Nogomet

Liverpool bi naslov lahko proslavljal na nevtralnem igrišču

London, 29. 05. 2020 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvo otoške nogometne Premier League razmišlja o tem, da bi na predlog policije na nevtralnih prizoriščih priredilo do šest tekem, med katerimi naj bi bil tudi junijski mestni derbi med Liverpoolom in Evertonom, ki bo v vlogi domačina.

Klopp (na fotografiji z napadalcem Robertom Firminom) je po osvojitvi Lige prvakov, evropskega superpokala in svetovnega klubskega prvenstva pred morda največjim dosežkom v svoji trenerski karieri.
Klopp (na fotografiji z napadalcem Robertom Firminom) je po osvojitvi Lige prvakov, evropskega superpokala in svetovnega klubskega prvenstva pred morda največjim dosežkom v svoji trenerski karieri. FOTO: AP
Skrbi tudi londonskega župana Sadiqa Khana, ki meni, da bi lahko zdaj že famozni "Projekt ponovni zagon" poskrbel za širjenje novega koronavirusa. "Skrbi me vsako dejanje, ki bi lahko nehote privedlo do širjenja virusa," je LBC citiral Khana. "Dajmo si priznati. Četudi sem iz južnega Londona, sem navijač Liverpoola, zato majhen delček mojih možganov želi, da se vrnemo. A dejstvo je, da večji del mojih možganov pravi, da je varnost tista, ki je pomembna. Ne želimo nehote, z najboljšimi nameni ... Vsi potrebujemo razvedritev, nič pa ni bolj veselega od privržencev športa, ki gledajo šport po televiziji, četudi brez navijačev. A moramo zagotoviti, da ne bomo nehote ponudili priložnosti za širjenje virusa. Vem, da bodo po človeški naravi navijači prišli gledat, kako prihaja avtobus, poslušali bodo vzdušje, igralce znotraj stadiona, četudi jim ne bodo dovolili notri. Videti bodo želeli tudi avtobus, ki odhaja, kupiti majice in šale, a policija in (mestni) sveti morajo izvajati zakone. Ne smemo imeti navijačev, ki bi se zbirali okoli stadionov. Ne želimo si, da bi se navijači klubov Premier League iz Londona zbirali ... Čaka nas tekma Tottenhama in Arsenala. Res je pomembno, da klubi delajo s policijo in da tudi vsi drugi zagotovijo, da bomo ravnali prav."

V četrtek je vodstvo tekmovanja potrdilo, da naj bi se Premier League nadaljevala 17. junija, a bi v naslednjih tednih še lahko prišlo do sprememb. To bi se lahko zgodilo tudi zaradi svaril iz vrst policije, kjer opozarjajo pred možnostjo zbiranja velikega števila ljudi, če bi bile vse tekme na sporedu na klubskih stadionih v skladu s prvotnim razporedom. 

Omenjene tekme so po uradno potrjenih informacijah iz najvišjih krogov policije Manchester City Liverpool, Manchester City Newcastle United, Manchester United Sheffield United, Newcastle United Liverpool in Everton Liverpool, kot tudi vse naslednje tekme, na katerih bi lahko ekipa nemškega trenerja Jürgna Kloppa osvojila prvi državni naslov po 30 letih.

Liverpool na vrhu lestvice vodi s 25 točkami naskoka in bi naslov gotovo osvojil v primeru dveh zmag, če pa Arsenal na prvi tekmi po napovedanem nadaljevanju tekmovanja (17. junija) premaga branilce naslova iz Manchestra, bi lahko rdeči naslov osvojili že na mestnem derbiju pri Evertonu.

'Pripravljeni smo na vse možnosti'
"Premier League si prizadeva, da se izpeljejo vse preostale tekme te sezone doma in v gosteh, kjer bo to mogoče," so zapisali v izjavi za javnost pri vodstvu tekmovanja. "Delamo z našimi klubi, da bi zagotovili, da se oceni in minimizira tveganje, medtem ko sodelujemo s policijo na lokalni in državni ravni. Pogovori z Državnim svetom načelnikov policije in Britansko enoto za policijski nadzor nogometa so bili pozitivni in se nadaljujejo. Pripravljeni smo na vse možnosti in imamo tudi načrt za nevtralna prizorišča," dodajajo. 

