Nogomet

Liverpool na krilih Nuneza premagal City in osvojil Community Shield

Leicester, 30. 07. 2022 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
5

Sezona angleškega nogometa je tudi uradno otvorjena. Na angleški verziji superpokala oziroma tako imenovanem Community Shieldu sta se pomerila pokalni prvak Liverpool in ligaški prvak Manchester City. Prve lovorike v sezoni so se po 97 minutah nogometa razveselili Liverpoolčani, za katere je enajstmetrovko priigral in gol prispeval poletni nakup Darwin Nunez.

Community Shielda sicer prvič po letu 2006 ni gostil londonski Wembley. Med letoma 2001 in 2006 je finale angleške verzije superpokala gostil Millennium Stadium, saj so takrat na mestu starega gradili novi Wembley.  Ta bo jutri gostil finale ženskega evropskega prvenstva v nogometu, zato tam potekajo intenzivne priprave na letošnji vrhunec ženskega nogometa. 

Jürgen Klopp in Pep Guardiola sta za uvod v novo sezono izbrala najmočnejši možni enajsterici, pri čemer pa je v vratih Redsov manjkal prvi vratar Alisson, namesto katerega je nastopil Adrian, v obrambi Cityja pa je manjkal poškodovani Aymeric Laporte. A medtem ko se je Guardiola od prve minute odločil v igro poslat odmevno poletno okrepitev Erlinga Haalanda, pa je Klopp novega napadalca Liverpoola Darwina Nuneza za začetek pustil na klopi.

Pep Guardiola in Jurgen Klopp
Pep Guardiola in Jurgen Klopp FOTO: AP

Tekmo so konkretneje začeli pokalni prvaki in si v 14. minuti priigrali prvo resno priložnost, ki sta jo skreirala oba bočna branilca. Trent Alexander-Arnold je zaposlil Andrewa Robertsona, ta pa je z glavo zadel le zunanji del mreže Cityja. Pet minut kasneje je bil Liverpool po predložku Jordana Hendersona znova nevaren, a je tik pred Luisom Diazom posredoval Ederson.

V 21. minuti pa je Redsom le uspelo. Po kratki podaji Mohameda Salaha je Alexander-Arnold z roba kazenskega prostora z desnico matiral Cityjevega branilca mreže. Žogo je med letom z glavo rahlo preusmeril Nathan Ake, ki je verjetno ravno toliko spremenil let žoge, da Ederson ni moral uspešno posredovati.

Strel Trenta Alexander-Arnolda, ki je končal v mreži
Strel Trenta Alexander-Arnolda, ki je končal v mreži FOTO: AP

Po Liverpoolovem uvodnem pritisku, ki so ga kronali z zadetkom, so pobudo začeli prevzemati nogometaši Cityja. V 33. minuti je Haaland po podaji Bernarda Silve prišel do strela z levico, a je bil na pravem mestu Adrian. Čeprav je bil statistično gledano City v prvem polčasu boljši tekmec, so bili ob polčasu po edini statistiki, ki šteje - golih, v prednosti Liverpoolčani.

V drugi polčas so konkretneje krenili aktualni angleški prvaki in že v prvi minuti prišli do lepe priložnosti. Tokrat je z levico sprožil Riyad Mahrez, znova pa je bil na pravem mestu Adrian.

Na uvodni pritisk Cityja v drugem polčasu je strateg Liverpoola odgovoril z menjavo. Roberta Firmina je zamenjal novopečeni član rdečega moštva iz mesta Beatlov Darwin Nunez. 23-letni Urugvajec je takoj krenil v akcijo in se manj kot minuto po vstopu znašel v dvoboju z Edersonom. Nunez je brazilskega vratarja prehitel in bil prvi pri žogi, Ederson pa ga je podrl, kar bi zagotovo pomenilo enajstmetrovko, a kaj ko je stranski sodnik ob tem dvignil zastavico in označil prepovedan položaj. Nunez je do nove lepe priložnosti prišel le pet minut kasneje, ko se je sam znašel pred Edersonom, a je z desnico uspel nastreljati le vratarja v glavo.

