesu s 4:3. Za ekipo iz kneževine je "hat-trick" dosegel ruski napadalec Aleksandr Golovin, en gol je prispeval še Nemec Kevin Volland. Za trenutno zadnjeuvrščene gostitelje so zadeli Lucas Deaux, Zinedine Ferhat in Niclas Eliasson.

Gol manj je padel v Montpellieru, kjer je domača ekipa ukanila Dijon s 4:2. Za Montpellier je dva zadetka dosegel Gaetan Laborde, po enega pa Teji Savanier in Petar Škuletić. Za goste je vodilni gol dosegel Senou Coulibaly, ki je v 69. minuti moral zapustiti igrišče po drugem prejetem rumenem kartonu, v izdihljajih rednega dela je končni izid z 11-metrovke postavil Moussa Konate.

Nica je zanesljivo premagala Angers s 3:0. Gostitelje z Azurne obale je v vodstvo po avtogolu popeljal Souleyman Doumbia, nato sta gola dosegla še Myziane Maolida in Amine Gouiri. Saint-Etienne je po hudem boju na domačem igrišču premagal Metz, osmoljenec dvoboja pa je bil gostujoči ganski obrambni igralec John Boye, ki je dosegel avtogol.

Brest je s sijajno predstavo v končnici na kolena položil Bordeaux z 2:1. Gostujoča zasedba je povedla z golom Korejca Hvang Ui-džoja v začetku drugega polčasa, med 79. in 84. minuto pa sta za gostitelje zadela Steve Mounie in Romain Faivre. V soboto so bile na sporedu še tri tekme. Drugouvrščeni Lyon je z dvema goloma Nizozemca Memphisa Depaya in enega Kamerunca Karla Toka Ekambija zanesljivo premagal Strasbourg s 3:0, Lens in Rennes sta se razšla brez golov, Lorient pa je bil z zadetkom Laurenta Abergela boljši od Reimsa z 1:0.

Pasica osmina finala Lige prvakov

Izidi 24. kroga Ligue 1:

Marseille ‒ Paris Saint-Germain 0:2 (0:2)
Mbappe 9., Icardi 24.
RK: Payet 90./Marseille

Nantes ‒ Lille 0:2 (0:1)
David 9., 83.

Nimes ‒ Monaco 3:4 (2:2)
Deaux 23., Ferhat 32., Eliasson 81.; Golovin 3., 12., 62., Volland 77.

Saint-Etienne ‒ Metz 1:0 (1:0)
Boye 14./avt.

Lens ‒ Rennes 0:0

Lyon ‒ Strasbourg 3:0 (2:0)
Depay 20., 68., Ekambi 30.
RK: Thomasson 14./Strasbourg

Montpellier ‒ Dijon 4:2
Nice ‒ Angers 3:0
Brest ‒ Bordeaux 2:1
Lorient ‒ Reims 1:0

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.