Po poročanju ESPN britanska vlada kot nevtralno prizorišče najresneje omenja stadion angleške reprezentance Wembley v Londonu. A dokončne odločitve še ni, tekmo med Manchester Unitedom in Sheffield Unitedom so denimo za tekmo visokega tveganja označili zaradi bližine mest in boja za vozovnice za naslednjo sezono skupinskega dela Lige prvakov. Januarja 2016 je prišlo tudi do vsesplošnega pretepa med navijači obeh klubov v nekem pubu v središču Manchestra, enajstim navijačem so za skupno 39 let izrekli prepoved obiska stadionov. Policiste skrbi tudi situacija pri Newcastle Unitedu, kjer bi lahko navijači protestirali proti nepriljubljenemu lastniku Miku Ashleyju, ki naj bi klub kmalu predal v roke vlagateljem, za katerimi stoji državni premoženjski sklad Savdske Arabije. Premier League upa, da bodo sezono končali do 25. julija.

Že septembra postopna vrnitev navijačev
Izvršni direktor Premier League Richard Masters je v petek dejal, da bi se lahko navijači na tribune nogometnih stadionov v Angliji postopno začeli vračati septembra z začetkom nove, sezone 2020/21 elitnega otoškega prvenstva. Ta se bo predvidoma začela 11. septembra in končala 23. maja 2021. Na sporedu je še 92 tekem, ki bodo na nevtralnih prizoriščih pred praznimi tribunami, da bi zmanjšali zdravstvena tveganja zaradi vnovičnega zagona nogometa v državi, ki jo je pandemija močno prizadela.

"Nihče ne ve, do kdaj bomo igrali za zaprtimi vrati stadionov in prav je, da imamo pripravljene načrte za izredne razmere, vendar v klubih premier lige vlada optimizem, da bomo prihodnjo sezono lahko znova videli navijače na stadionih, njihovo vračanje pa bo postopno. To bo seveda prispevalo k dvigu morale nas vseh in prav za to si prizadevamo," je Masters povedal za Sky Sports News.

Pripravljen imajo tudi načrt, da prvaka sezone 2019/20 razglasijo za zeleno mizo, če se bodo poslabšale epidemiološke razmere. A upajo seveda, da do tega ne bo prišlo. Večina klubov je do marčevske prekinitve odigrala po 29 tekem. Vodi Liverpool, ki ima ogromno prednost pred zasledovalci in je na dobri poti k svojemu prvemu naslovu po 30 letih. Rdeči so zbrali 82 točk, sledijo pa Manchester City s 57, Leicester s 53, Chelsea z 48 in Manchester United s 45. Med strelci je na vrhu upokojeni angleški reprezentant Jamie Vardy (Leicester City) z 19 zadetki.

V Evropi le v Belorusiji niso zaradi pandemije prekinili profesionalnega nogometa. Vse druge evropske lige pa so imele prisilni tekmovalni premor. Najprej so nogometno ligo nadaljevali na Ferskih otokih, 16. maja pa so prvi med velikimi ligami znova začeli igrati nogomet v nemški Bundesligi. Od četrtka, 28. maja, nogometno prvenstvo nadaljujejo tudi na Danskem, danes se je liga začela na Poljskem, v soboto se bo v Srbiji in Ukrajini, 2. junija v Avstriji, 3. junija na Portugalskem, 5. junija v Sloveniji, dan kasneje na Hrvaškem in v Grčiji. Po 8. juniju pa naj bi se zagnale tudi lige v Španiji, Turčiji, Norveški, Švici, Italiji, Rusiji, na Finskem. Na Nizozemskem so sezono predčasno končali, ne da bi razglasili prvaka. V Franciji so sklenili sezono in za zeleno mizo naslov podelili PSG. Tudi v Belgiji so končali sezono, naslov prvaka pa je pripadel Bruggeu. Prav tako na Škotskem, kjer je bil za prvaka sezone 2019/20 razglašen Celtic. Tako kot na Nizozemskem so sezono končali, ne da bi razglasili prvaka, v Luksemburgu in Cipru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
29. 05. 2020 17.26
+11
Kairos22
29. 05. 2020 16.36
+2