Darwin Nunez
Darwin Nunez FOTO: AP

Nato pa so do svojega trenutka prišli tudi sinjemodri. Kevin De Bruyne je lepo zaposlil Phila Fodna. Tudi tokrat je bila Adrian na pravem mestu, a je do odbite žoge prvi prišel mladi Julian Alvarez, ki jo je z desnico pospravil v mrežo. Veselje je bilo kratkotrajno, saj so sodniki dosodili prepovedan položaj, po posredovanju VAR-a pa popravili svojo napako in sinjemodri so se lahko z zamudo razveselili izenačenja.

Rezultat na semaforju pa je bil izenačen le dobrih deset minut. V 81. minuti sta bila v akciji napadalca Redsev Salaha, ki je podal in Nunez, ki je sprožil z glavo. Žoga je zadela Cityjevega kapetana Rubena Diasa v roko, ki ni bila v naravnem položaju in prisotnim na stadionu je bilo jasno, da bo sledila enajstmetrovka. Glavni sodnik srečanja Craig Pawson sprva igre z roko ni opazil, po ogledu videoposnetka pa je Liverpooli prisodil enajstmetrovko. Žogo si je na belo piko namestil Salah in jo z vso silo poslal v desni spodnji kot. Ederson je smer pravilno predvidel in se žoge s konicami prstov tudi dotaknil, a je bil strel premočan in Redsi so povedli z 2:1.

Mohamed Salah
Mohamed Salah FOTO: AP

Nogometašem Cityja po vnovičnem zaostanku ni preostalo drugega, kot da vse moči usmerijo v napad in to so tudi storili. A se jim pritisk ni obrestoval. Ravno nasprotno, v 94. minuti je po odloženi žogi Robertsona iz neposredne bližine z glavo v polno meril najdražji Liverpoolov nakup v zgodovini kluba - Darwin Nunez in tako potrdil zmago Liverpoola.

Darwin Nunez
Darwin Nunez FOTO: AP

Za končno piko na i ter bledo predstavo Cityja pa je v izdihljajih tekme poskrbel Haaland. Po strelu Fodna, ki ga je Adrian obranil, je visokorasli Norvežan prišel do odbite žoge in iz približno 6-ih metrov povsem neoviran zadel le prečko.

Liverpool se je po 16-ih letih znova razveselil superpokalne lovorike, ki je bila seveda prva za Kloppa, ki je tako v Angliji osvojil vse, kar se osvojiti da. Na drugem mestu lestvice uspešnosti v tem pokalnem tekmovanjo se se Redsi s 16 zmagami zenačili z Arsenalom. Manchester City ostaja pri šestih zmagah, medtem ko so na vrhu lestvice z 21 naslovi njihovi mestni tekmeci.

Statistika tekme Liverpool - Manchester City

Liverpoolovi nogometaši, ki danes niso dobili dovolj miut v noge, bodo jutro odigrali prijateljsko tekmo z RC Strasbourgom, prihodnjo soboto pa novo sezono v angleški Premier ligi začnejo z gostovanjem pri Fulhamu. City pa bo branjenje naslova angleškega prvaka pričel dan kasneje z gostovanjem pri West Ham Unitedu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
31. 07. 2022 08.03
+3
Zasluženo ampak Haaland malo dobil žog!
prizla
30. 07. 2022 21.16
-6
Sezona je še dolga in na koncu bo spet Pep nasmejan
cripstoned
30. 07. 2022 20.42
+5
Bravo za liverpool, kloppa in njihove navijace ki so zasluzeno premagali pepa in ostale preplacance v umetnem klubu...klopp ima nos za igralce v tem trenutku darwin nunez opravicuje svojo placo na drugi strani haaland pac ne..
er0nixx
30. 07. 2022 20.51
+2
borjac
30. 07. 2022 21.54
+6
Ni stvar v igralcu Haalandu , stvar je v trenerju kako uporabi igralca, Guardiola tako taktično zakomplicira stvari, da jih nihče od nogometašev ne razume, to je glavni problem pri Guardioli.